Calmont Klettersteig in Bremm: wandelen tussen de wijnranken van de Moezel

Volledige reisgids kopen voor € 10

Calmont Klettersteig in Bremm: wandelen tussen de wijnranken van de Moezel

21 maart 2024 in Moezel0 reacties

Wandel tussen de steilste wijnranken op de Calmont Klettersteig in Bremm, Moezelstreek: alle info & tips

De Calmont Klettersteig is met voorsprong de beroemdste wandelroute in de Moezelstreek. De Calmont-helling zou de steilste helling (met maar liefst 65° stijgingspercentage) ter wereld zijn waarop een wijngaard staat. Je klimt en klautert als het ware over smalle rotspaden en tussen de wijnranken. Dat staat garant voor fantastische uitzichten onderweg.

Ontdek hier alle info over de Calmont Klettersteig in de Moezelstreek.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan de Moezelstreek

Duur1 - 5 dagen ()
Met de autoVanaf Brussel is het 300 km, vanaf Utrecht is het 330 km, reken op 3u30 ~ 4 uur rijden
Camper hurenLiever met de camper maar heb je zelf geen? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenAan te raden verblijven in de Moezelstreek zijn:
PakketreizenJe reis naar Cochem als pakketreis boeken? Boeken bij Voordeeluitjes (va. € 183) of bij Euroreizen (va. € 149)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Over de Calmont Klettersteig

Hiken door de wijngaarden

De Calmont Klettersteig bevindt zich aan de Moezel, nabij het romantische wijndorpje Bremm. De klettersteig is vooral beroemd vanwege de bijzondere ligging, namelijk op de steilste wijnberg die Europa kent. Het biedt avontuurlijke wandelaars de mogelijkheid om langs de steile hellingen van de wijngaard te klimmen. Op bepaalde stukken bereikt het maar liefst een hellingspercentage van 65%.

Bovendien loop je hier niet langs de wijngaarden maar er letterlijk tussendoor. Hierdoor geniet je gedurende de hele wandeling van een adembenemend uitzicht over de Moezelvallei en de omliggende dorpen.

Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids over de Moezelstreek.

Wat is de ligging van de Calmont Klettersteig op de kaart?

  1. Calmont Klettersteig wandelroute

Wie de Calmont Klettersteig wilt beklimmen, kan de avontuurlijke “Calmont Klettersteig wandelroute” volgen. De wandeling is ongeveer 6 kilometer lang en duurt ongeveer 3 à 4 uur (afhankelijk van je conditie). Het pad bestaat voornamelijk uit staalkabels, ladders, trappen en bruggen die langs de steile hellingen van de wijngaard zijn bevestigd

Onderweg zijn er uiteraard rustpunten voorzien waar je even op adem kan komen met als beloning: spectaculaire uitzichten over het prachtige Moezeldal met zijn glooiende wijngaarden en romantische dorpjes aan de oevers.

Wandeling Calmont Klettersteig: 6 km

  • Startpunt: de wandeling begint in Ediger-Eller of aan de kerk van Bremm en leidt naar de top van de Calmont op 381 meter hoogte, zie startpunt hier.
  • Op sommige plekken werden metalen ladders of stalen kabels geplaatst om steile en smalle gedeeltes te kunnen overbruggen.
  • Wijk niet af van de wandelpaden en draag een paar goede wandelschoenen.
  • Deze wandeling is minder geschikt als je veel last hebt van hoogtevrees
  • Gedurende de hele route geniet je van een prachtig uitzicht op de Moezel en de nabije omgeving.
  • Vergis je niet, het is een mooie wandeling maar wel een behoorlijke inspanning.
  • Parkeren kan aan de Moselweinstraße 87, 56814 Ediger-Eller, Duitsland, zie ligging hier.

Extra lus: Todesangst voor durvers

Wie geen last van hoogtevrees heeft, of net juist z'n hoogtevrees op de proef wil stellen kan de "Todesangst" bordjes volgen onderweg. Deze route van 6,7-km is een stuk uitdagender. Wie wil kan deze route hier downloaden.

  1. Mooiste uitzicht over de Moezelvallei

Op de top van de Calmont geniet je van het mooiste uitzicht over de uitgestrekte wijngaarden en de omliggende wijndorpjes in de Moezelvallei. Wanneer je de Calmont Klettersteig wandelroute volgt, kom je uiteindelijk bij de Gipfelkreuz. Hier geniet je niet alleen van een adembenemend uitzicht, maar ook van een heerlijk glaasje wijn bij de Weinschänke am Calmont-Gipfelkreuz (bekijk ligging). Geen betere manier om deze prachtige wandeling tussen de wijnranken af te sluiten.

  1. Het Klooster van Stuben in Bremm

Je ziet er onder je ook het historisch kloostercomplex van Stuben dat dateert uit de middeleeuwen. Het Klooster van Stuben, werd opgericht in de 12e eeuw. Het was oorspronkelijk een benedictijns klooster en speelde een belangrijke rol in de spirituele en culturele ontwikkeling van de Moezelregio.

Helaas werd het Klooster van Stuben tijdens de secularisatie in de 19e eeuw opgeheven en de monniken werden verdreven. Het klooster werd deels verlaten en raakte in verval. Tegenwoordig wordt het Klooster van Stuben gebruikt als conferentie- en evenementenlocatie. Bezoekers kunnen de kloostertuin verkennen, de oude kerk bewonderen en genieten van de rustige sfeer van deze historische plek. Het klooster ligt in een prachtige omgeving, omringd door wijngaarden en de kronkelende rivier de Moezel.

  1. Bezoek ook het centrum van Bremm

Bremm is een pittoresk dorpje aan de Moezel in Duitsland en staat in eerste instantie bekend om zijn indrukwekkende wijngaarden en de steile hellingen van de Bremmer Calmont. Ook het charmante centrum met smalle straatjes en typische vakwerkhuizen is de moeite om te verkennen. Geniet van een ontspannende wandeling door het dorpje, neem plaats op een gezellig terrasje en proef een lekker glaasje Moezelwijn.

OVERNACHTINGSTIP: Bremm is een ideale uitvalbasis om de Calmont Klettersteig en andere mooie plekken aan de Moezel te ontdekken. Bekijk hier het aanbod hotels en appartementen in Bremm.

  1. Filmpje: wandeling Calmont Klettersteig

Ben je benieuwd naar je wandeling op de Calmont Klettersteig in Bremm? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar de Moezel-regio.

  1. Wat nog meer zien in de buurt van Calmont Klettersteig?

Burg Eltz

Op zo’n 40 km van Bremm, midden in het idyllische en heuvelachtige landschap van Wierschem, ligt Burg Eltz. Het bekende, sprookjesachtige kasteel bevindt zich midden in de woeste natuur. Er werd zomaar 500 jaar aan gebouwd, daarom bevat het kasteel zowel middeleeuwse als renaissancistische kenmerken. In Burg Eltz kan je de slottorens beklimmen en de schatkamer vol goud, zilver, ivoor en porselein ontdekken. Het bouwwerk biedt een mooi beeld van hoe de adellijke leefwijze er vroeger uitzag.

Reichsburg Cochem

Of maak een uitstapje naar de imposante burcht van het pittoreske Cochem. Dit bouwwerk bevindt zich ruim 100 meter boven de Moezel. Vanaf deze Reichsburg heb je een prachtig panorama over de omgeving. Je kan er een rondleiding van een 40 minuten meevolgen waarbij je een kijkje kan nemen in de mooie kamers en vertrekken van de adellijke dames en heren. Je kan je bovendien inschrijven voor een echt authentiek riddermaal, tijdens dit unieke diner krijg je vlees en drank voorgeschoteld zoals die ook in de middeleeuwen werden geserveerd.

Geierlay hangbrug

Op een halfuurtje rijden van Bremm, kan je de Hangeseilbrücke Geierlay, oftewel de hangbrug Geierlay bezichtigen. Deze spectaculaire voetgangersbrug verbindt twee gezellige dorpjes Mörsdorf en Sosberg en werd geopend in 2015. Met een lengte van maar liefst 360 meter is de Geierlay brug de langste hangbrug voor voetgangers in Duitsland en behoort zelfs tot de langste hangbruggen van Europa. Zeker de moeite om een kleine omweg te maken!

TIP: Ontdek de Geierlay hangbrug in Mörsdorf en veel meer tijdens onze uitgestippelde roadtrip door de Moezelstreek.

  1. Waar overnachten in de buurt van de Calmont Klettersteig?

Wil je graag overnachten in de buurt van de Calmont Klettersteig? Hieronder hebben we alvast enkele leuke adresjes, zowel hotels als campings, voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels & B&B's in Bremm en omgeving.

  • Het Weinhaus Berg hotel is gelegen aan de oever van de Moezel in Bremm. Geniet van een heerlijke nachtrust in een van de ruime, modern ingerichte kamers, een uitgebreid ontbijtbuffet en verken de wandel- en fietspaden in de buurt. Meer info en boeken.
  • Of verblijf in het gezellige appartement van Ferienhaus Calmont. Het Ferienhaus Calmont is gevestigd in een gebouw uit 1920 en biedt moderne accommodatie met uitzicht op de bergen. Verder beschikt het vakantiehuis ook over gratis fietsen, een terras en barbecuefaciliteiten. Meer info en boeken.
  • Op vakantie met de camper? Verblijf dan op de Camping Zum Feuerberg, in het schilderachtige wijndorpje Ediger-Eller op slechts 3 km van Bremm. De camping biedt ruime staanplaatsen met een mooie ligging aan de Moezel. Meer info en boeken.
  1. Download je gratis reisgids Moezel

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Moezel? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Moezel met meer dan 60 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Moezel met een gratis stadswandeling in Trier en Koblenz.

Moezel

Gratis reisgids Moezel downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?