Dé 23 x mooiste kastelen van Duitsland: Foto's + kaartje

Koop de volledige reisgids voor € 10

Dé 23 x mooiste kastelen van Duitsland: Foto's + kaartje

27 maart 2024 in Duitsland7 reacties

Overzichtje van de mooiste kastelen in Duitsland + praktische info en tips

Duitsland is een land dat bekend staat om zijn indrukwekkende landhuizen, burchten en kastelen met bijhorende feeërieke tuinen en koetshuizen. Omdat het land doorheen de jaren vele machtige heersers heeft gehad, staat het land vol geschiedkundig erfgoed. De meeste bouwwerken bevinden zich op prachtige plekken in de natuur en hebben de tand des tijds goed doorstaan. Ga op zoek naar die sprookjesachtige, middeleeuwse burchten en waan je terug in de tijd van prinsessen, ridders en helden! Ontdek hier de mooiste kastelen van Duitsland.

Tickets & tours voor je bezoek aan de Duitse kastelen

Duitsland en zijn kastelen bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours door Duitsland.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste kastelen Duitsland

Op dit kaartje krijg je een mooi overzicht van de ligging van de mooiste kastelen in Duitsland

 1. Kasteel Neuschwanstein

Neuschwanstein is mogelijk het allermooiste kasteel van Europa. Het bevindt zich in Beieren in het dorp Hohenschwangau nabij Füssen en werd gebouwd in de 19de eeuw in opdracht van Ludwig II van Beieren, bekend als ‘gekke Ludwig’, aangezien hij krankzinnig werd verklaard. Het kasteel van Neuschwanstein is ook een ideale stop als je de Romantische Strasse of de Duitse Alpenroute wil rijden.

Kasteel van Doornroosje

Het kasteel werd vernoemd naar de middeleeuwse burcht Schwanstein die er oorspronkelijk stond. Neuschwanstein is enig in zijn soort, het impressionante bouwwerk trekt zomaar even 1,3 miljoen bezoekers per jaar aan. Qua schoonheid hoeft het niet onder te doen voor een Disney kasteel. Sterker nog: het inspireerde de tekenaars van Sleeping Beauty (De Schone Slaapster/Doornroosje). Als je goed kijkt, vertoont het kasteel opmerkelijke gelijkenissen met het kasteel zoals dat wordt afgebeeld in de tekenfilm.

Alsof dat geen reden genoeg is om dit prachtige kasteel te bezoeken, rijd je op weg naar Neuschwanstein ook nog eens midden in het Bavarische landschap, een natuurlijke parel in Duitsland. Zowel het kasteel als de omgeving zijn indrukwekkend. Ook het uitzicht op Neuschwanstein vanaf de Marienbrücke is buitengewoon te noemen.

Enkel een ticket voor Neuschwanstein boeken? Dit kan, koop je ticket online voor toegang tot het kasteel.

Een georganiseerde uitstap naar Neuschwanstein: geen zin om zelf te rijden? Je kan vanuit München meegaan met georganiseerde uitstappen naar Neuschwanstein. Lekker ontspannend en gemakkelijk. Meer info en prijzen.

 1. Slot Hohenschwangau

Het kasteel van Hohenschwangau in Beieren maakt deel uit van de Romantische Straße. Dit is een route van zo’n 400 kilometer die langs prachtige natuurgebieden en historische bezienswaardigheden leidt. Hoewel Hohenschwangau vlakbij Neuschwanstein ligt, is het toch een pak minder bekend. Dat is geen reden om het kasteel over te slaan, want het is absoluut de moeite waard.

Combineer je bezoek aan Neuschwanstein met het kasteel van Hohenschwangau in een begeleide tour! Bekijk de mogelijkheden online.

Het huidige neogotische bouwwerk dateert uit 1837, maar in feite werd het slot al gebouwd in de 12de eeuw. Het werd oorspronkelijk door de ridders van Schwangau opgericht, en het riddergevoel is duidelijk merkbaar wanneer je doorheen de gangen van het slot ronddwaalt.

Begin 19de eeuw werd het door de aanhoudende oorlog met Napoleon Bonaparte zwaar beschadigd. In 1832 werd het vervolgens opgekocht door koning Maximiliaan II, die het grondig liet restaureren. In het slot vind je nog 4 markante hoektorens met typische kantelen uit het riddertijdperk. Overal in het kasteel zie je versieringen en fresco’s die de Germaanse mythologie verheerlijken. Let ook op de zwaan die je overal tegenkomt, een symbool van het kasteel Hohenschwangau.

 1. Slot Herrenchiemsee

Op het eiland Herrenchiemsee, gelegen in de Chiemsee ten oosten van München, in het hart van Beieren, ligt het prachtige slot Herrenchiemsee. Koning Lodewijk II gaf de opdracht tot de bouw van het kasteel. Hij had in 1873 het eiland gekocht en wilde er een residentie van maken waarin hij zich kon terugtrekken.

Onze tip: Ben je in Beieren download dan zeker onze reisgids Beieren met een compleet uitgewerkte route langs de mooiste plekken in Beieren.

Gekke Ludwig

Ludwig II, bijgenaamd gekke Ludwig, staat bekend om de sprookjespaleizen die hij liet bouwen. Ook Schloss Neuschwanstein behoorde tot een van zijn residenties. In slot Herrenchiemsee wou hij zich kunnen terugtrekken van de buitenwereld, hij was vaak alleen en vermeed contact met zijn familie, personeel en vrienden. Ook verplaatste de koning zich vaak ’s nachts, omdat hij zogezegd van maanlicht hield. Hoe ouder hij werd, hoe meer hij zich terugtrok in de Alpen. Hij werd uiteindelijk door de regering gek verklaard omdat hij zich steeds meer als een kluizenaar begon te gedragen.

Versailles overtreffen

Toen de koning overleed, werd de bouw van slot Herrenchiemsee stilgelegd. Hoe imposant het kasteel er nu ook bijligt, de oorspronkelijke plannen waren dus nog veel grootser en indrukwekkender. Stilistisch is het slot een goede replica van het Paleis van Versailles. Ludwig II had namelijk een grote bewondering voor Lodewijk XIV en diens kasteel.

Slot Herrenchiemsee had in afmetingen en in aanzien Versailles moeten overtreffen. Er waren in totaal zo’n 4000 mensen tegelijkertijd met de bouw bezig. Bezoek hier ook zeker de magnifieke tuinen, die zeker niet moeten onderdoen voor de tuinen van Versailles.

 1. Slot Lichtenstein

Slot Lichtenstein bevindt zich in het zuiden van Duitsland in het dorp Lichtenstein, een 10-tal kilometer van de stad Reutingen. Het kasteel dateert uit 1394 en werd tot 1687 als woonst gebruikt. Nadien raakte het in verval. Pas in de periode van de Romantiek, in de 19de eeuw werd het weer in ere hersteld.

De renovatie van 1840 werd geïnspireerd op Wilhelm Hauff’s roman ‘Lichtenstein’ uit 1826. De populaire roman zette graaf Wilhelm Graf von Württemberg ertoe aan om de historische en architecturale elementen te laten herstellen. Hij kocht de ruïnes van het oude kasteel en maakte van Slot Lichtenstein zijn zomerresidentie.

 • De hoogburcht ligt centraal op verschillende wandelroutes en bevindt zich op een helling langs de noordwestelijke kant van de Zwabische Jura, op een hoogte van 817 meter en 250 meter boven de Echaz rivier. Je vindt de ruïnes van de oorspronkelijke middeleeuwse burcht, de Burg Alt-Lichtenstein, zo’n 500 meter verder.
 • Het kasteel bevindt zich in de Zwabische Jura in Zuid-Duitsland en is gebouwd in gotische stijl. Het staat bekend als ‘het sprookjeskasteel van Württemberg’. Het is namelijk hier dat de Duitse variant van het sprookjesverhaal van Doornroosje van de gebroeders Grimm werd opgenomen. Niet verwonderlijk, want het gebouw biedt een indrukwekkend uitzicht op de Echaz vallei van Honau en is omgeven door groene bossen.
 • In het Duitse Lietzow werd een deel van het 19de eeuwse kasteel als replica gebouwd.
 • Nabij Kaapstad in Zuid-Afrika bevindt zich een ander waarheidsgetrouwe replica dat nu gebruikt wordt als hotel.
 • Aangezien het slot in de periode van de Romantiek werd heropgebouwd, is de belangstelling voor middeleeuwse ridderlijkheid duidelijk zichtbaar. Er is ook een mooie collectie wapens en schilderijen te bewonderen.

De entreeprijs om het kasteel met gids te bezoeken bedraagt 8 euro, zonder gids betaal je 2 euro, meer info op de website.

 1. Slot Heidelberg

Slot Heidelberg is hét symbool van de stad Heidelberg en tevens één van de beroemdste kastelen van Duitsland. Het roodgekleurde kasteel raakte in 1689 zwaar beschadigd tijdens de Negenjarige Oorlog, toen de soldaten van Lodewijk XIV het vernielden. De overgebleven gebouwen van Slot Heidelberg zijn gelukkig goed bewaard en onderhouden, waardoor het nog steeds zijn reputatie als romantische plek alle eer aandoet. De Ottheinrichsbau, een van de paleizen binnen het kasteel, is een van de belangrijkste gebouwen uit renaissancistisch Duitsland.

Grootste wijnvat ter wereld

In de kelder van het kasteel bevindt zich het Heidelberger Vat, een 18de eeuws wijnvat met een volume van wel 220.000 liter, het is daarmee het grootste wijnvat ter wereld. Volgens de legende zou de dwerg Perkeo het vat bewaken. Zijn lijfspreuk is ‘Am Wuchse klein und winzig, am Durste riesengross’, wat betekent ‘klein van stuk maar wel een reuzendorst’.

Bezoek in het slot ook zeker de Hortus Palatinus, de kasteeltuinen die een typisch voorbeeld zijn van een tuin uit de renaissance. Ooit werden deze tuinen als het 8ste wereldwonder beschouwd, omwille van de prachtige grottengalerij waar het water langs de fonteinen stroomt.

Apotheekmuseum

Vanaf deze plek heb je een adembenemend zich op de Altstadt, het oude deel van Heidelberg. Binnen de kasteelmuren vind je ook het Duitse apotheekmuseum, waar je de geschiedenis van de farmaceutische industrie kan herbeleven, van de oudheid tot nu. Het absolute hoogtepunt is het chemielaboratorium. Voor de kleinsten is er ook een kinderapotheek ingericht waar ze zich naar hartenlust kunnen amuseren.

Onze tip: Het slot is dagelijks geopend, maar sommige delen zijn enkel met een gids te bezoeken. Bekijk hier de mogelijke tours vanaf €10.

 1. Burcht Frankenstein

Burcht Frankenstein is een minder gekend kasteel, zo’n 5 kilometer van Darmstadt en aan de voet van het Odenwald. De burcht dateert uit 1250 en stond in de middeleeuwen bekend als een niet in te nemen vesting. Tegenwoordig blijven er nog twee torens en een kapel over.

Mary Shelley

De burcht is gehuld in mysterie. De plek zou de inspiratie hebben gevormd voor het magnum opus ‘Frankenstein’ van Mary Shelley, hoewel dat nooit bewezen werd. Toch is het zeer waarschijnlijk dat de Shelley’s op doorreis richting Genève de burcht bezochten, naar aanleiding van de vele spookverhalen die er de ronde deden.

Frankensteinensis

Het gebouw werd namelijk bewoond door de Duitse alchemist en filosoof Johann Konrad Dippel, die bij zijn handtekening altijd ‘Frankensteinensis’ toevoegde, om zijn woonplaats aan te duiden. Hij werd ervan verdacht dode lichamen te ontleden, iets wat niet ongebruikelijk was voor wetenschappers in die tijd omdat ze meer wilden te weten komen over de anatomie van het lichaam. Dippel hij zou een stapje verder zijn gegaan dan dat en probeerde de doden weer tot leven te wekken met behulp van chemische processen.

De link met Mary Shelley is dus duidelijk, wat genoeg reden is om de burcht te bezoeken dus. Dankzij de hoge ligging heb je ook nog eens een mooi uitzicht over de omgeving en in het restaurant nabij de burcht kan je gezellig een hapje eten. Meer info over het kasteel en het restaurant vind je hier.

 1. Burcht Rheinstein (je kan hier overnachten)

In de buurt van Assmannshausen vind je burcht Rheinstein. Het historische 14de eeuwse bouwwerk ligt in een bergachtig landschap, in een groene omgeving. Het is momenteel in privébezit, en het wordt door de eigenaars uitgebaat als hotel, restaurant en museum.

Zelf verblijven in dit prachtige kasteel? Boek je kamer hier online vanaf € 109.

De burcht is een perfect voorbeeld van hoe een vervallen kasteel op authentieke wijze gerenoveerd kan worden. Het kasteel was bedoeld als vorstelijk zomerverblijf, met mooie glasramen en wandschilderijen, renaissanceschouwen en een stijlvol interieur.

Ridderspelen

In 1975 kocht operazanger Hermann Hecher burcht Rheinstein. Dankzij hem zie je er tegenwoordig neogotische torentjes, leuke terrassen en ijzeren trappen. Hij was de drijvende kracht achter de huidige populariteit van de burcht. In de ridderzaal worden tegenwoordig nog steeds ridderspelen georganiseerd, als je de kans hebt om dat bij te wonen is dit echt wel een unieke ervaring.

Je kan dit historische erfgoed bereiken via een korte uitgestippelde route. Vanop de kantelen zie je het Binger Loch blinken. De omgeving rondom dit stuk rijnvallei is prachtig, maar je trekt wel best stevige wandelschoenen aan als je de natuur rondom het kasteel wil verkennen.

Als je het liever wat rustiger aan doet kan je ook een boottocht doen op de Rijn waarbij je een mooi uitzicht op het kasteel krijgt! Bekijk de mogelijkheden vanaf €12 hier bij GetYourGuide!

 1. Burg Eltz

Middenin het sprookjesachtige landschap van Wierschem in de Moezelstreek zie je Burg Eltz al van ver liggen. Sinds 1157 is dit de hoofdverblijfplaats van de graven van Eltz. In totaal werd er zo’n 500 jaar aan het kasteel gebouwd, wat zowel de middeleeuwse als de renaissancistische elementen die je ziet verklaart.

Rondom het slotplein zijn er 8 woontorens, die je onder begeleiding kan bezoeken. Je kan er zien hoe de adel hier vroeger leefde. In een rasechte schatkamer kan je de kunstvoorwerpen van zilver, goud en porselein bewonderen. Er is ook een indrukwekkende collectie historische wapens te zien.

Onze tip: Ben je in de Moezel download dan zeker onze Moezel reisgids met een compleet uitgewerkte panoramaroute langs de mooiste plekken in de Moezelstreek.

Wandelroutes

Vanaf de parkeerplaatsen rondom Burg Eltz zijn verschillende wandelpaden uitgestippeld. Zo kan je kiezen tussen wandelparcoursen van 10 minuten tot 4 uur, die je langs de mooie landschappen rondom de burcht gidsen. Je kan de routes vinden op de website van Burg Eltz.

Wist je dat je vanuit Frankfurt een daguitstap kan maken naar Burg Eltz? Bekijk de tour hier.
 1. Kasteel van Cochem

Reichsburg Cochem torent hoog boven de Moezel uit. Het is hét gezicht van de stad Cochem en is één van de mooiste bezienswaardigheden in de Eifelregio. Vermoedelijk staat het kasteel hier al sinds het jaar 1000.

Door de ligging werd het gebouw eeuwenlang als een oninneembare vesting gezien, bovendien is haar strategische ligging niet te onderschatten. Het hoeft niet te verwonderen, dat de burcht in de loop van de geschiedenis door verschillende Paltsgraven werd bewoond.

Onze tip: Ben je in de Moezel download dan zeker onze Moezel reisgids met een compleet uitgewerkte panoramaroute langs de mooiste plekken in de Moezelstreek.

Verwoestende brand

In mei 1689, gedurende de Negenjarige Oorlog, werd de Reichsburg helaas toch ingenomen en in brand gestoken. Ook de stad Cochem werd daarbij verwoest. De ruïne van de burcht bleef 200 jaar onaangeroerd liggen, maar in 1868 kocht de Berlijnse koopman Louis Ravené het kasteel. Hij liet daarna het de ruïnes weer opbouwen tot een echt kasteel in de 19de eeuwse stijl.

In 1942 werd het een Reichsburg, met andere woorden dus eigendom van het Duitse Rijk. Pas in 1978 werd het kasteel eigendom van de stad Cochem. Boven in het kasteel is er een restaurant waar je iets kan eten en drinken. Je geniet er van een fabuleus uitzicht over de prachtige omgeving.

Leuk om te doen: Wat dacht je van een panoramische cruise over de Moezel? Zo heb je een prachtig zicht op de Reichsburg! Boek nu hier €11!

 1. Slot Drachenburg

Op de berg Drachenfels zie je het kasteel Drachenburg al van ver prijken. De Drachenfels of Drakenrots is een 321 meter hoge slapende vulkaan aan de oever van de Rijn, nabij Königswinter. Het slot werd in slechts twee jaar tijd gebouwd, van 1882 tot 1884, in opdracht van Stephan von Sarter. Het impressionante uitzicht over de Rijnvallei maakt van dit kasteel een toeristische trekpleister, bovendien heeft het kasteel een rijke geschiedenis.

Ontdek hier onze gratis autoroute Rijn met 6 wandelroutes, die neemt je langs de mooiste plekjes van deze spectaculaire omgeving!

Kasteel op de veiling

Slot Drachenburg is een combinatie van villa, burcht en slot. De unieke architectuur en de bijzondere inrichting werd door veel tijdsgenoten bewonderd. Sarter heeft echter nooit in zijn residentie verbleven, toen hij stierf in 1902 was wat er met het kasteel zou gebeuren een grote vraag. Sarter had namelijk geen testament opgesteld en was vrijgezel zonder kinderen. In 1903 werd het kasteel dan maar geveild.

Het werd gekocht door Jakob Biesenbach, een neef van Sarter. Die liet er in de buurt blokhutten, een restaurant en een kunstgalerij bouwen. Doorheen de tijd raakte het kasteel meerdere malen beschadigd, maar uiteindelijk werd alles in zijn oorspronkelijke staat hersteld.

 • Later kwamen die ter beschikking van het Rode Kruis. Vanaf 1942 was de Adolf Hitler-Schule hier gevestigd, een school voor de Hitlerjugend, een soort jeugdbeweging die de nationalistische ideeën van Hitler moest verspreiden onder de jongeren.
 • Daarna was het ook nog een opleidingscentrum en vanaf 1973 ging het open voor het grote publiek.
 • Je vindt er tegenwoordig een museum over de geschiedenis van natuurbescherming.
 • Het kasteel is een mooi voorbeeld van neogotiek, en je vindt er bovendien prachtige historische schilderijen en boeiende informatie over de sagen uit het Rijnland. Zoals bijvoorbeeld de legende van Siegfried, de held uit het Nibelungenlied, die een draak die zich in een grot in Drakenfels verschool doodde en vervolgens in drakenbloed baadde om onkwetsbaar te worden.
 1. Kasteel Wartburg

Het kasteel van Wartburg bevindt zich op 441 meter hoogte boven de stad Eisenach in Thüringen. Het is een van de eerste kastelen die op de UNESCO Wereldergoedlijst terecht kwam, onder meer door zijn indrukwekkende geschiedenis. De hoogteburcht zou in 1067 gesticht zijn door de toenmalige graaf van Thüringen, Lodewijk van Schauenburg, die ook wel Lodewijk de Springer werd genoemd.

In de 12de eeuw werd het kasteel verder uitgebreid, onder meer met het Landgrafenhaus. Het werd in die tijd ook een ontmoetingsplaats voor diverse kunstenaars, onder andere voor de bekende Maaslandse minnezanger Hendrik van Veldeke. Je ziet er onder meer fel gedecoreerde kapitelen, vervaardigd door de beste steenhouwers van het land. Vooral vorsten uit de koninklijke lijn Saksen-Weimar-Esenach woonden in het kasteel.

In Wartburg vonden verschillende belangrijke gebeurtenissen plaats, waaronder de Sängerkrieg van 1207, een soort zangtoernooi waaraan onder meer Wolfram von Eschenbach en Heinrich von Ofterdingen zouden hebben deelgenomen. Richard Wagner’s opera Tannhäuser is op dit verhaal gebaseerd. Je vindt de Sängerkrieg ook terug in verschillende schilderijen die zich in het kasteel bevinden. Het kasteel is het hele jaar door geopend.

Onderduikadres van Maarten Luther

Kasteel Wartburg speelde ook een belangrijke rol bij de Reformatie. Het is de plaats waar de protestantse theoloog en reformator Maarten Luther een jaar lang ondergedoken leefde als jonker Jörg. In zijn 95 stellingen, die hij aan de kerk van Wittenberg nagelde, klaagde hij de misbruiken in de katholieke kerk aan (onder andere de handel in aflaten).

Zijn publicatie betekende de start van het protestantisme. Hij werd voor zijn kritiek in 1521 geëxcommuniceerd door de toenmalige paus Leo X, en moest dus onderduiken in kasteel Wartburg. In Luther’s kamer, die in originele staat bewaard is gebleven, kan je onder meer het Nieuwe Testament zien, dat hij zelf in het Duits vertaalde.

 1. Kasteel van Colditz

Colditz zou al bestaan sinds het jaar 1046. Vanaf de 18de eeuw werd de burcht verlaten en raakte ze in verval. Toch deed het vanaf de 19de eeuw weer dienst als opvangtehuis voor armen en geestelijk zieken.

Donker stuk geschiedenis

Bij de meeste mensen is het kasteel hoofdzakelijk bekend als gevangenis, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog geallieerde krijgsgevangenen opgesloten zaten. Het slot heette toen ‘Oflag IV C. De Wehrmacht had in 1938 het kasteel in beslag genomen om krijgsgevangenen op te sluiten en te folteren. Er zaten zowel Poolse, Franse, Belgische, Engelse, Joegoslavische en Nederlandse krijgsgevangenen.

Vanwege de ligging op een rots dachten de Duitsers in het kasteel van Colditz de ideale gevangenis gevonden te hebben. Toch zijn hier verschillende ontsnappingsroutes te zien, die gegraven werden door de gevangenen van Oflag IV C.

 • In totaal werden er zo’n 300 ontsnappingspogingen ondernomen, waarvan er slechts 31 succesvol waren.
 • Enkele gedetineerden verkleedden zich als Duitse officier, om zo ongemerkt te kunnen ontsnappen.
 • Andere verstopten zich in een waterput, ontsnapten via het dak of zaagden de tralies van de kantine door.
 • De meeste gevangenen die betrapt werden op een ontsnappingspoging werden achteraf geëxecuteerd.

Wie een bezoek brengt aan het kasteelmuseum, leert er alles over de boeiende geschiedenis van het kasteel van Colditz, waardoor je een beter beeld krijgt over de gebeurtenissen die er zich hebben afgespeeld. Lees meer info op de website.

 1. Burg Hohenzollern

Vlakbij het stadje Hechingen prijkt het indrukwekkend Burg Hohenzollern bovenop een bergtop van 850 meter hoog. Dit kasteel torent al sinds de 11e eeuw boven de omgeving uit. Het grootste deel van het kasteel dat je vandaag ziet, stamt wel uit de 14e eeuw. Toen werd het bouwwerk grotendeels herbouwd en uitgebreid nadat het verschillende keren verwoest werd. Burg Hohenzollern zou zo uit een sprookjesboek kunnen komen en dat maakt het één van de belangrijkste bezienswaardigheden in de regio.

 • Je kan Burg Hohenzoller dagelijks bezoeken tussen 10u en 17u30
 • Ide zomer van half maart tot eind oktober en tussen 10u tot 16u30 in de winter.
 • Een ticket kost 22 euro.

REISGIDS: Wil je graag het Zwarte Woud bezoeken? Download onze reisgids Zwarte Woud met een complete rondreis langs alle bezienswaardigheden.

 1. Schloss Nymphenburg

Slot Nymphenburg is een barok bouwwerk in München, dat je ook zeker moet gezien hebben. Vroeger was het de zomerresidentie van het Beierse hof. Hier zie je nog de grandeur uit de 17de eeuw!

 • Let vooral op de fresco’s van de broers Zimmerman en het jachtpaviljoen in rococostijl.
 • In 1747 werd hier de Nymphenburgse Porseleinfabriek gesticht.
 • Het slot bleef tijdens de oorlogen gelukkig gespaard van bombardementen en dus in zijn glorie bewaard.
 • In 1972 werden hier bovendien een deel van de paardenwedstrijden van de Olympische Spelen gehouden.
 1. Slot Pillnitz

Slot Pillnitz ligt in de buurt van de stad Dresden. Het is een gerestaureerd barok slot, gebouwd aan de oevers van de rivier de Elbe in het verloren gegane dorp Pillnitz. Het paleis diende als zomerresidentie voor enkele Saksische heersers, en stond vooral bekend als de plek waar ze hun vele minnaressen in onderbrachten. Vaar mee met een boottocht over de Elbe en breng een bezoek langs Slot Pillnitz.

 • Het bestaat kasteel uit drie gebouwen.
 • Zo is er het Wasserpalast aan de oever.
 • Het Bergpalast op de heuvel.
 • Het neoclassicistische Neues Palast uit de 19de eeuw, dat de andere twee andere gebouwen verbindt.
 • Daartussen bevindt zich de kasteeltuin.

Tegenwoordig vind je in slot Pillnitz het Schlossmuseum en het Kunstgewerbemuseum (het ambachtenmuseum). In het kasteelpark kan je een 230 jaar oude camelia gaan bezichtigen, dat is een plant met een hoogte van negen meter en een diameter van elf meter. Zowel het park als het slot zijn goed onderhouden en toegankelijk voor het grote publiek. Ga mee met een tour over de Elbe vanaf € 17.

Dit kasteel heeft dus een heuse geschiedenis en dat maakt het des te interessanter! Ben je helemaal warm geworden van Slot Pillnitz? Dan hebben we goed nieuws, want je kan hier ook overnachten! Je krijgt een mooi uitzicht op het kasteel en tuin en een royaal ingerichte slaapkamer. 's Morgens kan je genieten van een erg lekker en zeer gevarieerd ontbijt en leuk extraatje: bij goed weer kan je buiten op het terras genieten! Het is bovendien gelegen in een rustgevende omgeving, dus je zal ongetwijfeld kunnen ontspannen. Bekijk daarvoor de beschikbaarheden online.

 1. Slot Schwerin

In de Duitse stad Schwerin, de hoofdstad van deelstaat Mecklenburg-Vorpommern vind je op een eiland in de Schweriner See het Slot Schwerin. Al in de 10de eeuw werd deze plek genoemd als de locatie van een versterkte burcht. Toch werd het huidige slot pas in de 14de eeuw gebouwd in opdracht van hertog Johan Albrecht. Lange tijd was het de residentie van de hertogen van de deelstaat, tot die in 1756 besloten te verhuizen naar kasteel Ludwigslust.

Een eeuw later keerden de hertogen terug naar Schwerin. Het slot was ondertussen in verval geraakt, maar groothertog Paul Frederik besliste om het te herbouwen. Tegenwoordig is het de zetel van het parlement van de deelstaat. Ontdek de stad Schwerin en het kasteel met deze unieke stadstour €10.

Droom van de tijd van toen

Slot Schwerin is een absolute parel binnen Mecklenburg-Vorpommern. Het neo-renaissancistische slot is door haar ligging op het eiland midden in de Burggarten een onvervalse toeristische trekpleister. Bij het binnenkomen waan je je in de wereld van een rijke edelman uit de 19de eeuw. De overdadige versieringen in de troonzaal en in de portretgalerij geven een indrukwekkend beeld over de aristocratische levenswijze van weleer.In de bloemenkamer zie je prachtig porselein, historische meubels, sculpturen en schilderijen. In de wapenhal hangt een uitgebreide collectie jachtwapens.

Rondom Slot Schwerin ligt een mooi aangelegd park, met een vijver geïnspireerd op die van Versailles. De Franse tuin werd in de 19de eeuw uitgebreid met een Engelse tuin op basis van plannen van de bekende architect Peter Joseph Lenné.

 1. Hotel Slot Neustadt-Glewe

Kasteel en Hotel Schloss Neustadt-Glewe, gunstig gelegen vlakbij Ludwigstlust Palace, is een prachtig hotel dat dateert uit de 17de eeuw. De opvallende barokke stijl waarin het gebouwd is, zal je meteen opvallen. Niet alleen de buitenkant - met onder andere mooie tuinen - is indrukwekkend, maar ook binnen in het kasteel zal je betoverd worden.

Het beste van al is dus dat je hier gewoon kan overnachten! De kamers zijn heel vorstelijk ingericht met hier en daar gerestaureerde details. Verder vind je er zalen met kunst, een prachtig verzorgd interieur, een bibliotheek vol literatuur, gezellige zithoeken en soms zelfs een live optreden van piano en cello.

Tip: Wil je hier graag overnachten? Check dan zeker de beschikbare kamers & meer info.

 1. Slot Purchenstein

Schlosshotel Purschenstein oftewel Slot Purschenstein is gelegen in een prachtige, groene omgeving. Wat tegenwoordig een luxehotel is, deed ooit dienst als de woonplaats van rijke families en werd ingericht als kindertehuis in tijden van de DDR. Later werd het jammer genoeg vernield door een brand, maar ondertussen is het kasteel in al haar glorie hersteld.

Vandaag kan je het dus nog steeds een bezoekje brengen en genieten van alle pracht en praal. Het kasteel is werkelijk prachtig en je ziet het al van ver pronken. Kom tot rust in dit schitterende gelegen kasteel, middenin Erzgebirge en ver genoeg weg de drukte.

TIP: Wil je hier graag verblijven, bekijk dan de beschikbaarheid & meer info van te voren. De kamers zijn erg comfortabel en het onthaal heel aangenaam. Een aanrader!

 1. Slot Kurfürstliches Amtshaus Dauner Burg

Het Schloßhotel Kurfürstliches Amtshaus Dauner Burg is een warm, hartverwarmend en heel romantisch kasteel en tegelijk een hotel. Deze plek is perfect gelegen als je van plan bent om de wijngaarden in de omgeving van de Moezel en de Ahr te bezoeken. Het kasteel is authentiek en luxueus en heeft een zwembad, sauna en Turks stoombad, je kan er ook een massage boeken. Je verblijft pal in de natuur, omringt door een prachtige, rustige omgeving.

Alles klopt hier: het royale interieur, de romantische sfeer, de prachtige locatie... er is zelfs aan details gedacht, zoals een hemelbed, badjassen, slippers... De beschikbaar & meer info van dit viersterrenhotel kan je online checken.

 1. Slot Kartzow

Schloss Kartzow oftewel Hotel Slot Kartzow is een luxueus en romantisch landhuis dat tegenwoordig dienst doet als hotel. Deze prachtige 'chateau' werd gebouwd rond 1375 en is erg gunstig gelegen, namelijk op 10 minuutjes van Potsdam en een halfuurtje van Berlijn, waardoor het een perfect hotel is wanneer je een van die twee bestemmingen wil bezoeken. De gerestaureerde kamers zijn heel mooi en verzorgd ingericht met een moderne touch en ook de rest van het hotel is smaakvol en koninklijk gedecoreerd.

De omgeving kan je verkennen met de fiets (gratis te gebruiken bij hotel). Zonder twijfel een 4-sterren ervaring! Bekijk hier meer informatie & beschikbaarheden.

 1. Slot Nordkirchen

Als je van een barokke bouwstijl houdt, zet dit kasteel dan maar bovenaan je lijstje. Schloss Nordkirchen is een van de mooiste kastelen in Duitsland en is alles wat je verwacht van een Duits kasteel: sierlijke tuinen, slotgrachten, een gigantisch pand. Het kasteel ligt volledig omgeven door grachten en bevindt zich te midden van een prachtige groene omgeving.

Dit kasteel is privé-eigendom, maar er zijn soms wel openbare rondleidingen (in Duits) en je kan ook op reservatie een bezoekje brengen aan het kasteel. Meer informatie en contactgegevens vind je hier. De tuinen zijn wel steeds geopend voor publiek. Kortom: een unieke ervaring dus! Schloss Nordkirchen ligt vlakbij Münster op ongeveer een halfuurtje rijden.

 1. Schloss Münster

Schloss Münster, gebouwd tussen 1767 en 1787, werd ontworpen door architect Johann Conrad Schlaun voor prins-bisschop Maximilian Friedrich von Königsegg-Rothenfels. Het kasteel is 91 meter lang, met drie vleugels, en heeft een elegante uitstraling met rode bakstenen en lichte zandstenen decoraties.

Na totale verwoesting in WO II werd het kasteel herbouwd volgens de originele blauwdruk. Tegenwoordig is het de thuisbasis van de universiteitsadministratie, het Instituut voor Plantkunde van de Universiteit van Münster en de botanische tuin. Meer info over de universiteit.

De Schlossplatz is de plaats waar festiviteiten zoals het "Tournament of Winners" en de "Send", een populair volksfeest, worden gehouden.
 1. Slot Sanssouci

Het Slot Sanssouci, gelegen in Potsdam dichtbij Berlijn, is het bekendste slot van Potsdam. Het paleis werd in 1745 gebouwd onder Frederik de Grote die ervoor koos om alles te laten inrichten door de Nederlandse architect Jan Bouman. Doordat het paleis op een plateau gelegen is, heb je een prachtig uitzicht op de omringende wijngaard. Absoluut een pareltje!

Je vindt er ook de graftombe van Frederik de Grote, die werd pas in 1991 gebouwd. In het park rondom het Sanssouci-paleis prijken nog een aantal andere gebouwen die je zeker moet verkennen. Meer informatie en interessante tours vind je in ons blogartikel over Slot Sanssouci.

Op deze gegidste wandeltour door Potsdam van 3 uur verken je de barokke binnenstad van Potsdam. Je wandelt langs de beroemdste kastelen en door de knap aangelegde tuinen. Je komt langs het Sanssouci-park, de Hollandse wijk en de Russische wijk. Je bezoekt ook het graf van de befaamde Frederik II, die de meeste paleizen in de stad liet optrekken, en je komt verschillende Sovjet-anekdotes te horen. Boek deze wandeltour online vanaf € 18.

Er bestaat ook een wandeltour door Potsdam van 6 uur. Je bezoekt dan ook nog het historische Paleis van Cecilienhof. Tickets kosten € 19, boek ze online.

Wil je Potsdam verkennen per boot? Vaar langs de bekendste bezienswaardigheden op deze boot-tour van 4 uur door Potsdam. Je vaart door de rivier omringd door natuur en indrukwekkende herenhuizen. Boek je vaart online vanaf € 25.

Liever iets korter? Boek een boottocht van 1,5 uur door Potsdam. Je vaart dan langs parken en enkele beroemde paleizen. Boek je zitje, voor € 20 per persoon.

 1. Filmpje: ontdek het sprookjeskasteel Neuschwanstein!

Benieuwd hoe sprookjesachtig Neuschwanstein is? In dit filmpje nemen we je mee naar dit prachtige kasteel en krijg je al een idee. Als je echt wilt weten wat het kasteel allemaal te bieden heeft, zal je natuurlijk zelf moeten afreizen naar Duitsland.

 1. Download onze gratis reisgidsen Duitsland

Wil jij ook graag Duitsland zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

BeierenBerlijnDuitse AlpenstrasseEifelHarzMecklenburg-VorpommernMoezelstreekNedersaksenRijnlandRomantische StrasseRuhrgebied en UrbananaSaarlandSprookjesroute DuitslandZwarte Woud
Reisgids BeierenReisgids BerlijnReisgids Duitse AlpenstrasseReisgids EifelReisgids HarzReisgids Mecklenburg-VorpommernReisgids MoezelReisgids NedersaksenReisgids RijnlandReisgids Romantische StrasseReisgids Ruhrgebied en UrbananaReisgids SaarlandReisgids Sprookjesroute DuitslandReisgids Zwarte Woud

Op reis naar Duitsland? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Duitsland.

Romantische Straße

Gratis reisgids Romantische Straße downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 27 juni 2022 - Jan Janssen

Ziet er heel goed uit. Bedankt

- 4 juni 2022 - Jab

Mooie route.

- 17 mei 2021 - Aad Zijderhand

Goede informatie

- 19 januari 2021 - Arie

Mooi en compleet reisoverzicht. Goed voor de voorpret. Zeker aan te bevelen.

- 4 oktober 2020 - Jean Blancquaert

Zeer mooie route,in het verleden reeds gedaan met de motorhome en staat nog op het programma in de toekomst.Mooi brochure van jullie.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?