Reichsburg kasteel in Cochem bezoeken: Kijk uit over de Moezel vanaf de Rijksburcht

Volledige reisgids kopen voor € 10

Reichsburg kasteel in Cochem bezoeken: Kijk uit over de Moezel vanaf de Rijksburcht

15 maart 2024 in Moezel1 reactie

Praktische info voor je bezoek aan het Reichsburg kasteel in Cochem

De Rijksburcht van Cochem is de grootste bezienswaardigheid van de sprookjesachtige stad Cochem. Je ziet de burcht dan ook al van ver liggen. Het middeleeuwse kasteel pronkt zo'n 100 meter hoog boven de stad uit; op een heuvel aan de oever van de Moezel. Volg een boeiende rondleiding, verdiep je in de geschiedenis en geniet van het schitterende uitzicht.

Ontdek in deze blogpost alvast de praktische info over je bezoek aan het Reichsburg kasteel.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Cochem

Duur1 - 5 dagen ()
Met de autoVanaf Brussel is het 300 km, vanaf Utrecht is het 330 km, reken op 3u30 ~ 4 uur rijden
Met de treinMet de trein naar Cochem? Boek je tickets hier online.
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenAan te raden verblijven in Cochem zijn:
PakketreizenJe reis naar Cochem als pakketreis boeken? Boeken bij Voordeeluitjes (va. € 183) of bij Euroreizen (va. € 149)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Cochem

Cochem is een klein toeristisch stadje in het westen van Duitsland, gelegen aan de oevers van de Moezel. Als hoofdplaats van de moezelwijnen, wordt Cochem omringd door wijngaarden en prachtige natuur, maar ook in de stad zelf zijn heel wat schitterende bezienswaardigheden te vinden zoals de Peterskapelle, de en de Sesselbahn.

Omwille van de prachtige ligging, talloze bezienswaardigheden en uitgestrekte wijngaarden is deze sprookjesachtige stad is zeer geliefd bij toeristen, vooral op een roadtrip door de Moezelstreek.

VERBLIJFTIP: Boutique-Hotel Lohspeicher ligt in een rustige zijstraat en is gevestigd in een beschermd gebouw uit 1832. Het hotel biedt ruime accommodaties met een romantische inrichting. Meer info en boeken.

 1. Reichsburg Cochem bezoeken

Wanneer je door het centrum van Cochem wandelt, zal je de torens van de Reichsburg overal bovenuit zien steken. Het kasteel is een historisch monument en wordt gezien als het symbool van de stad.

De burcht die we vandaag de dag boven Cochem zien uittorenen, is niet meer de burcht die er oorspronkelijk in de 11de eeuw stond. Het kasteel werd verschillende keren verwoest en herbouwd in de eeuwen daarna. Bij een bezoek aan de burcht is niet alleen het kasteel zelf maar ook het uitzicht zeer de moeite waard.

Rondleiding door de rijksburcht van Cochem

Wat mag je verwachten van een bezoekje aan de Reichsburg in Cochem? Bij de ingang krijg je een A4’tje mee met wat praktische info. Een rondleiding duurt ongeveer 40 minuten en worden in het Duits of Engels gegeven.

Tijdens de rondleiding ontdek je alles over de geschiedenis van de burcht en kom je langs de rijkversierde kamers en vertrekken van het kasteel. Zo bezoek je de bibliotheek, de gezellige binnenplaats, de wapenkamer enzoverder… Het interieur geeft je een mooi beeld van de weelde en het comfort van vroeger. Na je rondleiding, raden we aan om het prachtige uitzicht over het stadje Cochem en de Moezelvallei even in je op te nemen.

 1. Bouw van de Reichsburg

De burcht werd rond 1020 gebouwd ter bescherming van de stad en de Moezel, waarschijnlijk door de paltsgraaf Ezzo van Lotharingen. Koning Koenraad III veroverde in 1151 de burcht nadat er een erfstrijd om het kasteel was losgebroken. Hierdoor werd de vesting de bestuurszetel voor het omliggende landgoed.

Vervolgens werd de aartsbisschop van Trier in 1294 de nieuwe burggraaf van Cochem. De burcht bleef eeuwenlang een belangrijk bestuurscentrum en werd regelmatig uitgebreid, zeker van de 14de tot de 16de eeuw. Naast bescherming kreeg de Reichsburg gaandeweg ook een functie als tolburcht.

 1. Geschiedenis van Reichsburg Cochem

Bezetting door de Franse troepen

 • Tijdens de bezetting door de Franse troepen in 1688 en 1689 werd de burcht verwoest.
 • De ruïne werd vervolgens in 1697 met de Vrede van Rijswijk teruggegeven, maar de vesting kon door de heersende armoede niet herbouwd worden, en in 1794 werd Cochem nogmaals door de Fransen ingenomen.
 • Na het Congres van Wenen in 1815 kwam de stad, inclusief de ruïne, weer in handen van de Pruisen.

Burcht werd eigendom van de stad Cochem

Uiteindelijk werd de ruïne in 1868 opgekocht door de Berlijnse zakenman Louis Fréderic Jacques Ravené. Hij liet de burcht herbouwen in neogotische stijl met de bedoeling dat het de zomerresidentie zou worden voor zijn familie.

Uiteindelijk werd in 1942 de burcht aan de overheid verkocht, en na de oorlog kwam het in de handen van de deelstaat Rijnland-Palts. In 1987 kocht de stad uiteindelijk de burcht op. Sindsdien is er in de burcht een museum te vinden.

 1. Restaurant Reichsburg Cochem

Na een bezoek aan het middeleeuwse kasteel kan je in het restaurant genieten van een lekker kopje koffie met gebak of een heerlijke lunch. Vanaf het terras heb je een schitterend uitzicht over de Moezelvallei en het gezellige stadje. Het restaurant is dagelijks geopend van maart tot begin november. Openingsuren zijn van 10u tot 18u.

 1. Wat nog meer zien in de buurt van Reichsburg Cochem?

Uiteraard valt er nog veel meer te zien in het gezellige stadje Cochem en de prachtige omgeving. De Moezelstreek is niet voor niets een geliefde vakantiebestemming waar vanalles te beleven valt. Trek er een weekendje (of een weekje) op uit en bezoek ook zeker volgende plekken:

Bundesbank Bunker

Buiten het centrum van de stad kan je de Bundesbank Bunker vinden. Dit is een ondergrondse atoombunker uit de Koude Oorlog. De bunker werd in 1962 gebouwd op een diepte van 30 m onder de grond, waarboven vervolgens 2 huizen werden geplaatst die zouden dienen voor de trainingen en de recreatie van medewerkers van de Bundesbank.

In de bunker werd tussen 1965 en het einde van de jaren ’80 de geheime geldvoorraad van Duitsland bewaard. In totaal lag er 15 miljard mark opgeslagen in de bunker die gebruikt konden worden wanneer het Oostblok de West-Duitse economie zou proberen te saboteren. Om de kluis te kunnen openen waren er 3 aparte sleutels nodig die medewerkers uit Frankfurt in het bezit hadden.

TIP: Ontdek Cochem en de mooiste plekjes in de omgeving tijdens een roadtrip door de Moezelstreek.

Winneburg

In de buurt van Cochem ligt nog een tweede burcht, de Winneburg. Deze burcht ligt zo’n 3 km ten noordwesten van de stad, aan de rand van het Stadtwalt bos in een kloofdal van de Endertbach. Hier steekt de ruïne van de burcht zo’n 300 meter boven het dal uit. De ruïnes kunnen gratis bezocht worden en jaarlijks vinden er hier in de zomer ridderspelen plaats.

Het is een pittige klim die je al wandelend moet doen. Vanuit het centrum van Cochem doe je er ongeveer een uur over tot Winneburg. Je kan ook wat dichterbij parkeren met de auto voor je te voet verder gaat. De burcht zelf is vrij groot, dus je kan wel wat muren en torens verkennen. Boven krijg je ook een prachtig uitzicht op de omgeving van Cochem. Meer info op de website.

 1. Hoe bereik je Reichsburg Cochem?

 • De Reichsburg in Cochem is gelegen op een heuvel boven de stad Cochem en is makkelijk te bereiken vanuit het historische centrum. Het is een steile, maar mooie wandeling naar de burcht en duurt ongeveer 20 minuten.
 • Geen zin om te wandelen? Dan kan je ook de shuttelbus nemen (buslijn 781) die je naar de Reichsburg Cochem brengt. De shuttle rijdt enkel vanaf 01/05 tot 31/10.
 • Ben je op rondreis door de Moezel dan kan je met je eigen auto via de Schlossstrasse ook naar het kasteel rijden. Houd er wel rekening mee dat er maar een beperkt aantal parkeerplaatsen is.

Ligging van de Reichsburg Cochem op de kaart

 1. Openingsuren en tickets voor Reichsburg Cochem

 • Zomerperiode: tussen half maart en eind oktober is het kasteel dagelijks open van 9u tot 17u
 • Om de 15 minuten starten er rondleidingen. Ieder halfuur is er ook een Engelstalige tour.
 • Winterperiode: het kasteel is elke dag open van 10u tot 15u en worden rondleidingen om het half uur gehouden, met Engelstalige tours om 12u30, 13u30 en 14u30.
 • Een rondleiding duurt ongeveer 40 minuten.
 • Toegang kost €8,5, voor kinderen tussen 6 en 17 jaar €6,5.
 • Honden mogen aangelijnd mee tijdens de rondleiding door de burcht.
 • Meer info op de website.
 1. Waar overnachten in de buurt van het Reichsburg Cochem?

Wil je graag overnachten in de buurt van de Rijksburcht van Cochem? Hieronder hebben we alvast enkele leuke adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels & B&B's in Cochem.

 1. Video: Wandel mee door de Reichsburg van Cochem

Ben je benieuwd naar je bezoek aan het Reichsburg kasteel in Cochem? In onderstaand filmpje kan je met ons mee wandelen door de burcht van Cochem. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Cochem.

 1. Download je gratis reisgids Moezel

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Moezel? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Moezel met meer dan 60 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Moezel met een gratis stadswandeling in Trier en Koblenz.

Moezel

Gratis reisgids Moezel downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?