17 x bezienswaardigheden in Siena (Toscane) die je niet mag missen

Volledige reisgids kopen voor € 10

17 x bezienswaardigheden in Siena (Toscane) die je niet mag missen

12 oktober 2021 in Toscane7 reacties

Siena: dé Italiaanse stad waar je een hele dag kan rondwandelen in straten rijk beladen met gotische paleizen. Deze stad biedt je heel wat hoogtepunten van gedetailleerde bouwkunst en nog veel andere schoonheid zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant van gebouwen.

Met dit lijstje van 17 bezienswaardigheden in Siena leid ik je de weg naar zowel populaire toeristische attracties als verbogen pareltjes die je zeker moet gezien hebben!

Inhoud artikel

Georganiseerde tours & tickets in Siena

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Siena bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een gids en tour en geniet van de omgeving en Siena.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden in Siena online.

 1. Torre del Mangia

De Torre del Mangia is een opvallende bezienswaardigheid mede door zijn ranke gestalte, 88 meter hoog, opgericht halfweg de 14de eeuw. De klokkentoren werd er in 1341 aan toegevoegd. Wil je boven van het uitzicht genieten? Geen probleem, maar dan moet je wel 400 treden beklimmen.

 1. Piazza del Campo

Het belangrijkste plein van Siena en misschien wel één van mooiste van heel Europa: Piazza del Campo. Het is misschien een beetje moeilijk om te zien van op de begane grond, maar het plaveisel van het plein bestaat uit 9 delen, afgezoomd met witte stenen, wat een verwijzing is naar de Raad van 9. Het plein vormt het hart van Siena, want van hieruit vertrekken de belangrijkste straten van het centrum. De lichte helling, de schelpvorm, de fontein, de gebouwen en vooral de combnatie van al die elementen ze zorgen voor een bijzondere sfeer. 2 keer per jaar vormt het Piazza del Campo het decor voor het historische feest van de Palio.

Behalve de Torre del Mangia en het Palazzo Publico op dit pleintje, trekt ook de Fonte Gaia steeds veel mensen aan. Deze fontein was klaar in 1419. Ze is een publiekstrekker omwille van haar aparte vorm, een soort ‘zwembad’. Het is een ontwerp van Jacopo della Quiercia. De omringende beelden zijn kopieën, de originele vind je in het Ospedale Santa Maria.

 1. Fonte di Fontebranda

Siena heeft geen natuurlijke watervoorziening van rivier of kanaal, maar daar hebben de Pisanen vroeger wel iets op gevonden. Ze begonnen met het aanleggen van waterbekkens, ‘fonti’. Er was een onderverdeling zodat een deel kon gebruikt worden als drinkwater en een ander voor de was. Via een ingenieus gangensysteem kon water van hoger gelegen bronnen naar de stad worden geleid. Vandaag wordt het opgevangen water nog steeds gebruikt met een aftakking naar fonteinen in de stad. De inwoners beschikken ondertussen uiteraard over een moderne(re) waterleiding.

Wil je graag nog meer zien van Toscane? Download onze reisgids Toscane en ontdek alvast de mooiste plekjes van het land.

 1. Duomo Santa Maria

De duomo Santa Maria is hét kerkelijke pronkstuk van Toscane. Eenmaal je van dichtbij een kijkje genomen hebt, zal je die mening zeker delen. De bouw van de kathedraal werd opgestart in 1210 en na diverse uitbreidingen zowat 200 jaar later beëindigd. Het is een parel van Italiaanse gotiek met enkele Romaanse trekjes. De frontgevel is erg gedetailleerd en bevat onder andere mozaïek in het fronton, ontelbare heiligenbeelden, waterspuwers… Veel van wat je ziet is gemaakt door Gioavanni Pisano en zijn leerlingen. De koepel staat er wat ‘uit het zicht’ maar verdient evenveel je aandacht.

Ook binnen kan je rekenen op een waar spektakel. Het wit-zwarte marmer van de zuilen, de verfijnde decoraties, ontelbare borstbeelden van pausen en ook de zijkapellen zijn magistraal mooi. Aan het schitterende koorgestoelte is bijna 40 jaar gewerkt, waardoor het resultaat duus ook verbluffend is. Het lijstje van wat allemaal te zien is in de Duomo Santa Maria is oneindig, dus er zit maar één ding op: zelf even een bezoekje brengen!

 1. Libreria Piccolomini

De Libreria Piccolomini was bedoeld om de bibliotheek van paus Pius II in onder te brengen. De ruimte werd ingericht in opdracht van kardinaal Piccolomini die later als Paus III gekozen werd. De bibliotheek werd versierd met fresco’s van Pinturicchio of languit Bernardino di Betto. Wat je zeker moet gezien hebben tijdens je bezoek, zijn de zangboeken uit de 15de eeuw die prachtig geïllustreerd zijn vol miniaturen.

 1. Baptisterium

Er werd aan het baptisterium gebouwd tussen 1317 en 1325. De voorgevel is erg bijzonder dankzij de vele versieringen op het witte marmer. Eigenlijk is het meer een kleine kerk dan een doopkapel, want in tegenstelling tot andere doopkapellen die vrij sober zijn van interieur, kijk je hier je ogen uit. De fresco’s op de gewelven en de muren zijn van Lorenzo di Pietro. De doopvont is een waar meesterwerk met zowel stijlelementen uit gotiek als de renaissance. Heel wat bekende kunstenaars hebben meegeholpen aan dit bouwwerk.

 1. Crypte van de Siena kathedraal

Het klinkt onwaarschijnlijk maar deze crypte bleef meer dan 7 eeuwen verborgen. Pas in 2001 werd deze onderbouw ontdekt. De wandschilderingen zijn geen echte fresco’s, maar ‘in secco’ schilderijen uit de 13de eeuw. Ze brengen taferelen uit het Lijdensverhaal.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk het volledige aanbod hotels in Siena en haal het beste uit je vakantie!

 1. Museo dell’Opera Metropolitana & Duomo Nuovo

Al in 1339, toen de Dom nog lang niet was voltooid, begon men aan de bouw van een nieuwe kathedraal, de duomo nuovo. Dat nieuwe bouwwerk werd nooit voltooid, enkel het rechterzijschip met 3 hoge arcaden en een hoge boog genaamd ‘il Facciatone’ werden afgewerkt. Er wordt beweerd dat dit het meest waardevolle kathedraalmuseum is dat er bestaat. Je kan hier naar kunstwerkschatten kijken die bestemd waren voor de voorgevel en het interieur van de nieuwe kathedraal, zoals beeldhouwwerken, bronzen voorwerpen, schilderijen, voorwerpen in goud, in terracotta, borduurwerk enz.

 1. Complesso Museale di Santa Maria della Scala

Het Santa Maria della Scala ziekenhuis is gelegen tegenover de Duomo. ‘Della Scala’ verwijst dan ook naar ligging tegenover de trappen van de Dom. Dit ziekenhuis is het oudste van Europa, gebouwd in de 12de eeuw. Tot 1990 was het in gebruik als ziekenhuis, maar nu is er een museacomplex ondergebracht: een archeologisch museum met Etruskische vondsten uit Siena, de Sala del Pellegrinaio met een frescocyclus van Domenico di Bartolo, de Cappella delle Reliquie, Cappella della Madonna, de hospitaalkerk Santissima Annunziata en de Santa Maria della Scala kerk. Verschillende musea met één voor één een rijke collectie die je kan bewonderen.

 1. Pinacoteca Nazionale

Dit moet gezien worden als één van de belangrijkste musea van Italië. Je vindt hier verdeeld over 38 zalen een plejade aan beroemde kunstenaars naast minder bekende kunstenaar, maar de waarde van de werken is bijna onberekenbaar. De verzameling bestaat uit werken van de Siënese school gaande van de 12de eeuw tot de 17de eeuw. Je vindt hier evengoed schilderijen van Vlaamse en Hollandse meesters. Het begon met een aantal werken die een abt verzamelde, maar die collectie breidde zich steeds verder uit met stukken uit kloosters, kerken, opgeheven religieuze orden enzovoort. Het gebouw waarin de pinacotheek gevestigd is, is het Palazzo Buonsignori. Een ‘kunstwerk’ op zich eigenlijk, want dit is een zeer mooi laat-gotisch gebouw.

 1. Uitzichtspunt Sant’Agostino

Wat je ook zeker niet mag missen is een tussenstopje bij deze groene zone met een uitzichtspunt Sant’Agostino. Dit is een verborgen spot die voor velen een echte openbaring is. Je verwacht namelijk nooit dat je op enkele stappen van de drukke toeristenwegen hier zomaar een heerlijk groen plekje kan aantreffen. Loop hier rustig rond, vlei je neer op het gras, neem een bankje en geniet van een totaal andere blik op Siena.

 1. Palazzo Pubblico (Museo Civico)

Het Palazzo Publico zit in een bakstenen kleedje en heeft een strakke lijn met eenvoudige versiering van bogen en spitsbogen. Het is een schoolvoorbeeld van de Toscaanse gotische stijl. Met de bouw begon men halfweg de 13de eeuw en die duurde tot 1310. In 1680 kwam er nog een uitbreiding. Dit gebouw diende voor de zetel van de Raad van Negen en is vandaag nog altijd het stadhuis.

In het Palazzo is naast de gemeenteraad ook het Museo Civico ondergebracht, een zeer waardevol museum. Je gaat er van de ene mooie zaal in de andere. Je ziet er onder meer fresco’s van Simone Martini, één van de belangrijkste Italiaanse kunstschilders uit de 14de eeuw. De ‘Maestà’ en het doek ‘Guidoriccio da Fogliano’ zijn 2 meesterwerken van Martini. Ook de werken van Ambrogio Lorenzetti verdienen je aandacht. Hier is werkelijk het summum van kunstenaars uit de Siënese School samengebracht.

 1. Oratorio di San Bernardino

Het Oratorio di San Bernardino is gebouwd op plaats waar San Bernardino vaak bedelde. Op de bovenverdieping is een schitterende plafond te bezichtigen. De versieringen van het stucwerk is van Turapilli Ventura. De frescocyclus toont verhalen waarin de H. Maagd wordt vereerd, uit de 16de eeuw, geschilderd door Girolamo del Pacchia, Domenico Beccafumi en Sodoma. Er is ook een Madonna boven het altaar, die is van Beccafumi.

Onze tip: Wil je graag een daguitstap maken in Siena? Bestel je tours en excursies in Siena online op voorhand! Zo kan je ellenlange wachtrijen vermijden.

 1. Basiliek San Francesco

Deze basiliek is een voorbeeld van een bedelordekerk. Halfweg de 13de eeuw werd het gebouw opgetrokken, tijdens de 14de en 15de eeuw vervolgens vergroot. Het interieur is wat aan de sobere kant, aangezien veel van de kerkschatten verloren gingen in een brand in 1655. Opvallend zijn wel de muren die wit-zwarte strepen hebben en het is geen marmer, al lijkt het daar wel op.

 1. Piazza Salimbeni

Een klein pleintje, maar wel één met 3 paleizen errond. Het achterste paleis is Palazzo Salimbeni, een 14de eeuws gebouw met gotische kenmerken. Misschien zie je hier mannen en vrouwen in nette kostuums binnen en buiten en uitlopen, want het palazzo bevat de hoofdzetel van de Monte de Paschi di Siena, de oudste bank van Italië opgericht in 1472. Rechts staat het Palazzo Spanocchi en links het Palazzo Tantucci. Het standbeeld is een afbeelding van een econoom Sallustio Bandini.

 1. Basiliek San Domenico

Deze hoge kloosterkerk is volledig in baksteen opgetrokken en gebouwd tussen 1226 en 1465. Het is wat men noemt een ‘zaalkerk’ en de ruimte maak zijn naam waar, want wanneer je binnenwandelt, krijg je meteen het gevoel alsof je in een grote zaal binnenkomt. In de Santa Caterinakapel bevindt zich een reliekschrijn met de schedel van Catarina in een marmer tabernakel. Aan beide zijden van de kapel fresco’s te zien, gemaakt door Sodoma. De crypte van de basiliek werd er in 1300 aan toegevoegd. Deze onderbouw is op zich eigenlijk een kerk waarin doden begraven werden. Verder nog schilderijen te bezichtigen van Matteo di Giovanni en fresco’s van Francesco Vanni.

 1. Casa Santa Caterine

Casa Sante Caterine is het huis waar Caterina Benincasa woonde tussen 1347 en 1380. Toen Catarina nog een kind was, kreeg ze een visioen. Ze besloot daarom om haar leven toe te wijden aan Christus. Ze volgde een leven volgens de strenge regels van de Dominicanen. Zij gaf om de zieken en de armen. In steden als Firenze, Pisa en Lucca ging ze anderen overtuigen om haar in haar geloof te volgen en ging ze onderhandelen met politieke leiders van steden die in onmin met elkaar leefden. Catarina werd heilig verklaard in 1461, ze is samen met Franciscus van Assisi de beschermheilige van Italië. Het huis is nu ingericht als een bedevaartsoord. Het heeft een mooi kerkje en is gratis te bezoeken.

 1. Waar overnachten in Siena?

Voor je bezoek aan de Italiaanse stad Siena, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Siena online bekijken.

Hotel Alma Domus

Hotel Alma Domus is gevestigd in een gebouw uit de 13e eeuw en biedt ruime, verwarmde kamers in het historische centrum van Siena. De accommodatie biedt ook een prachtig uitzicht over het centrum van de stad. Iedere ochtend kan je de dag beginnen met een typisch Italiaans ontbijt geserveerd met vers gezette koffie of cappuccino en zoete deegwaren. Meer info en boeken.

Siena Vip B&B

De sfeervolle Siena Vip B&B ligt in het hart van Siena, direct tegenover de middeleeuwse Fontein van Fontebranda. De Bed and Breakfast beschikt over een terras en biedt elegant ingerichte kamers met parketvloeren en een eigen badkamer met douche. Sommige kamers van de bed & breakfast bieden uitzicht op de tuin. Dagelijkst wordt er een continentaal ontbijt met zoete en hartige producten en glutenvrije opties geserveerd. En nadien kan je nog even genieten van het zonnetje in de privétuin met ligstoelen en zitjes. Meer info en boeken.

 1. Mis niets: download onze gratis reisgids Toscane

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Toscane? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen + volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Toscane en ga op pad!

Toscane

Gratis reisgids Toscane downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 2 oktober 2020 - Maho

Interessant, ben er jaren geleden geweest zou er heel graag nog eens terug naar toe gaan

- 19 augustus 2019 - Jea

Altijd goede reisgidsen! Handig in gebruik en compleet, overzichtelijke stadsplannen!

- 12 augustus 2019 - Rina

Super handig. Aanvullingen: openingstijden van de musea etc. Ticket mogelijkheden

- 12 augustus 2019 - snelof

zeer volledige en gedetailleerde gids, je komt ook op de mooiste soms niet toeristische plekjes. Ik ben verknocht aan jullie stadswandelingen. Niet alleen de buitenlandse ook deze binnen België zijn top!!!! We werden meermaals aangesproken tijdens onze wandeling, het bundeltje met de uitgeschreven wandeling, viel dus op. Mensen volgden ons soms op wat afstand om mee te genieten.

- 17 juni 2019 - Kouwen van Caroline

Wat een leuke routes. Heel inspirerend, super om je hiermee te kunnen voorbereiden. Nu nog meer zin om te vertrekken! Helemaal blij met deze tips en routes.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?