Auto huren in Kroatië vanaf €5/dag? Info & tips + Hoe de goedkoopste huurauto vinden?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Auto huren in Kroatië vanaf €5/dag? Info & tips + Hoe de goedkoopste huurauto vinden?

14 september 2023 in Kroatië0 reacties

Een roadtrip maken in Kroatië? Gelijk heb je. Met een huurauto kan je snel en eenvoudig op verschillende plekken komen. Wijk af van de toeristische route en ontdek de minder bekende plekjes!

In Kroatië zijn er verschillende autoverhuurbedrijven. In dit blogartikel lees je meer over de aanpak van een auto huren in Kroatië.

Vergelijk aanbieders van huurauto's, er zijn namelijk meerdere verhuurbedrijven van huurwagens. Hieronder een overzichtje van gespecialiseerde websites. Kijk zeker altijd na welke verzekering is inbegrepen. Dat maakt meestal het verschil in prijs.

Inhoud artikel

  1. Waarom een auto huren in Kroatië?

Het mooie Kroatië verken je natuurlijk het best met de auto. Zonder een auto kom je namelijk niet op de mooiste verborgen plekjes en de veelzijdige landschappen. Bovendien heb je ook gewoon meer vrijheid met een auto. Je durft al eens sneller van de toeristische bestemmingen afwijken. Zo kan je ook gewoon onder de baan naar je eindbestemming stoppen wanneer en waar jij dat wilt.

Kroatië, het perfecte land voor een gezellige roadtrip

Wat het openbaar vervoer betreft, kan je je het best verplaatsen met de bus. Echter ben je dan wel afhankelijk van de busuren. Daarnaast kan je lang niet alles te zien krijgen met het openbaar vervoer. Zo kan het zijn dat je soms serieuze omwegen moet maken om bij je eindbestemming te geraken. Om ten volle te kunnen genieten van Kroatië kies je er dus best voor om een auto te huren.

De afstanden tussen de bestemming zijn niet te lang en onderweg passeer je nog langs de mooiste landschappen. Tijdens je reis door Kroatië zal je dan ook grotendeels langs de kustlijn rijden waar je hier en daar kan stoppen bij een van de vele mooie stranden of pittoreske dorpjes. Met een huurauto op stap in Kroatië? Dat is echt genieten.

Wil jij graag een autovakantie maken? Bekijk onze rondreis door Kroatië langs alle hoogtepunten en haal het beste uit je verblijf.

  1. Huur je auto best op voorhand

Meteen je vakantie beginnen

Je kan ter plekke een auto huren, maar het is natuurlijk wel handiger als je dit vooraf al doet. Zo kan je kiezen uit een breder gamma aan wagens en heb je vaker interessante kortingen dan wanneer je bij aankomst nog moet boeken. Bovendien staat je auto dan voor je klaar zodra je het vliegtuig uitstapt. Hoe handig is dat? Je kan onmiddellijk aan je vakantie beginnen.

  • Je kan bij de grote maatschappijen zoals Sixt, Europcar en Avis een wagen huren.
  • Bij het kleinere Sunnycars zijn alle verzekeringen inbegrepen in de prijs. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
  • Ben je op zoek naar de goedkoopste huurwagen? Kijk dan zeker eens bij EasyTerra.
  • Er is ook een Nederlandstalig noodnummer voorzien. Handig!
  1. Verkeersregels en autorijden in Kroatië

Voor je op vakantie vertrekt, kan je best even de verkeersregels van je bestemming raadplegen. Die kunnen namelijk verschillen met de verkeersregels die jij gewoon bent. Daarnaast ben je ook op stap met een wagen die niet van jou is. Dan wil je natuurlijk geen schade oplopen of boete betalen.

We geven je daarom graag wat informatie over de verkeersregels en het autorijden in Kroatië. Over het algemeen zijn de verkeersregels zoals je ze gewoon bent in België en Nederland.

Hieronder heb je alvast de belangrijke aandachtspunten bij autorijden in Kroatië

  • Autorijden in Kroatië is over het algemeen goed te doen.
  • De wegen zijn er vrij rustig en goed onderhouden.
  • Ook hebben de Kroaten een vrij relaxte rijstijl.
  • De maximaal toegestane snelheden worden altijd aangegeven en de bewegwijzering spreekt voor zich. Op de autosnelwegen mag je tot 130km/u rijden.
  • In Kroatië dien je wel tol te betalen op de hoofdwegen. Meer info? Lees onze blogpost over de tolwegen en tolvignetten in Kroatië.

Over het algemeen zijn de wegen goed onderhouden

Houd er wel rekening mee dat de wegen in bepaalde dorpjes vaak wat smaller en steiler zijn omdat deze op rotsen gebouwd zijn. Als je een tegenligger hebt, is het vaak even passen en meten, maar niets is onmogelijk.
Er zijn een aantal onverharde wegen, vaak in afgelegen gebieden (nationale parken) of op de kleinere eilanden. Lees altijd goed de voorwaarden door van de autoverhuurder, want soms ben je niet verzekerd als je ‘offroad gaat rijden’.

  1. Tolwegen in Kroatië

Naast Oostenrijk en Slovenië dien je ook in Kroatië tol te betalen. Alle autosnelwegen in Kroatië zijn namelijk tolwegen, behalve de snelweg bij Zagreb. Je kan eventueel proberen om de tolwegen te vermijden. Vaak rijd je dan langs hele mooie routes en is de reis een avontuur op zich. Alleen moet je er dan wel rekening mee houden dat je langer onderweg zal zijn en dat je meer kosten kwijt bent aan je brandstof.

Wil je graag de toltarieven voor je route zelf berekenen? Dat kan op de website van ANWB.

Een overzicht van de belangrijkste categorieën:

  • Klasse 1: motoren, trikes en quads.
  • Klasse 2: voertuigen niet hoger dan 1,90 m met een toegestane maximummassa tem 3500 kg.
  • Klasse 3: (a) voertuigen hoger dan 1,90 m met een toegestane maximummassa tem 3500 kg, zoals bv. campers.
  • Klasse 4: (b) voertuigen uit klasse 1 met een aanhangwagen of caravan, ongeacht de hoogte ervan.

TIP: Met de auto op vakantie richting Kroatië maar twijfel je nog hoe te rijden? Lees ons artikel met tips, beste route naar Kroatië + waar tanken en etappehotels.

  1. Tanken in Kroatië

Overal langs de snelwegen en hoofdwegen in Kroatië vind je benzinestations. Je zal vooral de Kroatische maatschappij INA vaak tegenkomen. De meeste tankstations hanteren openingstijden van 07:00 tot 19:00, langs de drukste snelwegen zijn benzinestations dag en nacht open.

Bij de grotere tankstations is het vaak mogelijk om met de bankkaart of een creditcard te betalen, maar bij tankstations in kleine dorpen en langs de kleinere, lokale wegen kan je niet altijd met de kaart betalen. Het is dan ook aan te raden om altijd wat cash geld bij je te hebben. De prijzen van brandstof liggen lager dan in Nederland of Duitsland.

Zorg er voor je gemoedsrust ook voor dat je voldoende tankt wanneer je de hoofdwegen verlaat. Langs de kleine wegen in de bergachtige gebieden zijn vaak erg weinig tankstations te vinden. Je kan er gemakkelijk 50 kilometer van het dichtstbijzijnde tankstation verwijderd zijn.

Onze tip: let op dat je een brandstof kiest met ‘euro’ in de naam. Wanneer dat niet het geval is, voldoet de benzine niet aan de kwaliteitsnormen die door Europa zijn opgelegd..
  1. Welke auto huren voor je rondreis door Kroatië?

Op zich maakt het niet zoveel uit welke auto je huurt voor je vakantie in Kroatië. De wegen zijn in uitstekende staat, dus je hebt niet per se een 4x4 nodig. Het hangt dus vooral af van je persoonlijke voorkeur en het aantal vakantiegangers. Ook de hoeveelheid bagage kan soms een rol spelen. Je wilt natuurlijk niet als sardienen in blik zitten.

Heb je het niet zo voor schakelen op steile hellingen? Dan kan je natuurlijk best op zoek gaan naar een automaat. Verblijf je graag in het centrum? Dan huur je natuurlijk best een kleinere auto. Zo kan je makkelijker parkeren en hoef je niet te manoeuvreren in de smallere straten.

Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?

  1. Waarmee rekening houden bij een huurauto in Kroatië?

  • Zorg ervoor dat je altijd een autoverzekering neemt! Mocht je een lekke band krijgen of andere schade oplopen, dan ben je altijd volledig verzekerd en krijg je achteraf geen problemen.
  • Houd rekening met een eventuele “eenrichtingstoeslag”. Zo kan het zijn dat je de auto ophaalt in de ene stad en hem terugbrengt in een andere stad. Dit kan handig zijn wanneer je op rondreis door Kroatië bent.
  • Kijk op voorhand ook eens of er al geen schade aan de wagen is. Hoe klein een krasje ook mag lijken, zorg ervoor dat het vermeld wordt aan de autoverhuurbedrijven.
  • Vergeet ook zeker niet dat je op sommige Kroatische wegen tol dient te betalen. Lees meer over de tolwegen in Kroatië en voorkom een boete.
  • Op warme bestemming en warme zomerdagen, is een airco in de wagen zo goed als onmisbaar.
  • Daarnaast kan ook een ingebouwd navigatiesysteem handig zijn om eventuele tolwegen te vermijden.
  • Wie met meerdere mensen samen reist, kan eventueel een extra bestuurder opgeven. Zo hoeft er niet steeds één iemand te rijden en kun je elkaar afwisselen.
  • Boek je accommodatie ook best mét parkeergelegenheid. Niets vervelender om je auto ergens ver weg van het hotel te parkeren.
  • Check ook even de ruimte voor je bagage. Een klein autootje kan handig zijn om door de smalle straatjes te rijden maar heb je dan wel voldoende plaats voor je bagage op te bergen?

Nog meer tips voor het huren van een auto? Lees ons uitgebreid blogartikel met dé tips voor het huren van een auto op reis: zonder zorgen

  1. Neem je tijd en ontdek de mooiste plekjes van Kroatië

Het grootste voordeel van een auto is dat je overal naartoe kan rijden. Van de bekendste en mooiste plekjes tot minder bekende plekjes. Hieronder hebben we alvast enkele niet-te-missen plekjes voor je opgelijst die je zeker moet gezien hebben tijdens je vakantie in Kroatië.

Bezoek de klassiekers Zagreb en Dubrovnik!

Zagreb, de grootste stad én de hoofdstad van Kroatië die overloopt van de cultuur, geschiedenis en kunst! Of liever Dubrovnik, gelegen aan de Dalmatische Kust? Trotseer de massa toeristen en ga op verkenning door de omwalde havenstad! De Oude Stad Dubrovnik is al sinds 1979 UNESCO Werelderfgoed.

Ontspannen aan de wondermooie Plitvice meren & watervallen

Je hebt er ongetwijfeld al van gehoord, of een foto van zien passeren op je Instagram! De Plitvice Meren zijn zonder twijfel één van de top plekken in Kroatië. De mooie natuurwonderen, de wandelingen over houten planken, de indrukwekkende watervallen... Hier kan je uren genieten! In het Nationaal Park Plitvice Meren waan je je in een sprookjesachtig park dat bovendien UNESCO werelderfgoed is. Het heldere groenblauwe water zal je betoveren, samen met de vele watervallen en prachtige natuur!

Lees alles over ons bezoek aan de Plitvice Meren, met tal van praktische tips! Bekijk ook onze selectie van beste hotels rond Plitvice Meren.

  1. Vergelijk aanbieders van huurauto's

Vergelijk aanbieders huurauto's, er zijn meerdere spelers op de markt. Hieronder een overzichtje van gespecialiseerde websites. Kijk zeker altijd na welke verzekering is inbegrepen. Dat maakt meestal verschil in prijs.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Kroatië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis van Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Kroatië.

Kroatië

Gratis reisgids Kroatië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?