17 x mooiste bezienswaardigheden in Siena: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

17 x mooiste bezienswaardigheden in Siena: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

10 mei 2022 in Toscane10 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Siena + waar verblijven?

Siena: dé Italiaanse stad waar je een hele dag kan rondwandelen in straten rijk beladen met gotische paleizen. Deze stad biedt je heel wat hoogtepunten van gedetailleerde bouwkunst en nog veel andere schoonheid zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant van gebouwen.

Ontdek in dit blogartikel alvast de mooiste bezienswaardigheden in Siena. Van populaire toeristische attracties tot verbogen pareltjes die je zeker moet gezien hebben!

Inhoud artikel

Tours en tickets boeken voor je bezoek aan Siena

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Siena bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een gids en tour en geniet van de omgeving en Siena. Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden in Siena online.

 1. Duomo Santa Maria

De duomo Santa Maria is hét kerkelijke pronkstuk van Toscane. Eenmaal je van dichtbij een kijkje genomen hebt, zal je die mening zeker delen. De bouw van de kathedraal werd gestart in 1210 en na diverse uitbreidingen zowat 200 jaar later beëindigd. Het is een parel van Italiaanse gotiek met enkele Romaanse trekjes.

De frontgevel is erg gedetailleerd en bevat onder andere mozaïek in het fronton, ontelbare heiligenbeelden, waterspuwers… Veel van wat je ziet is gemaakt door Gioavanni Pisano en zijn leerlingen. Verder heeft de kathedraal een 77 meter hoge vrijstaande klokkentoren en staat de wat ‘uit het zicht’ maar verdient zeker evenveel je aandacht.

WELK TICKET KOPEN? Als je alle onderdelen van de Kathedraal wil bezoeken kan je best een Opa Si Pass kopen.
Wil je enkel de kathedraal en de fresco’s van de bibliotheek Piccolomini bezoeken? Dan kan je een standaard ticket boeken voor de Duomo.

Ook binnen kan je rekenen op een waar spektakel

Het wit-zwarte marmer van de zuilen, de verfijnde decoraties, ontelbare borstbeelden van pausen en ook de zijkapellen zijn magistraal mooi. Aan het schitterende koorgestoelte is bijna 40 jaar gewerkt, waardoor het resultaat dus ook verbluffend is. Het lijstje van wat allemaal te zien is in de Duomo Santa Maria is oneindig, dus er zit maar één ding op: zelf even een bezoekje brengen!

 1. Libreria Piccolomini

De Libreria Piccolomini was bedoeld om de bibliotheek van paus Pius II in onder te brengen. De ruimte werd ingericht in opdracht van kardinaal Piccolomini die later als Paus III gekozen werd. De bibliotheek werd versierd met fresco’s van Pinturicchio of languit Bernardino di Betto. Wat je zeker moet gezien hebben tijdens je bezoek, zijn de zangboeken uit de 15de eeuw die prachtig geïllustreerd zijn vol miniaturen.

COMBITICKET: Je kan deze samen met de Duomo van Siena bezoeken. Koop hiervoor een standaardticket online en bespaar geld!

 1. Torre del Mangia

De Torre del Mangia is een opvallende bezienswaardigheid in Siena mede door zijn ranke gestalte, 88 meter hoog, opgericht halfweg de 14de eeuw. De klokkentoren werd er in 1341 aan toegevoegd. Wil je boven van het uitzicht over de stad genieten? Geen probleem, maar dan moet je wel eerst de 400 treden beklimmen.

 1. Piazza del Campo

Het belangrijkste plein van Siena en misschien wel één van mooiste van heel Europa: Piazza del Campo. Het is misschien een beetje moeilijk om te zien van op de begane grond, maar het plaveisel van het plein bestaat uit 9 delen, afgezoomd met witte stenen, wat een verwijzing is naar de Raad van 9.

Het plein vormt het hart van Siena, want van hieruit vertrekken de belangrijkste straten van het centrum. De lichte helling, de schelpvorm, de fontein Fonte Gaia, de gebouwen en vooral de combinatie van al die elementen ze zorgen voor een bijzondere sfeer. Twee keer per jaar vormt het Piazza del Campo het decor voor het historische feest van de Palio: een paardenrace.

Dit bijzonder mooie plein herken je wellicht uit een scène van een van de James Bond films 'Quantum of Solace'.

Behalve de Torre del Mangia en het Palazzo Publico op dit pleintje, trekt ook de Fonte Gaia steeds veel mensen aan. Deze fontein was klaar in 1419. Ze is een publiekstrekker omwille van haar aparte vorm, een soort ‘zwembad’. Het is een ontwerp van Jacopo della Quiercia. De omringende beelden zijn kopieën, de originele vind je in het Ospedale Santa Maria.

 1. Fonte di Fontebranda

Siena heeft geen natuurlijke watervoorziening van rivier of kanaal, maar daar hebben de Pisanen vroeger wel iets op gevonden. Ze begonnen met het aanleggen van waterbekkens, ‘fonti’. Er was een onderverdeling zodat een deel kon gebruikt worden als drinkwater en een ander voor de was.

Via een ingenieus gangensysteem kon water van hoger gelegen bronnen naar de stad worden geleid. Vandaag wordt het opgevangen water nog steeds gebruikt met een aftakking naar in de stad. De inwoners beschikken ondertussen uiteraard over een moderne(re) waterleiding.

REISGIDS: Wil je graag nog meer zien van Toscane? Download onze reisgids Toscane en ontdek alvast de mooiste plekjes van het land.

 1. Baptisterium

Er werd aan het baptisterium gebouwd tussen 1317 en 1325. De voorgevel van het gebouw is erg bijzonder dankzij de vele versieringen op het witte marmer. Eigenlijk is het meer een kleine kerk dan een doopkapel, want in tegenstelling tot andere doopkapellen die vrij sober zijn van interieur, kijk je hier je ogen uit.

De mooie fresco’s op de gewelven en de muren zijn van Lorenzo di Pietro. De doopvont is een waar meesterwerk met zowel stijlelementen uit gotiek als de renaissance. Heel wat bekende kunstenaars hebben meegeholpen aan dit bouwwerk.

 1. Crypte van de Siena kathedraal

Het klinkt onwaarschijnlijk maar deze crypte bleef meer dan 7 eeuwen verborgen. Het was pas in 2001 dat deze onderbouw ontdekt werd. De wandschilderingen zijn geen echte fresco’s, maar ‘in secco’ schilderijen uit de 13de eeuw. Ze brengen taferelen uit het Lijdensverhaal.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk het volledige aanbod hotels in Siena en haal het beste uit je vakantie!

 1. Museo dell’Opera Metropolitana & Duomo Nuovo

Al in 1339, toen de Dom nog lang niet was voltooid, begon men aan de bouw van een nieuwe kathedraal, de Duomo Nuovo van Siena. Dat nieuwe bouwwerk werd nooit voltooid, enkel het rechterzijschip met 3 hoge arcaden en een hoge boog genaamd ‘il Facciatone’ werden afgewerkt.

Er wordt beweerd dat dit het meest waardevolle kathedraalmuseum is dat er bestaat. Je kan tijdens je rondleiding prachtige kunstwerkschatten bewonderen die bestemd waren voor de voorgevel en het interieur van de nieuwe kathedraal, zoals beeldhouwwerken, bronzen voorwerpen, schilderijen, voorwerpen in goud, in terracotta, borduurwerk enz.

 1. Complesso Museale di Santa Maria della Scala

Het Santa Maria della Scala ziekenhuis is gelegen tegenover de Duomo. ‘Della Scala’ verwijst dan ook naar ligging tegenover de trappen van de Dom. Dit ziekenhuis is het oudste van Europa, gebouwd in de 12de eeuw. Tot 1990 was het in gebruik als ziekenhuis, maar vandaag de dag is er een museacomplex in ondergebracht.

 • Bezoek het archeologisch museum met Etruskische vondsten uit Siena
 • De Sala del Pellegrinaio met een frescocyclus van Domenico di Bartolo
 • De Cappella delle Reliquie
 • De Cappella della Madonna
 • De hospitaalkerk Santissima Annunziata en de Santa Maria della Scala kerk
 • Verschillende musea met één voor één een rijke collectie die je kan bewonderen
Download onze stadswandeling door Siena en mis niets tijdens je verblijf.
 1. Pinacoteca Nazionale

Pinacoteca Nazionale moet gezien worden als één van de belangrijkste musea van Italië. Je vindt hier verdeeld over 38 zalen een plejade aan beroemde kunstenaars naast minder bekende kunstenaar, maar de waarde van de werken is bijna onberekenbaar. De verzameling bestaat uit werken van de Siënese school gaande van de 12de eeuw tot de 17de eeuw.

Je vindt hier evengoed schilderijen van Vlaamse en Hollandse meesters. Het begon met een aantal werken die een abt verzamelde, maar die collectie breidde zich steeds verder uit met stukken uit kloosters, kerken, opgeheven religieuze orden enzovoort. Het gebouw waarin de pinacotheek gevestigd is, is het Palazzo Buonsignori. Een ‘kunstwerk’ op zich eigenlijk, want dit is een zeer mooi laat-gotisch gebouw.

 1. Uitzichtspunt Sant’Agostino

Wat je ook zeker niet mag missen is een tussenstopje bij deze groene zone met een uitzichtspunt Sant’Agostino. Dit is een verborgen spot die voor velen een echte openbaring is. Je verwacht namelijk nooit dat je op enkele stappen van de drukke toeristenwegen hier zomaar een heerlijk groen plekje kan aantreffen. Loop hier rustig rond, vlei je neer op het gras, neem een bankje en geniet van een totaal andere blik op Siena.

 1. Palazzo Pubblico (Museo Civico)

Het Palazzo Publico, het stadhuis, zit in een bakstenen kleedje en heeft een strakke lijn met eenvoudige versiering van bogen en spitsbogen. Het is een schoolvoorbeeld van de Toscaanse gotische stijl. Met de bouw begon men halfweg de 13de eeuw en die duurde tot 1310. In 1680 kwam er nog een uitbreiding. Dit gebouw diende voor de zetel van de Raad van Negen en is vandaag nog altijd het stadhuis.

 • In het Palazzo is naast de gemeenteraad ook het Museo Civico ondergebracht, een zeer waardevol museum. Je gaat er van de ene mooie zaal in de andere.
 • Je ziet er onder meer fresco’s van Simone Martini, één van de belangrijkste Italiaanse kunstschilders uit de 14de eeuw. De ‘Maestà’ en het doek ‘Guidoriccio da Fogliano’ zijn 2 meesterwerken van Martini.
 • Ook de werken van Ambrogio Lorenzetti verdienen je aandacht. Hier is werkelijk het summum van kunstenaars uit de Siënese School samengebracht.
 • Meer info op de website

TICKETS: Wil je graag het Museo Civico bezoeken? Bestel je ticktes voor Museo Civico in Siena online en vermijd wachtrijen aan de kassa.

 1. Oratorio di San Bernardino

Het Oratorio di San Bernardino is gebouwd op plaats waar San Bernardino vaak bedelde. Op de bovenverdieping is een schitterende plafond te bezichtigen. De versieringen van het stucwerk is van Turapilli Ventura. De frescocyclus toont verhalen waarin de H. Maagd wordt vereerd, uit de 16de eeuw, geschilderd door Girolamo del Pacchia, Domenico Beccafumi en Sodoma. Er is ook een Madonna boven het altaar, die is van Beccafumi.

TOURS: Wil je graag een daguitstap maken in Siena? Bestel je tours en excursies in Siena online op voorhand! Zo kan je ellenlange wachtrijen vermijden.

 1. Basiliek San Francesco

De Basiliek San Francesco is een mooi voorbeeld van een bedelordekerk. Halfweg de 13de eeuw werd het gebouw opgetrokken, tijdens de 14de en 15de eeuw vervolgens vergroot. Het interieur is wat aan de sobere kant, aangezien veel van de kerkschatten verloren gingen in een brand in 1655. Maar opvallend is wel dat de muren wit-zwarte strepen hebben en het is geen marmer, al lijkt het daar wel op.

 1. Piazza Salimbeni

Siena heeft verschillende, gezellige pleinen. Piazza Salimbeni is er eentje van. Het is misschien een klein pleintje, maar wel één met drie indrukwekkende paleizen errond.

 • Het achterste paleis is Palazzo Salimbeni, een 14de eeuws gebouw met gotische kenmerken. Misschien zie je hier mannen en vrouwen in nette kostuums binnen en buiten en uitlopen, want het palazzo bevat de hoofdzetel van de Monte de Paschi di Siena, de oudste bank van Italië opgericht in 1472.
 • Rechts staat het Palazzo Spanocchi en links het Palazzo Tantucci.
 • Het standbeeld is een afbeelding van een Italiaanse econoom Sallustio Bandini. Het beeld werd gemaakt door Tito Sarrochi in 1880.
 1. Basiliek San Domenico

Basiliek San Domenico is een hoge kloosterkerk dat volledig in baksteen is opgetrokken en gebouwd werd tussen 1226 en 1465. Het is wat men noemt een ‘zaalkerk’ en de ruimte maak zijn naam waar, want wanneer je binnenwandelt, krijg je meteen het gevoel alsof je in een grote zaal binnenkomt. In de Santa Caterinakapel bevindt zich een reliekschrijn met de schedel van Catarina in een marmer tabernakel.

Aan beide zijden van de kapel fresco’s te zien, gemaakt door Sodoma. De crypte van de basiliek werd er in 1300 aan toegevoegd. Deze onderbouw is op zich eigenlijk een kerk waarin doden begraven werden. Verder nog schilderijen te bezichtigen van Matteo di Giovanni en fresco’s van Francesco Vanni.

VERBLIJFTIP: Overnacht in het Certosa di Maggiano, gevestigd in een voormalig klooster op het platteland van Toscane. Het biedt unieke kamers in de voormalige cellen van het klooster, een verwarmd zwembad en een tennisbaan. Meer info en boeken.

 1. Casa Santa Caterine

Casa Sante Caterine is het huis waar Caterina Benincasa woonde tussen 1347 en 1380. Toen Catarina nog een kind was, kreeg deze vrouw een visioen. Ze besloot daarom om haar leven toe te wijden aan Christus. Ze volgde een leven volgens de strenge regels van de Dominicanen.

In steden als Firenze, Pisa en Lucca ging ze anderen overtuigen om haar in haar geloof te volgen en ging ze onderhandelen met politieke leiders van steden die in onmin met elkaar leefden. Catarina werd heilig verklaard in 1461, ze is samen met Franciscus van Assisi de beschermheilige van Italië. Het huis waar Catarina ooit woonde, is tegenwoordig ingericht als een bedevaartsoord. Het heeft een mooi kerkje en is gratis te bezoeken.

 1. Palio delle Contrade, hét evenement in Siena bijwonen

Wist je dat Siena de place to be is voor paardenrennen? Ieder jaar in de zomer kan je hier "Palio delle Contrade" bijwonen, hét evenement van Siena. De gebeurtenissen dateren al uit de Romeinse tijd maar de bekende paardenrennen die hiermee gepaard gaan, vonden voor het eerst plaats in 1283.

Tijdens dit evenement vertegenwoordigen de deelnemende ruiters 10 van de 17 wijken van de stad. Iedere wijk juicht hun helden te paard toe die de kleuren van de wijk verdedigen. Na loting worden de renpaarden gezegend en worden er processies voor dit evenement gehouden. De winnaar krijgt een zijden palio, banier en wordt wekenlang geëerd.

 • Het evenement vindt plaats op de Piazza del Campo.
 • Het is aan te raden om je tickets voor deze paardenrace op voorhand te reserveren.
 1. Waar overnachten in Siena?

Voor je bezoek aan de Italiaanse stad Siena, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Siena online bekijken.

Hotel Alma Domus

Hotel Alma Domus is gevestigd in een gebouw uit de 13e eeuw en biedt ruime, verwarmde kamers in het historische centrum van Siena. De accommodatie biedt ook een prachtig uitzicht over het centrum van de stad. Iedere ochtend kan je de dag beginnen met een typisch Italiaans ontbijt geserveerd met vers gezette koffie of cappuccino en zoete deegwaren. Meer info en boeken.

Siena Vip B&B

De sfeervolle Siena Vip B&B ligt in het hart van Siena, direct tegenover de middeleeuwse Fontein van Fontebranda. De Bed and Breakfast beschikt over een terras en biedt elegant ingerichte kamers met parketvloeren en een eigen badkamer met douche. Sommige kamers van de bed & breakfast bieden uitzicht op de tuin. Dagelijkst wordt er een continentaal ontbijt met zoete en hartige producten en glutenvrije opties geserveerd. En nadien kan je nog even genieten van het zonnetje in de privétuin met ligstoelen en zitjes. Meer info en boeken.

 1. Mis niets: download onze gratis reisgids Toscane

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Toscane? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen + volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Toscane en ga op pad!

Toscane

Gratis reisgids Toscane downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 29 december 2023 - Martine LEDENS

De reisgids ziet er alvast veelbelovend uit

- 1 april 2023 - Erik Loones

Prima documentatie met veel nuttige tips, een aanrader !

- 20 mei 2022 - Lieve Schepers

Een prachtige en verzorgde uitgave met mooie foto’s en duidelijke stadsplannetjes.. Zeer interessante informatie over alle bezienswaardigheden. We konden Daardoor heel goed kiezen wat we zeker wilden doen. En welke hotels we wilden, dicht bij leuke plekjes. Ook de suggesties voor autoroutes waren zeer uitnodigend en helder. We hebben de gids afgedrukt, die gaat zeker mee de koffer in voor gebruikt tijdens onze vakantie. Top reisgids! Dank je wel! .

- 2 oktober 2020 - Maho

Interessant, ben er jaren geleden geweest zou er heel graag nog eens terug naar toe gaan

- 19 augustus 2019 - Jea

Altijd goede reisgidsen! Handig in gebruik en compleet, overzichtelijke stadsplannen!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?