Vaticaanse Musea bezoeken? Hoe en waar tickets boeken en zo wachtrijen overslaan?

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Vaticaanse Musea bezoeken? Hoe en waar tickets boeken en zo wachtrijen overslaan?

2 maart 2023 in Rome0 reacties

Alle info voor je bezoek aan de Vaticaanse Musea: onze tips + hoe en waar tickets kopen?

De Vaticaanse Musea beschikken over maar liefst 54 verschillende galerijen, inclusief de Sixtijnse Kapel, en is daardoor een van de meest variërende musea ter wereld. Je vindt er oneindig veel pracht en praal in de indrukwekkende beelden en schilderen die geplaatst zijn in de Apostolische paleizen.

Ik vertel je waarom je deze musea met kunstschatten van het Vaticaan zéker eens moet bezoeken! Laat je langs de verschillende galerijen en de Sixtijnse Kapel rondleiden of ga zelf op zoek naar alle verborgen schatten.

Lees ook hoe je tickets online te boeken en wachtrijen over te slaan!

Tickets voor je bezoek aan Vaticaans Musea en Sixtijnse kapel

Onze tip: Boek je tickets voor de Vaticaanse musea online, zo weet je wanneer je binnen kan en hoef je niet urenlang aan te schuiven. Let wel tickets zijn snel uitverkocht.

Koop een skip-the-line ticket vanaf € 28 zo kan je de wachtrijen eenvoudig overslaan.
Wist je dat er ook gegidste rondleidingen zijn, zo kom je nog meer te weten en kan je ook ruimtes bezoeken die niet toegankelijk zijn voor toeristen.

Ben je een kunstliefhebber, dan is er de uitzonderlijke Diepte tour (5 uur) door het Vaticaan. Bij GetYourGuide kan je annuleren met geld-terug-garantie tot 24u voor aankomst.

Inhoud artikel

  1. Een korte geschiedenis over de Vaticaanse Musea

1.1. Het eerste museum & nieuwe kapel

In 1277 werd het Vaticaan de officiële residentie voor het Pausschap, maar het duurde nog zo’n twee en een halve eeuw voordat het eerste museum werd geopend. Eenmaal in 1473 liet Paus Sixtus IV een nieuwe kapel bouwen en huurde hij Perugino, Botticelli, Ghirlandaio, Rosselli en Luca Signorelli in voor het versieren van de muren met fresco’s. Hierbij liet hij ook het eerste deel van het museum bouwen door Donato Bramante.

1.2. Michelangelo

Later huurde Paus Julius II de bekende Michelangelo in om het plafond te verven en Raphael om de Pauselijke Appartementen te versieren met indrukwekkende fresco’s. Tijdens de periode dat Michelangelo aan het werk was in het Vaticaan werd het beeld van Laocoön en zijn zonen ontdekt bij de Santa Maria Maggiore basiliek. Julius II stuurde Michelangelo samen met Giuliano da Sangallo naar deze basiliek om het beeld te bekijken en op hun aanraden kocht de paus het beeld. Een maand later zette hij het beeld publiek tentoon in het Vaticaan.

1.3. Verzamelaar Paus Julius II

Paus Julius II was een grote verzamelaar van antiquiteiten en vanuit zijn persoonlijke collectie is de gehele collectie van het Vaticaans museum ontstaan. De pauzen na Julius II voegden steeds nieuwe kunstwerken toe aan de gangen en galerijen. Zo werd de collectie van het Pio-Clementino museum in 1771 opgestart door Paus Clement XIV, terwijl het Museo Chiaramonti vroeg in de negentiende eeuw werd opgericht door Paus Pius VII.

1.4. Grand opening

De oorspronkelijke kunstgalerij was gelegen in de Borgia appartementen, die onderdeel uitmaakten van het Apostolische Paleis. Paus Pius XI, de eerste leider van het Vaticaan als eigen staat, liet na 1929 een bijkomende complex bouwen voor het museum. Het gebouw werd ontworpen door Luca Beltrami en kwam aan het Paleis te liggen. Het museum werd uiteindelijk op 27 oktober 1932 geopend.

  1. Het Vaticaans Museum: hoogtepunten

Het museum bestaat uit 54 verschillende galerijen, inclusief de Sixtijnse Kapel, met werken vanuit de klassieke tijd tot aan moderne religieuze kunstwerken. Zo vind je hier onder andere een grote collectie wandkleden en schilderijen van Michelangelo, Raphael en da Vinci, maar ook van moderne kunstenaars zoals Henri Matisse.

Mijn tip: met een stadspas Rome krijg je toegang tot de Vaticaanse musea en de Sint-Pietersbasiliek, maar ook het Colosseum, de Galleria Borghese en veel meer. Je spaart heel wat geld uit en je kan telkens de lange wachtrijen overslaan (geloof me, deze zijn er !). Je kan de stadspas Rome online boeken

2.1. De collectie van Julius II

  • In het Museo Pio Clementino vind je werken uit de originele collectie van Julius II.
  • Hier zijn verschillende wereldberoemde beelden te vinden zoals het bronzen beeld van Heracles en het Apollo Belvedere torso.
  • De beelden zijn verdeeld over verschillende ruimtes, zoals de Hall of Animals waar beelden van dieren te vinden zijn, de Beeldengalerij en de Octagonale Binnentuin.
  • Een bijzondere ruimte in het Pio Clementino is de Sala Rotondo: deze ruimte is gebaseerd op het Pantheon.
  • Ook de Hall of the Chariot is een ruimte die zich onderscheid van de andere ruimtes, aangezien de beelden hier scenes van atletische wedstrijden voorstellen.

2.2. Klassieke beelden

Het Museo Chiaramonti is vernoemd naar Paus Pius VII die de galerij in de vroege 19e eeuw opzette. Je vindt hier ruim 1.000 klassieke beelden. Veel van deze beelden waren door Napoleon meegenomen naar Frankrijk in de 18e eeuw en pas jaren later werden de beelden weer terug gebracht naar het Vaticaan.

2.3. Een vleugje Vlaams in de Tapijtengalerij

In de Galerij van Tapijten zijn Vlaamse tapijten terug te vinden die gemaakt zijn van tekeningen van de studenten van Raphael uit de zestiende eeuw. Een bijzonder werk uit deze galerij is het Tapijt van Christus, waarbij de stenen deur waar Jezus doorheen stapt om uit zijn tombe te komen een optische illusie creëert.

2.4. De zaal van Henri Matisse

De Sala Matisse is geheel toegewijd aan de Franse kunstenaar Henri Matisse en zijn religieuze kunstwerken uit de twintigste eeuw.

2.5. De kaartengalerij

De Kaartengalerij bevat 40 verschillende geschilderde kaarten van Italië en de rest van de wereld. De kaarten waren aangevraagd door Paus Gregory XIII in 1580 en zijn gemaakt door Ignazio Danti, een beroemde zestiende-eeuwse geograaf.

2.6. Pauselijke Appartementen

De Pauselijke Appartementen werden ooit gebruikt als de residentie van de pausen, maar tegenwoordig vind je hier een grote collectie aan fresco’s. De meest bekende ruimtes van deze appartementen zijn de 4 Kamers van Raphael. De kunstwerken in deze ruimtes zijn tussen 1508 en 1524 gemaakt door Raphael en zijn studenten.

TIP: Ben je een kunstliefhebber, dan is er de uitzonderlijke Diepte tour (5 uur) door het Vaticaan. Bij GetYourGuide kan je annuleren met geld-terug-garantie tot 24u voor aankomst.

2.7. Het binnenhof

De Cortille della Pigna ofwel het Dennenappel Binnenhof dankt de naam aan de gigantische bronzen dennenappel aan de rand van het plein. Naast deze dennenappel zijn er verschillende klassieke beelden te vinden in de binnentuin en je kan hier ook een deel van de wereldwijde kunstseries van Arnaldo Pomodoro bewonderen zoals de Sfera con Sfera.

  1. De Sixtijnse Kapel

3.1. Michelangelo

De Sixtijnse Kapel is de laatste ruimte voor je het museum uitloopt. Het hele plafond is ontworpen door Michelangelo en er zijn 9 verschillende scenes uit Genesis weergegeven, waaronder de creatie van de zon, de maan en de aarde, de creatie van Adam en Eva en de Zondvloed.

Michelangelo gebruikte de stijl van frescoschilderijen om maar liefst 300 verschillende karakters in de verschillende scenes te schilderen en het nam 4 jaar in beslag om het plafond af te maken.

Mijn tip: Om de wachtrijen te vermijden, die echt gi-gan-tisch lang kunnen zijn, kan je het beste voor 10u of na 15u het Vaticaans Museum bezoeken. Daarnaast is het aan te raden om je ticket vooraf online te kopen in plaats van ter plaatse aan de kassa.

3.3. Overige kunstenaars

Michelangelo is echter niet de enige kunstenaar die aan de Sixtijnse kapel gewerkt had. Er zijn ook werken te vinden van Sandro Botticelli, Cosimo Roselli, Pietro Perugino, Pinturicchio en Domenico Ghirlandaio, zoals de fresco’s van het leven van Christus en het leven van Mozes.

  1. Openingsuren van het Vaticaans Museum

  • Het Vaticaans Museum is elke maandag tot en met zaterdag geopend van 9u tot 17u30.
  • De laatste toegang tot het Vaticaans Museum is om 16u.
  • Het museum is gesloten op alle Katholieke feestdagen en op de meeste zondagen.
  • Op de laatste zondag van de maand is het museum geopend tot 14u.
  • Meer info op de website.
  1. Hoe tickets voor je bezoek aan het Vaticaans museum kopen?

5.1. Waar tickets kopen?

Tickets voor het Vaticaans Museum zijn zowel ter plaatse als online te koop. Na bevestiging van je boeking, moet je wel nog altijd je reserveringsvoucher meenemen ofwel uitgeprint ofwel op je telefoon. Opgelet: tickets die online worden besteld betaal je een extra reserveringskosten. Voordeel is dan wel dat je zeker bent dat je binnen kan en je de lange wachtrij kan overslaan.

5.2. Korting, gratis toegang & tours

  • Toegang tot het Vaticaans Museum en de Sixtijnse Kapel voor iedereen onder de 18 jaar is met korting te verkrijgen.
  • Het is ook mogelijk om een audiogids aan te schaffen.
  • Het is online mogelijk om een begeleide tour te reserveren. Hier kan je bijvoorbeeld een tour van het museum, de Sixtijnse kapel en de Sint Pietersbasiliek reserveren. De tour duurt ongeveer 3 uur biedt opnieuw een korting aan iedereen onder de 18 jaar en ook aan studenten tot 25 jaar.
  • Op de laatste zondag van de maand is entree tot 12u30 gratis voor iedereen. Hiervoor moet je wel een ticket verkrijgen en die zijn alleen ter plaatse af te halen.
Mijn tip: met een stadspas Rome krijg je toegang tot de Vaticaanse musea en de Sint-Pietersbasiliek, maar ook het Colosseum, de Galleria Borghese en veel meer. Je spaart heel wat geld uit en je kan telkens de lange wachtrijen overslaan (geloof me, deze zijn er !). Je kan de stadspas Rome online boeken.
  1. Tips: vermijd de wachtrijen aan het Vaticaans Museum

  • Om de wachtrijen te vermijden, die echt gi-gan-tisch lang kunnen zijn, kan je het beste voor 10u of na 15u het Vaticaans Museum bezoeken. Daarnaast is het aan te raden om je ticket vooraf online te kopen in plaats van ter plaatse aan de kassa. Begin dus maar met het plannen van je bezoekje!
  • Op de meeste woensdagen houdt de Paus een audiëntie en ook op zondagen houdt de Paus een toespraak, waardoor het op deze dagen nòg drukker is in het Vaticaan. Wanneer je niet per se de paus wil zien en horen, zou ik je aanraden om de woensdag en zondag te vermijden.
  • Het is mogelijk om met een begeleide tour mee te gaan of om een tour te boeken die al voor openingstijd begint. In beide gevallen heb je voorrang op mensen met een regulier ticket, waardoor je een lange rij gewoon kan skippen. Aanrader dus!
  1. Wegbeschrijving naar het Vaticaans Museum

7.1. Te voet

Vanuit het centrum van Rome zijn het Vaticaan, het museum en de Sixtijnse Kapel goed te bereiken. Zo is het ongeveer 25 minuten wandelen vanaf het Pantheon en drie kwartier vanaf het Colosseum.

7.2. Openbaar vervoer

  • Neem de oranje lijn A vanaf de Flaminio halte op Piazza del Popolo, de Barberini halte bij de Trevi fontein of de Termini haltes naar Ottaviano.
  • Neem hier de uitgang naar Via Ottaviano.
  • Vervolgens is het nog geen 10 minuutjes wandelen naar het Vaticaan.

7.3. Auto

Rome is één van de drukste steden van Europa en het wordt daarom afgeraden om met de auto de stad in te gaan. Wil je toch met de auto gaan, dan kan je het beste parkeren bij Garage San Pietro op de Piazza di Santa Maria Alle Fornaci 26. Van daar moet je ongeveer nog een kwartier wandelen naar het Vaticaan.

  1. Wat is de ligging van het Vaticaans Museum?

  1. Praktische info voor je bezoek aan de Vaticaanse Musea

  • Je dient je aan de dresscode van het Vaticaan te houden, wat inhoudt dat schouders en knieën bedekt moeten zijn.
  • Hoeden zijn niet toegestaan. Ik raad je ook aan om een sjaal mee te nemen om hier je schouders mee te bedekken.
  • Het is verboden om foto’s te maken in de Sixtijnse Kapel.
  • Grote tassen, paraplu’s, driepoten en selfiesticks zijn niet toegestaan. Wanneer je die toch bij je hebt, zal je ze moeten afgeven bij de garderobe.
  • Eten en drinken meenemen is ook niet toegestaan.
  • Draag goede wandelschoenen waar je mee kan blijven lopen. De vele galerijen van het Vaticaan zijn samen meer dan 7 kilometer lang.
  • Vanaf de Sixtijnse Kapel is het mogelijk om de Sint-Pietersbasiliek te bezoeken zonder weer in de wachtrij te hoeven staan.
  • GOUDEN TIP: De enige manier om te ontsnappen aan de gi-gan-ti-sche wachtrijen is door je tickets voor het Vaticaans Museum online te boeken.
  1. Kijk mee tijdens een privé tour door het Vaticaans Museum

In onderstaand filmpje wandel je als het ware mee tijdens een privé tour door het Vaticaans Museum en naar de Sixtijnse Kapel. Bereid je op deze manier alvast voor op je bezoek en laat je alvast betoveren door alle pracht en praal van het Vaticaans Museum en de Sixtijnse Kapel!

  1. Download ook je gratis stadswandeling Rome

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Rome. Ideaal om Rome volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Rome? Koop onze reisgids Rome met 3 stadswandelingen langs 81 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Rome en ga op pad!

Rome

Gratis reisgids Rome downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?