Villa d'Este & Villa Adriana in Tivoli bezoeken? Alle info, tips & tickets voor je bezoek

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Villa d'Este & Villa Adriana in Tivoli bezoeken? Alle info, tips & tickets voor je bezoek

24 december 2023 in Rome0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan Villa d'Este & Villa Adriana in Tivoli + waar tickets kopen?

Wil je even ontsnappen aan de drukte van Rome? Dan kan je een uitstap maken naar Tivoli, zo’n 30 kilometer van de hoofdstad. Je kan er een bezoek brengen aan de beroemde Villa d’Este uit de renaissancetijd en de Villa Adriana, het gigantische paleiscomplex van keizer Hadrianus. De beste manier om dat te doen is via een excursie vanuit Rome.

Ontdek alles over je daguitstap naar Villa d'Este & Villa Adriana in Tivoli + bestel je daguitstap online op voorhand.

Inhoud artikel

 1. Hoe tickets kopen voor de villa's van Tivoli?

DAGTOUR: Heb je geen zin om uit te zoeken hoe je met de bus naar de villa’s van Tivoli kan gaan? Of wil je vooral van al dat moois genieten en uitleg krijgen van een gids? Dan raden we je deze dagtour naar de Villa d’Este en de Villa Adriana vanuit Rome aan. Het vervoer en de toegangstickets zijn inbegrepen en je krijgt tijd om te lunchen in Tivoli.

 1. Villa Adriana, het paleis van keizer Hadrianus

De Villa Adriana is misschien wel het bekendste van de twee paleizen van Tivoli

Het verdiende dan ook een plekje op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit gigantische paleis werd gebouwd tussen de jaren 126 en 134 in opdracht van keizer Hadrianus. Onder Hadrianus was het Romeinse Rijk het grootst. Hij wilde met het paleis de plannen van Nero voor zijn Domus Aurea overtreffen en een ongezien groot paleiscomplex laten neerpoten. Daar is hij ook in geslaagd.

Het hele complex is maar liefst 120 hectare groot en ligt ongeveer vier kilometer van Tivoli, in het dal. Er was natuurlijk de centrale villa, maar ook verschillende badplaatsen, een bibliotheek, een theater, aparte gebouwen voor slaven en personeel, een stadion, een groot zwembad en nog heel veel meer. Keizer Hadrianus haalde inspiratie voor de bouwwerken uit de verste uithoeken van het Romeinse Rijk.

Lang heeft de keizer er echter niet gewoond. Toen het gebouw afgewerkt was in 134 stierf zijn geliefde, de jongeman Antinoüs, tijdens een expeditie naar Egypte. Het had een enorme invloed op het welzijn van de keizer. Hij overleed vier jaar later en werd begraven in zijn beroemde mausoleum.

Enkele van de niet-te-missen plekjes in de Villa Adriana zijn:

 • Het centrale plein met de fonteinen in de tuin
 • Het Teatro Marittimo, een villa op een eiland
 • De Pecile, het enorme zwembad van de keizer
 • Het Piazza d’Oro, een indrukwekkende villa op zich

TICKETS: Wil je graag deze prachtige villa bij Tivoli bezoeken? Bestel je tickets voor Villa Adriana en Villa d'Este online op voorhand.

 1. Villa d'Este, een meesterwerk van de renaissance

De Villa d’Este is een van de beroemdste Italiaanse paleizen en verdiende eveneens een plekje op UNESCO’s werelderfgoedlijst. Het is ook een leuke afwisseling wanneer je al even in Rome bent, want deze villa dateert uit de 16e eeuw en is dus niet Romeins. Het bouwwerk werd opgetrokken in opdracht van de kardinaal Ippolito II d’Este. De geprezen architect Livio Agresti werkte aan het interieur van de villa.

Vooral de tuinen zijn vandaag bekend. De tuin van maar liefst 4,5 hectare staat vol fonteinen, keurige plantenreeksen en waterpartijen. Het is er ontzettend aangenaam rondwandelen. De watervallen van de rivier de Aniene worden op een wonderlijke manier in het tuincomplex verwerkt.

De geprezen componist Franz Liszt heeft in de Villa d’Este verbleven op uitnodiging van de kardinaal Gustav von Hohenlohe. Hij componeerde hier ook enkele stukken.
 1. Villa Gregoriana

Er is nog een derde villa die je kan bezoeken in Tivoli, de Villa Gregoriana. Deze is minder bekend dan de Villa d’Este en de Villa Adriana. Het is niet het gebouw zelf dat bezoekers trekt, maar wel de indrukwekkende tuin. Of beter gezegd, het indrukwekkende park.

Het park werd aangelegd in 1835 in opdracht van paus Gregorius XVI. De rivier de Aniene had een tiental jaar daarvoor grote schade aangericht in de stad. Het park moest de woeste rivier temmen. De vier watervallen, die er van nature waren, werden gereduceerd tot twee watervallen. Vandaag wandel je rond in het park over aangelegde paden, langs grotten en watervallen. De villa zelf werd gerestaureerd en is opengesteld voor het publiek.

TICKETS: Bestel je tickets voor de Villa Gregoriana online op voorhand.

 1. Waar bevinden zich de villa’s van Tivoli?

De villa’s bevinden zich in het stadje Tivoli, op zo’n 30 kilometer van Rome. Het was een geliefd toevluchtsoord voor de Romeinse elite. Tivoli ligt namelijk op een heuvel en het is er tijdens de broeierige Italiaanse zomers een stuk aangenamer vertoeven.

 • Je bereikt Tivoli met de trein ofwel met de bus, die vertrekt vanaf metrohalte Ponte Mammolo.
 • Je bent een klein uurtje onderweg. Eenmaal in Tivoli is het wel nog een eind stappen naar de villa’s zelf.
 • Daarom is een georganiseerde trip vanuit Rome een stuk praktischer.

Wat is de ligging van de villa's van Tivoli op de kaart?

 1. Wat zijn de openingsuren van de villa's in Tivoli?

De villa’s hanteren iets andere openingsuren:

 • Villa d'Este: van 8u30 tot 18u45 (op maandag pas open vanaf 14u)
 • Villa Adriana: van 9u tot 17u30
 • Villa Gregoriana: van 10u tot 17u
 1. Waar overnachten in Rome? Onze favoriete adresjes

Op citytrip naar Rome, maar waar moet je nu overnachten? We maakten een compleet overzicht van de leukste adres per prijscategorie en per wijk in Rome. Zo kan je alvast kiezen en jezelf oriënteren.

Word je graag wakker met uitzicht op het Colosseum of met zondagse mis van de Paus op de achtergrond, ontdek hier de verblijven en hotels in Rome per wijk. Wie liever in een budgetvriendelijk verblijf overnacht, vind hier onze favoriete jeugdherbergen in Rome vinden.

 • Verblijf in Regola in het prachtige 17de-eeuwse gebouw van Domus Ester. Dit gasthuis biedt klassiek-ingerichte kamers aan. Meer info en boeken.
 • Ondanks de ligging vlakbij het Vaticaan zijn er mooie budgetaccommodaties te vinden in de wijk. Verblijf bijvoorbeeld bij de B&B Few Steps from St. Peter. Deze klassieke B&B ligt op zo’n 10 minuten wandelen van de Vaticaanse Musea en biedt kamers met airconditioning en tv aan. Meer info en boeken.
 • Het 9Hotel Cesari ligt tussen de Trevifontein en het Pantheon. Dit 3-sterrenhotel is een mooie combinatie van antiek met modern, en biedt kamers met airconditioning, een flatscreen-tv en een Nespresso-apparaat op enkele kamers. Het hotel pakt uit met haar dakterras, waar kan je genieten van uitzicht op de omgeving. Meer info en boeken.
 • Wil je overnachten in het historisch hart van Rome? Dan moet je zeker het Campitelli Fascinating Apartment overwegen. Het appartement heeft een huiselijke sfeer, maar ook een unieke uitstraling. Elke kamer heeft zo zijn eigen fascinerend aspect. Meer info en boeken
 1. Download ook je gratis stadswandeling Rome

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Rome. Ideaal om Rome volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Rome? Koop onze reisgids Rome met 3 stadswandelingen langs 81 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Rome en ga op pad!

Rome

Gratis reisgids Rome downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?