34 x bezienswaardigheden Tirol + gratis reisgids & praktische info

Volledige reisgids kopen voor € 10

34 x bezienswaardigheden Tirol + gratis reisgids & praktische info

10 oktober 2022 in Oostenrijk5 reacties

Ten oosten van Vorarlberg, tussen Duitsland en Italië ingeklemd, ligt het Oostenrijkse deel van de regio Tirol. Tirol trekt bezoekers aan van over de hele wereld. Hier vind je maar liefst het beste van twee werelden, langs de ene kant heb je er de pracht en praal van steden zoals Innsbruck, en langs de andere kant heb je de prachtige Alpen waar je helemaal tot rust kan komen.

Waar je zeker mag van zijn? De regio heeft voor iedereen wel iets te bieden. Ontdek hier alvast wat je zeker niet mag missen bij een bezoek aan Tirol.

Inhoud artikel

  1. Kitzbühel

Kitzbühel staat vooral bekend als een skigebied met een mondaine uitstraling en is dan ook heel populair. In de skisport staat Kitzbühel vooral gekend vanwege de iconische Hahnenkamrace. De afdaling is erg veeleisend en steil waardoor deze zelf voor professionele skiërs niet eenvoudig is.

  • Ook in de zomer is er heel wat te doen in en rond het oord. Zo kan je de prachtige alpenbloemen gaan bewonderen op de top van de Kitzbüheler Horn. Deze eenvoudig te bereiken met de kabelbaan of met de auto.
  • Aan het bergstation van de Hahnenkambahn kan je het Bergbahnmuseum vinden. Dit museum werd ingericht naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de kabelbaan. Je komt er meer te weten over de ontwikkeling van de kabelliften en de evolutie van de skisport.
  • Aan de rand van het dorp kan je de idyllische Schwarzsee vinden. Dit meer met een grootte van 8 ha is één van de warmste meren uit de regio. Dit maakt het uitermate geschikt om er te zwemmen.
  1. St. Johann in Tirol

In Oostenrijk heb je meer dan 20 opties als je naar Sankt Johann wilt reizen, maar St. Johann in Tirol is met voorsprong de bekendste. Door zijn centrale ligging is dit oord de ideale uitvalsbasis om verschillende uitstapjes te maken in de regio. In de stad zelf zijn er niet zoveel toeristische attracties, maar de toeristische dienst probeert dit op te vangen met een groot aanbod aan evenementen.

Toch moet je bij een bezoek aan St. Johann in Tirol zeker het heemkundig museum gezien hebben. In het museum wordt er vooral gefocust op de geschiedenis en de tradities van de regio. Ook wordt er extra aandacht besteed aan de koper- en zilverontginning die heel belangrijk is geweest voor de strekken.

Net buiten de stad kan je de St. Nikolaus-kerk vinden. Deze kerk kent zijn oorsprong in 1262 maar werd sindsdien regelmatig verbouwd. Binnenin de kerk kan je de twee oudste klokken van Tirol bezichtigen en vind je ook een prachtig gotisch glasraam uit de 15de eeuw.

  1. Ellmau

Ellmau is gelegen aan de voet van de Wilder Kaiser bergketen. Golfers vinden hier een waar paradijs met een terrein van 27 holes in een prachtig landschap. Ook wandelaars en fietsers zullen zich hier kunnen uitleven in de prachtige streek. Als je in Ellmau bent en je wilt ontspannen trek je best richting het Kaiserbad, hier kan je dolle waterpret beleven.

Ben je op pad met kinderen? Ga dan eens naar de top van de Hartkaiser! De kinderen kunnen zich hier helemaal uitleven in een sprookjeswereld.
  1. Wörgl

Wörgl in het Inntal is een vrij druk stadje op een knooppunt van wegen en dit zowel voor het auto- als spoorverkeer. Het is een (zachte) industriestad (de industriezone bevindt zich aan de rand van de stad) en het is tevens de stad van oud-formule 1 piloot Gerhard Berger. De regio biedt een brede waaier aan wandelmogelijkheden in het gebied van de Hohe Salve.

VERBLIJFTIP: Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Tirol? Bekijk het volledige aanbod hotels, chalets en B&B's in Tirol en haal het beste uit je vakantie!

  1. Rattenberg

Rattenberg heeft enkele jaren geleden er voor gekozen om het verkeer uit het stadscentrum te verbannen. Hierdoor heeft de stad aan veel charme gewonnen. Toch geraak je makkelijk rond in de stad want het de kleinste stad van Oostenrijk. Voor de 440 inwoners is vooral glasbewerking een belangrijke vorm van inkomen en de stad staat hier dan ook voor gekend.

  • In het Handwerkkunstmuseum krijg je een inkijk in hoe de mensen uit de regio hier vroeger leefden. Deze voormalige woning van een nagelsmid is uitgerust met enkele antieke kunststukken en tijdens de eindejaarsperiode is er elk jaar een tentoonstelling van kerstkribben.
  • De glasblazerij Kisslinger is een begrip in Rattenberg. Een bezoek aan deze glasblazerij is de ideale kans om glasblazers aan het werk te zien.
  • In het Augustiner Museum kan je dan weer enkele opmerkelijke Tiroolse kunstschatten terugvinden. Sommige van deze stukken zijn bijna duizend jaar uit. Je vindt er onder andere religieuze volkskunst.
  1. Jenbach

Jenbach ligt aan de voet van het erg populaire Zillertal en hier kan je bergop richting Achensee, een van de mooiste meren van Tirol. Als je voldoende tijd hebt, kan je hier een variante inlassen naar die Achensee, die je onwillekeurig doet denken aan de Noorse fjorden. Je kunt er ook een grote rondvaart maken of vanuit Jenbach met het tandradspoor naar toe.

REISGIDS: Wil je graag al het moois van Oostenrijk ontdekken? Download onze gratis preview reisgids Oostenrijk.

  1. Wolfsklamm kloof

Nabij het plaatsje Jenbach kan je een mooie wandeling maken door de Wolfsklamm kloof, een ruige kloof waardoor smaragdgroen water stroomt. Een houten pad leidt door de kloof door middel van zo’n 350 traptreden en verschillende bruggetjes, waarna je de pelgrimsweg naar het oudste bedevaartsoord van Tirol, St Georgenberg, kan volgen door het natuurreservaat Karwendel.

  1. Schwaz

De eerste vermelding van Schwaz is terug te vinden in documenten uit 930, het is dan ook een stadje met een zeer rijk verleden. In de middeleeuwen kende deze stad grote welvaart dankzij de verschillende koper- en zilverertslagen die ontdekt werden in de regio. Op een bepaald moment werkten hier maar liefst 10 000 mijnarbeiders.

De parochiekerk is nog een mooi aandenken aan de welvaart die de stad kende. Het dak van de kerk is bedekt met maar liefst 15 000 koperen plaatjes. Het zou gaan om één van de grootste gotische hallenkerken in Oostenrijk. De stad werd zwaar getroffen tijdens de Tweede Wereldoorlog maar gelukkig bleef het 15de-eeuwse stadhuis overeind staan. Hier kan je prachtige barokke wandschilderingen bewonderen.

  1. Wattens

Wattens is bekend geworden met de opening van 'Kristallwelten' door Swarovski. De stad werd gekozen omdat het hier was dat Daniel Swarovski begon in 1895 als glasslijper en zijn bedrijf uitbouwde. Kristallwelten is tegenwoordig één van de meest bezochte attracties in Oostenrijk.

TICKETS: Verken alle facetten van kristal in het museum van Swarovski Crystal Worlds in Wattens. Bestel je toegangsticket voor Swarovski Crystal Worlds nu online en vermijd lange wachtrijen!

  1. Hall in Tirol

In Hall in Tirol heb je het gevoel dat je in de middeleeuwen bent beland

  • De ommuring van de stad is heel goed bewaard gebleven net als de patriciërshuizen.
  • De Obere Stadtplatz wordt door velen dan weer gezien als één van de mooiste van Europa.
  • In de barokke St. Nikolaus parochiekerk kan je enkele fraaie kunstschatten vinden. Zo vind je er een indrukwekkend Mariaschilderij en een grote verzameling aan relikwieën.
  • In de Burg Hasegg kan je een museum vinden dat meer verteld over het rijke muntverleden van Hall in Tirol. Opvallend bij deze Burg is ook de twaalfhoekige munttoren waar het eerste grote zilveren muntstuk werd geslagen, een guldiner.
  • Het Bergbaumuseum geeft je dan weer meer informatie over de zoutwinning die heel belangrijk was voor de stad en waar er maar een einde aan kwam in 1967. Je leert er meer over de werktuigen en krijgt een inkijk in het dagelijkse leven van een mijnarbeider.
  1. Innsbruck

Innsbruck is de hoofdstad van de deelstaat Tirol en 1 van de grootste steden van het land. Ondanks het feit dat Tirol vooral bekend staat als perfecte regio voor de wintersport laat Innsbruck zien dat deze regio het hele jaar door het waard is om te bezoeken.

De stad is ruim 800 jaar oud en het historische centrum van Innsbruck, de Altstadt, toont nog het middeleeuwse uiterlijk. De oude, pastelgekleurde gebouwen steken al helemaal fel af tegen het groene achterland en de hoge bergen die de stad omringen.

  • In Innsbruck zijn heel wat prachtige en bijzondere bouwwerken terug te vinden.
  • Zo is het Neues Hof 1 van de bekendste bezienswaardigheden van de stad. Dit gebouw werd rond 1500 gedecoreerd met maar liefst 2657 vergulde koperen tegels om het huwelijk van keizer Maximilliam I met Bianca Maria Sforza te vieren. Het balkon werd door het echtpaar veel gebruikt om festivals en evenementen op het plein te aanschouwen.
  • Verder is er nog veel meer te zien in Innsbruck. Zo kan je een bezoek brengen aan het Kaiserliche Hofburg, de Hofkirche en de Dom zu St Jakob.
  • Ook het Renaissance Ambras kasteel is zeer de moeite waard, waarnaast er een aantal musea te vinden zijn in Innsbruck die je meer inzicht geven in de regio, zoals het Tyroler Volkunstmuseum en het Tiroler Landesmuseum.
  • Mis niets tijdens je verblijf aan de Tiroolse hoofdstad met onze stadswandeling door Innsbruck.
Graag verblijven in Innsbruck? Bekijk hier het volledige aanbod hotels in Innsbruck en geniet ten volle van je bezoek aan de historische stad.
  1. Ötztal

Wanneer je vanaf de Silvretta-Hochalpenstraße richting Innsbruck rijdt kom je onderweg langs het Ötztal. In de winter is het Ötztal een populair skigebied, maar in de zomer is deze uitgestrekte vallei een perfect plek om een wandeltocht door de bergen te maken.

Daarnaast vind je hier ook Area 47, het grootste outdoor avonturenpark van Oostenrijk. Hier kan je terecht in een klimbos, meegaan met een rafttocht, tussen de bergen door klimmen met een canyoning tocht of zelfs een sprong in het diepe maken met een bungeejump. Koop je tickets voor Area 47 hier voordelig online vanaf €26!

Hieronder alvast enkele leuke tours en dagexcursies

  1. Stams

Als je jouw vakantie doorbrengt in Tirol, breng dan zeker eens een bezoek aan het prachtige stadje Stams. Vanaf je het stadje binnenkomt zal alleen de barokke cisterciënzerabdij nog jouw aandacht trekken. Dit klooster dateert uit 1273 en is de begraafplaats van heel wat Tiroolse vorsten. Een bezoek aan het Stift Stams is alleen maar mogelijk met begeleiding. Voor meer informatie hierover kijk je best op de website van de abdij.

  1. Imst

Imst, op een kruispunt van dalen, werd vooral bekend door de Imster Vogelhändler. Met grote rieten korven kanarievogels op de rug trokken deze vogelhandelaars dwars door Europa, zelfs tot in Sint-Petersburg en de grens met Azië. De verkoop van zingende beestjes bracht in de latere middeleeuwen veel geld op.

Carl Zeller vereeuwigde die vogelhandelaars in zijn gelijknamige operette waarin onder andere de bekende aria ‘Schenkt man sich Rosen in Tirol’ voorkomt. Deze vogelhandelaars haalden hun kanarievogels overigens niet op de Canarische eilanden, wel in het nabijgelegen Noord-Italië. Verder pronkt Imst nog met zijn vele fonteinen en bemerk in de kleurrijke bovenstad ook de Maria Hemelvaartkerk, die de hoogste toren (86 m) van Tirol bezit.

RONDREIS: Nog op zoek naar inspiratie voor je volgende reis? Bekijk dan zeker eens onze rondreis door het prachtige Tirol.

  1. Landeck

Landeck is vooral een ‘doorreisstadje’, dat echter omwille van zijn strategische ligging op een lang verleden terugblikt. De blikvanger vormt er ongetwijfeld het Schloss Landeck, dat dateert uit het begin van de 13de eeuw. Hier bevindt zich ook het heemkundig museum. Aan de voet van de vesting verdient ook de parochiekerk Maria Himmelfahrt een bezoek. Ze geldt als een van de mooiste gotische kerken in Tirol.

  1. Prutz

Het dorpje Prutz, in het Oberinndal, vormt samen met de dorpen Ried, Serfaus, Fiss en Ladis het zogenaamde ‘Oberes Gericht’. Een kleine, aparte landstreek met een volledig eigen rechtspraak. De huizen en kerken zijn stille schilderachtige getuigen van een rijk verleden. Prutz ligt ook aan de toegang tot het minder bekende Kaunerdal, een van de mooiste natuurgebieden van Tirol.

  1. Serfaus

Serfaus is het dorp met zowat de meeste zonne-uren in Tirol. Sinds vele jaren is het volledig autovrij. Kerken en kapellen vormen het waarmerk van het dorp dat één van de oudste is in de regio. Het bezit tevens de oudste bedevaartkerk van Tirol, uit de 14de eeuw.

De jongste jaren groeide Serfaus ook uit tot de meest kindvriendelijke gemeente van Tirol. ’s Zomers als ’s winters staat een waaier aan activiteiten voor kinderen op het programma. Het is de ideale bestemming voor een onvergetelijke gezinsvakantie met tal van attracties, speelzones en speciaal uitgestippelde kindvriendelijke wandelingen (met zoekopdrachten enz.).

VERBLIJFTIP: Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Serfaus? Bekijk het volledige aanbod hotels in Serfaus en haal het beste uit je vakantie.

  1. Pfunds

Pfunds is een dorp gelegen in het Tiroler Oberland en in de nabijheid van het drielandenpunt van Italië, Zwitserland en Oostenrijk. Het staat vooral gekend als een wandelparadijs. Je ontdekt er verder kloven, alpenweiden en hooggelegen romantische valleien. Het is dan ook een ideale bestemming voor natuurliefhebbers.

  1. Nauders

Nauders pronkt met een bijzonder rijk verleden, aangezien het dorp, onder de naam Inutrium, bekend geraakte op een wereldkaart van de Egyptische geleerde Ptolemeus. In het slot Naudersberg heersten ooit de hertogen van Tirol, zowel Sigismund als keizer Maximilaan lieten belangrijke verbouwingswerken aan de burcht uitvoeren.

Volgens een hardnekkige legende zou de parochiekerk Sankt Valentin gebouwd zijn door de heilige zelf. Naar verluidt was hij de eerste missionaris in Tirol. In Nauders vind je verder ook nog sporen van het Retroromaans; deze taal wordt vooral door ouderen nog in de streek gesproken. De jongste decennia groeide Nauders ook uit tot een geliefd wintersportoord.

  1. ​Mals

Mals is zowel het bestuurlijke als economische centum van de regio Obervinschgau. Het is een gezellig oord. Geniet hier van een terrasje op het centrale Peter Glückplein en bewonder aan de rand van het stadje de kleine St. Benediktkerk, een van de mooiste romaanse kerken in de regio.

Twee andere blikvangers trekken in de regio van Mals nog de aandacht. Eerst en vooral vermelden we hier het klooster Marienburg, een benedictijnenklooster dat hoog boven het dorpje Burgeis troont. De tweede attractie is het kleine stadje Glurns. Het wist tot op heden zijn schitterende middeleeuwse stadsbeeld te bewaren met als grote blikvanger het prachtige stadsplein.

RONDREIS: Wil je graag al het moois van Oostenrijk ontdekken aan de hand van een rondreis? Bekijk onze complete rondreis door Oostenrijk en kom langs de mooiste plekjes.

  1. Schluderns

Boven het mooie dorp Schluderns pronkt een fraaie burcht die dateert uit halfweg de 13de eeuw. De Churburg werd later in renaissancestijl verbouwd. Ze behoort tot op heden toe aan het geslacht Von Trapp, die er ’s zomers verblijft. Tijdens de zomerperiode zijn er rondleidingen. Ook een bezienswaardig is het Vintschger museum waar het hoofse burchtleven en de dagelijks boerencultuur in de regio centraal staat.

  1. ​Schlanders

Schlanders is de hoofdstad van de Vinschgau, een stadje van ambtenaren en waar ook het district gerecht zich bevindt met een smalle verkeersvrije hoofdstraat waar het rustig wandelen en shoppen is. Er zijn talrijke wandelmogelijkheden en de belangrijkste blikvanger is waarschijnlijk de kleine hospitaalkerk met zijn mooie muurschilderingen. Ook de moeite in de buurt is een bezoek aan het slot Kastelbell, waar er rondleidingen zijn van half juni tot september.

  1. Naturns

Naturns is een dorp met stedelijke allure en een belangrijke vakantiestek langs de oude Romeinse handelsweg Via Claudia Augusta. Je ontdekt in de buur een leuk wandelgebied in het natuurpark Texelgruppe, er is een beleveniszwembad en een opmerkelijk aloud kerkje, St. Prokulus, dat uit de 7de eeuw dateert en unieke, schitterende fresco’s bezit.

  1. Meran

Meran of Merano (Italiaans) ligt in een door zon overgoten dal en geldt als de bloemenstad bij uitstek. Het was in de Middeleeuwen de hoofdstad van Tirol en groeide in de 19de eeuw uit tot een vooraanstaand kuuroord waar de Europese adel graag vertoefden. Het ‘Kurhuas’, het theater en de promenades herinneren nog aan die tijd. Merano is de op een na grootste stad van Zuid-Tirol en ook een geliefd winkelcentrum.

Wat moet je zeker zien in Meran?

  • Tot de bezienswaardigheden die je niet mag missen behoort de Via Portici, een verkeersarme straat met rijke winkels, oude hotels en verrassende zijsteegjes.
  • En bezoek ook eens het museum Evelyn Ortner’, een klein museum met kledij, schoenen en accessoires zoals fraaie hoeden uit de Biedermeiertijd.
  • Maar dé absolute blikvanger vormen in dit gezellige flaneerstadje ongetwijfeld het slot en de tuinen van Trauttmansdorff. Ze liggen een beetje buiten de stad, maar zijn vlot te bereiken vanuit het centrum. De beroemdste gast die ze hier ooit verwelkomden was Sisi, de Oostenrijkse keizerin Elisabeth. In het slot ontdek je nu een expo over het lokale toerisme en het toerisme in Tirol van 1800 tot nu. Er rond ontdek je een indrukwekkend botanisch park met tal van heerlijke thematische tuinen.

VERBLIJFTIP: Hotel Adria ligt midden in de villawijk Obermais. Het elegante stadshotel biedt kamers in klassieke stijl met satelliet-tv en een minibar. Iedere ochtend geniet je van een heerlijk ontbijtbuffet en 's avonds kan je proeven van de mediterrane en lokale gerechten, vergezeld door exclusieve wijnen. Meer info en boeken.

  1. Bozen

Bozen of Bolzano is de provinciehoofdstad van Zuid-Tirol. De stad kende de jongste jaren een ware opbloei, nadat ze vroeger eerder een ingeslapen indruk maakte. Ze blikt terug op een rijk (Romeins) verleden. Een van de gezelligste plekken is ongetwijfeld de Piazza Walther met een standbeeld van troubadour Walther von der Vogelweide. Het is er gezellig zitten op een van de vele terrasjes.

  • De bekendste blikvanger in de stad is ongetwijfeld het Archeologisch Museum, waar de wereldberoemde ijsman Ötzi, wiens lijk in het ijs in het hooggebergte aan de grens met Oostenrijk in 1991 werd gevonden. Hij ligt er in een vrieskamer en je kunt door een ‘kijkgat’ hem bewonderen. Ook de werktuigen die bij zijn lijk werden gevonden staan hier tentoon.
  • Evenmin te missen is even buiten de stad het imposante Slot Sigmundskron dat nu ook het Messner Mountain Museum – genoemd naar de beroemde Zuid-Tiroolse bergbeklimmer die alle achtduizenders in de wereld overwon – huisvest.
  • Wie graag gaat shoppen mag de Via Portici, een waar winkelparadijs, niet missen.
Mis niets tijdens je bezoek aan deze prachtige stad met onze stadswandeling door Bolzano.
  1. Ortisei/St. Ulrich

Ortisei (of St. Ulrich in het Duits) is het belangrijkste oord van de Grödnerdal, tevens een van de mooiste dalen van de Dolomieten. Het is bovendien ’s zomers een waar wandel- en klimmersparadijs. Belangrijkste blikvangers in dit dorp van ruim 5.000 inwoners zijn het Museum de Gherdëina, een bezienswaardig streekmuseum met werk van plaatselijke kunstenaars en herinneringen aan de bekendste inwoner van de vallei, Luis Trenker, een architect, toneelspeler en verteller die ook in Ortisei begraven ligt.

Ook de moeite is een bezoekje aan de kerk van het gehucht St. Jakob, op 2 km, te bereiken langs een smalle bergweg. Je ontdekt er prachtige wandschilderingen.

LEESTIP: Heeft deze mooie plek je helemaal betoverd? Dat begrijpen we zeker! Bekijk ook nog de mooiste bezienswaardigheden in Noord-Italië en de Dolomieten.

  1. Wolkenstein

Wolkenstein is een klein dorpje langs de route naar de Gröderjoch. Je kan hier de Burcht Wolkenstein vinden die als een adelaarsnest tegen de flanken van de Steviola ligt. Deze burcht is enkel bereikbaar via een smal pad van anderhalve kilometer dat vertrekt vanuit Wolkenstein, .

  1. Corvara

Het dorpje Corvara is gelegen in het Gadertal of Val Badia. Het kleine dorp telt nauwelijks een duizendtal inwoners. Het ligt op een knooppunt van Dolomietenwegen en aan de voet van het rotsachtige Sellamassief. Door deze centrale ligging is het een erg populaire vakantieverblijfplaats bij mensen die op zoek zijn naar een actieve vakantie.

TIP: Vanuit Corvara kan je de prachtige hike Piz Boè volgen. Hiervoor reken je best een dag extra.
  1. Bruneck

Bruneck of Brunico is een belangrijke oord in het Pusterdal en is gelegen in een brede vallei. Het is een versterkte stad mét burcht die gesticht werd omstreeks 1250. Nu is het vooral een levendig stadje, dat – als je uit Oostenrijk komt – de poort vormt tot de Dolomieten. In de hoofstraat vind je talrijke winkels en hotel-restaurants naast enkele schitterende middeleeuwse burgerhuizen.

Tijdens de zomer kan je het Schloss Bruneck bezoeken. Ook bezienswaardig is het Südtiroler Volkskundemuseum, waar een aantal oude boerderijen en schuren werden heropgebouwd. Je maakt er kennis met het landelijke leven van weleer in Zuid-Tirol.

  1. Stallersattel

De Stallersattel is ongetwijfeld een van de merkwaardigste bergpassen in de Alpen. Hij verbindt Bruneck en het Antholzerdal met St. Jakob in Oost-Tirol. Hij vormt dus de grens tussen Italië en Oostenrijk. Hij werd pas op 14 september 1974 voor het verkeer opengesteld. Deze bergroute is dagelijks geopend van midden mei tot begin november van 5u30 tot 22u15. In de winter is de bergpas gesloten.

  • De weg is vlot berijdbaar, maar op sommige plaatsen vrij steil, al bedraagt de maximale stijging ‘slechts’ 12 %.
  • De top ligt op 2.052 m en in de buurt moet je zeker een blik werpen op de prachtige Obersee (er is een berghut waar je een hap kan eten).
  • Langs Italiaanse zijde is er slechts één rijvak en je moet voortdurend draaien door tal van haarspeldbochten. Geen angst: er komen geen tegenliggers, die worden opgehouden door verkeerslichten.
  • Naar Italië afdalen kan het eerste kwartier van elk uur, naar Oostenrijk omhoog rijden kan op het halfuur, gedurende één kwartier.
  • Het is een rit die je nooit meer vergeet!
  1. Defereggental

Het eerste dorp waar je komt vanuit Italië is St. Jakob im Defereggental, meteen het bekendste oord van deze vallei. Het is een van de weinige oorden waar je nog authentieke houtsnijders vindt en je kunt hen zelfs in hun atelier aan het werk zien. Ook in het oord St. Veit leven er nog diverse houtsnijders. Het is een heerlijk dal om te wandelen en met de mountainbike rond te toeren.

Het Defereggental is ook een ideale bestemming voor wie lijdt aan allergie. Onderzoeken door het gereputeerde ‘Institut für Botanik der Universität Innsbruck’ hebben uitgewezen dat deze regio bijzonder pollenvrij is.

  1. Matrei

Matrei is de grootste gemeente in het begin van het Virgendal en na Lienz het belangrijkste oord in Oost-Tirol. Het is dan ook een stad die veel te bieden heeft. Aan de Kirchplatz 2 bevindt zich het Nationalparkhaus. Je kunt er terecht voor alle informatie over het Nationale Park Hohe Tauern en het boeiende multimediaal museum bezoeken, dat je laat kennismaken met de hoogtepunten die dit beschermd natuurpark te bieden heeft. Bezoek er ook het Heimatmuseum, met interessante archeologische vondsten, en de parochiekerk St. Alban met mooie fresco’s.

  1. Mittersill

Mittersill is een stadje in het Salzburger Land aan de rand van het Nationale Park Hohe Tauern, het grootste nationale park van Oostenrijk. In het stadje is ook een Nationaalpark centrum waar je meer over de fauna en flora in dit park verneemt.

REISGIDS: Wil je graag al het moois van Oostenrijk ontdekken? Download onze gratis preview reisgids Oostenrijk.

  1. Alpbach

Het dorpje Albach werd ooit verkozen tot het mooiste dorp van Oostenrijk door de unieke bouwstijl waardoor het plaatsje gekenmerkt wordt en de vele bloemen die het dorpje kleuren. Je vindt hier typische houten chalets, waarbij het karakter van het dorp behouden wordt doordat de gebouwen alleen volgens strenge richtlijnen gebouwen mogen worden. Rondom het dorpje vind je uitgestrekte groene weiden en indrukwekkende bergtoppen dus maak ook zeker een mooie wandeling door de omgeving.

  1. Waar overnachten in Oostenrijk?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Oostenrijk? In Oostenrijk kan je over het hele land veel hotels vinden. Dankzij de vele skigebieden zijn er namelijk heel wat hotels te vinden die ook in de zomer open zijn. Het grootste aanbod aan hotels vind je natuurlijk in de grote steden zoals Wenen, Salzburg en Innsbruck.

Booking.com

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Oostenrijk?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Oostenrijk? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Oostenrijk met meer dan 100 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en uitgewerkte stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Oostenrijk.

Oostenrijk

Gratis reisgids Oostenrijk downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 18 augustus 2019 - JOSE KINDT

zeer interessant. Veel nieuwigheden gezien.

- 19 mei 2019 - Monique

Één overzichtskaart mist nog, waarop je kan zien waar de besproken plaatsen liggen

- 19 mei 2019 - Monique

Duidelijk, met veel informatie, fijn om te gebruiken als inspiratie bij het plannen van uitstapjes in de regio.

- 24 februari 2019 - Annie porreye

top goed en handig

- 11 december 2018 - Sylvia

Super handig z’on site

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?