17 x mooiste bezienswaardigheden in Rothenburg ob der Tauber: wat zien & doen?

Koop de volledige reisgids voor € 10

17 x mooiste bezienswaardigheden in Rothenburg ob der Tauber: wat zien & doen?

25 maart 2024 in Beieren8 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Rothenburg ob der Tauber + verblijftips

Rothenburg ob der Tauber is een van de bekendste steden langs de Romantische Straße en tevens een van de mooiste. Deze middeleeuwse ommuurde stad bevat tal van prachtig bewaarde historische gebouwen, muren en steegjes. Dit heeft ervoor gezorgd dat het tot een van de belangrijkste toeristische plaatsen in Beieren en zelfs Duitsland is.

Rothenburg ob der Tauber zou als inspiratiebron gediend hebben voor Walt Disney toen hij de tekenfilm Pinokkio maakte. De highlights van de stad zijn de versterkte middeleeuwse muren met poorten en torens, en de Marktplatz met z’n renaissancestadhuis. Ga met ons mee op ontdekking door de stad.

Praktische info voor je rondreis langs Rothenburg ob der Tauber

Duur7 - 14 dagen ()
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenAan te raden verblijven en campings langs de route:
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Kaartje met bezienswaardigheden in Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber ligt in de deelstaat Beieren. Het bevindt zich in het zuiden van Duitsland, ongeveer halverwege tussen Frankfurt en Neurenberg. Rothenburg ob der Tauber ligt aan de rivier de Tauber en staat bekend om zijn goed bewaard gebleven middeleeuwse architectuur en charmante historische sfeer. Wil je graag Rothenburg ob der Tauber en omgeving ontdekken? Gebruik dan zeker onze 13-daagse roadtrip door de Romantische Strasse als leidraad.

Ligging met de mooiste bezienswaardigheden in Rothenburg ob der Tauber op de kaart

 1. Wandel door het charmante, kleurrijke centrum

Deze romantische stad staat vooral bekend om zijn goed bewaard gebleven middeleeuwse architectuur en charme. Overal rondom Marktplatz vind je charmante straten bezaaid met mooie, kleurrijke panden en historische vakwerkhuizen.

Naar onze mening, niets leuker dan te verdwalen in deze geplaveide steegjes. De oude binnenstad is compact en makkelijk te voet te verkennen, vergeet zeker je gsm of camera niet op te laden om de mooiste plekjes vast te leggen.

 1. Marktplatz van Rothenburg

Koning Conrad III van Huis Hohenstaufen bouwde in 1142 hier in Rothenburg zijn koninklijk kasteel. Al snel daarna groeide er een dorp omheen en begonnen handelaren hun waren te verkopen. De Marktplatz was geboren. Rothenburg kreeg in 1172 officiële marktrechten en dit hoofdplein werd het kloppende hart van de handel in de stad en een belangrijke sociale plaats voor de inwoners van de stad.

Tot op de dag van vandaag blijft het een belangrijke ontmoetingsplaats. Het hele jaar door vinden hier tal vann evenementen en festivals plaats.

WANDELING: Bezoek je de stad voor het eerst? Boek dan een privérondleiding door Rothenburg ob der Tauber met gids. Tijdens deze wandeltocht kom je onder meer langs de stadsmuur, kleurrijke vakwerkhuizen en andere bezienswaardigheden waar deze middeleeuwse stad bekend om staat.

Op het marktplein zie je een aantal opmerkelijke gebouwen:

 • Het gotische Rathaus dateert uit 1250, hoewel het in 1501 gedeeltelijk is verloren gegaan bij een brand. Het achterste gedeelte van het gebouw, de wachttoren en de gewelven zijn gelukkig bewaard gebleven. De nieuwe voorgevel werd gebouwd in renaissancestijl, voltooid in 1572.
 • Ratstrinkstube (Raadsdrinkhal) was oorspronkelijk een exclusieve herberg voor de leden van de gemeenteraad, maar het is gebouwd voor 1446. Vandaag de dag is er een klok toegevoegd in 1638 en er is ook een kalenderdatumklok en een zonnewijzer toegevoegd in 1768. Elk uur van 10u tot 22u verschijnen er mechanische poppen vanuit kleine ramen naast de klok. Deze spelen het beroemde verhaal over de geschiedenis van de stad na.
 • De Fontein van Sint Joris. deze ligt boven de put van Herterich, van 8m diep. Water was hier ooit moeilijk bereikbaar. Hoewel de stad aan de oever van de Tauber ligt, ligt ze op een rotsachtige heuvelrug. Er werd een ondergronds watersysteem aangelegd om de 40 openbare waterputten in geval van droogte of belegering met water gevuld te houden. Een replica op ware grootte van de fontein werd gebruikt in de filmversie van Belle en het Beest in 2017.
 • Achter de fontein bevindt zich het rood-witte vakwerkgebouw dat bekend staat als het Fleisch und Tanzhaus.
 • Direct naast dit gebouw staat nog een prachtig vakwerkgebouw, het huis van burgemeester Jagstheimer. Gebouwd op de plaats van een originele burgemeesterswoning in 1172, dateert dit gebouw uit 1488.
 1. Deutsches Weihnachtsmuseum

Bezoek zeker eens het Duitse kerstmuseum in Rothenburg (ook wel gekend als het Weihnachtsmuseum). Dit unieke museum laat aan de hand van tentoonstellingen en objecten, zien hoe men in Duitsland vroeger Kerstmis vierde en hoe de verschillende gebruiken afhankelijk van de regio ontstonden.

Ook de bijhorende winkel waar je misschien wel de grootste collectie traditionele Duitse kerstdecoraties ter wereld kan vinden, is een bezoekje waard. Je kan deze het hele jaar door bezoeken, zelfs in de zomer. Je kan het museum vinden op een boogscheut van het marktplein, makkelijk te herkennen aan de grote notenkraker en de rode historische bus met cadeautjes die voor de deur staan. Meer info op de website.

 1. Plönlein

Plönlein, ongetwijfeld een van de meest fotogenieke plekjes in Rothenburg ob der Tauber. Hoe kan het ook anders met zijn geplaveide straten, kleurrijke vakwerkhuizen, prachtige vestingtorens (links de Siebersturm en rechts de Kobolzellerturm) en historische bouwwerken op de achtergrond? Het lijkt wel alsof je hier een of ander sprookje bent binnengewandeld. Plönlein verwijst naar het okergele vakwerkhuis met de fontein.

Houd er rekening mee dat je niet de enige zal zijn die hier een mooie foto wilt scoren. Dit instagrammable plekje zal je jammer genoeg moeten delen met tal van andere toeristen.

Wist je dat deze plek gebruikt voor scènes in Walt Disney's Pinokkio (1940).
 1. Herrnbrunnen

Midden in de Herrngasse ontdek je de plaats van de oude veemarkt, die wordt gemarkeerd door een fontein, Herrnbrunnen. In 1595 werd er voor het eerst melding gemaakt van deze ondertussen meer dan 400 jaar oude fontein. Begin 1600 werd er de huidige zuil in renaissance stijl aan toegevoegd.

Bovenop de zuil zie je het beeld van een zeemeermin, ze draagt een gouden kroon op haar hoofd, een scepter in de hand en twee staarten. Kom hier zeker eens kijken rond Pasen, dan wordt de fontein versierd met meer dan 1000 paaseieren.

 1. Staudthof

Het Staudthof is een van de meest indrukwekkende middeleeuwse gebouwen van de stad. Het grote bouwwerk en de binnenplaats werden in de jaren 1100 aangelegd en het grootste deel van het huidige herenhuis werd rond 1500 gebouwd. Talrijke koninklijke en beroemde gasten hebben hier in de loop der jaren verbleven en de Tsjechische familie Staudt is er sinds 1644 eigenaar van.

Er worden verschillende rondleidingen georganiseerd, zo kan je als bezoeker een kijkje nemen in de stallen, prachtige binnenplaats, de appartementen waar de bedienden gewoond hebben en de middeleeuwse keuken.

OVERNACHTINGSTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf? Hotel Eisenhut ligt midden in het centrum van de historische oude binnenstad van Rothenburg.

 1. Rothenburg Museum

Het Rothenburg Museum biedt een fascinerend inzicht in de geschiedenis van de stad. Een van de hoogtepunten is de oudste middeleeuwse keuken van Duitsland, die teruggaat tot het einde van de jaren 1200. Het museum is ondergebracht in een Dominicaans klooster. Het terrein is bewaard gebleven als onderdeel van het keizerlijke stadsmuseum.

Zelfs als je niet betaalt om het museum zelf te betreden, kan je toch de kloostertuin gratis bezoeken. Hier groeien nog steeds 50 verschillende soorten kruiden, waaronder een gedeelte met goed gemarkeerde giftige planten. Meer info op de website.

 1. Stadtkirche St. Jakob

De Jakobskirche is de belangrijkste kerk in Rothenburg en ligt op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Het duurde 170 jaar om de kerk te bouwen en werd uiteindelijk voltooid in 1485. De bouw werd gestart door de Teutoonse Ridderorde, maar werd later overgenomen door het stadsbestuur, dat de kerk uiteindelijk in 1672 van de ridders kocht.

Een aantal opvallende kenmerken van de kerk zijn de prachtige gebrandschilderde ramen en de twee hoge kerktorens op die boven de daken van de stad uit toren. Het middenstuk boven het beroemde Heilig Bloedaltaar dateert uit 1350, de andere werden ongeveer 40 jaar later afgewerkt. Er wordt een kleine toegangsprijs gevraagd om de kerk te bezoeken.

 1. Stadstorens van Rothenburg ob der Tauber

Stadsmuur van Rothenburg ob der Tauber

De buitenste stadsmuur van Rothenburg ob der Tauber dateert uit de 14de eeuw en omringt vrijwel de hele oude stad. Het is een van de best bewaarde middeleeuwse stadsmuren in Duitsland. Volg het pad langs dat de verschillende torens verbindt en geniet van het mooie uitzicht over de stad. De stadsmuur is ongeveer 3 kilometer lang en heeft zes indrukwekkende vestingstorens die we hieronder kort toelichten.

Bij het toeristenkantoor VVV op het marktplein (bekijk ligging) kan je naar de Turmweg-brochure vragen waar allerlei informatie over de route en de torens en hun bijzondere kenmerken in vermeld staan.

Weisser Turm

De Weisser Turm is een van de vele vestingtorens die je tijdens onze stadswandeling door Rothenburg ob der Tauber zal zien. Deze toren is een van de plekken waar je gemakkelijk over de stadsmuren kan lopen. Het was een onderdeel van de oudere vestingwerken.

Klingentor

De Klingentor, die voltooid werd in 1400, werd vernoemd naar de Klingengasse (de straat die naar de poort leidt). De toren heeft een karakteristieke spitse punt en kan beklommen worden voor een panoramisch uitzicht over de stad. Samen met de Wolfgangskirche is het onderdeel van de vestingswerken.

Markusturm

De Marcustoren (Markusturm) werd in 1204 toegevoegd. De onderste verdieping heeft 2 meter dikke muren en werd tot 1844 gebruikt als gevangenis. De aangrenzende Röderbogen is wat hier overblijft van de eerste vestingwerken van de stad. Door de boog is de Röderbrunnen-fontein te zien.

OVERNACHTINGSTIP: Vlakbij de Markusturm kan je overnachten in het Romantik Hotel Markusturm. Dit historische hotel is gebouwd in 1264 en biedt ruime, gezellige kamers, iedere ochtend een uitgebreid ontbijt en een traditioneel restaurant. Bij mooi weer geniet je van een zelfgebrouwen biertje op het romantische terras op de binnenplaats. Meer info en prijzen

Andere torens langs de stadsmuur van Rothenburg ob der Tauber

 • Röderturm in de oostelijke wijk van Rothenburg. De toren werd in 1945 vrijwel volledig verwoest, maar werd kort na de oorlog herbouwd.
 • Siebersturm en de Kobolzeller Tor bij het Plönlein
 • Galgentor, ooit de grote toegangspoort tot het hart van de stad.
 • De Spitaltor en zijn achtvormige versterkte bastion, Spitalbastei
 1. Gerlachschmiede

Tijdens je wandeling over de voormalige stadsmuur, niet ver van de Rödertum, vind je een ander fotogeniek gebouw: de Gerlachschmiede. Dit prachtige vakwerkhuis was tot 1967 actief als hoefsmid.

In 1945 werd het volledig verwoest door een luchtaanval maar werd later liefdevol gerestaureerd. Vandaag de dag is het particulier bezit en kan je het gebouw niet bezoeken. Je kan dit prachtig gebouw het best op camera vastleggen vanaf de Turmweg (bekijk ligging).

 1. Alt-Rothenburger Handwerkerhaus

Het in 1270 gebouwde Alt-Rothenburger Handwerkerhaus heeft door de eeuwen heen vele ambachtslieden en kunstenaars gehuisvest. Het geeft een kijkje in hoe zij werkten en leefden. Hier wordt het dagelijkse verhaal van de vatenmakers, schoenmakers en wevers die in dit huis gedurende 500 jaar hebben gewoond, tentoongesteld. Mede dankzij een een kluizenaar die hier heeft gewoond, en deze plek nooit heeft gemoderniseerd, is het huis authentiek bewaard gebleven voor de volgende generaties.

Ontdek Rothenburg ob der Tauber tijdens een van onderstaande wandelingen

 1. Proef de lokale specitaliteit: Schneeballen

Naast de typische Duitse specialiteiten zal je in Rothenburg zeker ook de glazen vitrines met de klassieke Schneeballen zien. Schneeballen, vertaald naar sneeuwballen, zijn kleine bolletjes zanddeeg met glazuur of vulling, vaak bestrooid met poedersuiker. Deze heb je de dag van vandaag in talloze variaties: van chocolade en marsepeinvulling tot noten en fruitjam. Enkele aanraders zijn onder andere Diller Schneeballträume (bekijk ligging) en bakkerij Striffler (bekijk ligging).

 1. Sint-Janniskerk

De Pfarrkirche St. Johannis (Sint-Janniskerk) werd oorspronkelijk in 1200 gebouwd als kapel voor het nabijgelegen Sint-Janshospitaal en diende als hoofdkwartier voor de Orde van de Sint-Jansmonniken. Naast de kerk staat Johannisbrunnen, de grootste waterput van de stad. Ze werd gebouwd in 1608, verbouwd in 1716, en bevat meer dan 25.000 liter water. Achter de fontein bevindt zich een mooie stenen visvijver.

 1. Das Mittelalterliche Kriminalmuseum

In een deel van het voormalige kloostercomplex van de monniken van Sint Jan vind je het fascinerende Das Mittelalterliche Kriminalmuseum (Middeleeuwse Misdaadmuseum). Dit is het enige museum in zijn soort in Europa. Hier kan je meer te weten komen over 1000 jaar middeleeuws recht.

In de tentoongestelde stukken zijn sensationele misdaadzaken te zien, waaronder de heksenvervolging en hekserij in Beieren. Veel gruwelijke apparaten worden er tentoongesteld en brengen daardoor de grimmige realiteit van de middeleeuwen tot leven. Je ziet er talrijke martel- en strafinstrumenten, evenals talrijke documenten en getuigenissen. Meer info op de website.

ROADTRIP: Wil je graag Rothenburg ob der Tauber en omgeving ontdekken? Gebruik dan zeker onze roadtrip door de Romantische Strasse.

 1. Snoepjes bij de Sweets Company

Met dit museum zal je ongetwijfeld scoren bij de kinderen? Plan dan zeker een bezoekje in aan de Sweets Company in Rothenburg. In deze belevingsfabriek vind je allerlei snoepjes in verschillende smaken, kleuren en vormen. Tijdens een bezoek kan je niet alleen de overheerlijke snoepjes proeven, maar ook een kijkje nemen achter het proces. Meer info op de website.

 1. Kasteel Hohenstaufen

Hier bouwde Conrad III van Duitsland in 1142 zijn koninklijke kasteel Hohenstaufen. Het was dit kasteel dat leidde tot de ontwikkeling van de stad en het zijn naam gaf (letterlijk 'Rode Kasteel over de Tauber').

 • Hier zie je de Burgturm (wachttoren) en de Stadttor (burchtpoort), die in 1460 werd voltooid en het burchtterrein met het marktplein verbond. Als je doorloopt, kom je bij de Burgtor, de oorspronkelijke ingang van de burcht, en kom je binnen in wat vroeger het ommuurde boerenerf was, dat door een brug met de burcht is verbonden.
 • In 1356 zou de burcht door een aardbeving zijn verwoest, nadat het al enige tijd gedeeltelijk was afgebrand en leeg stond. De stenen van het vervallen bouwwerk werden geplunderd en gebruikt om de groeiende vestingwerken van de stad te repareren en te verstevigen.
 • Het voormalige hertogelijke huis werd in 1400 herbouwd tot wat nu de kapel van St Blaise is. Aan de noordkant van het hertogelijke huis staat een joods monument voor de 500 Rothenburgse joden die in de Rintfleisch slachtpartij van 1298 werden gedood. Veel later werd in de kapel nog een gedenkteken voor de Duitse soldaten die tijdens de wereldoorlogen zijn omgekomen.

Wandel door de barokke kasteeltuinen

Verderop in de tuin staat het oranje tuinhuis, een huisje dat in de jaren 1600 over de fundamenten van een oud poortgebouw werd gebouwd. Een prachtige barokke kasteeltuin is toegevoegd in wat ooit de belangrijkste binnenplaats van de vesting was. De kasteeltuinen zijn de ideale plek om even te ontspannen en te genieten van het uitzicht over het Tauberdal en de skyline van het Infirmeriekwartier van de stad.

 1. Waar overnachten in Rothenburg ob der Tauber?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf bij je bezoek aan de Rothenburg ob der Tauber? Rothenburg ob der Tauber biedt diverse accommodatiemogelijkheden, zowel in het historische stadscentrum als daarbuiten. Hieronder alvast enkele van onze favoriete verblijven of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en pensions in Rothenburg ob der Tauber.

 • Romantik Hotel Markusturm, een historisch hotel vlakbij de Markusturm. Het hotel biedt ruime kamers, een uitgebreid ontbijt en een romantisch terrasje.
 • De gerenoveerde suites en appartementen van Gästehaus Edelzimmer liggen in het hart van de oude binnenstad en zijn traditioneel ingericht met massief houten meubels.
 • Historik Hotel Gotisches Haus Garni is een gerestaureerd 13e-eeuws gebouw met een romantische, historische sfeer en charmante kamers vol karakter. Iedere ochtend geniet je hier van een overheerlijk ontbijt.
 • Burghotel is gevestigd in een 12e-eeuws gebouw en biedt naast elegante kamers met uitzicht op de tuin en het mooie Tauberdal ook wellnessfaciliteiten! Het hotel ligt net aan de rand van de middeleeuwse binnenstad.
 1. Filmpje: ontdek Rothenburg ob der Tauber

Benieuwd naar Rothenburg ob der Tauber? In dit filmpje kan je alvast een indruk op doen van wat je mag verwachten in de stad! Voor de échte ervaring zal je natuurlijk moeten afreizen naar Rothenburg.

 1. Mis niets van de Romantische Straße met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Romantische Straße? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Romantische Straße met een volledige uitgestippelde rondreis, en meer dan 100 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Romantische Straße hier.

Romantische Straße

Gratis reisgids Romantische Straße downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 30 juli 2023 - Reynders

Gewoon prachtig. Ligt allemaal zo dicht bij, en wij kennen dit amper!!!

- 12 juni 2023 - Guy Bossers

De reisgids zeer goed kunnen gebruiken!

- 29 november 2022 - Jan de lange

was heel leuk, de moeite waard!

- 4 november 2022 - Ledy Broeckx

Prachtig en nuttig! We organiseren een vriendenreis voor juni 2023 naar die regio...

- 31 augustus 2021 - Marcel Stevens

Dat start volgende week donderdag

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?