Op citytrip naar Rome? Dit is dé beste planning voor je bezoek 3 dagen Rome

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Op citytrip naar Rome? Dit is dé beste planning voor je bezoek 3 dagen Rome

7 mei 2024 in Rome7 reacties

De Italiaanse hoofdstad Rome is één van de meest bezochte steden ter wereld en een erg populaire stad voor een citytrip. De stad is één van de oudste van Europa en draagt een lange en boeiende geschiedenis met zich mee. Al rond het jaar 300 had de stad zo’n één miljoen inwoners, ongezien in die tijd. De Italiaanse hoofdstad barst dan ook van de historische monumenten en lijkt af en toe zelfs een openluchtmuseum. Ontdek hoe je geld kan besparen met 1 combi ticket te kopen voor alle top musea.

Er valt zo veel te zien en te beleven dat het moeilijk kan zijn om je korte citytrip te plannen. Daarom hebben wij een reisplan uitgedokterd zodat je zo veel mogelijk kan zien in slechts 3 dagen.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Rome

Reisgids
VerblijvenAan te raden verblijven in Rome:
Tickets + rondleidingen
 • Bespaar tijd en geld met de Vaticaanstad Pas, €89 (boek je Vaticaanstad Pas)
 • Standaardticket voor de Sint-Pietersbasiliek incl. audiogids, €16 (boek je tickets)
 • Boek je rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek & Koepel met gids, €49 (boek je rondleiding)
 • Verken de Vaticaanse musea, de Sixtijnse Kapel en de Sint-Pietersbasiliek, €38 (boek je tour)
1. Bestel hier je tickets online 2. Bestel hier je kortingskaart
Bespaar-tipMeerdere monumenten in Rome bezoeken? Bespaar en koop de Toeristenkaart van Rome, hiermee krijg je toegang tot Colosseum, Forum Romanum & Palatijn, Sint-Pietersbasiliek, de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse Musea, alle tickets in één handig toegangspas. Bekijk deze Rome kortingskaart hier.

Inhoud artikel

Dag 1: Bezoek het oude Rome

Het Colosseum

Op dag één van de citytrip ga je meteen naar één van de meest bezochte plaatsen van Rome: het Colosseum. Het is het grootste amfitheater ter wereld en het werd al in de eerste eeuw na Christus gebouwd. De oude Romeinen kwam hier naar gladiatorengevechten en grote spelen kijken. De arena kon zelfs onder water gezet worden om grote zeeslagen na te spelen.

Zorg dat je rond openingstijd om 08:30 bij het Colosseum bent en boek je tickets vooraf online. Zo kan je de rij bij de kassa’s overslaan en omdat er in de vroege voormiddag nog maar weinig mensen zijn, hoef je ook niet lang aan te schuiven in de rij voor de beveiliging. Wanneer je vooraf je ticket online koopt, moet je ook een tijdsslot reserveren. Zorg dat je dat op tijd doet zodat je zeker op het gewenste uur naar het Colosseum kan.

Steek vervolgens de straat over naar het kruispunt van de Via Nicola Salvi en de Via degli Annibaldi. Dit is één van de bekendste uitkijkpunten op het Colosseum. Neem duszeker je fototoestel mee!

Tours & Tickets voor je bezoek aan het Colosseum in Rome

Wil je graag het Colosseum in Rome bezoeken zonder tijd te verliezen in de wachtrij? Koop je tickets met voorrang online, zo kan je direct binnen en ben je zeker van je toegang.

Bestel veilig en snel bij GetYourGuide of Ticketbar vanaf € 18. Kijk ook naar de kortingskaarten voor je bezoek aan Rome zo bespaar je geld en kan je gratis gebruik maken van openbaar vervoer en luchthaven transfer.

De heuvel Palatijn

Wandel daarna terug langs het Colosseum naar de ingang van de Palatijn. Op de Palatijn staan de ruïnes van de paleizen die de keizers lieten bouwen in de tijd van het Romeinse Rijk. Je ticket voor het Colosseum geeft je ook toegang tot deze heuvel.

Forum Romanum

Aan de andere kant van de heuvel kan je daarna het Forum Romanum bezoeken. Daar vind je ruïnes van tientallen belangrijke bouwwerken uit het Romeinse Rijk. In die periode was het Forum Romanum namelijk een belangrijk centrum voor zowel politieke, religieuze als juridische zaken.

De Romeinen kwamen hier samen voor markten, publieke aankondigingen en om de tempels te bezoeken. Je verlaat het Forum Romanum weer langs de Via dei For Imperiali.

Onze tip: hoef je de overblijfselen op het Forum Romanum niet van dichtbij te zien? Wandel dan langs het Forum Romanum, zo spaar je een beetje tijd uit en je kan ook mooie foto’s van het forum maken.

Monument voor Vittorio Emanuele

Recht tegenover het Forum Romanum kan je daarna de ruïnes van het Foro di Augusto en het Foro Traiano zien. Wandel langs deze ruïnes naar het Piazza Venezia. Op dit plein prijkt een monument voor Vittorio Emanuele, de eerste koning van het verenigde Italië. De Romeinen noemen het bouwwerk ook wel de bruidstaart of de typemachine en je zal al snel zien waarom.

Teatro Marcello

Wandel daarna langs het gebouwencomplex naar het plein Piazza del Campidoglio vanwaar je een mooi uitzicht hebt op het Forum Romanum. Vervolgens wandel je over de Via del Teatro di Marcello verder naar beneden. Je zal aan de rechterkant de Capitolijnse Musea passeren en aan de linkerkant het Teatro Marcello zien opduiken. Dat theater is één van de oudste gebouwen in de stad en stond er al voor het Colosseum.

Bocca dela Verita

Je passeert daarnaast ook de Portico al Foro Olitorio aan de rechterkant en vervolgens de Tempio di Portuno, Tempio di Ercole Vincitore en de Fontana dei Tritoni aan de linkerkant. Je zal ook langs de Bocca del Verita wandelen, de mond van de waarheid. Je kan daar je hand in de mond van het gezicht steken en het beeld zou de handen van leugenaars afbijten.

Circo Massimo

Wandel vervolgens langs het Circo Massimo, een groene leegte waar ooit een arena voor paardenrennen stond. Vervolg je route naar het Parco Villa Celimontana. Daar staat de Basilica di Santo Stefano Rotondo, een vijfde-eeuwse kerk die bekend staat om de zestiende-eeuwse fresco’s en standbeelden. Wat de kerk ook bijzonder maakt is de ronde vorm van het gebouw.

Thermen van Caracalla

Daarna ga je richting het zuiden langs de Terme di Caracalla. Deze thermen waren de grootste openbare zwembaden van Rome en waren voor verschillende eeuwen in gebruik. Ondanks het feit dat de Terme di Caracalla buiten de stadsmuren liggen, zijn ze toch redelijk goed bewaard gebleven. Reserveer online je tickets om een kijkje te nemen binnenin.

Piramide di Caio Cestio

Ga daarna weer terug richting het Circus Maximus en wandel daar de Viale Aventino af. Aan het einde kom je eerst de Porta San Paolo tegen, een stadspoort uit de derde eeuw die onderdeel was van de stadsmuur van Aurelius.

Daarachter prijkt de Piramide di Caio Cestio uit het jaar 12 voor Christus. De Romeinen waren in die tijd geobsedeerd door Egypte en hadden een piramide van marmer laten bouwen van 36 meter hoog. Het is een tamelijk onbekend monument, maar wel zeker een bezoekje waard.

Trastevere

Wandel vervolgens via de Via Marmorata richting de wijk Trastevere aan de andere kant van de Tiber. Deze volkswijk is misschien wel de gezelligste wijk van Rome. Je kan er ook uitstekend dineren in één van de pizzeria’s.

Dag 2: Bezoek het Vaticaan

Op dag twee breng je een bezoek aan Vaticaanstad. Dit is de kleinste onafhankelijke staat ter wereld en één van de belangrijkste plekken voor het rooms-katholieke geloof.

Vaticaanse Musea

Vanaf het Piazza San Pietro kan je de indrukwekkende Sint-Pietersbasiliek bewonderen. Net daarnaast vind je de wereldberoemde Vaticaanse Musea. Zorg er opnieuw voor dat je vroeg bij de ingang van de musea staat om de lange wachtrijen te vermijden. Wees er rond openingstijd om 09:00 en zorg ervoor dat je vooraf online een ticket hebt geboekt. Ook hier moet je een tijdsslot kiezen.

De Vaticaanse Musea zijn erg groot en het is aan te raden om voor je bezoek alvast na te denken welke kunstwerken je graag wil zien. Er zijn in totaal 54 verschillende galerijen met werken van Michelangelo, Leonardo da Vinci en Raphael, maar je kan er ook meer moderne werken bewonderen van bijvoorbeeld Henri Matisse.

Sixtijnse Kapel

De laatste ruimte van de Vaticaanse Musea is de Sixtijnse Kapel. Deze bekende kapel werd ontworpen door Michelangelo die 9 verschillende scenes uit het Bijbelboek Genesis op het plafond van de kapel heeft geschilderd. Een must-see in Rome!

Tickets voor je bezoek aan Vaticaans Musea en Sixtijnse kapel

Onze tip: Boek je tickets voor de Vaticaanse musea online, zo weet je wanneer je binnen kan en hoef je niet urenlang aan te schuiven. Let wel tickets zijn snel uitverkocht.

Koop een skip-the-line ticket vanaf € 28 zo kan je de wachtrijen eenvoudig overslaan.
Wist je dat er ook gegidste rondleidingen zijn, zo kom je nog meer te weten en kan je ook ruimtes bezoeken die niet toegankelijk zijn voor toeristen.

Ben je een kunstliefhebber, dan is er de uitzonderlijke Diepte tour (5 uur) door het Vaticaan. Bij GetYourGuide kan je annuleren met geld-terug-garantie tot 24u voor aankomst.

Sint-Pietersbasiliek

Vanuit de Sixtijnse Kapel kan je met een beetje geluk meteen doorwandelen naar de Sint-Pietersbasiliek, maar meestal moet je weer naar buiten om in de wachtrij voor de basiliek aan te schuiven. De toegang is gratis, maar de rijen kunnen behoorlijk lang worden. De beste manier om de wachtrijen te vermijden is door een begeleide tour te boeken of een Omnia of Roma pas te gebruiken.

Als je ook de koepel wil betreden, moet je 5 euro betalen en in een aparte wachtrij aanschuiven. Het uitzicht over de stad is echter wel het geld en het wachten meer dan waard.

Engelenburcht

Nadat je de ochtend in het Vaticaan gespendeerd hebt, wandel je daarna over de Via della Conciliazione naar het Castel Sant’Angelo. De Engelenburcht is een oud Romeins fort en ook het mausoleum van de Romeinse keizer Hadrianus. Het ronde fort is tegenwoordig een museum waarin je kunstwerken en meubels kan zien uit de Renaissance en vanop het dakterras op de vijfde verdieping heb je een prachtig uitzicht over Rome.

Je kan er ook het bronzen beeld van de aartsengel Michaël dat op het dak prijkt van dichtbij bewonderen. Volgens de legende zou de engel in 590 tot de toenmalige paus verschenen zijn om een einde te maken aan de pest die op dat moment Rome teisterde.

De wachtrijen bij het Castel Sant’Angelo zijn niet zo lang als bij een aantal andere bezienswaardigheden in Rome, maar toch raden we je aan om je ticket vooraf online te kopen.

Ponte Sant'Angelo

Vlak voor de Engelenburcht ligt de Ponte Sant’Angelo. Deze brug werd al in de tweede eeuw na Christus gebouwd. De decoraties en standbeelden werden toegevoegd uit de zestiende en de zeventiende eeuw en zijn ontworpen door de beroemde kunstenaar Bernini en zijn leerlingen.

Onze tip: wanneer je ’s avonds nog in de buurt bent van de Engelenburcht kan je bij zonsondergang de mooie reflectie van de burcht in de Tiber zien. Het bouwwerk wordt in het donker ook mooi verlicht.

Dag 3: Het centrum van Rome bezoeken

Op de derde en laatste dag kan je het centrum van Rome ontdekken. Je hebt nu de belangrijkste betaalde (en de meest drukke) bezienswaardigheden al gezien.

Trevi-fontein

Begin de ochtend met een bezoek aan de Trevi-fontein. Het is tot 10:00 nog erg rustig bij de fontein waardoor je alle beelden goed kan bewonderen en makkelijk een muntje in de fontein kan gooien. Dat zou ervoor zorgen dat je nog eens naar de stad zou terugkeren. Elke dag wordt er zo’n 3000 euro in de fontein gegooid, geld dat geschonken wordt aan verschillende goede doelen in Rome.

Pantheon

Wandel van de Trevi-fontein naar het Pantheon. Onderweg kom je nog een aantal kerken tegen die je zou kunnen bezoeken zoals de Chiesi di Sant’Ignazio di Loyola en de Basilica di Sante Maria Sopra Minerva. Het Pantheon was ooit één van de belangrijkste tempels in het oude Rome en was gewijd aan alle Romeinse goden. Omdat de tempel werd omgebouwd tot een kerk is het bouwwerk erg goed bewaard gebleven.

Piazza Navona

Ga vervolgens langs Piazza Navona, het centrale plein van de stad waar je 3 bekende fonteinen kan bekijken waaronder de Fontana dei Quattro Fiumi. Wandel vandaar via de smalle straatjes richting de heuvel Pincio. Stop onderweg bij ijssalon Giolitti voor het beste ijs van de stad en je kan ook even halt houden bij een aantal andere kerken zoals de Basilica di San Silvestro in Capite.

Spaanse Trappen

Even verderop ligt Piazza di Spagna in het drukkere winkelgebied van de stad. Op dat plein prijken de beroemde Spaanse Trappen die je kan beklimmen om de kerk Trinita dei Monti te bereiken. Wandel vervolgens door naar het Terrazza del Pincio om van het indrukwekkende uitzicht over Rome te genieten. Je kan onder andere het Colosseum en de Sint-Pietersbasiliek zien.

Wil je zelf ook de Spaanse Trappen en alle andere bezienswaardigheden in Rome bezoeken? Download onze gratis stadswandeling Rome of gebruik onze uitgewerkte reisgids Rome, zo mis je niets tijdens je citytrip.

Villa Borghese

Niet ver van Piazza di Spagna ligt nog een ander plein, het grote stadsplein Piazza del Popolo waar vroeger de noordelijke stadspoort te vinden was. Wandel vervolgens een stuk door het park Villa Borghese of neem de tijd om er te picknicken. In dit grote stadspark kan je daarnaast ook heel wat mooie bezienswaardigheden bezoeken. Een aanrader is het kunstmuseum Galleria Borghese.

Belangrijk: het is verplicht om vooraf je ticket te reserveren om Galleria Borghese te bezoeken. Boek daarom online je ticket voor Galleria Borghese. Je kan ervoor kiezen om enkel een ticket voor Galleria Borghese te kopen, maar er bestaan ook tours waarbij je Galleria Borghese en de tuinen met een gids verkent.

Quartiere Coppedè

Als je nog meer zin en tijd hebt om te wandelen kan je ten noorden van Villa Borghese de wijk Quartiere Coppedè verkennen. Dit is de kleinste wijk van Rome en bestaat uit schattige steegjes en prachtige villa’s. Begin op de hoek van de Via Dora met de Via Tagliamento. Deze wijk wordt nog niet platgelopen door toeristen waardoor je er in alle rust kan rondwandelen.

Praktische info en tips voor je citytrip Rome

 • Als je bovenstaand programma volgt zal je veel wandelen, dus zorg dat je stevige schoenen draagt.
 • Om de kerken in Rome te bezoeken, moeten je schouders en knieën bedekt zijn. Neem een sjaal mee om die rond je te slaan wanneer je de kerk binnengaat. Soms zijn ook hoeden, petjes, zonnebrillen of open schoenen niet toegestaan. Deze regeling geldt ook voor het hele Vaticaan, inclusief de musea.
 • Bezoek Rome beter niet in de zomermaanden van juli en augustus. In die periode is het erg warm en druk in de stad, maar er is ook veel dicht in de stad omdat de Romeinen zelf ook de koelte opzoeken.
 • Vermijd zoveel mogelijk de eerste zondag van de maand. Op die dag zijn veel bezienswaardigheden gratis te bezoeken en daardoor zijn de wachtrijen extra lang. Voor het Vaticaan geldt hetzelfde op de laatste zondag van de maand.
 • Boek zo veel mogelijk tickets vooraf online. Het zal je heel wat tijd uitsparen, want je kan de rijen voor de kassa's vaak vermijden en die kunnen erg lang worden. Boek de goedkoopste tickets bij GetYourGuide en kortingskaarten bij Ticketbar kopen.
 • Neem altijd een flesje water mee. Op veel straathoeken vind je waterfonteintjes waar je je flesje weer bij kan vullen.
 • Restaurants zijn verplicht om buiten de prijzen van hun gerechten uit te hangen. Restaurants die dat niet doen vermijd je beter. Houd er ook rekening mee dat er vaak nog couvertkosten of bedieningskosten worden aangerekend.
 • Veel cafés hebben verschillende prijzen voor wanneer je staand (al banco) je consumptie nuttigt of als je aan tafel gaat zitten (al tavolo).

Hoe van de luchthaven Rome naar het centrum?

Wanneer je naar Rome vliegt, kan je landen op twee verschillende luchthavens. De Leonardo da Vinci/Fiumicino International Airport is de grootste en belangrijkste van de twee. De Ciampino International Airport is kleiner en wordt vooral aangevlogen door budgetmaatschappijen zoals Ryanair en Easyjet.

Lees in ons blogartikel hoe je het best van de luchthaven naar centrum Rome te reizen, lees all opties in onze blogartikel. Boek je tickets voor de bus of taxi alvast online. (zie hieronder)

Filmpje: breng een virtueel blitzbezoek aan de Eeuwige Stad

Benieuwd naar Rome? In deze prachtige video vlieg je over de stad en langs de bekendste bezienswaardigheden. Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Rome moeten reizen!

Ontdek nog meer: Download je gratis stadswandeling Rome

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Rome. Ideaal om Rome volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Rome? Koop onze reisgids Rome met 3 stadswandelingen langs 81 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Download zeker ook de reisgids Rome en ga op pad!

Rome

Gratis reisgids Rome downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 23 juli 2023 - Sandra

Geweldige gids. Leuke wandelroute en veel info over de bezienswaardigheden

- 3 april 2023 - patrik bosmans

zeer overzichtelijk. Je verkrijgt een goed beeld wat je op korte tijd kan zien

- 2 november 2022 - Ilse

Topgids. Ik gebruik ze standaard en nog nooit teleurgesteld. Overzichtelijk, duidelijk, met alle nodige info en fantastische beschrijvingen en tips. Zeer grote aanrader!

- 10 mei 2022 - Francine

Ideaal voor een kort verblijf in Rome. Ik laat mijn Trotter en Michelingids thuis en vul drie dagen met de voorgestelde wandelingen uit deze reisgids. TOP 👍

- 31 maart 2022 - LINDA ROSSEEL

Zeer heldere en overzichtelijke gids met mooie foto's en bruikbare tips.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?