15 x mooiste bezienswaardigheden Zell am See: wat te zien en doen + verblijftips

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x mooiste bezienswaardigheden Zell am See: wat te zien en doen + verblijftips

29 augustus 2022 in Oostenrijk0 reacties

Mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Zell am See en omgeving + verblijftips

Zell am See is bij de meerderheid bekend als bestemming voor wintersport. Echter is deze bruisende stad in Salzburgerland ook een leuke vakantiebestemming in andere seizoenen.

Het sfeervolle stadje aan de Zellersee wordt omringd door schilderachtige bergen en idyllische meren. Ook de prachtige omgeving is absoluut de moeite waard om te ontdekken. Ontdek hier de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Zell am See.

Tours en tickets voor je bezoek aan Zell am See

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Zell am See (Salzburgerland) bezoeken met een georganiseerde tour? Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of tour in Zell am See en beleef meer.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies in en naar Zell am See en omgeving

Inhoud artikel

Vakantie in Zell am See

Zell am See is een pittoresk stadje aan het gelijknamige bergmeer de Zellersee in de Oostenrijkse deelstaat Salzburgerland. Zowel in de winter als in de zomer is dit een erg geliefde vakantiebestemming in Oostenrijk. Vervelen zal je hier zeker niet want er is meer dan genoeg te zien en te doen. Of je nu op zoek bent naar een actieve wandelvakantie, skivakantie of een ontspannen vakantie aan het meer, Zell am See heeft het!

Mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Zell am See en omgeving

  1. Verken oude binnenstad in Zell am See

Niet alleen het meer en de schilderachtige bergen die de stad omringen zijn niet de enige reden waarom Zell am See zo populair is, ook de stad zelf is erg mooi om te zien. Zell am See is een levendige stad met een gezellig centrum. Op zich is het centrum niet bijzonder groot maar dat maakt dat je makkelijk van de ene bezienswaardigheid naar de andere kan wandelen.

We raden je dan ook aan om even door de oude binnenstad te wandelen en de topbezienswaardigheden als de 23 meter hoge oude stadstoren, de gotische St. Hippolyt kerk, Schloss Rosenberg en de Stadsbrunnen op te zoeken. Daarnaast vind je er ook enkele leuke cafeetjes en restaurants waar je even kan uitrusten.

VERBLIJFTIP: Boutique Hotel Martha ligt op een rustige locatie naast de hellingen van het skigebied Schmittenhöhe. Het hotel biedt uitzicht op de Zeller See en de Alpen en beschikt over een spa in romeinse stijl. De accommodatie ligt op wandelafstand van Zell am See en de skibus stopt pal voor het hotel. Meer info en boeken.

  1. Ontdek de prachtige wandelroutes in Zell am See

Vergeet je beste paar wandelschoenen zeker niet mee te nemen want de omgeving van Zell am See leent zich uitstekend voor prachtige wandelingen. Er zijn ruim 80 prachtige wandelroutes over de bergachtige omgeving uitgestippeld. De ene al wat pittiger dan de andere.

Een van de meest populaire wandelroutes is naar de Schmittenhöhe, de hoogste berg in deze omgeving. Liever een wandeling waarbij je je niet zo hoeft in te spannen? Dan kan je ook gewoon een wandeling maken langs de idyllische bergmeertjes als de Zellersee en de Klammsee. Welke wandelroute je ook kiest, onderweg geniet je hoe dan ook van de prachtige natuur en de mooiste uitzichten. Na een wandeling kan je dan ook even bij komen bij één van de vele almhutten die de omgeving rijk is. Schol op een leuke vakantie met een lekker biertje en een bord Kaiserschmarren (een van de typische Oostenrijkse gerechten).

  1. Ontspannen aan de Zeller See

Op mooie zomerse dagen met aangename temperaturen, is er niets leuker dan een dagje te spenderen aan de Zeller See. De Zeller See is één van de bekendste meren in de Oostenrijkse Alpen en er valt van alles te beleven! Het meer heeft tal van watersportmogelijkheden zoals zeilen, suppen, kanoën, windsurfen, kitesurfen en nog zoveel meer. Je kan ook een bootje huren, het meer op trekken en de omgeving zelf verkennen vanop het water. Vooral het prachtige zicht op de bergen die het meer omringen, is onbeschrijfelijk.

Magic Lake Show aan de Zeller See

Iedere dinsdag, donderdag en zondag (van mei tot oktober) kan je een lichtshow bijwonen aan de oever van de Zeller See. Iedere lichtshow heeft een eigen thema met fascinerende laser- en lichtinstallaties. Luister naar de muziek en zie het water dansen op het ritme. In onze ogen is dat de ideale afsluiter van een leuke dag aan het meer. De lichtshow duurt ongeveer 30 minuten en is bovendien ook volledig gratis.

  1. Verblijf in het Grand Hotel Zell am See

Een van de mooiste gebouwen én accommodaties in Zell am See is ongetwijfeld het Grand Hotel Zell am See. Dit superior 4-sterrenhotel heeft namelijk een unieke ligging op een eigen schiereiland aan de oever van het meer van Zell. Het hotel werd opgericht in 1876 als “Hotel Krone”. Enkele jaren later werd het hotel gerenoveerd en uitgebreid en kreeg het de naam “Grand Hotel am See”. Internationale beroemdheden, artiesten en staatshoofden hebben hier reeds overnacht.

Het hotel beschikt over elegante kamers met een balkon. ’s Ochtends word je wakker met een prachtig zicht op het meer. Verder beschikt het hotel ook over een eigen strand met een ligweide en een moderne spa op het dak met een panoramisch uitzicht over de prachtige omgeving. Meer info en boeken.

  1. Strandbad Zell am See

Plof je handdoek neer op het Strandbad van Zell am See, aan de rand van het meer. Strandbad Zell am See is eigenlijk een buitenzwembad dat verwarmd wordt door zonne-energie. Vanuit het zwembad kan je ook makkelijk een duik nemen in het meer van Zell am See. Verder is er een grote ligweide voorzien waar je ligbedden kan huren en een restaurant en bar waar je kan genieten van een hapje en drankje.

  1. Dagje relaxen in de Tauern Spa Kaprun

Na een vermoeiende dag wandelen of skiën, is er niets meer ontspannend dan te relaxen in een spacentrum. Op een 20 minuten rijden van Zell am See, vind je de Tauern Spa Kaprun. De Tauern Spa is een luxe kuuroord gelegen in een van de meest spectaculaire landschappen van de Alpen.

In dit spa- en saunacentrum van ruim 20 000m² groot kan je jezelf eens lekker verwennen. Het complex beschikt over 12 zwembaden, 10 sauna’s en verschillende stoombaden. Je kan ook gebruikmaken van de zonnebanken en ligbedden. Neem in duik in het glazen panoramazwembad en kom tot rust in een hete sauna terwijl je geniet van het uitzicht op de schilderachtige bergen door het panoramische raam. Dat is toch pas echt genieten? Meer info op de website.

VERBLIJFTIP: Helemaal in zen-modus? Boek dan een overnachting bij in het Tauern Spa Hotel & Therme. De kamers hebben een balkon met een prachtig uitzicht op de bergen. Meer info en boeken.

  1. Bezoek steden en dorpjes in de buurt van Zell am See

Maria Alm

Maria Alm ligt in één van de meeste adembenemende landschappen van Oostenrijk. Dit gezellige dorpje is het startpunt van diverse prachtige wandelroutes. In het dorpje zelf kan je lekker rondwandelen en de Wallfahrtskirche bezoeken met prachtige fresco’s uit 1757. Kinderen kunnen een ritje op de rodelbaan maken.

VERBLIJFTIP: In het Landal Resort Maria Alm biedt een onvergetelijke vakantie. Overnacht in een van de uiterst comfortabele vakantieappartementen en neem een verfrissende duik in het overdekte zwembad na het verkennen van het gebied rondom de Hochkönig. Meer info en boeken.

Saalfelden

Saalfelden am Steinerer Meer, vaak ook gewoon Saalfelden genoemd, ligt op 13 minuten rijden van Zell am See. Saalfelden is een levendig dorpje met verschillende cafeetjes en restaurants. De parochiekerk en de kluizenaarswoning zijn de blikvangers van het kleine Alpenstadje.

Kaprun

Het sfeervolle Kaprun is gelegen in een van de mooiste skigebieden van Oostenrijk, het zijn vooral liefhebbers van wintersport die in de wintermaanden Kaprun bezoeken. Het is topbestemming voor wintersport met 365 dagen sneeuw per jaar op de Kitzsteinhorngletjser.

Niet enkel in de winter is het een aan te raden bestemming, ga er rodelen of maak er lange wandeling. Via verschillende wandelroutes komt je door de groene bergweides, langs heldere bergmeertjes en geniet je van de mooiste uitzichtpunten.

Andere bezienswaardigheden in de buurt zijn de middeleeuwse Burcht Kaprun uit de 12e eeuw of de nabijgelegen fenomenale Moserboodendam van Kaprun. Boek je georganiseerde tour naar de Moserboodendam.

VERBLIJFTIP: Pension Patricia, bevindt zich op een rustige locatie en ligt op een steenworp afstand van het centrum van Kaprun. Meer info en boeken.

Bad Gastein

Bad Gastein is een charmant Belle Époque stadje dat ook wel eens het Monte Carlo van de Alpen wordt genoemd. In het centrum vind je verschillende winkeltjes en cafeetjes en tussen de hoge statige gebouwen door stort het water van de 341 meter hoge Bad Gasteiner Wasserfall naar beneden. Bad Gastein is daarnaast een bekend kuuroord waar je een dagje doorbrengen in een van de vele thermale baden die omringd worden door de Alpen.

  1. Rodelbanen in de buurt van Zell am See

Niets leuker dan eens een ritje te maken op een rodelbaan door de schilderachtige bergen. En rodelbanen vind je hier met hopen, de ene al wat spectaculairder dan de andere. Kruip (samen) in het karretje en zoef zo snel mogelijk naar beneden. Vergeet natuurlijk niet om af en toe eens te remmen, zodat je niet uit de bocht vliegt! Wij hebben alvast enkele van onze favoriete rodelbanen in Zell am See en omgeving voor je opgelijst:

  • Rodelbaan Maisiflitzer (bekijk ligging) met scherpe bochten en een snelheid van 40km/u is de bekendste rodelbaan in de buurt van Zell am See. De rodelbaan bevindt zich op 15 minuten rijden van Zell am See.
  • Rodelbaan Kohlschnait (bekijk ligging) in Bruck an der Großglocknerstraße, op ongeveer 10 minuten afstand van Zell am See.
  • Rodelbahn Biberg in Saalfelden (bekijk ligging), op 10 minuten rijden van Zell am See. Deze zomerrodelbaan op de Biberg brengt je in 61 bochten en 3 supersprongen naar beneden.
  1. Met de kabelbaan naar de Schmittenhöhe

De 1965-meter hoge Schmittenhöhe is een van de populairste plekken in Zell am See. Zowel in de winter- als zomerperiode kan je hier verschillende activiteiten ondernemen. Wandelen, paragliden, mountainbiken, skiën of lekker niets doen en genieten van het 360°C uitzicht? Het kan hier allemaal. Nadien kan je proeven van de lokale Alpenkeuken in een van de rustieke skihutten of moderne bergrestaurants.

Hoe bereik je de top van de Schmittenhöhe?

Er zijn verschillende wandelpaden uitgewerkt die variëren in lengte en moeilijkheidsgraad. Geen zin om naar boven te wandelen? Dan kan je de top ook bereiken door de kabelbaan te nemen. De liften vertrekken in het dorpje en brengen je tot een hoogte van 1885 meter. Check op voorhand wanneer deze liften openen.

Elisabethkapel

Boven op de Schmittenhöhe kan je ook de Elisabethkapel ofwel de Sisikapel bezoeken. Deze kapel werd gebouwd in 1905 en is toegewijd aan keizerin Elisabeth die in 1885 een bezoekje bracht aan de stad en deze berg zelf te voet beklom.

  1. Sigmund Thun Klamm

De Sigmund Thun Klamm is een prachtige kloof, gelegen in Kaprun. De eeuwenoude kloof is niet bijzonder groot (320 meter) maar toch is het een van de mooiste kloven van Salzburgerland. De wandeling naar de kloof start bij een waterval en gaat via een stevig houten wandelpad, trappen en loopbruggen om je door de smalle kloof te loodsen. Je wandelt er ongeveer 30 minuten over. Een echte aanrader die je niet mag missen tijdens je vakantie in Zell am See.

  1. Großglockner Hochalpenstraße

De Grossglockner Hochalpenstrasse is een van de mooiste en meest spectaculaire bergwegen in Oostenrijk en dat is onder meer te danken aan de prachtige uitzichten over de hoogste berg van het land: de Grossglockner (3798 meter).

  • De indrukwekkende bergpas is 48 km lang.
  • Het traject bevat maar liefst 36 haarspeldbochten en verbindt Bruck an der Grossglocknerstrasse in het Salzburgerland met het idyllische dorpje Heiligenblut in de regio Karinthië.
  • Het hoogste punt van de route is de Hochtor met een hoogte van 2503 m.
  1. Nationaal Park Hohe Tauern

Het Nationaal Park Hohe Tauern behoort met een oppervlakte van ongeveer 1836 km² tot het grootste beschermde natuurgebied van Oostenrijk en tot één van de grootste van Europa. Het indrukwekkende landschap strekt zich uit over drie deelstaten: Karinthië, Salzburgerland en Tirol.

Het prachtige natuurgebied kent dan ook verschillende hoogtepunten en je kan er tal van activiteiten ondernemen zoals themawandelingen waarbij je meer leert over het park en de omgeving, fietstochten door het nationale park, ... Hoe dan ook, het Nationaal Park Hohe Tauern heeft alles wat nodig is voor een onvergetelijke vakantie in de natuur.

Enkele hoogtepunten in het Nationaal Park Hohe Tauern:

  • De hoogste berg van Oostenrijk, de Grossglockner met een hoogte van 3798m.
  • De langste gletsjer van de Oostalpen, de Pasterzengletsjer met een lengte van 8,4 km.
  • De top van de Grossvenediger ligt op 3666 m.
  • De hoogste watervallen van Europa: de indrukwekkende Krimmler watervallen.
  • Rij de Hochalpenstrasse, een van de beroemdste wegen in Europa.
  1. Bezoek de Krimmler Wasserfälle

Nabij het dorpje Krimml, in het Nationaal Park Hohe Tauern, kan je de 380 meter hoge Krimmler Wasserfälle vinden. Deze groep watervallen stort in 3 fases naar beneden en zijn hiermee dé hoogste gefaseerde watervallen van Europa.

Je kan al een blik werpen op de indrukwekkende watervallen vanaf de kant van de weg. Maar het loont natuurlijk ook de moeite om deze van dichtbij te bekijken. Vanaf de parkeerplaats loopt er een wandeling van 4 km langs de waterval, waarbij je langs meerdere prachtige panoramapunten loopt.

TIP: Vertrek je binnenkort op vakantie naar Oostenrijk? Weet je niet goed wat de beste route is? Lees hier meer over de beste route naar Oostenrijk met extra handige informatie over de tolwegen.

  1. Indrukwekkende Kitzlochklamm

Op 20 minuutjes rijden van Zell am See kan je de Kitzlochklamm, nabij het dorpje Taxenbach bezoeken. Deze kloof van 1,5 km lang is een van de meest indrukwekkende kloven in Salzburgerland en overbrucht een hoogteverschil van meer dan 100 m. De rivierkloof kenmerkt zich door veel watergeweld en is meer een ravijn dan een kloof.

Wanneer je de ingang voor bij bent, krijg je meteen al een glimp van de indrukwekkende waterval. Nadien loop je verder via houten wandelpaden, verschillende loopbruggen en trappen langs de rotsen die je ze bij het kolkende water brengen. Het is best een pittige klim maar je wordt telkens beloond met de mooiste uitzichten op de brede kloof.

Praktische info voor je bezoek aan de Kitzlochklamm

  • Voorzie minstens 1,5 uur tot 2 uur voor je bezoek.
  • De kloof is van begin mei tot midden september geopend.
  • Er is parkeergelegenheid bij de ingang van de kloof (ligging hier op de kaart).
  • Let er wel op dat het op regenachtige dagen op sommige plekken glibberig kan zijn.
  1. Kitzsteinhorngletsjer - Gipfelwelt 3000

De Kitzsteinhorngletsjer is het enige gletsjergebied van Salzburgerland. Wanneer je de Kitzsteinhorn ook bezoekt, je zal er altijd sneeuw vinden. Je kan hier dus het hele jaar door op de skilatten staan. Eens je de 3029 meter bereikt hebt met de kabelbaan, kom je bij het hoogste uitkijkpunt van Oostenrijk: het panorama-platform “Gipfelwelt 3000". (meer info op de website)

Vanaf deze top geniet je van een uniek panoramisch zicht op de hoogste bergtoppen van Oostenrijk en de ongerepte wildernis van het Nationaal Park Hohe Tauern. Een bezoekje aan de Kitzsteinhorngletsjer is hoe dan ook een unieke ervaring, ook zeker in de zomer!

TIP RONDREIS OOSTENRIJK: Wil je graag nog meer zien? Download onze reisgids Oostenrijk, zo kom je langs dé mooiste plekjes en bezienswaardigheden van het land.

  1. Zell am See, het paradijs

Wanneer je door de straten van Zell am See centrum wandelt, zal je al snel opmerken dat de bewegwijzering niet enkel in het Duits staat maar ook in het Arabisch. De stad is namelijk een bijzonder populaire vakantiebestemming voor mensen uit het Arabisch gebied. De populariteit van vandaag heeft vooral te maken met het feit dat de Arabieren houden van zuivere lucht en dat er in de Koran gesproken wordt van heilig water. Iets wat men voor een onverklaarbare reden in Zell am See zou terugvinden.

Vanwaar zoveel moslima's in Zell am See?

In de Koran wordt het paradijs beschreven als een helderblauw meer, omzoomd door groene bossen en hoge schilderachtige bergen met besneeuwde bergtoppen. Enkele jaren geleden heeft de toeristische dienst van Oostenrijk sterk promotie gevoerd voor Zell am See in de Arabische wereld. Dit zorgt er voor dat iedere zomer van Arabieren de woestijnhitte met plezier inruilen voor het groene landschap en de frisse berglucht van Zell am See. Inmiddels vind je er ook verschillende halal supermarkten, Arabische menukaarten en tolken in boetiekjes.

  1. Waar overnachten in Zell am See en omgeving?

Vertrek je binnenkort op vakantie naar Zell am See en ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Wij hebben alvast onze favoriete adresjes voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en chalets in Zell am See en omgeving.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Oostenrijk?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Oostenrijk? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Oostenrijk met meer dan 100 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en uitgewerkte stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Oostenrijk.

Oostenrijk

Gratis reisgids Oostenrijk downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?