Rondreis Umbrië en Toscane: route langs Assisi, Perugia, Siena + kaart

Rondreis Umbrië en Toscane: route langs Assisi, Perugia, Siena + kaart

  • Startpunt: Passignano, Italië
  • Eindpunt: Passignano, Italië
  • Type: Rondreis
  • Afstand: 620 km
  • Duur: 8 dagen
  • Wegdek: Verhard
  • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)

Volg route op kaart met GPS-tracker

Adv.
Vakantiewoningen & appartementen in Umbrië
Uitstekend9,7

Vakantiewoningen & appartementen in Umbrië

Het is een volledig gerestaureerd complex met 9 appartementen, elk een eigen ingang, privé buitenruimte, een zithoek met satelliet TV, badkamer met douche.

va.105
Boek nu

Kant-en-klaar reisschema Umbrië en Toscane 8-daagse autoroute en motorroute

Met deze autoroute gaan we heel wat mooie steden en bezienswaardige plekjes van Umbrië en Toscane verkennen. Het praktische aan deze rondreis is dat we dit doen vanuit één logeerplaats, een kleinschalig maar goed scorend hotel op een steenworp van het bekende meer Lago Trasimeno (Umbrië). Alle afstanden vanuit het verblijf zijn best te behappen (maximum 80 km). In Assisi en Perugia zoeken we het mooiste op wat er te zien is qua cultuur en geschiedenis maar hebben we ook oog voor de lekkere gastronomie. Pienza en Montepulciano zijn minder bekend maar onbekend is vaak onbemind.

Doe je de autorit naar Siena, dan beland je in het altijd prachtige Toscane. In Siena dokterden we een stadswandeling uit met alle highlights erin waardoor je niks hoeft te missen van de culturele en andere hoogtepunten. Kies je voor een trip Arezzo (stad van de edelsmeedkunst) dan krijg je evenzeer een pleiade aan paleizen, kerken, pleinen e.a. voorgeschoteld. Wat dacht je van een rondrit van het meer Trasimeno? Cultuur in dorpjes en natuur in een mooie mix, een ganse dag lang. Of misschien een dagje vullen met kleinere maar even charmante plaatsen zoals Citta della Pieve en Chiusi. Wil je er toch nog een prestigieuze kunststad bij, dan stellen we Firenze voor. Dan dienen er wel 125 km afgelegd te worden (enkele rit) maar wat je dáár aan culturele pareltjes op het bord krijgt, maakt die transfer méér dan de moeite waard.

Umbrië en Toscane autoroute

Gratis rondreis Umbrië - Toscane: downloaden

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-tracks Umbrië - Toscane: we hebben de GPS-tracks (GPX - ITN) van deze route in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

Wachtrijen vermijden en speciale tours

Top 5 bezienswaardigheden van deze autoroute Toscane-Umbrië

Wie Assisi zegt, denkt vaak in eerste instantie aan Sint-Franciscus. Hij die in Assisi geboren werd en zelfs zijn eigen familie verraste door geloften af te leggen, in armoede ging leven, ging prediken in Umbrië en Toscane en uiteindelijk de Orde der Franciscanen zou stichten. Logisch dat je een pak bezienswaardigheden gelinkt aan de heilige aantreft in Assisi. De Basilica di San Francesco bevat zijn crypte. Het buitenaanzicht is merkwaardig want het zijn twee kerken boven elkaar. Het onderdeel is uit de 13de eeuw. Binnen zie je er heel wat fresco's uit de 13de en 14de eeuw over de heilige Franciscus. De bovenste kerk kreeg een gotische stijl mee. Het interieur biedt ook meer licht. Topattractie is de 28-delige frescocyclus met Franciscus' leven uitgebeeld. Giotto en bevriende schilders waren de uitvoerders van dit prachtige kunstwerk.

We schrijven 26 september 1997. Assisi wordt opgeschrikt door een aardbeving. De bovenkerk liep flink wat schade op. De restauratie nam meer dan twee jaar in beslag. Sinds 2000 prijkt de basiliek op de lijst van het UNESCO Werelderfgoed.
Copyright: Shutterstock.com 

Het Lago Trasimeno vormt het schitterende blauwe middelpunt van de Trasimeno regio die behalve natuur ook een belangrijk aanbod cultuur weet te bieden. Pittoreske dorpjes en stadjes, hier en daar glooit het landschap, overal een ongedwongen sfeer, het gastronomische smaakpallet, ... overal waar je komt voelt het aan als een perfecte harmonie. Een rondrit rond het meer Trasimeno laat je van dit alles proeven.

Magione, Castiglione del Lago,  Passignano, Panicale, ... geef toe, hoe heerlijk mooi klinken deze namen niet van de dorpjes die rond het meer van Trasimeno op jou uitnodigend liggen te wachten. Zonder dat je het beseft word je bij een bezoek 'overvallen' door de Romeinse en Etruskische beschavingen, zie je talrijke overblijfselen uit de middeleeuwen en geniet je van hedendaagse Italiaanse invloeden. Kastelen, musea, kerken, kloosters, een vissershaventje, een stadsmuur, een betoverend uitzicht vanop een beboste heuvel en nog zoveel meer. Dat zijn de ingrediënten die je zomaar aangeboden krijgt bij een verkenning rond het Lago Trasimeno. 
Copyright: lago trasimeno / Shutterstock.com 

Is de Duomo (kathedraal) Santa Maria van Siena dé mooiste van Toscane? Je kan ze wellicht niet állemaal zien, de kathedralen van Toscane, maar eenmaal je die van Siena hebt ontdekt, kunnen we vermoeden dat je volmondig ja antwoordt. Ruim 200 jaar is er aan gebouwd, vanaf 1210. Italiaanse gotiek van de bovenste plank en ook hier en daar enkele romaanse trekjes. Als je vóór de machtige voorgevel staat, en zeker als dat voor het eerst is, word je gewild of ongewild overdonderd door de sierlijke details

Als je dan binnen bent geraakt, blijft het 'schouwspel' van prachtig vertoon duren. Mogen we je wijzen op enkele bezienswaardigheden die je niet mag missen? De preekstoel van Nicola Pisano, het koorgestoelte, de Madonna del Voto kapel, het Piccolomini altaar. 

Er is niet alleen de kerk zelf. Het Baptisterium (doopkapel) en de crypte zijn via de buitenkant toegankelijk. De crypte met de 'in secco' schilderijen (13de eeuw) is pas ontdekt in ... 2001. Het Baptisterium vormt de achterzijde van de kathedraal. Normaal vind je in doopkapellen een eerder sobere inkleding maar niet zo hier. De fresco's en de doopvont zijn werkelijke kunstpareltjes. Nog vermelden dat via een aparte toegang je naar de Libreria Piccolomini kan met zangboeken, miniaturen en fresco's. 

Toegegeven, je moet er al wat moeite voor doen om er te komen. Deze kerk en de ernaast liggende begraafplaats vind je hoog boven de stad Firenze, maar eenmaal je er bent, zal je beamen dat het de verplaatsing méér dan waard was. Waarom dit zo een topbezienswaardigheid is? Je krijgt er én de kerk, de begraafplaats en hét mooiste zicht op de stad er bovenop. De meeste toeristen blijven hangen op het Piazzale Michelangelo. De David van Michelangelo neemt er even je aandacht maar dat doet nog meer het grandioze uitzicht over de stad die je hier krijgt. 

Op nauwelijks een paar honderd meter van de 'belle vue' plek staat hoog boven de stad de Basilica di San Miniato al Monte te schitteren. Het is de oudste kerk van Firenze (voltooid 13de eeuw). De marmeren voorgevel is strak eenvoudig mooi. Het interieur toont een prachtige vloer, een hoogkoor met marmer, schitterende fresco's en beeldhouwwerken, ... Iets lager gelegen ligt het Cimetero delle Porte Sante. Een begraafplaats zoals anderen, zou je kunnen denken, maar je moet via een hekje tot bij een muur waarin de kisten worden geplaatst. Hier kan je alleen maar stil van worden ... 
Copyright: basilica di san miniato al monte / Shutterstock.com

In Perugia, op goed 20 km van Assisi, is de hoofdstad van Umbrië. De stad ligt mooi uitgespreid over een heuvel. De oudste wijken liggen helemaal boven, beneden is er het moderne deel. Het Piazza IV Novembre is de centrale plek van de historische kern. Blikvangers zijn er de fontein Fontana Maggiore, de San Lorenzokathedraal en het Palazzo dei Priori

De bas-reliëfs op de fontein zijn kopieën. De originele van vader en zoon Pisano bevinden zich in de Galleria Nazionale dell'Umbria. Opmerkelijk aan de buitengevel van de kathedraal is de hangende preekstoel. Toebehorend tot de kathedraal is het Museo del Capitolo met kunst uit Umbrië en Siena. Het meest imponerende paleis op het Piazza IV Novembre is ontegensprekelijk het stadhuis (palazzo dei Priori). Van origine 13de eeuws, maar intussen een paar keer gerenoveerd. Een deel is ingericht als kunstmuseum. Deze Galleria Nazionale dell'Umbria toont schilderijen uit de periode tussen de 13de en 18de eeuw, fresco's, beeldhouwwerk, textielgewaden en juwelen. Nog meer kunstschatten zijn tentoongesteld in een andere ruimte van het stadhuis, in het Collegio del Cambio.
Copyright: Shutterstock.com 

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde
Patrick Vanrysselberghe

69 ervaringen

- 23 februari 2024 - Rudi Accou

Met veel plezier heb ik de rondreis een paar keer gelezen en bekeken en ik vond die heel goed , zo goed zelfs dat ik er verschillende punten ga opnemen in mijn route . Alvast bedankt

- 11 december 2023 - Evelien Kerkhoven

Komende zomer staan deze 2 mooie gebieden in Italie op ons programma. Al volop bezig met de voorbereidingen en dan is deze rondreis een mooi aanknooppunt om een eigen invulling te geven.

- 14 mei 2023 - Roger Ombelet

Voldoende informatie. Praktisch opgemaakt.

- 11 mei 2023 - Hiemstra

Top, we dan binnenkort, bedankt!

- 9 mei 2023 - Paul Degenkamp

Voor de toekomst met eigen auto

Gratis rondreis Umbrië - Toscane: downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?