Hoe met de boot of ferry naar Kroatië vanuit Italië?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Hoe met de boot of ferry naar Kroatië vanuit Italië?

13 mei 2024 in Kroatië0 reacties

Praktische tips om per ferry boot naar Krotië te reizen vanuit Italië

Kroatië overheerst samen met de achterkant van de Italiaanse laars de kustlijnen van de Adriatische zee. Het spreekt dan ook tot de verbeelding om de zee te doorkruisen door vanaf het Italiaanse vasteland de ferry te nemen naar een van de vele kuststeden die Kroatië rijk is, vooral in de regio's Istrië en Dalmatië.

In dit artikel geven we je graag een overzicht van de rederijen die overtochten aanbieden over de Adriatische Zee van Italië naar Kroatië.

Inhoud artikel

 1. Overzicht met de ferry of boot naar Kroatië

Je kan vanuit verschillende Italiaanse havens afvaren naar Kroatië. De meeste toeristen uit België en Nederland kiezen voor Venetië als startplaats omdat dit de meest noordelijke Adriatische haven is, maar je kan ook zuidelijker vertrekken vanuit Pesaro, Ancona, Bari, Triëste of Cesenatico.

VertrekBestemmingDuurPrijs
1. VenetiëPula3u 45 min.Bekijk prijs ferry
2. VenetiëPorec3u 30min.Bekijk prijs ferry
3. VenetiëUmag3u30min..Bekijk prijs ferry
4. VenetiëRovinj4u.Bekijk prijs ferry
5. TriësteRovinj1u40 min.Bekijk prijs ferry
6. TriëstePorec1u10min.Bekijk prijs ferry
7. TriësteLussino4u.Bekijk prijs ferry
8. AnconaZadar9u.Bekijk prijs ferry
9. AnconaSplit11uBekijk prijs ferry
10. BariDubrovnik10uBekijk prijs ferry
11. BariSplit10u.Bekijk prijs ferry
 1. Van Venetië naar Kroatië met de ferry

De meeste afvaarten gaan dus vanuit Venetië. Vanuit België of Nederland zal je dan doorgaans het vliegtuig nemen naar de luchthaven van Treviso. Er zijn ook een beperkt aantal vluchten te vinden naar de luchthaven van Venetië zelf. Vervolgens ga je van de luchthaven naar centrum Venetië en kan je, al dan niet met een citytrip Venetië tussendoor, je weg naar Kroatië per boot vervolgen.

Ferry van Venetië naar Pula

Een van de populairste overtochten is deze van Venetië naar kuststad Pula in de regio Istrië. De ferrytocht duurt een kleine halve dag en er gaan meermaals per week boten naar Pula. Ongeveer een zestal per week.

Ferry Venetië naar Porec

Je kan ook uitvaren naar Porec in Istrië. Deze tocht duurt ongeveer 3,5 uur. Er zijn vrijwel dagelijks afvaarten naar deze stad mogelijk.

Ferry Venetië naar Rovinj

Ook naar de haven van Rovinj zijn er heel wat afvaarten. Tot 10 per week dus er zijn ook vrijwel dagelijks opties.

Met de boot van Venetië naar Umag

Een vierde bestemming op het schiereiland Istrië die vanuit Venetië wordt bediend is Umag. Deze kustplaats is misschien wat minder gekend, er gaat dan ook maar eenmaal per week een ferry daarheen.

VertrekBestemmingDuurPrijs
1. VenetiëPula3u 45 min.Bekijk prijs ferry
2. VenetiëPorec3u 30min.Bekijk prijs ferry
3. VenetiëUmag3u30min..Bekijk prijs ferry
4. VenetiëRovinj4u.Bekijk prijs ferry
 1. Met welke rederijen vaar je van Venetië naar Kroatië?

Er zijn 2 rederijen die hier de markt domineren: Venezia Lines en Atlas Kompas. De kans is dus het grootst dat je op een van hun ferry’s terecht komt.

 • Venezia Lines vaart in het hoogseizoen van april tot oktober. De boten bieden plaats aan ongeveer 300 opvarenden.
 • De schepen van Atlas Kompas zijn iets groter, tot 340 mensen, en ook iets meer high-end qua voorzieningen.
 • Je krijgt van hun staf ook steevast een overzicht van de voornaamste bezienswaardigheden die je in Kroatië te wachten staan.
 1. LET OP: je kan je auto niet meenemen voor een overtocht vanuit Venetië

Een belangrijk aandachtspunt is dat je op de boten vanuit Venetië geen auto kan meenemen. Het gaat hier om kleine ferry’s die korte overtochten maken in plaats van lange cruises. We raden je dus aan om met het openbaar vervoer te reizen door Venetië en een auto te huren in Kroatië.

Je zal overigens merken dat Kroatië een erg rustig land is om met de auto te verkennen. Eigenlijk is er alleen in de grotere steden wat meer verkeersdrukte, maar het is in niks te vergelijken met wat we in onze contreien kennen.

Zo reden we bijvoorbeeld in een kleine 4 uur rustig via de snelwegen van Pula naar ons verblijf nabij de Plitvice meren, wat toch al 280 kilometer verderop lag.

 1. Van Triëste naar Kroatië met de ferry

Ook vanuit Triëste lopen een aantal ferrylijnen richting Istrië. Hier gaat het echter om zeer korte vaartochten, meestal minder dan 1,5 uur. Er is ook een langere tocht naar Lussino van 4 uur. Net als de overtochten vanuit Venetië gaat het hier om kleine schepen die alleen toegankelijk zijn voor voetgangers. Je kan dus geen wagen meenemen.

VertrekBestemmingDuurPrijs
5. TriësteRovinj1u40 min.Bekijk prijs ferry
6. TriëstePorec1u10min.Bekijk prijs ferry
7. TriësteLussino4u.Bekijk prijs ferry
 1. Autoferry's naar Kroatië vanuit Ancona of Bari

Vanuit Venetië (of vanuit Triëste) kan je dus niet met je wagen op de boot. Vanuit Ancona of Bari kan dat wel indien je bijvoorbeeld een roadtrip in Italië wil combineren met een rondreis in Kroatië.

Deze overvaarten worden georganiseerd door rederij Jadrolinija. Vanaf Ancona kan je oversteken naar de meer zuidelijk gelegen kuststeden Zadar en Split. Vanuit Bari kan je naar Dubrovnik, wat de meest zuidelijke haven is of ook naar Split.

VertrekBestemmingDuurPrijs
8. AnconaZadar9u.Bekijk prijs ferry
9. AnconaSplit11uBekijk prijs ferry
10. BariDubrovnik10uBekijk prijs ferry
11. BariSplit10u.Bekijk prijs ferry
 1. Tips voor je ferrytocht naar Kroatië

 • Reserveer je tickets vooraf. Zeker in het hoogseizoen ben je er best tijdig bij om je plaatsen op de boot met de wagen en/of de camper vast te leggen.
 • Bekijk sowieso de dienstregeling van de ferry kort voor je vertrek, bijvoorbeeld de avond voordien. De uren van afvaart kunnen nog wel eens flink wijzigen.
 • Zorg ervoor dat je zeker 30 minuten voor afvaart bij de terminal bent. De ticket en ID-controle kunnen wel wat tijd in beslag nemen en ook je bagage moet worden ingecheckt.
 • Bij de langere overtochten vanuit Ancona of Bari kan je kiezen voor een dagreis, maar ook een nachtelijke oversteek is soms mogelijk.
 • Ben je van plan om op de boot te slapen? Dan huur je best wel een slaapcabine op de boot voor maximaal comfort. Geld uitsparen door te proberen slapen in de ligstoelen op de boot is echt geen aanrader.
 • Weet dat je geen auto kan meenemen op de ferry vanuit Venetië of Triëste. Je zal dus een auto moeten huren in Kroatië indien je op die manier verder wilt reizen.
 1. Ontdek onze 15-daagse autorondreis in Kroatië

Ben je van plan om een roadtrip te maken in Kroatië? Een goed idee! Kroatië is een van de leukste landen om met de wagen rond te gaan toeren. Er is weinig verkeersdrukte, de landschappen zijn prachtig, de wegen in goede staat en huurwagens zijn zeker betaalbaar voor meerdere dagen.

Wij hebben een complete rondreis van 15 dagen uitgestippeld langs alle belangrijke nationale parken en kuststeden, alsook enkele optionele ommetjes naar hoofdstad Zagreb, verschillende eilanden en de historische stad Mostar in Bosnië-Herzegovina.

LEESTIP: Lees ook ons artikel over de rondreis in Kroatië voor meer informatie.

 1. Welke auto huren voor je rondreis?

 • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
 • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
 • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
 • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
 • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
 • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.
 1. Waar overnachten in Kroatië? Onze favorieten

Voor je vakantie in Kroatië, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Kroatië online bekijken.

Onderstaande blogartikels kunnen ook alvast als inspiratie dienen:

 1. Filmpje: Ontdek Kroatië met een complete rondreis

Wat mag je verwachten bij een bezoek aan het prachtige Kroatië? In dit filmpje kan je alvast kennismaken met de prachtige natuur van de omgeving. Om het echt te beleven, zal je natuurlijk zelf een bezoekje moeten brengen!

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Kroatië met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis door Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Kroatië.

Kroatië

Gratis reisgids Kroatië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?