Bezoek Ostia Antica, de oude Romeinse haven van Rome: wat zeker zien? + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Bezoek Ostia Antica, de oude Romeinse haven van Rome: wat zeker zien? + foto's

6 mei 2024 in Rome0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan Ostia Antica in Rome + waar tickets kopen?

Ostia Antica was ooit een bruisende havenstad met 100 000 inwoners. Vandaag is het een minder bekend Pompeii. Je wandelt er rond op Romeinse straten en tussen Romeinse huizen, winkels en tempels. De archeologische site is gigantisch groot en bijzonder indrukwekkend.

Je leest in deze blogpost alles over je bezoek aan de oude haven van Rome + boek je rondleiding door Ostia Antica met gids.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van Ostia Antica

Het huidige archeologische park Ostia Antica was ooit een kosmopolitische havenstad. De stad werd vermoedelijk al gesticht in de 7e eeuw v.Chr, aan de monding van de Tiber als een militaire verdedigingspost. De soldaten moesten indringers tegenhouden die via de rivier Rome wilden binnenvallen. Vandaar ook de naam, het Latijnse ‘ostium’ betekent namelijk monding. Ostia bereikte haar hoogtepunt in de 2e eeuw, ten tijde van het Romeinse keizerrijk.

Ostia was de toegangspoort tot Rome en had een grote haven die essentieel was voor de hoofdstad

Voedingsmiddelen en andere handelswaren van over het hele rijk kwamen hier aan. Er was graan uit Egypte en Sardinië, wijn uit Frankrijk en specerijen uit de verste oostelijke uithoeken van het rijk. Het was een belangrijk economisch centrum. Tijdens het hoogtepunt van Ostia telde de stad maar liefst 100 000 inwoners. Het was een kosmopolitische stad waar mensen van verschillende achtergronden, culturen en religies samenleefden.

Je merkt dat Ostia vandaag niet meer aan de zee ligt. De haven slibde namelijk langzaam dicht en de zee trok zich terug. De havenstad liep in de eeuwen daarna langzaam leeg tot ze in de middeleeuwen tot ruïnes verviel. Daarna werden hier regelmatig Romeinse kunstschatten geplunderd, tot paus Pius VII een verbod op plunderingen beval. In 1855 begonnen de eerste opgravingen en 10 jaar later werd ter plekke een museum opgericht. Vandaag is ongeveer twee derde van de stad opgegraven.

TICKETS: Wil je graag nog meer te weten komen over de geschiedenis van deze site? Boek je rondleiding door het Ostia Antica met gids.

 1. Ostia Antica bezoeken

Een bezoek aan Ostia Antica is een reis terug in de tijd. Het ene gebouw is al beter bewaard dan het andere, maar er staan hier heel wat architecturale pareltjes. Het dagelijkse Romeinse leven komt nergens zo tot leven als in Ostia Antica en Pompeii.

Het bekendste bouwwerk is waarschijnlijk het theater van Marcus Agripa, waar zo’n 3000 toeschouwers eeuwen geleden naar voorstellingen kwamen kijken. Centraal ligt het grote forum, de markt, waar je meerdere tempels ziet staan. Nog bekend is de plek waar ooit gemeenschappelijke, openbare toiletten stonden. De Romeinen kwamen er hun behoefte doen en terwijl een praatje slaan.

De bekendste straat is de Decumanus, de hoofdweg van Ostia

Je ziet erlangs de overblijfselen van winkels, bars en restaurants. Verder zie je op de site natuurlijk ook grote woonhuizen met schitterende mozaïeken. Nog indrukwekkend zijn de isulae, Romeinse appartementsblokken en de oudste synagoge van Europa.

Vandaag hoor je in deze drukke handelsstad geen Latijnse discussies over prijzen meer, er worden geen etenswaren verkocht en je hoort de Romeinen er niet meer bidden tot hun Goden. Maar het drukke handelsleven is niet helemaal uitgewist. Op de straten zie je karrensporen die handelswaren vervoerden, er zijn kroegen vlakbij de haven die nagenoeg intact zijn en je ziet nog steeds de toog waarop de vis uitgestald werd.

Boek je tickets voor het Ostia Antica

 1. Waar bevindt zich de Ostia Antica?

 • Het archeologisch park Ostia Antica ligt ongeveer 30 kilometer van Rome, niet ver van de kust. De ingang vind je op de Viadei Romagnoli.
 • Je bereikt Ostia Antica het gemakkelijkst met het openbaar vervoer.
 • Neem de trein van Rome naar Ostia (lijn RL Cristoforo Colombo) vanuit het metrostation Piramide.
 • Je stapt af bij de halte Ostia Antica, na een klein half uurtje. Daarna moet je de pijltjes volgen. Eerst steek je de voetgangersbrug over, dan is het nog 5 minuten stappen.

Wat is de ligging van Ostia Antica op de kaart?

 1. Wat zijn de openingsuren van Ostia Antica?

 • Ostia Antica is iedere dag open van 8u30 tot 19u.
 • Opgelet, het park sluit vroeger buiten het hoogseizoen.
 • In oktober sluit het archeologisch park om 18u30 en van 25 oktober tot eind februari al om 16u30. In maart sluit Ostia Antica om 17u15.
 • Tip: Je kan binnen tot een uur voor sluitingstijd, maar we raden je aan om minstens twee of drie uur uit te trekken voor je bezoek.
 • Meer info op de website.
 1. Hoe kan ik tickets boeken voor Ostia Antica?

Tickets voor Ostia Antica kan je ter plekke of vooraf online aankopen. Ostia Antica is een enorme archeologische site, het is een hele stad. Wil je niet doelloos rondstruinen en beter begrijpen wat je allemaal te zien krijgt, dan kan je best een ervaren gids inschakelen.

Tijdens je rondleiding door het archeologische park kom je meer te weten over het dagelijkse leven van de Romeinen en kan je zelf een uitstekend idee vormen bij hoe de gebouwen er ooit moeten hebben uitgezien. Boek je rondleiding door Ostia Antica met gids online.

 1. Waar overnachten in Rome? Onze favoriete adresjes

Op citytrip naar Rome, maar waar moet je nu overnachten? We maakten een compleet overzicht van de leukste adres per prijscategorie en per wijk in Rome. Zo kan je alvast kiezen en jezelf oriënteren.

Word je graag wakker met uitzicht op het Colosseum of met zondagse mis van de Paus op de achtergrond, ontdek hier de verblijven en hotels in Rome per wijk. Wie liever in een budgetvriendelijk verblijf overnacht, vind hier onze favoriete jeugdherbergen in Rome vinden.

 • Verblijf in Regola in het prachtige 17de-eeuwse gebouw van Domus Ester. Dit gasthuis biedt klassiek-ingerichte kamers aan. Meer info en boeken.
 • Ondanks de ligging vlakbij het Vaticaan zijn er mooie budgetaccommodaties te vinden in de wijk. Verblijf bijvoorbeeld bij de B&B Few Steps from St. Peter. Deze klassieke B&B ligt op zo’n 10 minuten wandelen van de Vaticaanse Musea en biedt kamers met airconditioning en tv aan. Meer info en boeken.
 • Het 9Hotel Cesari ligt tussen de Trevifontein en het Pantheon. Dit 3-sterrenhotel is een mooie combinatie van antiek met modern, en biedt kamers met airconditioning, een flatscreen-tv en een Nespresso-apparaat op enkele kamers. Het hotel pakt uit met haar dakterras, waar kan je genieten van uitzicht op de omgeving. Meer info en boeken.
 • Wil je overnachten in het historisch hart van Rome? Dan moet je zeker het Campitelli Fascinating Apartment overwegen. Het appartement heeft een huiselijke sfeer, maar ook een unieke uitstraling. Elke kamer heeft zo zijn eigen fascinerend aspect. Meer info en boeken
 1. Download ook je gratis stadswandeling Rome

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Rome. Ideaal om Rome volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Rome? Koop onze reisgids Rome met 3 stadswandelingen langs 81 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Rome en ga op pad!

Rome

Gratis reisgids Rome downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?