15 x mooiste bezienswaardigheden in Ancona: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x mooiste bezienswaardigheden in Ancona: wat zien & doen tijdens je bezoek?

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Ancona + verblijftips

Ancona, de hoofdstad van de Italiaanse regio Le Marche (of de Marken) kent een rijke geschiedenis die bezoekers nog steeds doen herinneren aan de grandeur van weleer. Romeinse overblijfselen worden aangevuld met prachtige kerken en interessante musea en dat alles gelegen aan de Adriatische kust, waar de haven nog altijd bruist zoals weleer.

Toch werd deze charmante stad nog maar recentelijk ontdekt door toeristen, die voornamelijk aanmeerden aan boord van een ferry. In dit artikel, over de leukste bezienswaardigheden in en rond Ancona, ontdek je waarom menig reiziger verliefd wordt op deze havenstad.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Ancona

Duur5 - 14 dagen ()
Vliegtickets2u vliegen naar Ancona of Rimini, richtprijs € 90 vergelijk prijzen bij Momondo of Cheaptickets
Met de wagenMet de auto dien je 1600 km te rijden. Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Italië.
VerblijvenAan te bevelen overnachtingen in Ancona:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoIn Le Marche is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)

Inhoud artikel

 1. Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Ancona

Ancona is niet alleen de hoofdstad van de Italiaanse regio Le Marche maar ook meteen de grootste stad. Daarnaast is Ancona ook een van de belangrijkste havensteden in deze regio. De meeste bezienswaardigheden liggen op wandelafstand van elkaar. Enkele steden dichtbij Ancona zijn Pesaro op 80 kilometer, Rimini op 106 kilometer en Ascoli Piceno op 120 kilometer.

Ligging van de mooiste bezienswaardigheden in Ancona op de kaart

 1. Cattedrale di San Ciriaco

Dit prachtvoorbeeld van Romaans-Byzantijnse architectuur kijkt uit op de stad vanop de Guasco heuvel. Hij werd gebouwd op de plaats van een oude Griekse Acropolis en een tempel mogelijks gewijd aan Aphrodite. De kathedraal werd opgericht ter ere van Sint Cyriacus en sinds de oorspronkelijke bouw tussen 995-1015 na Christus heeft hij nog verschillende transformaties ondergaan. In 1926 werd hij tot basilica minor uitgeroepen door Paus Pius XI en is hij de zetel van het aartsbisdom Ancona-Osimo.

De indrukwekkende façade met twee marmeren leeuwen, is een prachtig eerbetoon aan Sint Cyriacus, de patroonheilige van de stad. Binnenin zijn er ook een aantal prachtige kunstwerken te bewonderen.

 1. Piazza della Repubblica

Het plein van de Republiek wordt ook wel het "Piazza del Teatro" of "delle Muse" genoemd en is een van de vier belangrijkste pleinen van de stad. Het ligt in de wijk San Pietro en biedt een fantastisch zicht op de haven.

Rondom het plein liggen heel wat belangrijke monumenten zoals de kerk van de Santissimo Sacramento en het Teatro delle Muse, dat werd ingewijd in 1827 en bekend staat om zijn uitzonderlijke akoestiek en hoefijzervorm. De kerk stamt af uit 1538 en heeft een sobere gevel en achthoekige koepel.

RONDLEIDING: Verken het centrum en het platteland van Ancona en kom meer te weten over de lokale geschiedenis, de mooiste plekjes en geniet van de mooiste uitzichten tijdens deze e-scootertour door Ancona.

 1. Bezoek de musea in Ancona

Het Nationaal Archeologisch Museum van de Marken

Gelegen in het Palazzo Ferretti huisvest dit museum een heel aantal artefacten die zijn opgegraven in de gehele regio van Le Marche. Je krijgt een uitgebreid overzicht van de geschiedenis van het Paleolithicum tot de middeleeuwen, aan de hand van allerlei vondsten waarbij de Venus van Frasassi de absolute blikvanger is. Ook het museum zelf, ontworpen door Luigi Vanvitelli is een prachtig staaltje architectuur.

Het Museum van de stad Ancona

Als je meer wil te weten komen over de specifieke geschiedenis van de stad, is het Museo della Città di Ancona exact wat je zoekt. Dankzij een brede waaier aan tentoonstellingen (gaande van de prehistorie tot het moderne tijdperk) kom je meer te weten over deze boeiende stad. Daarnaast vallen er ook een aantal schilderijen en beeldhouwwerken van plaatselijke kunstenaars te bewonderen.

De Pinacoteca Civica Francesco Podesti

Naast een van de musea met de mooiste naam is dit eveneens een prestigieuze kunstgalerie met een geschiedenis die teruggaat tot 1884. Ze is vernoemd naar Francesco Podesti, een lokale kunstenaar en bevindt zich in het Palazzo Bosdari en het aangrenzende Palazzo Bonomini.

De indrukwekkende kunstverzameling toont de artistieke evolutie van de middeleeuwen tot het heden. Voorbeelden van de meesterwerken die je hier kan vinden zijn Lorenzo Lotto’s “Sacra Conversazione”, Tiziano Vecellio’s “Pala Gozzi” en Carlo Crivelli’s “Madonna con Bambino".

 1. De haven van Ancona

De geschiedenis van de haven van Ancona gaat terug tot de Picentes die in de derde eeuw voor Christus handel dreven met de Grieken. Sindsdien heeft de stad niets aan maritiem belang verloren. Zo zeer dat haar naam, die is afgeleid van het Griekse woord “ankon” en “elleboog” betekent, de beschermende vorm van de kustlijn beschrijft.

Tussen 1998 en 2001 werd de Romeinse opgegraven en vandaag is het nog altijd een haven van internationaal belang. Jaarlijks worden hier namelijk meer dan een miljoen passagiers vervoerd. Het is ook de plek waar je de ferry van Italië kaar Kroatië kan nemen. Ook voor containerverkeer is dit een belangrijke haven en wordt daardoor ook vaak de “Poort naar het Oosten” genoemd.

OVERNACHTINGSTIP: Verblijf tijdens je bezoek aan Ancona in het SeePort Hotel, een viersterrenhotel gelegen aan de haven dat beschikt over moderne kamers en een sfeervol restaurant met uitzicht op zee. Meer info en prijzen.

 1. Piazza del Plebiscito

Al sinds de middeleeuwen is dit plein de favoriete ontmoetingsplaats van de plaatselijke bevolking. Je vindt hier de barokke Chiesa di San Domenico, ontworpen door Marchionni en gebouwd op het einde van de 18de eeuw.

Binnenin vind je het schitterende schilderij “De Kruisiging” van Titiaan. Maar de absolute blikvanger is het gigantische standbeeld van paus Clemens XII, die door de inwoners werd geëerd doordat hij de stad de status van vrije haven verleende. Daardoor staat dit plein ook bekend als het Piazza del Papa. Ten slotte zijn er ook nog twee mooie fonteinen uit de 15de en 19de eeuw.

 1. Arco di Traiano

Deze magnifieke Romeinse triomfboog werd ontworpen door Apollodorus van Damascus in de tweede eeuw na Christus. De Romeinse Senaat wou keizer Trajanus eren omdat deze de uitbreiding van de haven van Ancona zelf had gefinancierd.

De boog wordt geflankeerd door twee paar Korintische zuilen en staat op de pier van de haven die Trajanus overigens in de eerste eeuw liet aanleggen. De inscriptie drukt de dankbaarheid van de stad aan Trajanus uit.

 1. Romeins amfitheater van Ancona

Het anfiteatro romano werd gebouwd in de eerste eeuw in opdracht van keizer Augustus en later uitgebreid onder het bewind van keizer Trajanus om de groei van de stad tegemoet te komen. Gelegen op de Guasco heuvel biedt het een geweldig uitzicht op de oude stad en haven. Oorspronkelijk bood het plaats aan 10.000 toeschouwers verspreid over 20 terrassen, waarvan enkel de eerste orde en de perimeter nog overblijven, samen met twee ingangen.

Aan het amfitheater zit een gebouw dat allicht een gladiatorenschool was, versierd met mozaïeken. Hoewel het momenteel gesloten is omdat het gerestaureerd wordt, is het binnenkort ongetwijfeld weer toegankelijk en dan kan je er ook optredens bijwonen.

 1. Chiesa di Santa Maria della Piazza

Samen met de eerdergenoemde Cattedrale di San Ciriaco is Chiesa di Santa Maria della Piazza een van de belangrijkste kerken van de stad en tevens een mooi voorbeeld van Romaanse architectuur. Ze werd gebouwd tussen de 11de en 12de eeuw op de overblijfselen van een kerk uit de 6de eeuw, waarvan je nog stukken van de oorspronkelijke vloer kan zien. Ze geraakte beschadigd tijdens de aardbeving van 1690, waarna de gevel gereconstrueerd werd en een rechthoekig raam werd toegevoegd.

 1. Monumento ai Caduti

Het Monument van de Gevallenen, ook wel bekend als het Monument van Passetto, werd tussen 1927 en 1930 ontworpen door de plaatselijke architect Guido Cirilli. Het lijkt op een soort van tempel en is volledig gemaakt van Istrische steen, waarbij de basis wordt versierd door helmen en zwaarden, respectievelijk symbolen van verdediging en aanval. In het midden staat een klein altaar en in het fries zijn verzen uit het gedicht “All’Italia” van Giacomo Leopardi gekerfd:

Gezegend zijt gij,
Die uw borsten offerden aan de lansen van de vijand
Uit liefde voor haar die u aan de zon gaf.

Vanuit zee lijkt de hele constructie (inclusief de trappen) op een vliegende adelaar, waarbij het monument als gekroonde kop moet dienen. Het werd ontworpen als herinnering aan de soldaten die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Boek hier je excursie vanuit of naar Ancona

 1. Mole Vanvitelliana en het bijzonderste museum van het land

Dit vijfhoekige gebouw, dat ook wel de Lazzaretto van Ancona wordt genoemd, was oorspronkelijk (in de 18de eeuw) een quarantainestation waar mogelijks besmette reizigers en goederen die aankwamen in de haven 40 dagen werden opgevangen. Nadien zou het ook nog dienst doen als onder meer militaire citadel en suikerraffinaderij.

Museo Tattile Statale Omero

Vandaag is hier een van de meest ongewone musea van Italië in ondergebracht: het Museo Tattile Statale Omero. Waar het in normale musea een misdaad is om de kunstwerken aan te raken, word je hier aangemoedigd.

De verzameling in kwestie bevat iconische werken zoals die van Michelangelo, maar ook Griekse beeldhouwwerken, alsook modellen van het Pantheon en de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Verder zijn er tevens 3D-beelden van beroemde schilderijen en het beste nieuws is dat je dit opmerkelijke museum helemaal gratis kan bezoeken. Meer info op de website.

 1. Ondergronds Ancona

Net zoals een aantal andere steden (Antwerpen, Parijs, Napels,…) kan je deze stad ook ondergronds verkennen. Onder de straten ligt namelijk een uitgebreid netwerk van tunnels, dat loopt van de Viale della Vittoria naar de haven en dan weer aftakt naar de Guasco heuvel; in totaal goed voor zo’n drie kilometer. Ooit maakten deze tunnels deel uit van het oude hydraulische systeem van de stad, nu kan je met de Ancona Sotterranae Association deze eeuwenoude gangen verkennen. Meer info op de website.

 1. Forte Altavilla

Forte Altavilla werd gebouwd tussen 1863 en 1866 door architecten Giuseppe Morando en Biagio Debenedictis. Het was onderdeel van de tweede verdedigingslinie van de vestingstad na de eenwording van Italië. Het symmetrische ontwerp heeft een bijzondere lunetvorm en wordt omring door een gracht.

Binnen zijn er kazematten (kleine bunkers) voor de troepen, een commandokantoor en een wachthuis. Vandaag is het omgevormd naar openbaar park met als bijkomende troef het prachtig uitzicht op de Monte Conero.

 1. Grotten van Frasassi

De grotten van Frasassi behoren tot de beroemdste van Italië

Dit uitgebreide karstgrottenstelsel werd in 1971 ontdekt door een groep speleologen uit Ancona. De grotten hebben een indrukwekkende reeks stalactieten en stalagmieten. Toeristen kunnen ongeveer anderhalve kilometer aan wandelpad verkennen. Dit prachtige ondergrondse grottenstelsel heeft veel indrukwekkende kamers die elk een unieke naam kregen. Meer info op de website.

 • Grotta delle Nottole (of Grot van de Vleermuizen) genoemd naar de grote kolonie vleermuizen die erin leeft.
 • De Grotta Grande del Vento (of Grote Grot van de Wind) heeft ongeveer 13 kilometer aan gangen.
 • Abisso Ancona (of Afgrond van Ancona) is een enorme ruimte van ongeveer 180 op 120 meter breed en bijna 200 meter hoog.
 • Sala delle Candeline (of Kamer van de Kaarsen) is dan weer genoemd naar de overvloedige stalagmieten die op kaarsen lijken.
 • Sala dell'Infinito (of Kamer van de Oneindigheid) is een hoge kamer met massieve zuilen die het dak ondersteunen.
 1. De mooiste stranden vlakbij Ancona

Voor de mooiste stranden moet je naar het zuiden gaan, waar het Parco Regionale del Conero ligt. Het is genoemd naar de Monte Conero, die met zijn hoogte van 572 meter over de prachtige omgeving waakt. In het park zijn er heel wat wandelpaden waarvan sommigen tot bij een strand leiden.

 • Mezzavalle Beach, dat ondanks het feit dat het vrij afgelegen ligt toch over een klein café beschikt (bekijk ligging).
 • Het bekendste strand is dat van Portonovo, dat je met een pendelbus vanuit de gelijknamige stad erboven kan bereiken. Leuk extraatje is dat er vlak bij het strand een Romaanse kerk staat: de Santa Maria di Portonovo, die in de elfde eeuw gebouwd werd met de witte kalksteen van de Conero (bekijk ligging).
 • Het Spiaggia Due Sorelle oftewel het strand van de Twee Zusters is ongetwijfeld een van de mooiste aan de Adriatische kust en werd in 2019 zelfs door Skyscanner uitgeroepen tot mooiste van het land. De twee zogenaamde zusters zijn de twee rotsen die uit het water steken. Je kan het enkel met de boot bereiken (vanuit Numana, Marcelli en Sirolo) maar het is de trip meer dan waard (bekijk ligging).
 • Numana was ooit een Romeinse haven die in de middeleeuwen regelmatig werd geplunderd, maar is nu een populaire badplaats. Aan het strand (Spiagga di Numana Alta) kan je ook een hapje eten en parasols huren (bekijk ligging).
 1. Maak een uitstap naar Loreto

Ongeveer 20 kilometer ten zuiden van Ancona ligt Loreto, dat sinds de 14de eeuw het belangrijkste bedevaartsoord van Italië is (na Rome). Volgens de legende werd de Santa Casa, het huis van de Maagd in Nazareth, vanwege bedreiging door de Turken in 1291 door engelen naar verscheidene plaatsen vervoerd om uiteindelijk (vier jaar later) te eindigen op zijn huidige plek in Loreto.

In de 15de eeuw besloot men er een basiliek om te bouwen: de Basilica della Santa Casa, die het huis omvat. Leuk weetje: onderzoek bevestigt dat de stenen en bouwtechnieken effectief afkomstig zijn uit de streek van Nazareth.

 1. Proef lokale specialiteiten

Zoals in quasi elke Italiaanse stad kan je hier heerlijk Italiaanse specialiteiten eten en hieronder vind je 3 gerechten die je absoluut moet proberen:

 • Crema Fritta is op zich een vreemde combinatie: gefrituurde vierkantige puddinkjes die vaak deel uitmaken van een schotel met gefrituurde gevulde olijven en groenten. De romige binnenkant en knapperige buitenkant maken het echter verrassend lekker. Het kan als voorgerecht of dessert worden gegeten.
 • Brodetto all'Anconetana is een visstoofpot op tomatenbasis en bestaat traditioneel uit maar liefst dertien verschillende soorten vis en schaaldieren (volgens sommigen symbool voor de gasten van het Laatste Avondmaal).
 • Pizza di Formaggio is in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, meer een hartig brood dan een pizza. Deze lekkernij gaat zover terug als de middeleeuwen en werd met Pasen gegeten omdat er 40 eieren voor nodig zijn, even veel als dat er vastendagen zijn. Hier worden dan melk, olijfolie en een mix van pecorino en parmezaan aan toegevoegd waarbij het dan wordt gebakken tot een luchtig en heerlijk geheel.
 1. Waar overnachten in Ancona?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek in Ancona? Hieronder vind je alvast enkele van onze favoriete adressen of bekijk het volledige aanbod hotels en pensions in Ancona online.

 • Hotel della Vittoria bevindt zich in het centrum van Ancona, biedt ruime modern ingerichte kamers met een charmant uitzicht op de met bomen omzoomde boulevard Vittoria. Iedere ochtend wordt er een zoet ontbijtbuffet geserveerd. Meer info en boeken.
 • Grand Hotel Palace is een boetiek- en wijnhotel, dat zich pal in het historisch centrum van de stad bevindt. Ook hier heb je een fenomenaal uitzicht op de haven. Het hotel is gevestigd in een palazzo uit de zeventiende eeuw en naast “gewone” kamers zijn er ook vier themasuites. Je kan hier ook je auto kwijt in de garage. Meer info en boeken.
 • Liever overnachten net buiten het centrum van Ancona? Dan is B&B Glicine op het vredige platteland van Ancona een absolute aanrader. Deze charmante B&B en boerderij, wordt omgeven door fruitbomen en bloemen en beschikt over landelijk ingerichte kamers, een zonneterras met ligstoelen, barbecuefaciliteiten en een gemeubileerd prieel. Meer info en boeken.
 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf aan Le Marche?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Le Marche / De Marken? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Le Marche met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Le Marche.

Le Marche & Abruzzo

Gratis reisgids Le Marche downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?