Ondergronds Napels - Napoli Sotterranea bezoeken: info + tickets

Volledige reisgids kopen voor € 10

Ondergronds Napels - Napoli Sotterranea bezoeken: info + tickets

Praktische info over je bezoek aan Napoli Sotteranea + waar tickets kopen

Napels is een prachtige stad boven de grond. Je wandelt er door de smalle, karaktervolle straatjes en langs impressionante bouwwerken die getuigen van het roemrijke verleden van de stad. Maar minstens even interessant is wat zich onder de grond afspeelt. De Grieken en Romeinen hebben een groot netwerk tunnels, gebouwen, kerken en begraafplaatsen uitgegraven die je vandaag nog steeds kan bewonderen.

Lees alles over je bezoek aan het ondergronds Napels in dit artikel.

Inhoud artikel

 1. Het verhaal van Napoli Sotterranea

Napels, ooit een Griekse stad

Napels draagt een ontzettend lange geschiedenis met zich mee. De stad werd in de 8e eeuw v.Chr. gesticht door de Grieken en later veroverd door de Romeinen. Van die Grieken en Romeinen kan je in Napels nog sporen zien boven de grond, maar onder de grond misschien nog wel meer.

De Grieken, en daarna de Romeinen, hebben tientallen kilometers gangen en gebouwen in de Napolitaanse ondergrond uitgehakt. De grond bestaat uit tufsteen en is relatief gemakkelijk te bewerken. Het merendeel van die tunnels diende voor een ondergronds waterstelsel waar veel huizen toegang tot hadden via een waterput.

Toevluchtsoord voor de eerste christenen

In de eeuwen daarna werden al die Griekse en Romeinse gangen gebruikt voor andere doeleinden. De eerste christenen vonden in de tunnels bijvoorbeeld een toevluchtsoord om hun geloof in groep te beleven. Er werden ook heimelijk kerken uit de rotsen gehakt en er werden ondergrondse kerkhoven voor christenen aangelegd. Een van de beroemdste grotten is die bij de kerk Madre di Buoconsiglio, waar je een 5e-eeuws portret ziet van de heilige Januarius (San Gennaro), de beschermheilige van Napels.

Ondergrondse begraafplaats

Ook in de middeleeuwen werden sommige grotten als begraafplaats gebruikt. In de Fontanelle-grot werden bijvoorbeeld slachtoffers van de pest begraven in de 16e eeuw. Nog later vormden de grotten een goedkope begraafplaats voor de armste Napolitanen. Je ziet in die grot duizenden schedels liggen. Die schedels brachten een cultus van de Anime op gang waarbij mensen een schedel adopteerden en die persoon af en toe gingen bezoeken in de grot.

 1. Het Ondergronds Napels bezoeken

Wil je graag het ondergrondse Napels bezoeken? Dan doe je dat best met een ervaren gids.

 • Er zijn verschillende plaatsen waar je de schatten van ondergronds Napels kan ontdekken.
 • Napoli Sotteranea is goed en eenvoudig te bereiken.
 • Je begeeft je naar het startpunt van de rondleiding, ontmoet de gids en duikt de ondergrond in.
 • Alle plaatsen zijn erg toegankelijk en ook uitstekend verlicht.
 • De bekendste gebieden van het ondergrondse netwerk zijn de catacomben van San Gennaro, de Galleria Borbonica en La Neapolis Sotterranea.
 1. Napoli Sotterranea

Napoli Sotterranea is het bekendste deel van ondergronds Napels. Je komt er via een toegangspoort terecht in een hele nieuwe ondergrondse stad zo’n 40 meter onder de grond. Wat mag je verwachten van je bezoek aan het Napoli Sotterranea?

 • Je daalt eerst heel wat treden af om vervolgens oog in oog te staan met het handwerk van de Grieken en Romeinen.
 • Onder de grond bevindt zich namelijk een enorm aquaduct waarop heel wat waterbassins aangesloten zijn. Dit was het waternetwerk van het oude Napels. Huizen konden rechtstreeks op het waternetwerk aangesloten worden en zo via een waterput steeds proper drinkwater gebruiken.
 • Op de donkere stukken krijg je een zaklamp of een kaars om de restanten goed te kunnen bekijken.
 • Vervolgens bezoek je een ondergronds Romeins theater. Keizer Nero had er een eigen kleedkamer die nog steeds bewaard is gebleven.
 • Even verder zie je de Summa Cavea, een onderdeel van het theater waar zich nu een tentoonstellingsruimte bevindt.
 • Je kan er scarabattoli bewonderen, heel nauwkeurige standbeeldjes.
 • Daarnaast vind je hier ook nog de Hypogeum-tuinen, een ondergrondse groentetuin die opgericht werd voor biologisch onderzoek.

TICKETS: Wil jij ook graag het ondergronds Napels verkennen? Vermijd de ellenlange wachtrijen aan de kassa, boek je tickets voor Napoli Sotterranea online op voorhand en dompel onder in de ondergrondse wereld van Napels.

 1. Catacomben van San Gennaro

Een ander beroemd deel van ondergronds Napels zijn de catacomben van San Gennaro. Je bezoekt er een ondergrondse basiliek, een paleo-christelijke begraafplaats en je kan er de overblijfselen van Sint-Agrippinus zien. Er staat ook een grote doopvont die in opdracht van bisschop Paulus II gebouwd werd. Hij vluchtte in de 8e eeuw naar deze grotten. Je zal ook prachtige fresco’s zien die meer dan 1000 jaar oud zijn en je leert wat meer bij over San Gennaro, de beschermheilige van Napels. In de catacomben zie je hoe het christendom geboren werd.

TICKETS: Boek je ticket voor de catacomben van San Gennaro online voor €9, zo kan je zonder zorgen naar binnen en kan je lange wachtrijen overslaan. Boek je ticket hier.

 1. Bourbon-tunnel

De Bourbon-tunnel, of Galleria Borbonica in het Italiaans, is een bijzonder stukje ondergronds Napels en een niet te missen bezienswaardigheid. Deze tunnel werd uit de ondergrond gehakt in de 19e eeuw in opdracht van koning van Napels Ferdinand II Bourbon. De tunnel moest 12 meter hoog en 12 meter breed zijn, een enorme onderneming dus.

Het was de bedoeling dat de koning via de tunnel met paard en koets zou kunnen vluchten uit de stad wanneer hij afgezet zou worden. Het koninkrijk Napels viel echter al voordat de tunnel afgewerkt was.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de gigantische ruimte opengesteld voor het volk als schuilkelder tijdens luchtaanvallen. Heel wat mensen bleven er ook wonen als hun huizen door bommen vernield werden. Uit die tijd zijn heel wat auto’s, moto’s en andere voorwerpen bewaard gebleven die men tegen de bommen wilde beschermen. Je kan ze vandaag de dag nog steeds bezichtigen.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je tickets voor de Bourbontunnel online.

 1. La Neapolis Sotterrata

Vooraleer Napels er was, was er de oud-Griekse stad Neapolis. Ook van die stad zijn er nog enkele ondergrondse overblijfselen bewaard gebleven. Je kan hier rondwandelen in het complex San Lorenzo Maggiore, ooit de agora (het centrale plein) van de stad.

Neapolis Sotterrata is een bijzonder interessante plek omdat je hier niet alleen de oud-Griekse overblijfselen ziet, maar erboven zie je ook een Romeinse en een middeleeuwse laag. Je ziet hier dus hoe de stad door de millennia heen is gegroeid.

Je kan Neapolis zonder gids bezoeken, maar een gids inhuren is altijd een goed idee op archeologische sites. Je kan je dan veel beter een idee vormen bij wat je precies ziet. De ingang bevindt zich bij de basiliek San Lorenzo Maggiore, die ook zelf een bezoekje waard is. Je ziet er de overblijfselen van een oude tempel die gewijd was aan Castor en Pollux, zonen van Zeus.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Napels? Bekijk alvast onze favoriete verblijven in Napels.
 1. Tickets en openingsuren voor het Ondergronds Napels

 • Je bezoekt het Ondergronds Napels met een gids waardoor er geen specifieke openingsuren zijn. Boek je tickets online en begeef je op tijd naar het verzamelpunt voor de rondleiding.
 • De meeste rondleidingen nemen 1 uur tot anderhalf uur in beslag.

Waar en welke tickets kopen voor het Ondersgronds Napels?

 • Boek je tickets voor een rondleiding door het Ondergronds Napels vanaf €14. Met deze tour ga je met een gids 40 meter onder de Napolitaanse grond. Je ontdekt er onder andere de Romeinse waterreservoirs, de kleedkamer van keizer Nero en schuilkelders die in de Tweede Wereldoorlog werden gebruikt. Dit is de populairste tour.
 • Een andere tour gidst je door de catacomben van San Gennaro. Je bezoekt er de gigantische ondergrondse basilieken en je bewondert er waardevolle fresco's van meer dan 1000 jaar oud. Bovendien steun je met je ticket een lokaal goed doel. Ook dit is een absolute aanrader. Boek je tickets hier.
 • Wil je de Bourbon-tunnel bezoeken, dan doe je dat ook met een gids. Dit is een must voor wie geïnteresseerd is in recentere geschiedenis en de Tweede Wereldoorlog. Boek je tickets voor de Bourbontunnel.
 1. Waar bevindt zich ondergronds Napels?

Het ondergrondse Napels ligt eigenlijk verspreid over de hele stad. Er zijn verschillende punten waar je de grond kan induiken en je kan verdiepen in de geschiedenis van Napels. Een bezoekje aan het ondergronds Napels doe je met een gids via een georganiseerde tour.

 • Napoli Sotterranea: Piazza San Gaetano
 • Catacomben van San Gennaro: Via Capodimonte 13
 • Bourbon-tunnel: Vico del Grottone 4
 • La Neapolis Sotterrata: Basilica San Lorenzo Maggiore

De verschillende toegangen tot het Ondergronds Napels op de kaart:

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je bezoek aan Napels?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Napels? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii.

Napels en Amalfikust

Gratis reisgids Napels downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

Reisroutes in de buurt

Premium

Napels en Sorrento rondreis

Baai van Napels en Amalfi kust

Napels stadswandeling

Baai van Napels en Amalfi kust

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?