Dé 12 x mooiste steden in Oostenrijk voor je citytrip: Wat te zien en doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 12 x mooiste steden in Oostenrijk voor je citytrip: Wat te zien en doen?

13 oktober 2022 in Oostenrijk0 reacties

Ben je nog op zoek naar inspiratie voor een mooie citytrip of stedentrip in Oostenrijk?

Oostenrijk mag dan wel vooral bekend zijn als een bestemming voor wintersport, ook vind je er heel wat leuke steden voor een citytripje. Het maakt dan ook niet uit of je nu naar het noorden of het zuiden van Oostenrijk reist, je vindt overal wel steden die de moeite waard zijn.

Benieuwd naar de mooiste steden in Oostenrijk voor een stedentrip? Lees gerust verder en ontdek de leukste steden in Oostenrijk.

Tickets & tours voor je bezoek aan Oostenrijk!

Oostenrijk bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours door Oostenrijk.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

  1. Wenen

Natuurlijk mag een stedentrip naar de Oostenrijkse hoofdstad Wenen niet ontbreken op deze lijst. Wenen is ook de grootste stad van het land, en ongeveer een derde van de gehele bevolking van het land woont hier. Wenen staat bekend als de stad van de muziek, en was in de 18de- en 19de-eeuw ook zeker het muzikale centrum van Europa. Vele componisten als Mozart en Beethoven verbleven en werkten jarenlang in de stad, en nog steeds staat de stad bekend om de vele muzikale opvoeringen die er gehouden worden in zalen zoals de Staatsoper.

Er is ontzettend veel te zien en doen in Wenen dat je er gemakkelijk een aantal dagen kan verblijven. Naast de Staatsoper zijn er nog een aantal opera huizen en theaters die je gezien moet hebben, zoals de Volksoper en het Burgtheater. Het is zeker aan te raden om in 1 van deze theaters een muziekvoorstelling bij te wonen.

Paleizen

  • Daarnaast kan je de grote paleizen in de stad ook zeker niet missen tijdens een bezoek aan Wenen.
  • Het Schloß Schönbrunn ligt buiten het centrum van de stad en is 1 van de belangrijkste bezienswaardigheden van heel Oostenrijk. Dit 17de-eeuwse kasteel is door de jaren heen zeer groots uitgebreid en bevat tegenwoordig maar liefst 1441 kamers vol kunstwerken en prachtige tuinen met fonteinen, een zomerhuis en de oudste bestaande dierentuin ter wereld, de Tiergarten Schönbrunn.
  • Ook de Hofburg in het centrum van de stad kan je niet missen. In dit complex vind je ook de Augustijnenkerk en de Spaanse Rijschool, waarnaast er ook een museum te vinden is over de geliefde keizerin Sisi.
  • Een ander paleizencomplex dat je zeker moet bezoeken is het Schloß Belvedere, een barok paleis omringd door tuinen en met een interessant kunstmuseum.
  • Verder zijn ook bezienswaardigheden zoals de Karlskirche en musea zoals het Kunsthistorisch Museum en het MUMOK zeer de moeite waard.

TIP: Wil jij ook de mooiste bezienswaardigheden in Wenen zien? Download onze gratis reisgids Wenen hier

  1. Salzburg

Salzburg is gelegen aan de voet van de Alpen en is een stad vol cultuur en geschiedenis, en het centrum van de stad staat dan ook niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Salzburg is de geboortestad van Mozart, en aan de drukke winkelstraat de Getreidegasse kan je het huis bezoeken waar de musicus in 1756 werd geboren.

Bezoek in Salzburg ook de Festung Hohensalzburg, de burcht in het centrum die hoog boven de rest van de stad uitsteekt. Dit kasteel is een van de best bewaarde middeleeuwse burchten van Europa. Ook de tuinen van Schloß Mirabell, waar scenes uit de geliefde film The Sound of Music werden opgenomen, zijn een grote bezienswaardigheid in de stad.

Wil jij ook graag de bekendste filmlocaties van de Sound of Music ontdekken? Lees ons blogartikel met de historische locaties waar deze klassieker The Sound of Music eerder werd opgenomen. Reserveer je tickets voor een Sound of Music tour tijdig online!

  1. Innsbruck

Innsbruck is de hoofdstad van het Oostenrijkse deel van Tirol. De stad heeft een mooi historisch centrum vol pastelgekleurde gebouwen en wordt omringd door hoge bergen, waardoor het er vanop een afstand al prachtig uitziet.

In het centrum vind je heel wat interessante bezienswaardigheden terug, en je kan hier onder andere de 16de-eeuwse Kaiserliche Hofburg bezoeken, langs de Goldenes Dachl lopen, of de Dom zu St Jakob kathedraal aanschouwen.

  • Buiten Innsbruck kan je heerlijk wandelen of lange fietstochten maken, maar je kan ook een bezoek brengen aan de Swarovski Kristallwelten, een museum rondom het kristalbedrijf Swarovski vol met bijzondere werken gemaakt van kristal.
  • Vanuit Innsbruck kan je ook een perfecte dagtrip maken naar Duits grondgebied, waar je het sprookjeskasteel Neuschwanstein kan bezoeken in combinatie met het Hohenschwangau kasteel, of maak een wandeling rondom de Zugspitze, de hoogste bergtop van de Alpen in Duitsland.
Je kan Innsbruck ook verkennen met een stadswandeling. Met deze wandeling door het centrum van Innsbruck kom je langs alle topbezienswaardigheden. Een hippe, trendy stad die in volle ontwikkeling is.
  1. Hallstatt

Ook dit pittoreske stadje Hallstatt, gelegen aan de Hallstätter See is de moeite waard om te bezoeken. Dit stadje werd door de zoutproductie in de Middeleeuwen al snel erg rijk, wat tegenwoordig nog te zien is aan de vele prachtige barokke bouwwerken die in het stadje gelegen zijn.

Doordat de huizen gebouwd zijn aan het water aan de ene kant en groene berghellingen aan de andere kant leent dit plaatsje zich uitstekend voor foto’s, en Hallstatt is niet voor niets een van de meest gefotografeerde plekken op de wereld.

Wil je graag nog meer te weten komen over de mooiste plekjes in Oostenrijk? Dan kan je altijd onze gratis reisgids Oostenrijk downloaden! Zo ontdek je alle verborgen pareltjes.

  1. Alpbach

Alpbach is relatief klein maar wordt toch vaak vernoemd tot één van de mooiste steden van Europa. Door strikte wetten rondom bouwgroottes is het nooit echt groot gegroeid en heeft het de sfeer van een alpendorp.

  • Dit is ook te merken aan het wintersportgebied van Alpbach, waarbij er veel pistes voor beginners te vinden zijn, evenals andere activiteiten zoals sneeuwwandelen, maar er is bijna niets te vinden voor de après-ski mogelijkheden.
  • Dit skiresort is daardoor ook vooral perfect voor families met kinderen die zich vooral op de activiteiten in de sneeuw willen richten.
  • Een dagpas is er te krijgen vanaf €44,50 en een pas voor 6 dagen kost €221.
  1. Zell am See

De Zellersee is één van de bekendste meren in de Oostenrijkse Alpen. Aan de rand van het meer vind je het sfeervolle stadje Zell am See, waar je heerlijk kan winkelen, kan neerstrijken op een terrasje of kan genieten van een maaltijd in een van de gezellige restaurants.

Vanuit het stadje kan je met de gondel naar de Schmittenhöhe om van het uitzicht over het meer te genieten, en in de omgeving kan je terecht voor excursies canyoning, themawandelingen en meer.

Wil je graag een rondreis maken langs Zell am See? Rondreis Grossglockner langs Zell am See, Lienz en Heiligenblut brengt je bij het hoogste punt van het land. Wellicht een van de mooiste routes die je in Oostenrijk kan maken.

  1. Klagenfurt

Klagenfurt is de hoofdstad van de deelstaat Karinthië en is gelegen aan het warmste en grootste alpenmeer van Europa: de Wörthersee. Een bezoekje aan Klagenfurt is zeker de moeite waard, het bezit een van de mooiste oude stadscentra van Oostenrijk.

Slenter door de pittoreske straten en ontdek de schilderachtige renaissance binnenhofjes, waarin moderne boetiekjes, cafés en gezellige restaurants gevestigd zijn. En als je nog even tijd hebt, moet je zeker even naar het nieuwe plein gaan. Hier vertelt de Lintworm, het symbool van de stad, het verhaal rondom het ontstaan van Klagenfurt.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor tijdens je bezoek aan deze mooie stad? Bekijk het volledige aanbod hotels in Klagenfurt en haal het beste uit je vakantie.

  1. Linz

Linz is na Wenen en Graz de grootste stad van Oostenrijk, en wanneer je van Melk doorrijdt naar Salzburg zou je hier zeker een dag of 2 moeten stoppen. Net als Wenen staat ook deze stad bekend om de muziek, kunst en cultuur, en jaarlijks vinden er ook verschillende festivals plaats in de stad, zoals het Musikpavillon, waarbij muzikanten in de zomermaanden elke donderdag tot en met zondag in het park te horen zijn.

Natuurlijk zijn er ook heel wat prachtige bezienswaardigheden te vinden in Linz:

  • Zo moet je er zeker een bezoek bregen aan de Mariä-Empfängnis-Dom, de grootste kerk van heel Oostenrijk.
  • Verderop op het grootste plein van de stad vind je de Pestsäule, een monument ter herinnering van alle mensen die in de pestepidemieën zijn gestorven.
  • Ook kan het Schloss Linz zeker niet missen.
  • Liefhebbers van Mozart moeten verder in Linz zeker het Mozarthaus bezoeken, waar de componist in 1783 verbleef terwijl hij zijn Linz symfonie en sonate heeft gecomponeerd.

Wil je graag Linz zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Boek hier je privé wandeling door de oude binnenstad van Linz.

  1. Graz

In het zuidoosten van het land vind je de stad Graz. Graz is na Wenen de grootste stad van Oostenrijk, maar wordt toch minder vaak bezocht dan de kleinere steden Salzburg en Innsbruck. Hieronder hebben we alvast de belangrijkste bezienswaardigheden in deze stad voor je opgelijst:

  • Graz is de hoofdstad van de deelstaat Styria en is een belangrijke universiteitsstad, met maar liefst 4 universiteiten en 4 hogescholen.
  • Het historisch centrum, de Altstadt staat ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt gezien als een van de best-bewaarde historische centra van Centraal Europa.
  • Beklim ook zeker de Schlossberg. Op deze heuvel was vroeger een fort gelegen, maar tegenwoordig staat er vooral de bekende klokkentoren, het symbool van de stad, terugvinden, waarnaast je er ook van een prachtig uitzicht over de stad kan genieten.
  • Verder zijn gebouwen als de Dom van Graz en het Opernhaus zeker de moeite waard om te bezoeken, evenals de Burg van Graz, het 15de-eeuwse kasteel dat gebouwd werd nadat het kasteel op de Schlossberg te klein werd.
  • Ook buiten het historisch centrum is er nog genoeg te ondervinden. Zo kan je er een bezoek brengen aan het barokke Schloss Eggenberg, een paleis dat in 2010 aan het historisch centrum werd toegevoegd op de lijst van UNESCO.
  • Ook zou je zeker de Ruine Gösting op moeten zoek, vanwaar je een geweldig uitzicht hebt over de stad.

Ontdek de leukste daguitstappen in en vanuit Graz

  1. Bregenz

Bregenz is de hoofdstad van de regio Vorarlberg en ligt aan aan het Bodenmeer. De stad is vooral gekend vanwege het jaarlijkse operafestival, de Bregenzer Festspiele. In de zomer wordt er een gigantisch podium gebouwd in de Bodensee waarop de voorstellingen plaatsvinden. Het festival werd kort na de Tweede Wereldoorlog in 1946 voor het eerst gehouden en kent elk jaar meer en meer succes.

Naast het festival heeft het stadje nog veel meer te bieden

  • Voor shoppers is het gezellig winkelen in de Kaiserstrasse en de Schulgasse en kunstliefhebbers moeten zeker het Kunsthaus bezoeken.
  • Wandelaars kunnen zich dan weer helemaal uitleven langs de promenade van de Bodensee.
  • Het opvallende Kunsthaus heeft de vorm van een kubus en werd ontworpen door de bekende architect Peter Zumthor. De bouw van het museum duurde maar liefst zeven jaar. Je kan er verschillende tentoonstellingen vinden van bekende kunstenaars. Zo waren er reeds exposities met werken van Jeff Koons, Roy Lichtenstein en Doug Aitken. Het museum is alleen al een bezoek waard vanwege het gebouw.
  • Ook het Vorarlberger Landesmuseum is een aanrader. In dit museum kan je de geschiedenis ontdekken van Vorarlberg. Zo kan je er onder meer heel wat archeologische vondsten vinden.
  1. Villach

Villach is de op één na grootste stad van Karinthië en ligt op 505m hoogte, in de brede vallei van de rivier de Drau. Daarnaast ligt de stad ook vlak bij het drielandenpunt van Italië, Slovenië en Oostenrijk. De stad kent enkele mooie, historische bezienswaardigheden en een gezellig centrum.

Wandel tussen de pastelkleurige huizen uit de barokke periode en breng een bezoekje aan de bekende, gotische St. Jakobkerk, het stadsmuseum of ga eens even kijken naar de ruïne van kasteel Landskron vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de omgeving. Genoeg gezien van de stad? Bezoek dan ook even het natuurpark, de Faaker See of Ossiacher See net buiten de stad, hier kan je heel wat recreatiemogelijkheden ondernemen.

Nog op zoek naar een aangename verblijfplaats voor tijdens je bezoek? Bekijk hier het volledige aanbod hotels in Villach.

  1. Rattenberg

Rattenberg heeft enkele jaren geleden er voor gekozen om het verkeer uit het stadscentrum te verbannen. Hierdoor heeft de stad aan veel charme gewonnen. Toch geraak je makkelijk rond in de stad want het de kleinste stad van Oostenrijk. Voor de 440 inwoners is vooral glasbewerking een belangrijke vorm van inkomen en de stad staat hier dan ook voor gekend.

  • In het Handwerkkunstmuseum krijg je een inkijk in hoe de mensen uit de regio hier vroeger leefden. Deze voormalige woning van een nagelsmid is uitgerust met enkele antieke kunststukken en tijdens de eindejaarsperiode is er elk jaar een tentoonstelling van kerstkribben.
  • De glasblazerij Kisslinger is een begrip in Rattenberg. Een bezoek aan deze glasblazerij is de ideale kans om glasblazers aan het werk te zien.
  • In het Augustiner Museum kan je dan weer enkele opmerkelijke Tiroolse kunstschatten terugvinden. Sommige van deze stukken zijn bijna duizend jaar uit. Je vindt er onder andere religieuze volkskunst.
  1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Oostenrijk?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Oostenrijk? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Oostenrijk met meer dan 100 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en uitgewerkte stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Oostenrijk.

Oostenrijk

Gratis reisgids Oostenrijk downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?