Hoe Eilandhoppen in de Golf van Napels: onze tips + ervaring

Volledige reisgids kopen voor € 10

Hoe Eilandhoppen in de Golf van Napels: onze tips + ervaring

Tips en tickets voor je bezoek aan Ischia, Capri of Procida + tours voor daguitstappen

Eerst Napels zien en dan…de eilanden in de Golf van Napels! Voor de kust van Napels liggen er 3 beeldige eilanden die van oudsher al een enorme aantrekkingskracht op mensen hebben gehad. Een stedentrip Napels wordt dan ook vaak gecombineerd met een bezoek aan Ischia, Capri of Procida.

De eilanden hebben in de afgelopen jaren heel wat bekendheid vergaard en ervoor gezorgd dat mensen nieuwsgierig op de boot stappen om te bekijken wat deze plekken nu zo bijzonder maakt.

Vaak wordt er voor een bezoek slechts een dag uitgetrokken. Tijdens een dagtrip naar een van de eilanden krijg je zonder meer een goede indruk, maar kom je wel tot de conclusie dat een dag toch echt te weinig is. Capri, Ischia en Procida zijn stuk voor stuk pareltjes die flink wat moois in huis hebben en zijn bovendien plekken waar je je onder kunt dompelen in een bijna magische sfeer.

Welk eiland is het meest geschikt voor een dagtrip en welke kun je het beste met elkaar kunt combineren?

Op deze vragen geven wij in dit artikel antwoord en we voorzien je daarnaast nog van handige informatie en tips voor wanneer jij op de boot richting een van de eilanden in de Golf van Napels stapt.

Handig om te weten over de eilanden

 • Geen van de eilanden beschikt over een luchthaven en zijn enkel over zee bereikbaar. (boek je tickets voor de boot hier online)
 • Je bereikt de eilanden het makkelijkst vanuit Napels, Pozzuoli of Sorrento (in het geval van Capri).
 • Napels beschikt over 2 havens: Calata Porta di Massa (zie ligging hier) van waaruit de veerboot vertrekt en Molo Beverello (zie ligging hier) waar verschillende rederijen met een draagvleugelboot vertrekken.
 • In het laagseizoen varen er minder boten, zowel vanuit Napels en Pozzuoli als tussen de eilanden zelf. Houd hier rekening mee bij het maken van je planning en reisroute.

Inhoud artikel

 1. Het eiland Capri

Het bekendste eiland in de Golf van Napels is zonder meer Capri. Waar de eilanden Ischia en Procida een vulkanische oorsprong hebben, geldt dat voor Capri niet. Het eiland bestaat uit rotsachtige formaties en wordt gevormd door kalksteen. Het hoogste punt is Monte Solaro (589 m), vanwaar je een goed overzicht van het eiland krijgt dat enkel uit twee gemeentes bestaat, namelijk Capri en Anacapri.

Het is een geliefde bestemming onder de rich & famous en staat op de bucketlist van velen. Vanaf midden april tot begin oktober varen mensen massaal richting het eiland om de schoonheid met eigen ogen te bekijken. In de aankomst haven van Marina Grande kun je daarom overweldigd raken door de immense drukte, waar zich bij de bussen en funicolare om naar Capri-stad te gaan lange rijen vormen.

Op Capri is het aan te raden langer dan een dag te verblijven

 • Het klinkt wellicht vreemd in de oren maar juist omdat het zo druk kan zijn op dit kleine oppervlakte, is het aan te raden hier langer dan een dag te verblijven.
 • Wanneer de laatste veerboten in de avond vertrekken en dagjesmensen het eiland hebben verlaten, keert de rust terug en bekijk je het eiland met hele andere ogen.
 • Je strijkt op je gemak neer op een terras om met een glas prosecco de sferen, kleuren en geuren van Capri in je op te nemen en te smullen van een heerlijke maaltijd.

VERBLIJFSTIP CAPRI: Hotel Villa Brunella: boetiekhotel met een panoramisch uitzicht over Marina Piccola. 's Ochtends word je wakker met een heerlijk kopje koffie en een prachtig uitzicht over de zee. Daarna kan je jezelf ook even een frisse duik nemen in het buitenzwembad. Meer info en boeken.

Wat moet je weten over het eiland Capri?

 • Een bootticket vanuit Napels of een van de andere vertrekplaatsen is in verhouding duurder dan een kaartje voor de terugreis. In de kaartprijs zit namelijk ook de toeristenbelasting verrekend, of je nu wel of niet de nacht op het eiland doorbrengt.
 • Op Capri liggen de prijzen een stuk hoger dan op het vasteland en de andere twee eilanden. Waar je in Napels voor een cocktail op een terras rond de 5 euro kwijt bent, kan dat op Capri oplopen. Je hebt plaatsen in en rondom Capri-stad waar je gemiddeld €12,- voor een drankje neertelt, maar kijk zeker niet vreemd op wanneer men voor een glas wijn €25,- rekent. Naar Capri gaan betekent overigens niet dat alles per se duur moet zijn. In het hoger gelegen Anacapri zijn er plekken waar je al voor €6,- van een verfrissende Limoncello Spritz kunt nippen en zijn de maaltijdprijzen bij de restaurants te vergelijken met de tarieven die in Nederland en België worden gehanteerd.
 • Wanneer je een verblijf in Anacapri boekt, ben je vaak een stukje goedkoper uit dan wanneer je een accommodatie in Capri-stad boekt. Uiteraard is dit niet op alle accommodaties van toepassing en zijn er ook verblijven te vinden waar je diep in de buidel moet tasten om er voet over de drempel te zetten. Een ander voordeel van een overnachting in Anacapri is dat je in dit schilderachtige stadje van de lokale sfeer geniet en je in tegen het vallen van de avond bent omgeven door eilandbewoners. Dit maakt een verblijf op het eiland nét even wat authentieker en krijg je de kans om een glimp van het ware Capri op te vangen.
 • Het centrum van Capri-stad is auto-, scooter- en fietsvrij maar tref je er hier en daar wagentjes aan die bij diverse accommodaties horen om gasten en koffers te vervoeren. Houd hier rekening mee wanneer je een scooter huurt om het eiland te verkennen.
 • Capri is heerlijk om in het laagseizoen te bezoeken, er varen in die periode echter wel minder boten. Niet alleen vanaf het vasteland is de frequentie beduidend lager, ook tussen de eilanden zelf wordt het bootverkeer geminimaliseerd. Capri is daarom in de winterperiode alleen bereikbaar vanuit Napels en Sorrento (boek je ticket voor de boot hier online).
 • Vanaf half april tot ongeveer begin oktober varen er boten tussen Capri en de eilanden Ischia en Procida. Van oktober tot eind maart moet je eerst naar Napels om daar op een boot richting de andere eilanden te stappen, als je Capri met Ischia en/of Procida wil combineren.
 • Capri heeft een flinke lijst met bezienswaardigheden die je meer inzicht geven in de rijke en interessante geschiedenis van het kleine eiland. De Grotta Azzurra, de Blauwe grot, is bij iedereen wel bekend, maar naast deze betoverende plek moet je zeker tijd maken voor wat andere adressen op en rondom het eiland. Je vindt in dit artikel tips voor alle bezienswaardigheden op Capri.
 1. Het eiland Ischia

Het grootste eiland in de Golf van Napels wordt gevormd door het groene Ischia, dat een oppervlakte van iets meer dan 46 km² meet. Het eiland van vulkanische oorsprong draagt als bijnaam isola verde, het groene eiland. Deze bijnaam komt voort uit het feit dat de bergflanken hier het hele jaar door zijn bedekt met groene gewassen, maar heeft zij ook te danken aan de groene tufsteen die je overal op het eiland tegenkomt.

Daarnaast staat Ischia vooral bekend om de thermale bronnen die op veel plekken op het eiland ontspringen en waarin je kunt badderen in het heilzame water.

 • Het eiland is verdeeld in 6 gemeenten: Ischia, Casamicciola Terme, Lacco Ameno, Forio, Serrara Fontana en Barano d’Ischia die zijn gevuld met idyllische dorpjes, fraaie panorama’s, botanische tuinen, mooie stranden en een handvol boeiende bezienswaardigheden.
 • De beste tips en bezienswaardigheden voor een bezoek aan het groene Ischia, hebben we in dit artikel voor je op een rijtje gezet.

VERBLIJFSTIP ISCHIA: Villa Caruso ligt in het dorpje Forio, nabij de Giardini La Mortella. Ook het strand van Il Fungo is niet ver weg. De kamers zijn voorzien van airco en er is een tuin met buitenzwembad en een erg fraai ingerichte hot tub. Om het eiland te verkennen kan je ter plaatse ook een fiets of auto huren. Meer info en boeken..

De kern van het eiland wordt gevormd door de imposante Monte Epomeo, die met zijn 789 meter het hoogste punt van het eiland vormt. Klim je naar de top, kun je rekenen op een weids en indrukwekkend panorama waarbij de rest van het eiland zich onder je voeten uit lijkt te rollen.

Wat moet je weten over het eiland Ischia?

 • Het eiland telt rond de 63.000 inwoners maar zetten er jaarlijks ruim 4 miljoen toeristen voet aan wal. Hierdoor kan het op kleine oppervlakte als snel druk worden, met name tussen april en eind september. Waar je in hoogzomer voornamelijk toeristen tegenkomt die op zoek zijn naar ontspanning aan zee of zich in het water van een thermale bron willen dompelen, is het eiland in het voor- en najaar gevuld met wandelliefhebbers. Rond eind september neemt de drukte geleidelijk af.
 • Ischia is een bijzonder veelzijdig eiland dat alles in huis lijkt te hebben. Een rijke historie, groene natuur, wandelpaden, prachtige stranden, kraakhelder zeewater, smakelijke specialiteiten, interessante bezienswaardigheden, schilderachtige stadjes, betoverende panorama’s, droomachtige zonsondergangen en een fantastische lokale sfeer. Ischia vormt als het ware een samenvatting van de regio Campanië en krijg je tijdens een verblijf op het eiland een indruk van wat dit stukje Italië te bieden heeft.
 • Je kunt het eiland prima voor een dag bezoeken, het is echter aan te raden toch nét even iets meer tijd voor Ischia uit te trekken. Wanneer je de bijzondere sfeer wilt ervaren en een aantal hoogtepunten van je lijstje af wilt strepen, verblijf dan minimaal een paar nachten op het eiland.
 • Ischia is in de zomer (en dan met name in augustus) een geliefde bestemming voor de Napolitanen en mensen uit de directe omgeving. Wanneer je in deze periode op het eiland wilt verblijven, wees er dan op tijd bij en wacht niet te lang met het boeken van een accommodatie.
 • Laat de auto staan en huur een scooter of e-bike om het eiland rond te gaan.
 • De prijzen op Ischia zijn niet al te hoog (uiteraard afhankelijk van wanneer je er verblijft, waar je verblijft en in wat voor soort accommodatie). Gemiddeld betaal je voor een drankje of pizza op sommige plaatsen net iets meer dan je in Napels zou doen, maar is de prijs lager dan wij in Nederland of België gewend zijn.
 • Het eiland is een wandelparadijs en kun je als liefhebber hier je hart ophalen. Er bestaan verschillende routes die overzichtelijk in beeld zijn gebracht en bovendien goed worden onderhouden.
 • Ischia is heerlijk om te bezoeken in het najaar. De temperaturen zijn mild en geniet je van mooie zonnige dagen die perfect zijn voor het maken van een wandeling.
 • Hoewel de grootste inkomstenbron voortkomt uit het toerisme, betekent dit niet dat je in het laagseizoen voor gesloten deuren staat. Diverse eetgelegenheden en winkels lassen een winterpauze in, maar veel zaken blijven gewoon open zodat het hier ook in andere periodes goed toeven is.

REISGIDS: Wil je graag je bezoek aan Ischia combineren met een bezoek aan Napels en de Amalfikust? Download dan zeker je reisgids Napels en de Amalfikust.

 1. Het eiland Procida

Met een oppervlakte van slechts 4,1 km² mag Procida zich het kleinste eiland in de Golf van Napels noemen. Het zal je vast niet verbazen dat het kleurrijke Procida daarom zeer geschikt is voor een dagtocht vanuit Napels of Pozzuoli.

 • Net als Ischia is Procida ontstaan door vulkanische activiteit en was er ooit een tijd dat deze eilanden een geheel vormden. Het gemeentelijk gebied omvat het hele eiland en het kleinere eilandje Vivara dat middels een brug met Procida is verbonden.
 • Het eiland is opgedeeld in 9 districten en wordt het hoogste punt gevormd door de heuvel van Terra Murata (91 m). Het eiland is piepklein te noemen, maar het feit dat het een vergaande en rijke geschiedenis heeft, maakt Procida tot een fascinerende plek die je bezocht wilt hebben.
 • Voeg daar de mystiek van de vulkanische oorsprong aan toe, de legendes die tot op de dag van vandaag worden verteld en bijzondere tradities waar eilandbewoners aan vasthouden en je begrijpt waarom mensen zich aangetrokken voelen tot Procida

VERBLIJFSTIP PROCIDA: Wij raden een overnachting aan in Casa Palazzo Merlato in het noorden van hert eiland. Deze moderne appartementen zijn voorzien van alle luxe en comfort zoals airconditioning en een balkon. Het appartement ligt op wandelafstand van het strand Chiaia. Meer info en boeken.

Het toerisme op het eilandje Procida is in de afgelopen jaren flink toegenomen

 • In 2022 mocht Procida de titel van Italiaanse Culturele Hoofdstad dragen, waarmee het eiland zich flink in de schijnwerpers heeft weten te zetten. Deze titel en de evenementen die voor deze gelegenheid werden georganiseerd waren voor veel mensen aanleiding om het eiland te bezoeken.
 • Daarnaast heeft het eiland bekendheid gekregen door te fungeren als decor in diverse films, series en fotoreportages waarbij vaak een rol is weggelegd voor de gekleurde huisjes van Marina Corricella.

Wat moet je weten over het eiland Procida

 • Procida is een eiland dat heeft leren leven met de toeristen maar niet volledig om het toerisme draait. Om die reden kun je op het eiland een authentieke sfeer ervaren en kennismaken met de ongekende gastvrijheid en vriendelijkheid van de eilandbewoners. Op verschillende plekken krijg je een kijkje in het dagelijks leven van de procidani, zoals de eilandbewoners worden genoemd.
 • Procida is perfect voor een dagtrip en kun je al wandelend door de karakteristieke straatjes veel van het eiland zien. Het huren van een e-bike is ook een goed idee en trap je met gemak binnen een dag het hele eiland rond.
 • Het eiland waarborgt een aantal interessante bezienswaardigheden die je meer leren over de geschiedenis van dit kleine stukje Campanië. In dit artikel vind je de mooiste bezienswaardigheden die je bij een bezoek aan Procida zeker op je lijstje moet zetten.
 • De eilandkeuken is veelal gebaseerd op de Napolitaanse keuken, waar zo nu en dan een eigen twist aan wordt gegeven, afhankelijk van de producten die de eilandbewoners voor handen hebben. Hoewel de link met het vasteland sterk is, kent Procida toch een groot aantal culinaire specialiteiten waarmee zij zich weet te onderscheiden. Zo is er een breed scala aan verse visgerechten, worden er van de lokale citroenen smakelijke likeuren geproduceerd en hebben ze een aantal gebakjes die voor de zoetekauw het proberen waard zijn.
 1. De eilanden in het laagseizoen

Wanneer je niet gebonden bent aan de schoolvakanties en je de vrijheid hebt om een reis te plannen in een andere periode, overweeg dan zeker de eilanden als bestemming. Stuk voor stuk zijn ze prachtig om in het laagseizoen te bezoeken en is het met de bijna altijd milde temperaturen ook in deze periode aangenaam genieten. Wanneer je ook van een stevige wandeling houdt, zijn Capri en Ischia geschikte bestemmingen, laat dus zeker wat ruimte in je koffer voor een paar wandelschoenen.

Waarop letten als je in het laagseizoen de eilanden bezoekt?

 • Het nadeel van het laagseizoen (tussen begin november en begin april) is dat veel eetgelegenheden en winkels zijn gesloten. Dit betekent niet dat het dan geen zin heeft om in die periode naar de eilanden af te reizen. Wanneer het jouw doel is om puur van de plaatselijke schoonheid, sferen, geuren en kleuren te genieten, zal dit verder geen probleem zijn.
 • Het voordeel is dan weer dat hetgeen je in zulke maanden wél open treft, direct een schot in de roos blijkt te zijn en de plek is waar locals zelf ook graag komen.
 1. Eilandhoppen in de Golf van Napels

De eilanden zijn prima met elkaar te combineren, al is het wel aan te raden om rekening te houden in welke periode je dit wilt doen. Vanaf Ischia is het slechts een kleine 20 minuten varen naar Procida, waardoor deze eilanden perfect te combineren zijn tijdens een vakantie.

 • Ook in het laagseizoen zijn er dagelijks boten die van Ischia naar Procida varen (en vice versa), zij het in een lagere frequentie.
 • Tussen half april tot ongeveer begin oktober zijn er boten die vanaf Ischia en Procida ook naar Capri varen (en vice versa).
 • Buiten deze maanden zul je eerst naar Napels moeten varen om daar over te stappen op een boot richting Capri (en uiteraard andersom wanneer je vanaf Capri naar Ischia of Procida wilt).
 • Boek je ticket voor de ferry hier online
 1. Zo maak je de beste keuze

Moet je een keuze maken? We helpen je welk eiland te kiezen

 • Ideaal voor een dagtrip: Procida
 • Perfect voor wandelliefhebbers: Ischia en Capri
 • Het beste voor strandliefhebbers: Ischia en Procida
 • Liefhebbers van geschiedenis, cultuur en tradities: Ischia, Capri en Procida
 • Voor de foodies: Ischia
 • Voor de liefhebber van verse visgerechten: Procida

RONDREIS: Wil je meer dan enkel Napels en de eilanden in de Golf van Napels zien? We hebben een volledige rondreis in Napels en de Amalfikust uitgewerkt, gebruik ze zeker.

 1. Extra: download je gratis reisgids Napels

Wil je zeker niets missen tijdens je vakantie in Napels? Dan is er goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 topbezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een volledig uitgestippelde rondreis en ga op pad. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii om in de stemming te komen!

Napels en Amalfikust

Gratis reisgids Napels en Amalfikust downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

Reisroutes in de buurt

Premium

Napels en Sorrento rondreis

Baai van Napels en Amalfi kust

Napels stadswandeling

Baai van Napels en Amalfi kust

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?