Roadtrip van Rome naar Napels: Hoe combineren? Route langs dé leukste stops

Volledige reisgids kopen voor € 10

Roadtrip van Rome naar Napels: Hoe combineren? Route langs dé leukste stops

Je bezoek aan Rome combineren met een bezoek aan Napels? Route langs langs dé leukste stops

Ben je voor jouw Italië-vakantie op zoek naar een combinatie van zon, zee, bergen, strand en een vleugje historie en cultuur? Wij hebben deze inspirerende route uitgestippeld tussen Rome en Napels die alle bovengenoemde ingrediënten omvat. De reisroute heeft een duur van 14 dagen, inclusief dag van aankomst en vertrek.

Er zijn in totaal 3 stops in verwerkt zodat je in twee weken tijd de voornaamste hoogtepunten in de omgeving kan bekijken, de authentieke sfeer van de verschillende plaatsen kan ervaren en de diversiteit van het gebied leert kennen. Uiteraard kun je de reis naar wens inkorten of uitbreiden. De uitgestippelde route is zowel met de auto als met het openbaar vervoer goed te doen (al is op sommige dagen een auto overbodig).

Praktische info & tickets voor je roadtrip Rome naar Napels

Duur14 dagen en
Vliegtickets2,5 uur vliegen op Rome - richtprijs € 99 vanuit Brussel of Amsterdam. Vergelijk bij Cheaptickets
Shuttle serviceTaxi van de luchthaven Rome naar het centrum, boek je ticket hier online
Taxi van de luchthaven Napels naar het centrum, boek je ticket hier online
VerblijvenHotels voor deze rondreis zijn:
HuurautoZorgeloos je roadtrip rijden, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Euroreizen (vanaf € 599), Eliza was Here (vanaf € 800) of bij TUI (vanaf € 608)
Tours en activiteiten

Kaartje met route Rome naar Napels

Inhoud artikel

Dag 1: Aankomst in Rome

Vanuit Nederland of België vlieg je op een van de twee luchthavens van Rome: Fiumicino of Ciampino (lees hier onze tips hoe van de luchthaven Rome naar het centrum). Het kiezen van een geschikte verblijfplaats in Rome kan nog lastig zijn. Net als in elke andere wereldstad zijn er veel verschillende hotels en accommodaties te vinden.

Van een hotel met uitzicht op het Pantheon of een kamer in een rustige wijk aan de rand van stad. Om het wat makkelijker te maken, hebben wij een lijstje gemaakt met de leukste hotels in Rome waar je van een fijn verblijf geniet.

HOTELTIP: Wij overnachten graag in 9Hotel Cesàri & Terrazza, gelegen vlakbij een aantal van de grootste bezienswaardigheden van de stad. Het hotel ligt tussen de Trevifontein en het Pantheon. Dit driesterrenhotel kan uitpakken met een dakterras waar je kan genieten van het uitzicht op de omgeving. Je verblijft hier vanaf €105 per nacht.

Dag 2: Rome

Ben je van plan een auto te huren tijdens je vakantie, dan heb je de eerste twee dagen in Rome nog geen wagen nodig. Je bent voornamelijk op pad in de stad zelf.

Het zal je niet verbazen: Rome is een van de meest bezochte steden ter wereld en erg populair voor een stedentrip. De stad kent een lange en boeiende geschiedenis en barst dan ook van de historische monumenten. Je krijgt af en toe de indruk dat je rondwandelt in een openluchtmuseum vol prachtige bezienswaardigheden.

  • Er valt zo veel te zien en te beleven dat het moeilijk kan zijn om een planning te maken voor die paar dagen die je in de Italiaanse hoofdstad doorbrengt. Inspiratie voor een bezoek aan Rome lees je in dit artikel waarin we een handige planning Rome van een paar dagen hebben uitgewerkt waar je de nodige tips uit kunt halen.
  • Deelnemen aan een fietstour in Rome is ook een fantastische manier om de Eeuwige stad te leren kennen. Het is de perfecte oplossing om in relatief korte tijd zo veel mogelijk van de stad te zien. Daarnaast kan de gids jou voorzien van de nodige tips om de rest van je dag/verblijf mee in te vullen.

BESPAARTIP: Met de Rome Tourist Card kan je eenvoudig deze top attracties (Colosseum, St. Pieter, Vaticaan Museum en Sixtijnse Kapel) reserveren in 1 handige combi zo zie je nog meer tijdens je bezoek aan Rome. Loop de wachtrijen voorbij en laat je ticket zien op je smartphone. Deze kortingskaart geeft ook nog eens 10% korting op alle andere attracties in Rome. (bestel hem hier)

Dag 3: Rome

Nog een dag in Rome is zeker geen overbodige luxe en kun je ook deze dag gebruiken om zo veel mogelijk van deze boeiende stad te bekijken, ontdek in onze blogpost de top bezienswaardigheden in Rome. Je kan vandaag een dag uittrekken om Vaticaanstad te bezoeken. Beklim de Sint-Pietersbasiliek en breng een bezoek aan de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse Musea

Of loop in de voetsporen van de Romeinen over de Via Appia, ga om raad vragen bij de Bocca della Verita en 's avonds sluit je af in het Hard Rock café van Rome.

LEESTIP: Download alvast onze gratis reisgids Rome, zo heb je direct alle handige info bij de hand om de stad te verkennen. Hierin zitten zelfs uitgestippelde stadswandelingen door Rome.

Dag 4: uitstap buiten Rome

Rome is een indrukwekkende en prachtige stad maar het is ook zeker goed om even aan de drukte te ontsnappen. Je kan prima een daguitstap vanuit Rome maken naar een van de prachtige bezienswaardigheden in de omgeving. Op slechts 30 km van Rome ligt het schilderachtige Tivoli, wat zich perfect leent voor een dagtrip.

Bezoek het historisch heuvelstadje Tivoli

Tivoli is een historisch heuvelstadje gelegen aan de voet van de Sabine-heuvels aan de waterval van de Aniene-rivier. Door deze prachtige ligging werd Tivoli een favoriete plek onder de patriciërs (leden van de Romeinse adel) die hier een groot aantal villa’s, tempels en theaters op lieten trekken. Tot de 19de eeuw lieten rijke families hier vakantiewoningen bouwen.

Er zijn dan ook nog steeds beeldige bouwwerken te bewonderen, waarvan er twee zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO zijn gezet: Villa Adriana en Villa d’Este.

DAGUITSTAP: Je kan vanuit Rome een georganiseerde daguitstap € 75 maken om beide villa’s in Tivoli te bezoeken. Je wordt begeleid door een gids die je meer vertelt over de geschiedenis en architectuur en je wijst op bijzondere details van de villa’s.

Dag 5: uitstap buiten Rome

Om nog meer schatten van het verleden in de omgeving te ontdekken, trekken we vandaag richting Ostia Antica. Vanuit het centrum van Rome doe je er met de Roma-Lido trein er ongeveer 30 minuten over om Ostia Antica te bereiken. De beginhalte van deze lijn is bij stazione Ostiense (bij de piramide). Kijk hier voor de stations en vertrektijden.

Ostia Antica een bruisende Romeinse havenstad

Ostia Antica is tegenwoordig een belangrijke archeologische site, in de Romeinse tijd was het een bruisende havenstad. Je wandelt er door Romeinse straten en tussen Romeinse huizen, winkels en tempels. Het park is groot en het is bijzonder indrukwekkend om hier rond te dwalen. Alle informatie voor een bezoek aan Ostia Antica hebben we in dit artikel op een rij gezet.

Combineer historiek met strand

  • Wanneer je het culturele uitje wilt combineren met wat zon en zee, reis dan door naar Ostia aan de kust.
  • Voor de mooiste stukken vrij strand stap je uit bij de halte Cristoforo Colombo (zie ligging op de kaart) en neem je bus 07 Mare om de Cancelli-stranden en het strand van Capocotta (zie ligging op de kaart) te bereiken.

Dag 6: Vertrek vanuit Rome naar Gaeta

Op dag 6 van onze roadtrip Rome-Napels reizen we verder en laten we de drukte van Rome achter ons. Het is het handigst om een auto te huren om de volgende reisbestemming te bereiken, wij raden aan om je auto te huren bij Sunnycars of Easyterra.

We reizen namelijk verder naar Gaeta aan de kust. Grand Hotel Le Rocce (bekijk de prijzen hier) is een fijne accommodatie voor een verblijf in deze omgeving. Het ligt direct aan zee, tussen het centrum van Gaeta en Sperlonga in. Huur je liever geen auto, dan stap je op de trein met als eindbestemming Formia-Gaeta. De intercity doet er vanuit Rome een klein uurtje over, met de regionale trein ben je 1u30 min onderweg.

Het historische Gaeta Medievale

Gaeta is een sfeervol stadje waarvan het historisch centrum zich ontvouwt op het uiteinde van het schiereilandje Monte Orlando. Dit gedeelte wordt aangeduid als Gaeta Medievale of Gaeta Vecchia. Indrukwekkend én opvallend is de kathedraal van San Francesco d’Assisi. In 1222 stichtte Francesco zelf een klooster op de hellingen van de Monte Orlando-heuvel. In de 14de werd het bouwwerk in opdracht van Karel II van Anjou herbouwd in gotische stijl. Breng er ook even een bezoekje aan de Turkse grot (zie ligging hier).

OVERNACHTEN: Onze favoriete plek om te overnachten in Gaeta is Grand Hotel Le Rocce.

Het Italiaanse Gaeta Borgo

Het andere deel van de stad heet Gaeta Borgo. Ronddwalen door de nauwe steegjes van het centrum is een klein feestje waarbij je voortdurend wordt getrakteerd op typisch Italiaanse taferelen. De Via dell'Indipendenza (zie ligging hier) loopt als een rechte lijn door het centrum van Gaeta en is gevuld met winkeltjes, koffiebarretjes en pasticceria’s waar je een plaatselijke zoete lekkernij kunt scoren.

Dag 7: Een dagje strand of een bezoek aan Sperlonga

Gaeta is perfect om tijdens je vakantie een dagje aan zee in te plannen. Het spiaggia di Serapo (zie ligging hier) is het bekendste strand in de omgeving en geliefd bij de locals. Het is een fijn zandstrand waar je bij een van de strandtenten een bedje kunt huren om op relaxte wijze wat zonuren te pakken. Dit stukje zee is bovendien ideaal om te snorkelen of te duiken.

Een bedje huren op een van de leuke stranden

Langs de kust zijn er nog tal van andere (kleinere) strandjes te vinden, zoals het spiaggia di Fontania (zie ligging hier), spiaggia dell’Ariana (zie ligging hier) en het spiaggetta dei 40 Remi (zie ligging hier) (deze laatste is enkel over het water te bereiken, vertrekkend vanaf een van de andere genoemde stranden).

Sperlonga

Ben je geen strandliefhebber en trek je er liever op uit? Breng dan een bezoek aan Sperlonga, een dorpje dat tot de borghi piu belli d’Italia wordt gerekend, de mooiste dorpjes van Italië. Sperlonga heeft lange zandstranden, reden waarom dit stukje kust in de zomermaanden bij de Italianen uit de stad erg in trek is. Sperlonga is dus ook een perfecte plek wanneer je wél graag tijd aan zee doorbrengt.

  • Naast de haven waar de vissersbootjes gemoedelijk om het water dobberen, schittert de Torre Truglia. Deze toren werd in 1532 gebouwd op de resten van een Romeinse uitkijktoren.
  • Zowel aan de noord- als zuidkant van de toren zijn er schitterende stranden waar je op het vrij strand je strandlaken uit kunt rollen of een bedje huurt bij een van de strandtenten.

Steegjes, trappen en mooie doorkijkjes

Het centrum van het dorp ligt een stukje hoger en is een wirwar van steegjes die wordt afgewisseld met trappen, gezellige pleintjes, kleurrijke winkeltjes en mooie doorkijkjes, zoals het uitkijkpunt net boven het haventje (zie ligging op de kaart). Je kijkt hier je ogen uit en het is een perfecte plek om cultuur te snuiven en op te gaan in de typisch Italiaanse sferen. Aan de Corso San Leone (zie ligging hier) vind je een keur aan barretjes en restaurants waar je na het rondstruinen door de steegjes neer kunt strijken voor een aperitief of uitgebreide maaltijd.

De bekendste bezienswaardigheid is de Grotta di Tiberio, waar de plaats ook zijn naam aan te danken heeft (spelunca is Latijn voor grot). De plaats was in eerste instantie alleen bekend om deze grot die onderdeel zou zijn geweest van een van Tiberius villa’s en door hem was versierd met prachtige beelden. Deze beelden kwamen in 1957 bij werkzaamheden in het gebied weer aan het licht. De vondsten worden tentoongesteld in het Museo Archeologico Nazionale Sperlonga (bekijk meer info hier) dat zich bevindt op het terrein waar ooit de imposante villa van de keizer heeft gestaan.

OVERNACHTEN: Onze tip en favoriete plek om te overnachten in Sperlonga is Hotel Aurora, vlakbij het strand en heeft een prachtige panoramische bar en een tuin. Je hebt gratis toegang tot het privésrand. Meer info en boeken.

Dag 8: Vertrek vanuit Gaeta naar Napels

Op deze dag laat je Gaeta achter je om richting de regio Campanië te reizen met als bestemming de bruisende stad Napels. Heb je geen huurwagen en neem je de trein dan doe je er vanuit Gaeta een 1u tot 1u30 over om in Napels te komen (zie hier voor de tarieven en vertrektijden).

Accommodatie Napels

  • Wanneer je op vakantie bent in Napels, is het verstandig om na te gaan in welke buurt je het beste kunt overnacht. De stad is namelijk erg groot en heeft verschillende wijken waar je een verblijf kunt boeken. Elke wijk is anders en heeft zijn eigen charme.
  • Benieuwd naar welke wijk nu het beste bij jou vakantieplannen past? Wij hebben alvast de verschillende wijken op een rij gezet met onze favoriete accommodaties, hotels en appartementen in Napels.

OVERNACHTEN: Onze favoriete overnachting is The Grey pension in Napels.

Dag 9: Napels

De leukste highlights van Napels

Dag 10: Caserta

Na je volledig te hebben ondergedompeld in de Napolitaanse drukte en gezelligheid is het voor de afwisseling fijn om een uitstap buiten de stad te maken. Een bezoek aan de stad Caserta is ideaal als dagtrip en bovendien bijzonder interessant. Caserta ligt een stukje landinwaarts, op iets meer dan 30 km van Napels.
Vanaf Napoli Centrale doe je er met de trein 40 min over en sta je bij aankomst direct voor de ingang van de grootste bezienswaardigheid die deze stad kent: la Reggia di Caserta, oftewel het koninklijk paleis.

Het paleis telt meer dan 1200 kamers, meet een oppervlakte van 47.000 m², verdeeld over 5 verdiepingen. De architect voor dit project was Luigi Vanvitelli, zoon van de Nederlandse kunstenaar van Caspar van Wittel. Niet alle kamers van het gebouw zijn toegankelijk voor het publiek, maar de ruimtes die je kunt bezoeken geven een aardige indruk van het geheel. De belangrijkste kamers zijn ingericht in barokstijl, terwijl de andere kamers zijn aangekleed in de stijl van rococo en het neoclassicisme.

De tuin die bij het paleis hoort is ook bijzonder spectaculair. Het park beslaat zo’n 120 hectare en begint direct aan de achterkant van het paleis. De afstand van het paleis tot de waterval aan het einde van de weg is 3 km en wordt overbrugd door twee parallel lopende lanen die zijn versierd met schitterende beelden en fonteinen.

TICKET: Bezoek het Koninklijk Paleis van Caserta en kies het pakket dat het beste bij je past: met trein, audiogids en toegangsticket. Boek je ticket hier alvast online.

Dag 11: Amalfikust & Sorrento

Sorrento en de wereldberoemde Amalfikust liggen op een steenworp afstand van Napels, reden om tijd vrij te maken voor deze sprookjesachtige omgeving.

  • Het is aan te raden om vanuit Napels deel te nemen aan georganiseerde dagtocht zodat je zonder zorgen kunt genieten van het moois dat de verschillende kustplaatsen te bieden hebben.
  • Trek je er liever zelf op uit, dan zijn er verschillende manieren om Sorrento en de Amalfikust te bereiken. Het makkelijkst is om vanuit Napels op de boot naar Sorrento te stappen en je daar te laten verrassen door de pracht van de stad. Onder andere rederij Alilauro vaart vanaf Molo Beverello (zie ligging hier) in 45 min naar Sorrento.

Dag 12: Vesuvius & Pompei

Na een dag aan de kust te hebben doorgebracht, is het ook tijd om wat cultuur te snuiven en in de vergaande geschiedenis te duiken die dit stukje Italië kent. Een bezoek aan Pompei en de imposante Vesuvius mag tijdens een verblijf in Napels bijna niet ontbreken.

Je bereikt Pompei vanuit Napels eenvoudig met het openbaar vervoer. Alles wat je moet weten voor een bezoek aan Pompei en de Vesuvius hebben wij overzichtelijk op een rijtje gezet zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Dag 13: Een van de eilanden in de Golf van Napels

Voor de kust van Napels liggen er drie schitterende eilanden die bij veel bezoekers enorm in trek zijn. Een stedentrip Napels wordt dan ook vaak gecombineerd met een bezoek aan Ischia, Capri of Procida. Elk eiland kent zijn eigen charme en ze zijn alle drie ook als dagtocht in te plannen. Om een keuze tussen de eilanden te maken, hebben we alle info keurig opgelijst, zodat je kan zien welk eiland voor de kust van Napels het beste bij jou past en je helpt bij het maken van een beslissing.


Dag 14: Vertrek vanuit Napels

  • Vandaag is de dag vertrek en reis je weer terug naar de luchthaven van Napels, lees ook onze tips hoe van het centrum Napels naar de luchthaven te gaan.
  • Gaat jouw terugvlucht vanaf Rome, neem dan op Napoli Centrale de trein waarmee je binnen een 1u 10 min weer in Rome staat. Kies je voor de regionale trein, dan doe je er tot 3u over om van Napels in Rome te komen. De prijs voor een treinkaartje ligt tussen de €13 en €33.

Met de bus van Napels terug naar Rome

  • Een goedkoper alternatief is de Flixbus die er tussen de 2,5 en 3,5 uur over doet. Je koopt al een kaartje voor €3 voor de bus die je vanaf Napels naar Roma Tiburtina brengt (het busstation bevindt zich op een paar minuten lopen van het treinstation Tiburtina) (zie ligging hier).
  • De Flixbus vertrekt in Napels vanaf het Metropark Centrale (zie ligging hier), direct naast het centraal station.

Download je gratis reisgidsen Rome en Napels

Wil jij ook graag Rome en Napels zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

Napels-AmalfikustRome
Reisgids Napels-AmalfikustReisgids Rome

Op reis naar Italië? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Italië.

Napels en Amalfikust

Gratis reisgids Napels en Amalfikust downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?