15 x bezienswaardigheden in Volterra: wat zien en doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x bezienswaardigheden in Volterra: wat zien en doen tijdens je bezoek?

10 juni 2022 in Toscane1 reactie

Volterra is een sfeervol stadje hoog gelegen boven de Cecina vallei

Wanneer je hier rondwandelt, word je van het ene tijdperk in het andere gebracht dankzij de Etrusken en de Romeinen die hier een grote erfenis nalieten. Je vindt in dit stadje onder andere restanten van hun verblijf in musea, een amfitheater en de muur die alles omringt. De middeleeuwse straatjes en steegjes lopen niet overbevolkt vol met toeristen waardoor je ook kan genieten van de rust.

Het kost je wel een inspanning om dit stadje te trotseren, want je zal verschillende hellende straatjes moeten overwinnen, maar de gemoedelijke sfeer van Volterra, de mooie uitzichtpunten, de kathedraal, gezellige pleintjes, de vele paleizen en de musea maken het allemaal de moeite waard. Trek dus je beste paar wandelschoenen aan en ga op pad!

Georganiseerde tours & tickets in Volterra

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Volterra bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een gids en tour en geniet van de omgeving en Volterra. Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden in Volterra online.

Inhoud artikel

 1. Teatro Romano

Dit Romeinse amfitheater is ten tijde van keizer Augustus gebouwd in opdracht van de familie Cecina. Het bood plaats aan zo’n 2000 mensen. De hogere delen die je ziet, zijn een reconstructie van de bühne. Aanpalend bij het amfitheater bevinden zich nog enkele ruïnes van Romeinse thermen uit de 3de of 4de eeuw na Christus.

Heel lang bleef dit zicht onttrokken aan het oog, want pas vanaf 1950 zijn de opgravingen hier begonnen. Gelukkig kan je er vandaag dus wel terecht voor een staaltje geschiedenis.

STADSWANDELING: Wil je graag niets missen van je verblijf in Volterra? Download onze stadswandeling door het centrum van Volterra en ontdek dé mooiste bezienswaardigheden van de stad.

 1. Pinacoteca Museo Civico

Tegelijk het Stedelijk museum van Volterra, een schilderijmuseum (pinacoteca) en een museum over albast: alle 3 gehuisvest in het Palazzo Minucci Solaini. Dit paleis uit de renaissance werd in opdracht van de familie Minucci op poten gezet. Onder de schilderijen zijn vooral altaarstukken te zien waarbij de Kruisafneming (1521) van Rosso Fiorentino het parelstuk is van de expositie. Andere namen van kunstschilders zijn Luca Signorelli, Ghirlandaio, Taddeo di Bartolo.

In hetzelfde gebouw is ook het albast ecomuseum gevestigd

Albas is een goed te bewerken ‘zachte’ steen en de albastbewerking maakte lang deel uit van één van de belangrijkste handelsactiviteiten in Volterra, zeker in de Etruskische periode. Na een lange onderbreking werd er nieuw leven in geblazen. Het museum toont de bewerking van albast, de geschiedenis van deze kunstnijverheid en uiteraard heel wat sculpturen in albast. In de stad zelf merk je echter heel weinig van de aanwezige albastnijverheid.

 1. Casa-torre Toscano

De Casa-torre Toscano, ging oorspronkelijk nog hoger zijn, maar een wet verplichtte om de torenhoogte te verlagen. De toren behoorde toe aan de familie Toscano (vandaar de naam) die het bouwwerk lieten opzetten begin 12de eeuw. Het moet er binnenin vrij donker zijn geweest, aangezien er geen ramen te bespeuren zijn. De woontoren ernaast, die in 1250 werd gebouwd voor dezelfde familie Toscano, bevat gelukkig wel enkele vensters.

 1. Museo Etrusco Guarnacci

Dit museum bevat één van de rijkste collecties op het gebied van voorwerpen uit de Etruskische beschaving. De op 2 verdiepingen getoonde vondsten komen niet enkel uit Volterra, maar uit de brede omgeving. De collecties bestaan uit sieraden, munten, vaatwerk, beeldjes... Abt Mario Guarnacci, geboren in Volterra en naar wie het museum is vernoemd, bezat een bijzonder grote verzameling voorwerpen uit de Etruskische tijd, die hij aan de stad Volterra schonk eind 18de eeuw.

Het museum bevat een waardevolle en unieke collectie van asurnen met reliëfs uit die Etruskische periode. Deze urnen (meer dan 600 stuks) zijn gemaakt van tufsteen of albast en kregen in het museum een plaats gerangschikt volgens thema. Je kan je met de getoonde voorwerpen een goed beeld vormen over de begrafeniscultus.

Ben je nog op zoek naar een aangename accommodatie? Bekijk alvast het volledige aanbod hotels en B&B's in Volterra en haal het beste uit je verblijf!
 1. Fortezza Medicea

Het fort Medicea zie je al van ver staan wanneer je Volterra nadert. Het werd in twee verschillende tijden opgericht. Het oudste gedeelte dateert uit halfweg de 14de eeuw en nadat Firenze de macht kreeg over Volterra liet de Medici dynastie ook het andere deel bouwen van 1474 tot 1492. Het kasteel kreeg al vlug de functie van gevangenis.

Vandaag de dag is het kasteel nog in restauratie en gedeeltelijk in gebruik voor het gevangeniswezen. De moderne gevangenis bevindt zich even buiten de stad.

 1. Parco Archeologico

In 1926 vonden voor het eerst opgravingen plaats. Toen werden onder andere de ruïnes van 2 Etruskische tempels ontdekt. Er zijn daarnaast ook sporen gevonden van een onderaards Romeins waterreservoir. Kortom: hier vind je de archeologische opgravingen van de acropoli van de oude Etruskische stad en je bezoekt zo ook meteen één van de grootste stukken groen van de stad.

 1. Palazzo dei Priori

Het imposante Palazzo dei Priori op het gelijknamige Piazza is al heel oud, het werd namelijk gebouwd tussen 1208 en 1257. Er zijn weliswaar al enkele wijzigingen doorgevoerd. Zo is er van de loggia jammer genoeg geen spoor meer te bekennen. Bemerk tijdens je bezoek wel de fraaie wapenschilden in terracotta. Nog iets opmerkelijk zijn de kantelen die meestal niet afgerond zijn, terwijl dat hier wel het geval is.

Ga ook eens wat dichter bij de muur staan om de ‘canna volterrana te kunnen zien: een lengtemaat die in de middeleeuwen werd gebruikt. Tegenwoordig wordt hier nog steeds de gemeenteraad gehouden. Die vindt plaats in de prachtige raadzaal waar fresco’s uit de 14de eeuw de muren versieren. Deze raadzaal is te bezichtigen.

RONDREIS: Wil je graag nog meer zien van Toscane? Download onze 8-daagse rondreis door Toscane en kom langs de mooiste steden.

 1. Palazzo Incontri Viti

Op huisnummer 41 (bekijk de ligging) vind je één van de mooiste gevels van Volterra die dateert van het begin van de 16de eeuw. Jammer genoeg is de schoonheid van de meer dan 40 meter lange gevel wat moeilijk te bewonderen door de smalle straat. Op de benedenverdieping werd van Palazzo Incontri Viti werd een theater ingericht.

Tegenwoordig kan je tijdens je bezoek enkele antieke meubels en porselein uit de periode tussen de 15de en 20ste eeuw gaan bewonderen. Een deel van het paleis wordt nog bewoond door nazaten van de Viti familie.

Neem alvast een kijkje binnenin Palazzo Incontri Viti en krijg een idee van hoe het interieur eruitziet

 1. Duomo Santa Maria Assunta

De Duomo Santa Maria Assunta werd gebouwd in romaanse stijl in 1210. De gevel, waarvan de oudste delen dateren uit 1120, heeft een vrij sober uitzicht. Het interieur is daarentegen veel rijker versierd. Binnen vind je de polychrome beeldengroep met de Kruisafname van Christus, één van de best bewaarde houten beelden met dit thema uit de 13de eeuw.

Er zijn ook diverse zijaltaren met schilderijen. En de preekstoel toont een afbeelding van het Laatste Avondmaal, een reliëf uit de 13de eeuw. Verder heb je nog 2 zijkapellen met in de grootste een Christusfiguur.

TICKETS: Je kan je tickets voor een bezoek aan de Kathedraal van Santa Maria Assunta op voorhand boeken.

 1. Palazzo Pretorio

De Palazzo Pretorio is een opvallend gebouw met 3 bogen. Eigenlijk is dit een ombouw van woontorens en paleizen uit de 12de en 13de eeuw. De rechtse toren, Torre del Podèsta, diende toen als gevangenis. Zin om eventjes uit te rusten op een bankje? Dan heb ik nog een leuke bezigheid voor je: ga op zoek naar het varken op de gevel van het Palazzo Pretorio!

 1. Battistero

Het voorportaal en de frontgevel met de witte en zwarte marmeren strepen van de Battistero dateert vermoedelijk uit eind de 13de eeuw. De koepel dateert uit de 16de eeuw. Het interieur is eenvoudig, je vindt er ook een doopvont met een beeld van Johannes de Doper is uit 1757 met marmer uit Carrrara, gebeeldhouwd door Giovanni Vacca.

Graag zoveel mogelijk van Toscane zien? Koop onze reisgids Toscane en ontdek dé mooiste plekjes en bezienswaardigheden van het land.
 1. Porta all'Arco

De oudste delen van de Porta all'Arco stammen uit de Etruskische periode, namelijk de 5de en 4de eeuw voor Christus. De boog zou uit de Hellenistische tijd dateren. Je ziet nog vaag de contouren van 3 koppen, vermoedelijk een representatie van de god Zeus en 2 van zijn zonen Castor en Pollux.

In 1944 tijdens Tweede Wereldoorlog probeerden de inwoners zich te beschermen tegen de Duitse bommen door de poort op te vullen met straatstenen. Deze plek biedt je tot slot een mooi uitzicht op het dal van Cecina.

Weetje: Volterra speelt een belangrijke rol in de boeken en films van Twilight. In het tweede boek reist Bella naar Volterra, "de stad van vampieren", om Edward te redden. Twilight fans kunnen een tour volgen om alle plaatsen uit de film te verkennen. Boek deze tocht door Volterra hier.
 1. Kunstatelier Alab’Arte

Alab’Arte is een kunstatelier in het hartje van Volterra, gespecialiseerd in beeldhouwwerk uit albast. Deze witte, bijna transparante, steensoort werd veel gebruikt door de Etrusken rond de 5de eeuw voor Christus om bijvoorbeeld urnen te maken. Vandaag de dag is Alab'Arte is de enige atelier in Volterra die de ambachtelijke albasten beeldhouwkunst vertegenwoordigt. Kunstenaars Roberto Chiti en Giorgio Finazzo geven je met plezier een korte rondleiding in hun studio terwijl ze kort een woordje uitleg geven.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf? Het Agrihotel Il Palagetto ligt in de Toscaanse heuvels en biedt een panoramisch uitzicht over het prachtige groene landschap. Een absolute aanrader als je op zoek bent naar een plek in het hart van Toscane. Neem een frisse duik in het zwembad en geniet van het onvergetelijke uitzicht. Er worden ook verschillende kooklessen, evenals wijn- en olijfolieproeverijen georganiseerd. Meer info en boeken.

 1. San Francesco kerk

De San Francesco kerk ligt in het midden van de stad en dateert uit de 13de eeuw. De eenvoudige stenen kerk ziet er langs de buitenkant niet zo speciaal uit, maar je zal versteld staan van de binnenkant. Je ziet er enkele marmeren monumenten voor leden van de aristocratische familie van graven Guidi, die beschermheren van de orde waren. Naast het altaar bevindt zich namelijk een reeks mooie fresco’s die opvallend goed bewaard zijn gebleven. Zeker een bezoekje waard dus wanneer je in Volterra bent.

 1. Een hapje eten in de pastafabriek Ristorante da Beppino

Ristorante da Beppino is naast restaurant ook een pastafabriek! De pasta, gnocchi en ravioli op de menukaart zijn dan ook vers en huisgemaakt. Steek je graag ook je handen uit de mouw in de keuken? Dan kan ze zelf ook meedoen aan één van hun kooklessen in de fabriek. Je gaat aan de slag met traditionele recepten en je ontdekt de geschiedenis van pasta, de ingrediënten en de tradities die al generaties lang gevolgd worden. Een betere plaats om verse pasta te leren maken in Volterra bestaat niet.

 1. Prachtig uitzicht over Volterra vanaf de Balze kliffen

De Balze kliffen zijn een geologisch fenomeen op een boogscheut van Volterra (bekijk ligging). De kloven zijn ontstaan door een langdurige bodemerosie: wanneer regenwater over de zwakste lagen van het oppervlak stroomt, hebben de onderliggende lagen, die voornamelijk uit klei bestaan, de neiging om weg te schuiven. In de loop der jaren zijn er reeds kerken, kloosters, straten en dergelijke weggespoeld. Vanuit de Balze kliffen heb je een schitterend uitzicht over de stad Volterra en de typisch Toscaanse heuvels.

 1. Waar overnachten in Volterra?

Voor je bezoek aan het verrassende Volterra, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Volterra online bekijken.

Chiostro Delle Monache Hostel Volterra

Chiostro delle Monache is gevestigd in een voormalig franciscanenklooster uit de 15e eeuw en ligt net buiten de Etruskische muren van Volterra. De accommodatie beschikt over ruime, eenvoudig ingerichte kamers met eigen badkamer, 2 gratis parkeerterreinen en een originele kloostergalerij. Je kan even uitrusten in de tv-lounge of het gezellige café terwijl je kinderen zich vermaken op de speelplaats. Iedere ochtend kan je in een gemeenschappelijk ruimte met fresco's terecht voor een heerlijk ontbijtje. Meer info en boeken.

Hotel La Locanda

Hotel La Locanda is gelegen in het historische centrum van Volterra en biedt klassieke kamers met gratis WiFi. Dit omgebouwde klooster is versierd met Etruskisch houtsnijwerk en behoorde ooit toe aan historicus Anton Filippo Giacchi.

Alle kamers van La Locanda zijn standaard voorzien van een satelliet-tv en een minibar. Sommige kamers beschikken ook over een bubbelbad of een hydromassagedouche. Na het ontbijtje kan je nog even genieten in de aangename kleine tuin van het hotel. Meer info en boeken.

 1. Mis niets: download onze gratis reisgids Toscane

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Toscane? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen + volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Toscane en ga op pad!

Toscane

Gratis reisgids Toscane downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?