Ontdek de 12 x mooiste wijnstreken in Italië: waar wijn proeven in Italië?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Ontdek de 12 x mooiste wijnstreken in Italië: waar wijn proeven in Italië?

18 december 2023 in Italië0 reacties

Overzicht met de mooiste wijnstreken in Italië + reisgidsen

Italië is een van de meest populaire vakantiebestemmingen. Het land heeft dan ook ontzettend veel te bieden: prachtige natuur, een rijke geschiedenis en een smaakvolle keuken met een groot assortiment aan wijnen. Met zijn verscheidenheid aan landschappen en klimaten beschikt Italië over de juiste kwaliteiten om deze drank te produceren. Bovendien brengt de wijnbouw heel wat toerisme met zich mee: op verschillende domeinen worden er rondleidingen en degustaties georganiseerd.

Zin om zelf te gaan proeven? Dit artikel vertelt je alles wat je over de Italiaanse wijnstreken moet weten.

Inhoud artikel

  1. Wijnen uit Toscane

Toscane is een van de oudste wijnstreken uit Italië: sinds de 8ste eeuw voor Christus worden er in deze regio druiven geteeld. Die unieke geschiedenis heeft tot de productie van een aantal topwijnen geleid: vooral de rode wijnen van de Sangovese-druif zoals de Chianti, de Chianti Classico en de Brunello di Montalcino worden erg gewaardeerd. Dankzij de hoge ligging tussen de glooiende heuvels en de rijkdom aan kennis en ervaring groeit die Sangovese-druif er in de beste omstandigheden. Bijgevolg wordt er ieder jaar een groot assortiment aan Sangovese-wijnen geproduceerd.

Vanaf de jaren ’80 en ’90 wordt er ook op innovatie ingezet

Zo beginnen enkele wijnhuizen met nieuwe druifsoorten te experimenteren: waar de klassieke Toscanewijnen uitsluitend de Sangovese-druif toestaan, kennen de zogenaamde Super-Toscaners een basis van Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc of Merlot. Deze wijnen kan je aan hun IGT-label (Indicazione Geografica Tipica) herkennen.

Hoewel de Super-Toscaners volgens nieuwe principes gemaakt worden – en dus niet aan de voorwaarden van de klassieke Sangovese-wijnen voldoen – hebben zij eveneens een heuse reputatie opgebouwd. Voor de meest exclusieve flessen zal je al snel honderden euro’s betalen.

RONDREIS: Wil je graag een rondreis maken langs de pittoreske steden en glooiende wijngaarden van Toscane? Gebruik dan onze route voor een rondreis door Toscane.

Excursies wijn proeven in Toscane boeken

Wil je graag de glooiende wijngaarden van Toscane bezichtigen met een gids? Ook dat kan. Bekijk het volledige aanbod wijntours en excursies in Toscane.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

  1. Wijn proeven in Sicilië

Sicilië is niet alleen een populaire vakantiebestemming, je kan er ook heel wat wijngaarden terugvinden. Het eiland kent namelijk het ideale klimaat om diverse zachte wijnen te produceren: de zomers zijn er aangenaam warm en in de winter valt er heel veel regen.

Vroeger werden die omstandigheden wel eens uitgebuit. Bij verschillende druiventelers kwam kwantiteit boven kwaliteit te staan. Daar kwam echter verandering in: legendarische wijnbouwers als Giusto Occhipinti werkten mee aan Siciliaans eerherstel. Tegenwoordig worden bekende druifsoorten zoals de Nero D’Avola en de Marsala er met veel liefde en zorg geweekt.

RONDREIS: Tijdens een rondreis op Sicilië kom je langs de mooiste bezienswaardigheden en geniet je van de beste wijnen.

  1. De wijnregio Trentino-Alto Adige

Wie het grote massatoerisme wenst te vermijden maar toch lekkere wijnen wil proeven, kan de streek rond Trentino-Alto Adige een bezoekje brengen. Deze autonome regio, die eigenlijk uit twee verschillende provincies bestaat – Trente (Trentino in het Italiaans) en Zuid-Tirol (Alto Adige in het Italiaans) –, kent een aantal goede wijndomeinen.

Daar worden klassieke wijnen zoals de Sauvignon Blanc, de Pinot Noir en de Pinot Bianco geproduceerd. Verder staat Trentino-Alto Adige bekend om zijn kwaliteitsvolle natuurwijnen waarbij de wijnmakers moderne technieken mijden en vasthouden aan het oude productieproces.

RONDREIS: Ontdek nog meer van het noorden van Italië met onze rondreis Noord-Italië.

  1. Wijn proeven in Umbrië

Tussen Marche, Lazio en Toscane ligt Umbrië, de verborgen parel van de Italiaanse wijnbouw. Met zijn glooiende, zonovergoten heuvels, vruchtbare bodem en zacht klimaat is ‘het groene hart van Italiëde perfecte omgeving voor de wijnbouw en de druiventeelt.

De zoete, witte Orvieto – een van de bekendste wijnen uit de streek – is dan ook zeer populair bij de lokale bevolking en wijnexperten van over de hele wereld. Maar ook de rode wijnen uit Umbrië doen het zeer goed: zo worden de Montefalco Rosso en de Montefalco Sagrantino erg geapprecieerd.

RONDREIS: Wist je dat we een compleet uitgewerkte autoroute hebben door Umbrië en Toscane? Zo ontdek je het mooiste van de beide regio's. Download je gratis rondreis Umbrië en Toscane en mis niets.

Excursies wijn proeven in Umbrië boeken

Wil je graag de glooiende wijngaarden van Umbrië bezichtigen met een gids? Ook dat kan. Bekijk het volledige aanbod wijntours en excursies in Umbrië.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

  1. Wijnen uit Sardinië

Als eiland in de Middellandse Zee heeft Sardinië zijn eigen gewoontes en levensstijl: het is bijvoorbeeld de enige regio uit heel Italië waar meer bier dan wijn gemaakt – en gedronken – wordt. Toch doet de wijn het helemaal niet slecht op Sardinië, integendeel. Dankzij het voordelige Mediterraanse klimaat is dit eiland een belangrijke wijnproducent.

De voortreffelijke Cannonau en de verfrissende Vermentino zijn afkomstig uit deze streek. Naast de grote, professionele wijndomeinen zal je in Sardinië ook heel wat kleinere, privé-wijngaarden terugvinden. De inwoners van Sardinië hebben al jarenlang de gewoonte om een eigen, zelfgemaakte wijn te produceren.

TIP: Wanneer je op vakantie bent in Sardinië kan je ook overnachten in één van de gezellige masseria. Bekijk de 5 mooiste agriturismo Sardinië!

RONDREIS: Ontdek al het moois en lekkers dat Sardinië te bieden heeft aan de hand van onze 12-daagse rondreis door Sardinië.

Excursies wijn proeven op Sardinië boeken

Wil je graag de glooiende wijngaarden van Sardinië bezichtigen met een gids? Ook dat kan. Bekijk het volledige aanbod wijntours en excursies op Sardinië.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

  1. Wijn proeven in Emilia-Romagna

Emilia-Romagna is een prachtige regio in het noorden van Italië die net iets minder gekend is dan Toscane of Sicilië. Toch loont het om ook deze streek een bezoekje te brengen: tot de lokale specialiteiten behoren Parmezaanse-Reggiano kaas, prosciutto en balsamicoazijn. De Lambrusco-druif vult dat rijtje aan: op basis van deze druivensoort wordt heerlijke rode wijn gemaakt. De warme zomers en de koude winters vormen dan ook belangrijke troeven die de druiven hier goed doen groeien.

RONDREIS: Ontdek de prachtige wijngaarden in deze regio met onze rondreis door Emilia-Romagna.

  1. Puglia wijnen

In de hak van de laars – ofwel het meest zuidelijke deel van Italië – ligt Puglia, bekend om zijn indrukwekkende stranden en pittoreske heuveldorpjes. Die verscheidenheid aan landschappen leidt tot een groot assortiment aan wijnen: in het zuiden groeien de druiven in een zanderig, valk gebied terwijl de wijngaarden uit het noorden tussen de glooiende heuvels liggen.

Daarenboven kent Puglia een warm en zonnig klimaat waardoor de druiven een intense smaak ontwikkelen. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de rode wijnen op basis van de Primitivo of de Negroamaro waarvoor de regio internationaal gerenommeerd is.

RONDREIS: Wil je graag deze regio beter leren kennen? Gebruik dan onze 10-daagse rondreis door Puglia.

  1. Veneto wijnregio

Veneto – een regio in het noordoosten van Italië – heeft een uniek klimaat waardoor druiven er gemakkelijk groeien: de mediterraanse hitte wordt er beïnvloedt door de aanwezigheid van de Alpen en het Gardameer. Door die buitengewone mix aan weersomstandigheden krijgen heel wat Venetiaanse wijnen een DOCG- of DOC-keurmerk. Dit is een label dat het productieproces reguleert en de goede kwaliteit van de wijn garandeert. De Valpolicella-zone – tussen Verona en het Gardameer – is een van de gebieden waar die prestigieuze wijnen vandaan komen.

Een andere topper uit Veneto is prosecco: deze mousserende drank wordt voornamelijk tussen de Conegliano en Valdobbiadene heuvels geproduceerd. Dit is de omgeving waar de glera – ook wel de proseccodruif genoemd – helemaal tot ontwikkeling komt. Volgens de legende was de glera al bekend ten tijde van de Romeinen: keizerin Livia zou bijvoorbeeld verzot geweest zijn op de wijn van deze druiven. Ondertussen prijkt de streek tussen de Conegliano en Valdobbiadene op de UNESCO-werelderfgoedlijst en wordt prosecco wereldwijd gezien als waardige tegenhanger van cava of champagne.

Excursies wijn proeven in Veneto boeken

Wil je graag de glooiende wijngaarden van Veneto bezichtigen met een gids? Ook dat kan. Bekijk het volledige aanbod wijntours en excursies in Veneto.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

  1. Piemonte wijnstreek

Samen met Toscane wordt Piemonte wel eens de beste wijnstreek uit Italië genoemd. Deze regio is dan ook de thuishaven van de bekende Nebbiolo, Barbera en Moscato. Van die druifsoorten worden hoofdzakelijk rode wijnen gemaakt. De bekendste daarvan zijn de Barolo – beter bekend als de koning van de wijnenen de Barbaresco maar ook de Barbera en Dolcetto doen het tegenwoordig erg goed. Bovendien gaan deze wijnen goed samen met andere specialiteiten uit de streek zoals truffels of een lekker stukje wild.

RONDREIS: Piemonte is een gastronomische regio vol schilderachtige landschappen en barokke gebouwen. Gebruik onze rondreis Cinque Terre, Ligurië en Piemonte om deze regio te ontdekken.

Excursies wijn proeven in Piemonte boeken

Wil je graag de glooiende wijngaarden van Piemonte bezichtigen met een gids? Ook dat kan. Bekijk het volledige aanbod wijntours en excursies in Piemonte.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

  1. Wijn proeven in Lombardije

Lombardije is tevens de thuisbasis van een aantal wijnregio's die een verscheidenheid aan wijnen produceren, waaronder witte, rode en mousserende wijnen. De wijndomeinen uit Lombardije zijn over het algemeen minder bekend bij het grote publiek. Dit blijkt echter onterecht te zijn want in de regio worden verschillende topwijnen geproduceerd. Enkele van de meest bekende wijnregio's in Lombardije zijn Franciacorta, Oltrepò Pavese en Valtellina.

  • De Franciacorta is erg in trek: deze mousserende wijn wordt gemaakt volgens de traditionele methode en wordt wel eens de Italiaanse repliek op champagne genoemd. De drank wordt immers met soortgelijke druifrassen gemaakt. Wel is het zo dat de Lombardische wijnbouw vooral in de lokale markt investeert en weinig flessen exporteert. Reden te meer om de streek een bezoekje te brengen.
  • Oltrepò Pavese is vooral bekend om zijn rode wijnen gemaakt van de Barbera-druif. Dit gebied ligt op de heuvels ten zuiden van de rivier de Po en de wijnen staan bekend om hun rijke, fruitige smaken.
  • Valtellina is een wijnstreek die bekend staat om de productie van rode wijnen die geproduceerd worden van de Nebbiolo-druif.

RONDREIS: Gebruik onze complete rondreis Noord-Italië en geniet van de mooiste plekjes in Zuid-Tirol, Lombardije & Veneto.

Excursies wijn proeven in Lombardije boeken

Wil je graag de glooiende wijngaarden van Lombardije bezichtigen met een gids? Ook dat kan. Bekijk het volledige aanbod wijntours en excursies in Lombardije.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

  1. Wijnen in de regio Lazio

Dat Lazio een enorm rijke en oude wijntraditie heeft, hoeft niet te verwonderen. De regio ligt namelijk in het hart van het oude Romeinse Rijk. Tegenwoordig wordt die traditie verdergezet. Zo zijn de witte wijnen uit deze regio internationaal gegeerd. Lazio kent dan ook de ideale omstandigheden voor deze druiventeelt: vulkanische heuvels met een vruchtbare en poreuze ondergrond, een frisse zeebries door de nabijheid van de Tyrreense zee en een droog, mediterraans klimaat.

In Lazio wordt er ook rode wijn geproduceerd, maar dan in kleinere hoeveelheden en minder goede kwaliteit. Toch is de rode Cesanese del Piglio de enige wijn uit de streek die het allerhoogste Italiaanse keurmerk – de Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) – bezit.

  1. Wijn proeven in Campania

Campania – een regio uit het zuiden van Italië – dankt haar naam aan de Romeinen. Zij hadden het namelijk over Campania felix wat gelukkig land(schap) betekent. Met zijn lange warme zomers, milde winters en aangename kustbries is dit ‘gelukkig landschap’ uitermate geschikt voor de druiventeelt. Bijgevolg worden er in Campania allerlei lokale wijnen geproduceerd.

Bovendien kan je in dit assortiment heel wat opmerkelijke wijnen terugvinden. Zo staat de Aglianico nero bekend om zijn bijzondere smaak. Vanwege zijn hoog tanninegehalte – dit is een chemische bouwsteen die de kleur, smaak en structuur van de wijn bepaalt – kan deze drank slechts enkele wijnliefhebbers bekoren. De Taurasi en de Aglianico del Taburno zijn twee andere flessen met een rijke geschiedenis. Hoewel zij nu tot het aanbod van Campania behoren, zouden deze wijnsoorten uit het oude Griekenland afkomstig zijn.

RONDREIS: Ontdek de glooiende wijngaarden en nog veel meer tijdens onze rondreis door Zuid-Italië.

Excursies wijn proeven in Campania boeken

Wil je graag de glooiende wijngaarden van Campania bezichtigen met een gids? Ook dat kan. Bekijk het volledige aanbod wijntours en excursies in Campania.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

  1. Download onze gratis reisgidsen Italië

Wil jij ook graag Italië zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

ToscaneEmilia-Romagna & GardameerLiguriëNapels-AmalfikustPugliaRomeLe Marche & AbruzzoDolomieten & Zuid-TirolSardiniëSiciliëMilaan
Reisgids ToscaneReisgids Emilia-Romagna & GardameerReisgids LiguriëReisgids Napels-AmalfikustReisgids PugliaReisgids RomeReisgids Le Marche & AbruzzoReisgids Dolomieten en Zuid-TirolReisgids SardiniëReisgids SiciliëReisgids Milaan

Op reis naar Italië? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Italië.

Toscane

Gratis reisgids Toscane downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?