Romantische Strasse: 21 x bezienswaardigheden, route + verblijftips

Koop de volledige reisgids voor € 10

Romantische Strasse: 21 x bezienswaardigheden, route + verblijftips

17 juni 2024 in Beieren46 reacties

Alle top bezienswaardigheden langs de Romantische Strasse: route + verblijftips

De Duitse Romantische Straße is een toeristische route die in de jaren 1950 ontworpen werd om veel van de topattracties in dit deel van Zuid-Duitsland met elkaar te verbinden. Deze route neemt je mee op een reis door het prachtige Beierse landschap.

Ontdek verschillende oude kastelen en kloosters, en verken charmante stadjes en dorpjes, die je meeslepen naar een romantischer verleden. In dit artikel nemen we je mee naar zowel de toeristische trekpleisters als leuke verrassingen en verborgen pareltjes aan de Romantische Straße.

Praktische info voor je rondreis langs de Romantische Strasse

Duur7 - 14 dagen ()
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenAan te raden verblijven en campings langs de route:
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Kaart met route van de Romantische Straße

Je kan deze volledige route downloaden in onze reisgids Romantische Straße.

 1. Schloss Neuschwanstein, Schwangau

Slot Neuschwanstein is een prachtig kasteel gelegen tussen de bergen, in het dorpje Hohenschwangau. Oorspronkelijk stond hier de middeleeuwse burcht Schwanstein, maar sinds de 19de eeuw is daar quasi niets meer van terug te vinden. Ludwig II van Beieren, bijgenaamd ‘gekke Ludwig’, gaf de opdracht tot de bouw ervan. Enkel de derde en vierde verdieping van het kasteel zijn volledig ingericht, en zijn toegankelijk voor het publiek.

Ludwig woonde hier zelf slechts een honderdtal dagen en het kasteel was pas volledig afgewerkt na zijn dood. Tegenwoordig trekt het zo’n 1,3 miljoen bezoekers per jaar aan en het is daarmee een van de populairste Duitse bezienswaardigheden, niet in het minst omwille van de gelijkenis met het Disney-sprookjeskasteel van Doornroosje.

Bezoek hier de imposante troonzaal, de concertzaal en de keuken. Je mag niet vrij rondwandelen in het kasteel, de enige mogelijkheid is dus een gidsbeurt mee te volgen. Boek je bezoek aan het slot hier op voorhand, en vermijd de wachtrij!

 1. Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber is een van de bekendste steden langs de Romantische Straße en tevens een van de mooiste. Het is een uitstekend voorbeeld van een middeleeuwse ommuurde stad, een van de weinige overgebleven steden in Duitsland. De prachtige pittoreske gebouwen, muren en steegjes hebben het tot een van de belangrijkste toeristische bestemmingen in Beieren gemaakt.

Ontdek onze uitgestippelde stadswandeling, zo kan je de leukste bezienswaardigheden van Rothenburg ontdekken op een ontspannen manier!
 1. Residenz Würzburg

De Residenz van Würzburg is een van de meest indrukwekkende barokke meesterwerken van Duitsland. Het staat op de UNESCO-lijst van bezienswaardigheden en is een paleis uit de 18e eeuw. Het werk is van Balthasar Neumann en werd gebouwd als het huis van de plaatselijke prins-bisschoppen. De bekroning van dit prachtige architecturale juweel is de verbazingwekkende trap. Ontdek de Residenz en veel meer tijdens onze uitgestippelde stadswandeling.

Boven de trap bevindt zich 's werelds grootste fresco, een indrukwekkend werk van Giovanni Battista Tiepolo dat de 4 toen bekende continenten (Europa, Afrika, Noord- en Zuid-Amerika en Azië) weergeeft.

Praktische info

 • De 40 grootste kamers van de 360 zijn gerestaureerd en toegankelijk voor bezoekers. De overige kamers bieden onderdak aan overheidsfunctionarissen en universitaire faculteiten. De kamers die openstaan voor het publiek zijn de Spiegelzaal, de Keizerlijke Zaal en de Witte Zaal met stucwerk.
 • De Residenz is open van april tot oktober tussen 9u en 18u.
 • In de winter van november tot maart tussen 10u en 16u30.
 • Voor een ticket betaal je €9.
 1. Augsburg

Augsburg is de derde grootste stad van Beieren, maar het is de oudste. Dankzij zijn prachtige renaissancegebouwen en de vele fonteinen wordt Augsburg ook wel de meest noordelijke stad van Italië genoemd. Het vindt zijn oorsprong in de stichting van de Romeinse vestingstad Augusta Vindelicum in het jaar 15 voor Christus.

In de middeleeuwen was het een van de rijkste financiële centra van Europa. Augsburg werd bekend als een centrum voor vakmanschap, met name metaalbewerking, en ook voor zijn artistieke inspanningen. Beroemd was de stad als de thuisbasis van vader-en-zoon kunstenaars Hans Holbein de Oude en de Jonge.

Tijdens de Renaissance bereikte de stad haar hoogtepunt en veel van haar indrukwekkende architectuur dateert uit deze periode. De historische kern van Ausberg is tijdens de Tweede Wereldoorlog weliswaar beschadigd, maar is met veel liefde in zijn oude glorie hersteld.

Enkele bezienswaardigheden in de stad:

 • De Rathausplatz, het centrale plein waarop je de Augustusfontein ziet en de klokkentoren Perlachturm.
 • Sint-Ulrich en Sint-Afra kerk. De toren van St. Ulrich is vanuit bijna alle richtingen ver buiten de stad te zien en is daarmee veruit het belangrijkste herkenningspunt van Augsburg. Neem de tijd om het barokke interieur te bewonderen.
 • Het Köpfhaus is een groots gebouw van 3 verdiepingen dat bestaat uit verschillende huizen die in de loop der eeuwen tot één geheel zijn samengevoegd. De oudste delen van het gebouw dateren uit de 14e eeuw. Het gebouw heeft de luchtaanvallen zonder noemenswaardige schade overleefd en is een van de opvallende architectonische bezienswaardigheden van de stad.
 • Fuggerei: het allereerste sociale woonproject ter wereld. Hier kan je in een klein huurhuisjes wonen voor amper 0,88 euro per jaar.
 • Ontdek nog meer bezienswaardigheden tijdens onze uitgestippelde stadswandeling.
 1. Breng een bezoekje aan Legoland Duitsland

Legoland Duitsland ligt in het zuiden van Duitsland in Günzburg, tussen Stuttgart en München. Het kleurrijke park is enorm groot, zo’n 26 voetbalvelden groot, en staat helemaal in teken van de wereldberoemde LEGO-blokjes. Ideaal als je met de kinderen op rondreis bent door Beieren. Het hoeft niet enkel natuur en cultuur te zijn.

Het park werd onderverdeeld in 10 themagebieden waaronder: Entrance Area, Miniland, LEGO City, LEGO NINJAGO WORLD, LEGO X-treme, Imagination, Knights' Kingdom, Adventure Land, Pirate Land en Kingdom of the Pharaohs! Hier is zoveel te beleven dat één dag zeker niet genoeg is.

Met talloze attracties voor jong en oud, is Legoland de ideale uitstap voor een vakantie in Beieren. De combinatie van LEGO en een pretpark is een uniek concept. Zo geniet je niet alleen van de leuke uitdagende attracties, maar word je ook nog eens verwonderd door de bouwwerken van LEGO doorheen het park.

TICKETS: Wil jij alvast je daguitstap naar dit themapark in Duitsland plannen? Bestel je tickets voor je bezoek aan Legoland Duitsland online en bespaar 6 EUR per persoon!

 1. Schloss Weikersheim

Weikersheim, temidden de wijngaarden, is vooral bekend als de locatie van Schloss Weikersheim. Dit grote renaissancepaleis is het mooiste langs de Romantische Straße. Het kasteel werd gebouwd in de 12e eeuw en was de traditionele zetel van de prinselijke familie van Hohenlohe. Het is sinds 1967 in het bezit van de staat en delen ervan zijn nu opengesteld voor het publiek.

 • Hoogtepunten van de rondleiding door het interieur zijn onder andere de enorme Ridderzaal, die meer dan 40m lang is en dateert van rond 1600.
 • Het heeft een sierlijk geschilderd plafond met jachtscènes en een grote open haard. Het Spiegelkabinet is een ander belangrijk onderdeel van de rondleiding.
 • De weelderige tuinen die het paleis omringen zijn geïnspireerd op die van het grote paleis van Versailles. Na het verkennen van het interieur van het paleis, raden we aan zeker een wandeling door deze elegante tuinen te maken.
 • Op het terrein bevindt zich een grote oranjerie, dit is ook een populaire toeristische trekpleister.
 1. Wieskirche

Wieskirche is een UNESCO-werelderfgoedlocatie. De bedevaartskerk van Wies is een ovale, rococokerk die eind jaren 1740 door J.B. en Dominikus Zimmermann werd gebouwd. Er wordt gezegd dat er tranen werden gezien op een oude houten figuur van de gegeselde Verlosser. Pelgrims haastten zich om het wonder te zien, en er werd een kleine kapel gebouwd om het te huisvesten.

Al snel besefte men dat het gebouw te klein zou zijn voor het aantal pelgrims dat het zou aantrekken, en daarom gaf het klooster van Steingaden opdracht tot een apart heiligdom. Aan het beeld zijn vele wonderbaarlijke genezingen toegeschreven, waardoor deze kerk als bedevaartsoord steeds populairder is geworden.

Dit fascinerende religieuze gebouw werd in 1983 aan de UNESCO-werelderfgoedlijst toegevoegd en werd tussen 1985 en 1991 uitgebreid gerenoveerd. Vandaag de dag wordt het bezocht door vele - niet alleen pelgrims en mensen die op zoek zijn naar wonderbaarlijke genezingen, maar ook mensen met interesse voor architectuur en kerkelijke geschiedenis.

 1. Nördlingen

De stad Nördlingen is een van de goed bewaard gebleven middeleeuwse steden van Duitsland. Het is de enige volledig bewaarde stadsmuur in Duitsland. Nördlingen is veel minder bekend dan de andere steden in de regio en bijgevolg ook minder druk.

Geologische elementen

Een ander aspect dat deze stad onderscheidt, zijn de kenmerkende geologische elementen. Nördlingen ligt in de krater die door een meteoor zo’n 14,5 miljoen jaar geleden is ontstaan. De indrukwekkende toren is gebouwd met rotsen die uit die inslag zijn ontstaan. Vanaf de top van de 90 meter hoge toren van de Sint Joriskerk is de kraterring duidelijk zichtbaar. De krater is de thuisbasis van de National Geopark Ries, die veel wandelpaden heeft om van te genieten. Je kunt ook meer te weten komen in het Ries Crater Museum in de stad.

De krater is een van de meest bestudeerde ter wereld en de Amerikaanse astronauten ondergingen hier een geologische training voordat ze naar de maan gingen.

Geschiedenis

De stad werd voor het eerst schriftelijk vermeld in 898, de verslagen verwijzen naar Nordilinga. Het groeide in de middeleeuwen uit tot een prominente plaats vanwege de rol die het speelde in de lokale handel. De plaatselijke kermis was belangrijk voor de kooplieden van de regio.

De handelsgeschiedenis is vandaag de dag nog steeds te zien in het aantal huizen en gebouwen met betrekking tot de handelaars en hun waren. In de 14e eeuw werden de vestingwerken van de stad gebouwd en in Nördlingen werd tijdens de Dertigjarige Oorlog een belangrijke veldslag geleverd.

Musea

Naast het Rieskratermuseum zijn er nog enkele andere interessante musea in de stad:

 • het Stadtmauermuseum in de Löpsinger toren, onderdeel van de vestingwerken, en het Stadmuseum Nördlingen, dat de geschiedenis van de stad beschrijft.
 • Buiten de stadsmuren is ook het Bayerische Eisenbahnmuseum, met de oudste stoomlocomotieven van Duitsland, een bezoek waard.
 • Er zijn natuurlijk tal van historische gebouwen van belang verspreid over de oude stad, dus er is hier geen tekort aan dingen om te zien en te doen.
 1. Burg Harburg

Harburg is een andere stad met charmante middeleeuwse kenmerken, en het is zeker de moeite waard om hier een stop te maken om te verkennen. Er zijn een aantal historische gebouwen, maar het meest opvallende is het kasteel. Het werd gebouwd door de voormalige Hohenstaufen-keizers van Duitsland in de 11e of 12e eeuw en wordt daarom beschouwd als een van de oudste burchtwerken van het land.

Het kasteel behoorde bijna 3 eeuwen lang toe aan de graaf van Oettigen-Wallerstein en is dat nog steeds. Michael Jackson liet ooit z’n oog vallen op het kasteel, maar tot een verkoop kwam het nooit. De meeste van de huidige vestingwerken dateren uit de 18e eeuw. Ze zijn in de zomermaanden van dinsdag tot en met zondag te bezichtigen.

Wil jij ook een rondreis langs de Romantische Strasse beleven? Download onze reisgids Romantische Strasse met uitgewerkte route.
 1. Donauwörth

Donauwörth ligt op een strategische plek waar de Donau en de Wörnitzrivier samenkomen. Het zou zijn gesticht door 2 vissers op het Riedseiland, net ten zuiden van de historische kern van de stad. Dit eiland is nu een aangename plek net buiten het centrum, met een aantal cafés en het plaatselijke museum, dat zich richt op de geschiedenis van het gebied in de jaren 1800.

Rieder Tor

De oude stad wordt bereikt via 1 van de 4 massieve ingangen. Deze toren en poort, die de Rieder Tor wordt genoemd, zijn in de loop der eeuwen een aantal keren beschadigd en gerestaureerd. Ook andere delen van de stadsmuur en de vestingwerken zijn hier nog te zien. Deze vestingwerken waren in de hele geschiedenis van Donauwörth zeker nodig. Deze plaats was sterk betrokken bij de godsdienstoorlogen van de Reformatie en de Contrareformatie. Er werd ook actie ondernomen tijdens de Spaanse Successieoorlog en later werd het binnengevallen door Franse troepen onder Napoleon.

Andere bezienswaardigheden in Donauwörth

 • Belangrijke bezienswaardigheden zijn onder andere het klooster van het Heilige Kruis op de top van de heuvel, dat dateert uit de 11e eeuw. Het zou zijn gebouwd om een splinter van het kruis van Christus te bewaren, dat hier tijdens de kruistochten werd teruggebracht.
 • Een andere opmerkelijke plaats is het Fuggerhuis, de zetel van de regionale overheid. Het dateert uit de 16e eeuw en wordt beschouwd als een uitstekend voorbeeld van architectuur in renaissancestijl.
 • Verder kan je er ook de 15e-eeuwse kleurrijke Reichsstrasse (onderdeel van de keizerlijke route tussen Neurenberg en Augsburg tijdens het Heilige Roomse Rijk) bezoeken.
 • Het historisch stadhuis
 • Het Deutschordenshaus (de voormalige zetel van een van de oudste afdelingen van de Orde van de Teutoonse Ridders).
 1. Kloosterkerk van Rottenbuch

Rottenbuch is vooral bekend om zijn indrukwekkende kloosterkerk, ehemalige Klosterkirche Mariä Geburt. De nederzetting werd in 1073 als Augustijnenklooster gesticht op land dat door hertog Welf I van Beieren aan de orde werd gesteld.

 • De abdijkerk, in de Romaanse stijl, werd tussen 1085 en 1125 gebouwd.
 • Deze plaats was een centrum van pauselijke trouw tijdens de investituurcontroverse die Duitsland in de 11e eeuw op zijn grondvesten deed beven.
 • Door het mecenaat van het klooster door keizer Lodewijk de Beierse in de 14e eeuw en de ligging aan de bedevaartsroute naar Italië, werd Rottenbuch het meest invloedrijke huis van de Kannonen Regelmatig in Duitsland.
 • Het interieur van de middeleeuwse kerk werd in de 18e eeuw in de hoge barokke stijl heringericht. Toen de Beierse kloosters in 1803 onder Montelas werden geseculariseerd, werden de kloostergebouwen afgebroken en werd de abdijkerk een parochiekerk, die tot op de dag van vandaag bestaat.
 1. Füssen

Het historische Füssen heeft een strategische positie op de Lech en bij de toegang van de bergen. De plaats staat bekend als een gebied dat in de prehistorie is gecultiveerd. De stad zelf dateert echter uit de Romeinse tijd, toen hier aan de Via Claudia Augusta een tussenstation en een fort met de naam Foetibus werd geïnstalleerd. De stad kreeg zijn huidige naam in de 12e eeuw.

 • Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad is het Hoge Kasteel. Dit kasteel bevindt zich op de plaats van het oorspronkelijke Romeinse fort en een latere burcht die hier door de prins-bisschoppen van Augsburg is gebouwd. Het kasteel dat nu op de plaats staat, dateert uit de 15e en 16e eeuw.
 • Een andere opvallende plek is het klooster. Dit werd naar verluidt gebouwd op de plaats van een cel die gebruikt werd door de plaatselijke heilige, de heilige Magnus, die hier in de 8e eeuw vanuit Zwitserland zou zijn aangekomen (hoewel veel over zijn leven nog onduidelijk is). Het benedictijnenklooster van Sint Magnus, met zijn basiliek, dateert uit de 9e eeuw. Het herbergt nu een geschiedenismuseum.
 • Er zijn ook verschillende andere interessante kerkelijke gebouwen in de stad. Het Franciscaner klooster van Sint Stefanus, gebouwd in de 16e eeuw, heeft met name een poort die het zuidelijke einde van de Romantische Straße markeert.

TIP: Wie graag nog meer wil zien van Duitsland kan hier ook aansluiten op de Duitse Alpenstraße, ontdek onze volledig uitgestippelde route.

 1. Dinkelsbühl

Dinkelsbühl, gelegen aan de zuidelijke rand van de Frankische Hoogvlakte en aan de rivier de Wörnitz, is een andere archetypische stad langs de Romantische Straße. Net als Rothenburg ob der Tauber en Nördlingen , is het een zeldzaam voorbeeld van een Duitse middeleeuwse ommuurde stad. De imposante mijnwerkers- en vakwerkgebouwen van deze stad voeren de bezoekers terug in de tijd. Het is gemakkelijk in te beelden hoe deze plaats er in de middeleeuwen uit zou hebben gezien.

 • De Stadtpfarrkirche St. Georg domineert de oude stad. Het werd aan het einde van de 15e eeuw gebouwd in de gotische stijl, naar een ontwerp van Nikolaus Eseler.
 • Andere belangrijke historische gebouwen zijn onder andere de Sint-Pauluskerk, die oorspronkelijk deel uitmaakte van een klooster en in de 19e eeuw werd herbouwd.
 • Er is ook het kasteel van de Duitse Orde met zijn rococokapel.
 • In de hele oude stad zijn er veel handelsgebouwen uit de 15e en 16e eeuw waarvan het Der Hezelhof en het Deutsches Haus de belangrijkste.

Niet te missen zijn natuurlijk de 1,5 km lange vestingmuur, met 16 torens, waarvan er 4 toegang bieden tot dit deel van de stad. De Wörnitz-toren is de oudste van deze poorten. De Rothenburger Tor herbergde in de middeleeuwen gevangeniscellen en martelkamers. De Faulturm werd gebruikt als debiteurengevangenis. Segringer Tor heeft een unieke kroon, omdat hij tijdens een belegering werd beschadigd en in de barokke stijl werd verbouwd. Dit zijn slechts enkele van de interessante bezienswaardigheden rond deze vestingwerken.

 1. Sint-Annakerk (Augsburg)

De middeleeuwse Sint-Annakerk in Augsburg werd in 1321 gebouwd als onderdeel van een kloostercomplex. Het exterieur is zeker indrukwekkend, maar het is net het interieur dat echt indruk maakt. Het plafond is gedecoreerd met een uitgebreid stucwerk met barokke en rococo-detaillering. De Fuggerkapel is het vroegste voorbeeld van renaissance-architectuur in Duitsland.

Ze is voorzien van een marmeren trottoir, beschilderde orgelluiken en glas-in-lood, maar ook van beeldhouwwerken en gedenkwaardige reliëftabletten.

Wil jij ook een rondreis langs de Romantische Strasse beleven? Download onze reisgids Romantische Strasse met uitgewerkte route.
 1. Marienburg (Würzburg)

Volledig verwoest tijdens de bombardementen in oorlogstijd, is de vesting Marienburg in Würzburg een voorbeeld van de naoorlogse wederopbouw. Pas in 1990 werd het volledig herbouwd, maar nu herbergt het 2 musea en is het de meest prominente en bekendste bezienswaardigheid van de stad.

 • Er staat al sinds de oudheid een fort op deze plek.
 • De vesting diende meer dan 500 jaar lang als huis voor de plaatselijke prins-bisschoppen.
 • De meeste van de huidige bouwwerken werden oorspronkelijk gebouwd tussen de 16e en 18e eeuw.
 • Na de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) werd het kasteel gereconstrueerd als barokke residentie.
 • Later, nadat de prins-bisschoppen het niet meer als residentie gebruikten, werd er aan het einde van de 18e en 19e eeuw volop militair opgetreden.
De met wijngaarden bedekte hellingen reiken van de vesting tot aan de rivier en de bezoekers kunnen genieten van een prachtig uitzicht over de Würzburg en het omringende landschap. Naast het uitzicht moet je hier ook de tijd nemen om de gereconstrueerde gebouwen en de kunstcollecties in het Museum für Franken te bezichtigen. Het is ook de moeite waard om de tijd te nemen om door de tuinen en wijngaarden rond deze grote vesting te wandelen.
 1. Deutsches Weihnachtsmuseum

Bezoek zeker eens het Duitse kerstmuseum in Rothenburg (ook wel gekend als het Weihnachtsmuseum). Dit unieke museum laat aan de hand van tentoonstellingen en objecten, zien hoe men in Duitsland vroeger Kerstmis vierde en hoe de verschillende gebruiken afhankelijk van de regio ontstonden.

Ook de bijhorende winkel waar je misschien wel de grootste collectie traditionele Duitse kerstdecoraties ter wereld kan vinden, is een bezoekje waard. Je kan deze het hele jaar door bezoeken, zelfs in de zomer. Je kan het museum vinden op een boogscheut van het marktplein, makkelijk te herkennen aan de grote notenkraker en de rode historische bus met cadeautjes die voor de deur staan. Meer info op de website.

 1. Bad Mergentheim

Bad Mergentheim is een betoverende stadje te midden van de bloemrijke weiden en wijngaarden in de omgeving. Het heeft een levendige voetgangerszone met veel aantrekkelijke winkels en eet- en drinkgelegenheden, en geneeskrachtige mineraalbronnen die de stad in 1926 haar 'Bad'-belichaming gaven.

Neem de tijd om door de straten van Bad Mergentheim te slenteren en je zult veel interessants aantreffen. Bezoek de Marktplatz met het stadhuis en de tweelinghuizen ertegenover, deze dateren uit 1780, en niet te vergeten de Milchlingsbrunnen-fontein. Bekijk het Münster van St. Johannes aan de Kirchstraße, het St. Bernhardgebouw en de kapel met zijn 18e eeuwse portaal, vakwerkhuizen en een pestkolom aan de Mühlwehrstraße.

Wil jij ook een rondreis langs de Romantische Strasse beleven? Download onze reisgids Romantische Strasse met uitgewerkte route.
 1. Wallerstein

Wallerstein, grotendeels overschaduwd door meer bekende steden en attracties langs de Romantische Straße, is toch de moeite waard om even de tijd te nemen om te bezoeken.

De belangrijkste reden om je voertuig hier te laten staan is om de Wallersteinse kasteelrots te beklimmen. Het 360° uitzicht op het 14,5 miljoen jaar oude landschap met meteorietkrater moet je zien om het te geloven. Het kasteel die hier ooit stond is verdwenen, maar het nieuwere kasteel, dat in de buurt is herbouwd, is desalniettemin een fascinerende attractie. Het is een drievleugelig gebouw met een klassieke gevel, gebouwd door de familie Oettingen-Wallerstein in het begin van de 19e eeuw. Maar het uitzicht vanaf de locatie van het oude kasteel is werkelijk de belangrijkste trekpleister.

In Wallerstein kan je ook van de rotsen afdalen voor een bezoek aan de Princely Brewery (Fürstwallerstein-Brauhaus), die sinds 1598 de dorst van vermoeide reizigers lest. Wallerstein heeft ook een oude joodse begraafplaats, en een van de slechts 3 Duitse Pestsäule of Dreifaltigkeitssäule (heilige drievuldigheidszuilen).
 1. Tauberbischofsheim

Tauberbischofsheim is ook een van de charmante historische stadjes die je langs de Romantische Strasse kan ontdekken. Hier werd in 735 een nonnenklooster gesticht door bisschop Bonifacius, en de stad kreeg haar oorkonde tussen 1237 en 1245.

Ontdek hier onze uitgestippelde stadswandeling in Tauberbischofsheim. De wandeling begint op het marktplein, in het hart van de oude stad. Onderweg zie je heel wat mooie historische gebouwen.

 1. Creglingen

Hoewel er al lang een nederzetting in deze regio is, en er al veel eerder melding van werd gemaakt, kreeg Creglingen in de 14e eeuw een stadshandvest. Het heeft nog steeds een aantal fascinerende historische gebouwen in en rond de historische kern, maar 3 belangrijke attracties onderscheiden zich van de rest.

Herrgottskirche

Het eerste wat hier te zien is, is de Herrgottskirche. De kapel dateert uit de 14e eeuw, en hoewel het bouwwerk zelf wellicht onopvallend is, is het beroemde Marienaltar (Altaar van de Maagd Maria) binnenin een wereldberoemde attractie. Het altaar, dat het leven van de Maagd Maria tot in de kleinste details uitbeeldt, werd rond 1510 gegraveerd. Het werk, van houtsnijder Tilman Riemenschneider, wordt beschouwd als een van de meest waardevolle voorbeelden van religieus altaarstuk uit die periode.

Fingerhutmuseum

Naast de Herrgottskirche vind je een andere charmante attractie, het Fingerhutmuseum (Vingerhoedmuseum). Het beweert het enige museum ter wereld te zijn en heeft meer dan 3.500 voorwerpen te zien. De oudste vingerhoed in de collectie is 2500 jaar oud!

Lindleiturm

Tussen de vele vakwerkhuizen in het hart van de stad vind je het verbazingwekkende museum Lindleinturm. Hier staat een in 1795 gebouwd vakwerkhuis boven op een middeleeuws bastion.

Een excentrieke vrouw genaamd Margarete Böttiger woonde hier met haar katten tussen de jaren 1920 en 1995. Na haar dood, op 98-jarige leeftijd, liet ze het huis en een geldbedrag aan de stad op voorwaarde dat het als een museum zou worden bewaard zoals ze het naliet.
 1. Bezoek een kerstmarkt

Wie Duitsland zegt, zegt natuurlijk ook kerstmarkten. Als je in november of december langs de Romantische Strasse reist mag je die zeker niet missen. In alle grote steden zijn er kerstmarkten rond die periode, zeker die in Rothenburg ob den Tauber is de moeite waard. Ook in de kleinere dorpjes zal je verrast worden door de gezelligheid die er heerst op de kleine kerstmarkten. Bekijk hier onze tips voor kerstmarkten in Duitsland.

 1. Waar overnachten langs de Romantische Straße

Tijdens je bezoek of rondreis langs de Romantische Straße heb je natuurlijk ook een goed verblijf nodig. Wij hebben voor jou alvast een overzicht gemaakt van de mooiste hotels en enkele leuke alternatieven in dit deel van Beieren!
Onze tip: Lees ons artikel met 25 x top verblijfplaatsen langs de Romantische Straße.

 1. FAQ - Veelgestelde vragen over de Romantische Straße

Hoe lang is de Romantische Straße?

De Romantische Straße is een van de bekendste toeristische routes in Duitsland. Ze loopt van Würzburg aan de Main naar Füssen en is zo'n 420 km lang. Download onze uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden hier.

Wat zijn de bekendste bezienswaardigheden langs de Romantische Straße?

Er zijn natuurlijk veel bezienswaardigheden te vinden langs de route maar als je er 3 moet zien zijn het ongetwijfeld Slot Neuschwanstein, Rothenburg ob der Tauber en de ovale Wieskirche in rococostijl.

Wat is het hoogste punt langs de Romantische Straße?

Het hoogste punt langs de route is de Tegelberg met een hoogte van 1730 meter. Je kan de top bereiken met een kabellift.

Wat is het hoogste punt van Beieren?

De Zugspitze is met z'n 2964 meter de hoogste top van Beieren (en Duitsland). Je kan naar de top met een kabellift of met een tandradspoor.

Hoeveel dagen heb je nodig om de Romantische Straße te rijden?

Afhankelijk of je met de fiets of met de auto / camper de route aflegt kan je best op 4 tot 14 dagen rekenen om de 420 km af te leggen. Veel hangt natuurlijk af van het aantal stops die je onderweg maakt en het tempo dat je zelf wil aanhouden tijdens je bezoek. Download hier onze gratis reisgids langs de Romantische Strasse.

Welke bezienswaardigheden kan je nog bezoeken in de buurt?

 • Wie wil kan zijn route verlengen met een bezoek aan het Adelaarsnest van Hitler (Kehlsteinhaus). Het Adelaarsnest staat op een hoogte van 1834 meter in de Beierse Alpen, nabij het dorpje Berchtesgaden en de Königssee.
 • Je kan ook doorrijden naar Salzburg in Oostenrijk, onze stadswandeling Salzburg brengt je langs alle bezienswaardigheden zoals de dom van Salzburg en het Hohensalzburg. Natuurlijk is Salzburg ook onlosmakelijk verbonden met de Sound of Music en met Mozart.
 1. Filmpje: ontdek de prachtige Romantische Strasse!

Benieuwd naar de Romantische Strasse? In dit filmpje kan je alvast wegdromen bij enkele van de mooiste plekken langs deze route! Als je zelf deze prachtige bestemming wilt ontdekken zal je natuurlijk zelf moeten afreizen naar Duitsland!

 1. Mis niets van de Romantische Straße met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Romantische Straße? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Romantische Straße met een volledige uitgestippelde rondreis, en meer dan 100 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Romantische Straße hier.

Romantische Straße

Gratis reisgids Romantische Straße downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 18 april 2024 - Cornelius Janson

Fantastische trip

- 2 april 2024 - Alfons Vaes

Alvast bedankt voor de gids. Wij zullen hiervan pas in juni gebruik maken. Het lijkt ons in ieder geval een goede handleiding voor de reis die we hebben gepland.

- 23 maart 2024 - John Verbueken

Heel veel tips! Gaan we zeker doen! Super! Altijd goede uitleg!

- 20 februari 2024 - Marcus Peeters

Zeer mooi en gedetailleerd...

- 19 december 2023 - Muyldermans Els

bijzonder goed uitgewerkt, mooie aanbevelingen betreffende bezienswaardigheden, goede tips ! mooi werk !

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?