12 x mooiste bezienswaardigheden in Cochem bezoeken: wat zeker zien en doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

12 x mooiste bezienswaardigheden in Cochem bezoeken: wat zeker zien en doen?

20 maart 2024 in Moezel71 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Cochem + verblijftips

Cochem is een klein toeristisch stadje in het westen van Duitsland, gelegen aan de oevers van de Moezel aan de oostelijke rand van de Eifel. Als hoofdplaats van de moezelwijnen, wordt Cochem omringd door wijngaarden en prachtige natuur, maar ook in de stad zelf zijn heel wat schitterende bezienswaardigheden te vinden.

Cochem is dan ook een van de populairste bestemmingen in de deelstaat Rijnland-Palts. Het ligt op zo'n 290 km van Brussel en 350 km van Rotterdam, wat het een perfecte locatie maakt voor een daguitstap of weekendje weg.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Cochem

Duur1 - 5 dagen ()
Met de autoVanaf Brussel is het 300 km, vanaf Utrecht is het 330 km, reken op 3u30 ~ 4 uur rijden
Met de treinMet de trein naar Cochem? Boek je tickets hier online.
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenAan te raden verblijven in Cochem zijn:
PakketreizenJe reis naar Cochem als pakketreis boeken? Boeken bij Voordeeluitjes (va. € 183) of bij Euroreizen (va. € 149)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Reichsburg

De Reichsburg van Cochem is de grootste bezienswaardigheid van de stad. Je ziet de burcht dan ook al van ver liggen. Het kasteel staat op een heuvel aan de oever van de Moezel en torent ongeveer 100 meter boven de stad uit.

Bouw van de Reichsburg

De burcht werd rond 1020 gebouwd ter bescherming van de stad en de Moezel, waarschijnlijk door de paltsgraaf Ezzo van Lotharingen. Koning Koenraad III veroverde in 1151 de burcht nadat er een erfstrijd om het kasteel was losgebroken. Hierdoor werd de vesting de bestuurszetel voor het omliggende landgoed. Vervolgens werd de aartsbisschop van Trier in 1294 de nieuwe burggraaf van Cochem. De burcht bleef eeuwenlang een belangrijk bestuurscentrum en werd regelmatig uitgebreid, zeker van de 14de tot de 16de eeuw. Naast bescherming kreeg de Reichsburg gaandeweg ook een functie als tolburcht.

Bezetting door de Franse troepen

Tijdens de bezetting door de Franse troepen in 1688 en 1689 werd de burcht verwoest. De ruïne werd vervolgens in 1697 met de Vrede van Rijswijk teruggegeven, maar de vesting kon door de heersende armoede niet herbouwd worden, en in 1794 werd Cochem nogmaals door de Fransen ingenomen. Na het Congres van Wenen in 1815 kwam de stad, inclusief de ruïne, weer in handen van de Pruisen.

Wil jij ook Cochem verkennen? Download onze reisgids door de Moezelstreek en kom langs de mooiste plekjes van de regio.

Burcht werd eigendom van de stad Cochem

Uiteindelijk werd de ruïne in 1868 opgekocht door de Berlijnse zakenman Louis Fréderic Jacques Ravené. Hij liet de burcht herbouwen in neogotische stijl met de bedoeling dat het de zomerresidentie zou worden voor zijn familie. Uiteindelijk werd in 1942 de burcht aan de overheid verkocht, en na de oorlog kwam het in de handen van de deelstaat Rijnland-Palts. In 1987 kocht de stad uiteindelijk de burcht op.

Sindsdien is er in de burcht een museum te vinden. Hierbij zijn een aantal ruimtes in de burcht ingericht in de stijl van de neorenaissance en neobarok en zijn er verschillende meubels, schilderijen, tapijten en andere objecten tentoongesteld.

Openingstijden en rondleidingen in Reichsburg

 • In de zomer tussen half maart en eind oktober is het kasteel dagelijks open van 9u tot 17u
 • Om de 15 minuten starten er rondleidingen. Ieder halfuur is er ook een Engelstalige tour.
 • In de winter is het kasteel elke dag open van 10u tot 15u en worden rondleidingen om het half uur gehouden, met Engelstalige tours om 12u30, 13u30 en 14u30.
 • Een rondleiding duurt ongeveer 45 minuten
 • Toegang kost €8,5
 • In het kasteel is er ook een restaurant.
 • Meer info op de website
 1. Sesselbahn

Aan de rand van Cochem kan je op het Pinner Kreuz genieten van een prachtig uitzicht over de stad en de Moezel rivier. Om hier te komen kan je vanaf de Endertstraße met een stoeltjeslift naar boven: de Sesselbahn. De kabelbaan is een populaire attractie in de stad en terwijl je naar boven reist kan je al uitkijken over de omgeving. De stoeltjeslift heeft een lengte van zo’n 360 m en brengt je tot een hoogte van 255 m. Naast open stoeltjes hangen er ook cabines aan de kabelbaan, waardoor de Sesselbahn ook bij slecht weer gebruikt kan worden. Liever niet met de kabelbaan naar boven? Het Pinner Kreuz is ook te bereiken met een inspannende wandeling vanuit de stad.

Openingstijden en tarieven Sesselbahn

 • De Sesselbahn is in de zomermaanden van eind juli tot eind augustus dagelijks tussen 09:30 en 19:00 geopend
 • In het laagseizoen van eind maart tot eind juli en van oktober tot half november tussen 10:00 en 17:00 of 18:00.
 • Een enkele ritje kost €4,90.
 1. Senfmühle

Aan de Endertstraße vind je ook een historische mosterdmolen. Dit is een van de oudste mosterdmolens van Europa en is ruim 200 jaar oud. De molen komt van oorsprong uit Nederland maar werd eind vorige eeuw door een Duitser gekocht, die de molen liet restaureren. Sinds 2001 is de molen weer in bedrijf en wordt er hier mosterd gemalen, die in de winkel bij de molen ook verkocht wordt.

Openingsuren en rondleidingen Senfmühle

De molen is te bezoeken met een rondleiding, waarbij bezoekers de molen aan het werk kunnen zien. Hierbij kan je zien hoe de mosterd volgens oud recept gemaakt wordt, en die kan je natuurlijk ook proeven.

 • De molen is dagelijks geopend van 10u tot 18u
 • Rondleidingen worden gehouden om 11u, 14u, 15u en 16u
 • Een kaartje kost €2,50.
 • Meer info op de website
 1. Rondvaart op de Moezel

De rivier de Moezel ontspringt in de Vogezen in Frankrijk en loopt vervolgens door Luxemburg en Duitsland naar Koblenz, waar de rivier in de Rijn uitmondt. De oevers van de rivier zijn bedekt met wijnranken, met daartussen zeer idyllische en fotogenieke plekjes.

Tijdens je trip in Cochem is het dan ook een must om even op een rondvaartboot te stappen en zo niet alleen de stad maar ook het prachtige landschap in de omgeving vanaf het water te aanschouwen. Zo kan je onder andere de Reichsburg ver boven de stad uit zien steken en de schilderachtige huisjes langs de oevers van de rivier op een andere manier aanschouwen.

Boek je rondvaart in Cochem online

Zin in een rondvaart op de Moezel? Een boottocht vanuit Cochem duurt ongeveer 1 uur. Boek je tickets voor een rondvaart hier online vanaf €11.

 1. Peterskapelle (Pestkapelle van Sint Rochus)

Ten westen van de Reichsburg kan je de Peterskapelle vinden. Door de ligging op de heuvel steekt ook deze kapel boven de stad uit.

De kapel staat ook wel bekend als de Pestkapelle van Sint Rochus en werd dan ook rond 1430 gebouwd in opdracht van de aartsbisschop ter herdenking van de pest die een paar jaar eerder door de regio woedde.

 1. Marktplein van Cochem

Wanneer je Cochem bezoekt is de marktplaats eigenlijk niet te vermijden. Terwijl je wandelt door de stad kom je al snel op dit centrale plein aan. Het marktplein wordt omringd door pittoreske vakwerkhuizen in verschillende kleuren. In de panden zelf vind je veel winkels en verschillende eetgelegenheden. Daarnaast liggen er rondom het plein ook verschillende andere bezienswaardigheden. Zo ligt het Erker Rathaus aan het plein, het barokke stadhuis dat in 1739 werd gebouwd. Ook de Sint-Martinuskerk, die uit het midden van de 20ste eeuw stamt, is gelegen aan het plein. Verder vind je op het plein ook de prachtige Martinsbrunnen, een fontein die in 1767 geplaatst werd.

Verken de smalle straatjes en prachtige vakwerkhuizen

Rondom het marktplein zijn in de smalle straatjes nog veel meer prachtige vakwerkhuizen te vinden. Ook vind je in de buurt de Alte Thorschanke, een oude poortherberg uit 1625 die als een van de weinige gebouwen niet door de Fransen in 1689 verwoest werd. Verderop zijn ook enkele stadspoorten te vinden.

 1. Sint-Martinuskerk

De Sint-Martinuskerk is de rooms-katholieke kerk die aan de linkeroever van de Moezel aan de Moselpromenade ligt. De kerk valt vooral op door de peervormige torenspits. Origineel stamt de kerk uit de tweede helft van de 15de-eeuw, maar in de jaren 1930 werd de kerk groots gerenoveerd en werd er onder andere een nieuw schip gebouwd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kerk echter grotendeels verwoest tijdens het bombardement van 5 januari 1945. Hierbij bleven alleen de buitenmuren van het oude koor overeind. Pas in de jaren ’50 werd de kerk opnieuw opgebouwd. De kerk is sober ingericht en bevat een herdenkingskruis aan de muur dat de 2 misdienaren herdenkt die tijdens de bombardementen onder het puin van de ingestorte kerk terecht zijn gekomen.

 1. Kapuzinerkloster

De skyline van Cochem wordt vooral gekenmerkt door het Reichsburg op de heuvel en de toren van de Sint-Martinuskerk langs het water. Achter de opvallende toren van de Sint-Martinuskerk zie je echter ook het dak en de kleine toren van het Kapuzinerkloster te zien. Dit voormalige kapucijnerklooster werd in 1622 gebouwd en hielp mee om het stadje verder te laten ontwikkelen.

Het klooster werd geplaatst op de locatie van een burchtgebouw, welke voor de bouw van de kerk gesloopt werd. Het kloosterterrein werd wel ommuurd ter bescherming. Het klooster bleef tot 1810 in gebruik, waarna het onder andere dienst heeft gedaan als school en ziekenhuis. Tegenwoordig doet het klooster dienst als cultureel centrum.

Wil jij ook Cochem verkennen? Download onze reisgids door de Moezelstreek en kom langs de mooiste plekjes van de regio.
 1. Winneburg

In de buurt van Cochem ligt nog een tweede burcht, de Winneburg. Deze burcht ligt zo’n 3 km ten noordwesten van de stad, aan de rand van het Stadtwalt bos in een kloofdal van de Endertbach. Hier steekt de ruïne van de burcht zo’n 300 meter boven het dal uit.

De Winneburg werd halverwege de 13de eeuw gebouwd door de familie Wunnenberg. In de volgende eeuwen werd de burcht constant uitgebreid, zowel door de Wunnenberg familie als door de Metternich familie die in de 17de eeuw het kasteel in handen kreeg. Toen het Franse leger in 1689 de stad aanviel vernietigde zij de burcht, waarna het nooit meer is opgebouwd. De ruïnes kunnen gratis bezocht worden en jaarlijks vinden er hier in de zomer ridderspelen plaats.

Het is een pittige klim die je al wandelend moet doen. Vanuit het centrum van Cochem doe je er ongeveer een uur over tot Winneburg. Je kan ook wat dichterbij parkeren met de auto voor je te voet verder gaat, bijvoorbeeld in de buurt van Enderstrasse. Als je in goede conditie bent, is het wel een aanrader. De burcht zelf is vrij groot, dus je kan wel wat muren en torens verkennen. Boven krijg je ook een prachtig uitzicht op de omgeving van Cochem.

 1. Bundesbank-Bunker

Buiten het centrum van de stad kan je de Bundesbank-Bunker vinden. Dit is een ondergrondse atoombunker uit de Koude Oorlog. De bunker werd in 1962 gebouwd op een diepte van 30 m onder de grond, waarboven vervolgens 2 huizen werden geplaatst die zouden dienen voor de trainingen en de recreatie van medewerkers van de Bundesbank.

In de bunker werd tussen 1965 en het einde van de jaren ’80 de geheime geldvoorraad van Duitsland bewaard. In totaal lag er 15 miljard Mark opgeslagen in de bunker die gebruikt konden worden wanneer het Oostblok de West-Duitse economie zou proberen te saboteren. Om de kluis te kunnen openen waren er 3 aparte sleutels nodig die medewerkers uit Frankfurt in het bezit hadden. Lees hier het verslag van ons bezoek.

Openingstijden en tickets Bundesbank Bunker

 • De bunker is te bezoeken met een rondleiding van ongeveer een uur, waarbij je alles over de geheime geldvoorraad van destijds te weten komt.
 • De tours worden van april tot en met begin juli dagelijks om 11u, 12u, 13u, 14u en 15u gehouden, en tussen juli en begin november om 10u.
 • Toegang kost €10.
 • Meer info op de website.
 1. Moezelwijnen

Cochem ligt in de Moezelvallei en staat net als de rest van het gebied bekend om de gelijknamige wijnen. Langs de oevers van de rivier zijn vele wijngaarden op de hellingen van de heuvels te zien. De wijnen die van de druiven gemaakt wordt die hier worden geproduceerd zijn uniek. De wijnranken kunnen door de steiltegraad van de heuvels niet machinaal geplukt worden. De druiven worden dus jaarlijks met de hand geoogst.

De moezelwijnen die er vervolgens mee gemaakt worden zijn in nagenoeg alle restaurants in Cochem te proeven, maar je kan ook terecht bij een van de vele proeflokalen. Daarnaast vindt in juni het Moezelwijnfestival plaats, dan worden de lokale wijnen groots gevierd met diverse festiviteiten in de stad.

 1. Wild & Freizeitpark Klotten

Buiten Cochem kan je een bezoek brengen aan het Wild & Freizeitpark Klotten. Dit park is een combinatie van een pretpark en een wildpark. Zo vind je hier onder andere attracties zoals een achtbaan en wildwaterbaan en speeltoestellen zoals klimtoestellen en glijbanen.

Daarnaast is er een wildpark bij het attractiepark te vinden waar zo’n 120 verschillende diersoorten te aanschouwen zijn. Zo zijn er dieren te zien die oorspronkelijk in het gebied te vinden waren, zoals herten, bruine beren en wolven, maar er zijn ook meer exotische dieren te zien zoals struisvogels. Ook worden er valkeniersshows gehouden in het park.

Openingstijden en tickets Wild & Freizeitpark Klotten

 • Het Wild & Freizeitpark Klotten is tussen eind april en eind oktober altijd doordeweeks geopend
 • In juli en augustus is het park ook in het weekend open.
 • Een ticket kost €19,50.
 • Meer info op de website
 1. In de buurt van Cochem

Geierlay hangbrug, Mörsdorf

Op zo'n 25 min rijden van Cochem kan je Mörsdorf, de Geierlay hangbrug overwandelen. Deze hangbrug is bij de grootste hangbruggen van Duitsland. Het is een bouwwerk van 360 meter lang en een hoogte van 100 meter. Het ontwerp van de Geierlay is gebaseerd op de Nepalese hangbruggen in het Himalayagebergte, een leuke uitstap vanuit Cochem.

TIP: Wandel over de hangbrug en kom terug langs het wandelpad dat je onder de brug, door de vallei brengt.

Calmont Klettersteig, Bremm

Wil je graag tussen de steilste wijnranken ter wereld wandelen? Op de Calmont Klettersteig in Bremm kan je dit doen. Met maar liefst 65 graden is dit zonder twijfel een van de meest spectaculaire plaatsen om druiven te telen. Je klimt en klautert als het ware over smalle rotspaden en tussen de wijnranken. Dat staat garant voor fantastische uitzichten onderweg.

 1. Ligging van Cochem op de kaart

 1. Nog meer geschiedenis van Cochem

De oudste documentatie over de plaats Cochem dateert van het jaar 866, maar er zijn aanwijzingen dat de Romeinen en Kelten zich er eerder ook hebben gevestigd. Rond 1020 werd de Reichsburch gebouwd ter bescherming van het stadje en van de rivier de Moezel. In 1294 kwam Cochem vervolgens onder het gezag van de aartsbisschop van Trier. In deze periode begon de stad langzaam verder uit te breiden en werd ook de vesting uitgebouwd. In 1332 kreeg Cochem officieel stadsrechten, waarna de stadsmuren gebouwd werden en er een kettingbrug over de Moezel gelegd werd om tol te kunnen innen. Ook werd er een tweede burcht gebouwd, de Winneburg.

De pest en Lodewijk XIV kwamen naar Cochem

Vanaf het begin van de 15de eeuw leek het geluk van Cochem gekeerd te zijn. Tussen 1423 en 1425 werd de stad zwaar geraakt door de pestepidemie die heerste. Daarna waren er in de regio vele machtswissels die met plundering en verwoesting gepaard gingen. Tijdens de Dertigjarige oorlog aan het begin van de 17de eeuw werd Cochem belegerd, al werd de stad niet ingenomen. Later die eeuw kwamen de troepen van koning Lodewijk XIV naar de stad, en nadat ze de Winneburg tot de grond af hadden laten branden veroverden ze de rest van de stad. Daarbij werd ook de Reichsburg verwoest en werden vele inwoners door de Fransen gedood.

Wil jij ook Cochem verkennen? Download onze reisgids door de Moezelstreek en kom langs de mooiste plekjes van de regio.

Bezet door de Fransen

Na de verovering heerste er grote armoede in de stad en de omringende regio. Pas vanaf 1733 begon de stad langzaam weer opgebouwd te worden, maar in 1794 kwam Cochem weer onder bezetting door de Fransen. In 1815 werd de stad echter bij het Congres van Wenen weer benoemd tot onderdeel van het koninkrijk Pruisen.

Toerisme in Cochem

Vanaf het begin van de 19de eeuw begon het toerisme in Cochem aan te trekken. In het begin waren het echter vooral veel Engelse schilders die naar het idyllische stadje trokken. In 1866 werd de ruïne van de Reichsburg opgekocht en volledig gerestaureerd. Vervolgens werd tussen 1874 en 1879 de Koblenz-Trier spoorlijn aangelegd, waarbij er tussen Cochem en Ediger-Eller een nieuwe spoorwegtunnel gebouwd werd, de Kaiser-Wilhelm-Tunnel. Deze tunnel was in die jaren met een lengte van 4216 m de langste spoorwegtunnel van Duitsland. Door deze projecten kwamen er langzaamaan steeds meer toeristen, en aan het begin van de 20ste eeuw kwam het echte toerisme uiteindelijk op gang.

Heropbouw van Cochem na WO II

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden grote delen van het centrum van Cochem verwoest. Na de oorlog werd dit gelukkig deels herbouwd, waardoor je in Cochem nog steeds door het historische centrum vol vakwerkhuizen kan wandelen.

 1. Waar overnachten in Cochem?

IchZeit Aparthote

Het gerenoveerde gebouw van het IchZeit Aparthotel, combineert design en ontspanning met de levensstijl van onze tijd. Het Aparthotel biedt appartementen ontworpen met veel aandacht voor detail. Elke kamer heeft zijn eigen balkon of terras met een prachtig uitzicht op de oude stad, de Moezel en het keizerlijk kasteel. Naast de smaakvol ingerichte badkamers, maakt een kitchenette jouw privéverblijf compleet.

Het centrum van Cochem ligt op 10 minuten wandelen van jouw appartement. Wandelliefhebbers, cultuurliefhebbers, golfliefhebbers, fietsers, fijnproevers, wijnliefhebbers, iedereen voelt zich hier thuis. IchZeit is dan ook het ideale startpunt voor jouw verkenning van Cochem. Meer info en boeken.

Hotel Cochemer Jung

Hotel Cochemer Jung ligt midden in het oude centrum van Cochem, een van de mooiste steden in het pittoreske Moezeldal. Vanuit het hotel zijn alle bezienswaardigheden van de stad probleemloos te bereiken en vanaf deze locatie zijn tal van daguitstappen mogelijk! Dit milieuvriendelijke hotel biedt een uitgebreid ontbijtbuffet en een terras met prachtig uitzicht waar je van de rust kan genieten.

Je overnacht in moderne kamers met uitzicht op de oude binnenstad of rivier de Moezel. Bijna elke kamer beschikt over een Frans balkon waar je 's avonds lekker naar buiten kan staren. Meer info en boeken.

 1. Filmpje: ontdek Cochem

Ben je benieuwd naar Cochem na het lezen van dit artikel? In dit filmpje kan je de sfeer van de stad een beetje opsnuiven! Voor de échte ervaring moet je natuurlijk zelf afreizen naar Cochem.

 1. Download je gratis reisgids Moezel

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Moezel? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Moezel met meer dan 60 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Moezel met een gratis stadswandeling in Trier en Koblenz.

Moezel

Gratis reisgids Moezel downloaden


Geschreven door

Davy Haegeman

- 17 april 2024 - Jef WUYTS

Fantastisch om zelf iets uit te dokteren - niets is aan het toeval gelaten - dingen die je anders niet zou ontdekt hebben doen je verlangen om nog meer te ontdekken - duidelijk taalgebruik - dikke merci

- 12 april 2024 - D'Hollander Alfons

Het is de moeite waard om Cochem te bezoeken zeer mooie bezienswaardigheden groeten en tot ziens

- 25 maart 2024 - Andre Pardaens

Prachtige informatie, bedamkt

- 20 maart 2024 - Erik Crols

In Cochem en omgeving is altijd wel iets te beleven. Gezellig stadje met alle bezienswaardigheden op wandelafstand. Ook wandelingen tussen de wijngaarden voor geoefende stappers . Ruime keuze in horeca en zeker een van de vele wijnhuizen bezoeken.

- 11 maart 2024 - christel rutten

Mooie gids. Zeer interessante tips !

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?