Piazza San Marco plein in Venetië bezoeken? Alle tips en info

Volledige reisgids kopen voor € 5

Piazza San Marco plein in Venetië bezoeken? Alle tips en info

29 maart 2022 in Venetië0 reacties

Bewonder de iconische gebouwen en ontdek kunstschatten op hét plein van Venetië

Het San Marcoplein in Venetië is een van de bekendste pleinen ter wereld. Piazza San Marco mag dan uiteraard zeker niet ontbreken op je lijstje wanneer je in de stad bent.

Op dit plein vind je het al even bekende Dogepaleis met de Brug der Zuchten en de rijkelijk gedecoreerde basiliek van San Marco. Dit kan je dus gerust de absolute essential noemen voor je citytrip Venetië.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van het San Marcoplein

De geschiedenis van het Piazza San Marco gaat al terug tot de 9e eeuw. In de gouden eeuwen van Venetië was San Marco reeds een belangrijk handelscentrum. Hier lag de toegang tot de zee namelijk, dus zowel vanuit economisch als politiek standpunt was het altijd al een strategische locatie.

De meeste religieuze gebouwen op het plein zoals de Basiliek van San Marco en de Campanile di San Marco stammen uit de 12e eeuw. Vanaf dan begonnen ook de belangrijkste religieuze bijeenkomsten door te gaan op San Marco. Gaandeweg nam de invloed van Venetië als handelsmacht af. Vandaag is het plein vooral een zeer populaire toeristische hotspot met heel wat historische bezienswaardigheden.

STADSWANDELING: Met onze stadswandeling door Venetië kom je alvast langs het Piazza San Marco en veel meer andere topbezienswaardigheden in Venetië.

 1. De levendige galerijen en orkest op het San Marcoplein

Behalve de vele bezienswaardigheden, kenmerkt de Piazza San Marco zich ook door de galerijen die het hele plein omkaderen. Je vindt er tal van sfeervolle winkeltjeswinkels, gezellige terrassen en lokale kunstgalerijen.

Een koffietje gaan drinken bij bijvoorbeeld het statige Caffè Florian is hier een erg dure aangelegenheid, maar je krijgt waar voor je geld. Er wordt hier vrijwel iedere dag live muziek gespeeld door een orkest.

 1. San Marcobasiliek

De Basilica di San Marco is de blikvanger van het San Marcoplein. De rijkelijk gedecoreerde kerk bevat talloze kunstschatten. Je hebt waarschijnlijk dagen nodig om iedere afgebeelde Bijbelse figuur zelfs maar te kunnen bekijken. De meest opvallende en bekendste werken zijn wellicht de bronzen vierspan boven de hoofdingang, de vele engelenbeelden en de gouden plafondmozaïeken en het altaar die het interieur van de kerk domineren.

Je kan de basiliek gratis bezoeken, maar de wachtrijen zijn logischerwijs zeer lang. Wil je alles uit je bezoek halen? Dan kan je best meegaan met een gegidste tour langs de belangrijkste bezienswaardigheden van het San Marcoplein. Op die manier krijg je ook overal voorrang. Boek hier je tickets voor een gegidste tour in de San Marcobasiliek + andere bezienswaardigheden op het plein.

 1. De twee zuilen van San Marco en San Todaro

Bij de waterkant zie je twee hoge pilaren met beelden. Dit zijn de Colonna di San Marco e San Todaro. Op de ene zuil pronkt de gevleugelde Leeuw van Venetië, die symbool staat voor San Marco. De andere zuil heeft een beeld van de heilige San Teodoro. Het is hier dat ook jaarlijks veel evenementen van het Carnaval in Venetië plaatsvinden.

 1. Campanile di San Marco

De Campanile di San Marco is de iconische hoge toren met de rode bakstenen en het groene dak naast de basiliek van San Marco. Helemaal bovenop de torenspits prijkt een gouden engel. Voor deze toren in de 16e eeuw werd verhoogd en omgebouwd tot klokkentoren, deed hij dienst als vuurtoren.

De huidige toren dateert echter van de 20e eeuw. De vroegere toren stortte in en het zou bijna 10 jaar duren om hem herop te bouwen en zijn oorspronkelijke uitzicht terug te geven. Je kan de toren ook zelf beklimmen voor 10€ en in ruil daarvoor krijg je boven een schitterend uitzicht over de stad en de lagune. Ook het vermelden waard zijn de vele mozaïeken in de toren zelf. Het is zeker geen saaie trap naar boven toe.

 1. Dogepaleis en Brug der Zuchten

Het Dogepaleis bevindt zich aan de oevers van het Canal Grande op het San Marcoplein. Dit is een van de bekendste musea van Venetië. Het is genoemd naar de Doge, de voormalige staatshoofden van de Republiek Venetië. Hier kan je terecht voor een indrukwekkende reeks gedecoreerde zalen. Het aantal kunstwerken is opnieuw bijna niet te tellen.

Hier vind je ook de Brug der Zuchten terug. Deze brug dankt zijn naam aan de gevangenis die aan de overkant ligt. Gevangenen werden vroeger via het Dogepaleis over de brug geleid, waar ze door de raamopeningen nog een laatste blik konden werpen op de vrije wereld vooraleer ze eenzaam werden opgesloten. Dat ging natuurlijk gepaard met een diepe zucht.

Wil je graag meerdere musea bezoeken op Piazza San Marco? Dan kan je best een Venetië museumpas aankopen waarmee je zowel het Dogepaleis als Museo Archeologico, de Bibliotheca en Museo Correr binnen mag, alsook tal van andere Venetiaanse musea. Bestel hier je Museumpas online.

Wil je graag de bezienswaardigheden op het San Marcoplein bezoeken met een gids? Dan zijn er tal van tours beschikbaar die je vooraf online kan boeken. Op die manier krijg je ook voorrang bij de drukst bezochte plaatsen. Boek je tour hier online.

 1. Torre dell' Orologio

De Torre dell’ Orologio is een toren met astronomisch uurwerk en bel nabij de basiliek. Op deze toren zie je de gevleugelde leeuw van San Marco opnieuw terugkomen. Wanneer de bel gaat luiden, zie je twee koperen beelden in actie.

Het is ook mogelijk om deze toren te bezoeken, een aanrader voor techneuten, want je kan het mechanisme van de klok bewonderen.

 1. Merceria Orologio

De Merceria Orologio is een van de belangrijkste winkelstraten van Venetië. Je kan de straat inwandelen door onder de Torre d’Orologio door te gaan. Vooral de vele modezaken en juweliers springen hier in het oog van menig shoppingliefhebber.

 1. Museo Correr

Het Museo Correr is een kleiner museum op het San Marcoplein. Net als andere monumenten staat het eveneens bekend om zijn rijkelijk versierde interieur met kunstwerken op het plafond, op de vloer en op de wanden. Verder herbergt het museum vooral kunst uit de periode 13e – 17e eeuw.

Ben jij een cultuurliefhebber en bezoek je graag lokale musea? Bekijk dan zeker ons overzicht met de mooiste musea in Venetië.
 1. Biblioteca Nazionale Marciana

De bibliotheek op het San Marcoplein heeft een van de oudste en grootste collecties van klassieke werken ter wereld. Dit komt onder meer omdat er in de 17e eeuw een wet bestond die een kopie voor de bibliotheek verplichtte van ieder nieuw boek dat in de stad werd gedrukt.

Daarnaast zorgden tal van schenkingen er door de eeuwen heen voor dat de collectie nog groter werd. Net als in de andere gebouwen is er ook hier aan fraaie decoraties geen gebrek.

 1. La Zecca

La Zecca is de voormalige munterij van Venetië. Dit gebouw uit de 16e eeuw ligt aan het Canal Grande aan de achterzijde van het San Marcoplein. Het munthuis was in gebruik tot in de 19e eeuw. Vandaag is het een onderdeel van de Biblioteca Marciana.

 1. Museo Archeologico

Het archeologisch museum van Venetië bevat heel wat kunstwerken en andere voorwerpen uit de tijd van de Romeinen en de Grieken. Daarnaast zijn er ook schatten uit Egypte en Babylonië te vinden.

REISGIDS: Wil je graag zoveel mogelijk zien tijdens je citytrip in Venetië? Download dan zeker onze reisgids Venetië en geniet ten volle van je verblijf.

 1. Giardini Reali

De Koninklijke Tuinen van Venetië liggen net achter de Bibliotheca aan de waterkant van het Canal Grande. Dit park is vooral in de zomer de moeite waard, wanneer de vele Afrikaanse lelies in verschillende kleuren in bloei staan.

Wanneer je de Vaporetto neemt naar het San Marcoplein is dit eigenlijk het eerste wat je te zien krijgt. De tuinen liggen vlakbij de halte van de waterbus. Ook wanneer je van plan bent om een eilandentour te maken naar Murano of Burano is de kans groot dat je hier aan boord gaat.

 1. Ponte della Paglia

De Ponte della Paglia is een van de oudste stenen bruggen van de stad. De oorspronkelijke brug dateert uit de 14e eeuw. Maar het huidige bouwwerk is van 1847. Je vindt hem net voorbij de Colonna di San Marco aan de achterkant van het Dogepaleis. Deze brug is vooral populair bij toeristen omdat het de beste plaats is om een foto te maken van de Brug der Zuchten.

 1. Hoe het San Marcoplein bereiken?

Met de Vaporetto

Vanaf het station Santa Lucia neem je de vaporetto Lijn 1 die door het Canal Grande vaart. Zo kom je in ongeveer 45 minuten bij de halte San Marco. Dit is zowat de snelste manier om er te geraken. Boek je tickets vooraf online.

Te voet

Vanaf het station is het ongeveer 3 à 3,5 kilometer wandelen naar het San Marcoplein, afhankelijk van de precieze weg die je volgt. Reken erop dat de straten van Venetië een echte doolhof kunnen zijn en dat het er in het hoogseizoen zeer druk is. Je zal dus makkelijk een uur erover doen om het San Marcoplein te bereiken.

Gouden tip: maak gebruik van een wandel-GPS en vertrouw niet zomaar op de pijltjes naar San Marco. Die zijn vaak niet goed zichtbaar. Voor je het weet heb je er een of meer pijltjes gemist en loop je verkeerd.

 1. Kaartje: waar ligt het San Marcoplein?

 1. Leuke weetjes over het San Marcoplein

Het San Marcoplein loopt soms onder water

Het water is tegelijk de beste vriend en de grootste vijand van de stad. Overstromingen in Venetië komen in de najaarsmaanden dikwijls voor, en daarbij kan het ook zo ver komen dat het San Marcoplein onder water komt te staan. Dit gebeurt soms door een combinatie van stormweer en hoogtij. In 2021 stond het plein op die manier blank. De laatste jaren gebeurt het steeds vaker.

Verbod op cruiseschepen

Het San Marcoplein was jarenlang een populaire bestemming voor cruiseschepen om aan te meren. De reusachtige schepen voeren dan vanaf de zee het kanaal van Giudecca in om aan te meren aan de monding van het Canal Grande, waar het San Marcoplein ligt.

Doorheen de jaren kwam het ene cruiseschip na het andere er aanmeren, met alle overlast van dien op vlak van milieuvervuiling, lawaai en extra hordes dagjestoeristen die eigenlijk maar weinig geld kwamen uitgeven in de lokale handelszaken. Daarom is het sinds 1 augustus 2021 verboden voor cruiseschepen om nog aan te meren bij het San Marcoplein.

Duiven op het San Marcoplein

De locals hebben een haat-liefdeverhouding met de vele duiven op het San Marcoplein. De vogels zijn in de loop der jaren eigenlijk een toeristische attractie op zich geworden. Menig straatartiest verzint wel eens een grappige act met de duiven in de hoofdrol. Maar het spreekt vanzelf dat ze ook zorgen voor heel wat overlast.

 1. Tip: Bezoek alle musea op het San Marcoplein met de Museumpas of ga mee met een gids

Wil je graag meerdere musea bezoeken op Piazza San Marco? Dan kan je een museumpas aanschaffen waarmee je zowel het Dogepaleis als Museo Archeologico, de Bibliotheca en Museo Correr binnen mag, alsook tal van andere Venetiaanse musea. Bestel hier je Museumpas online.

Wil je graag de bezienswaardigheden op het San Marcoplein bezoeken met een gids? Dan zijn er tal van tours beschikbaar die je vooraf online kan boeken. Op die manier krijg je ook voorrang bij de drukst bezochte plaatsen. Boek je tour hier online.

 1. Waar overnachten in Venetië?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats voor je vakantie in Venetië? Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Venetië.

 • Venetië: Het 4-sterren Hotel Rialto ligt tegenover de Rialtobrug en biedt kamers aan met een traditioneel Venetiaanse inrichting. Begin je dag op een onvergetelijke manier door buiten op het terras te eten, met een briljant uitzicht op het Canal Grande. Meer info en boeken.
 • Venetië: Genieten van een drankje op terras in hartje Venetië? Bij B&B Ca' San Rocco kan dat! Deze charmante accommodatie is omringd door planten en tuinen: de perfecte plek voor natuurliefhebbers om te ontspannen. Meer info en boeken.
 • Lido: Wandel langs het uitgestrekte strand van het eiland Lido en rust nadien lekker uit in het historische Hotel Byron. Je kan genieten van de schoonheid van de nabijgelegen Venetiaanse lagune, of volledig ontspannen in de smaakvol ingerichte kamers met uitzicht op het terras in de tuin. Meer info en boeken.
 • Burano: Wil je graag op het eiland overnachten? Boek dan een verblijf in het vakantiehuis Night Galleria - bed & art gevestigd in een van de gekleurde huisjes. De accommodatie biedt ook uitzicht op de lagune van Venetië. Meer info en boeken.
 1. Download je gratis stadswandeling Venetië

Citytrip naar Venetië? Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Venetië. Ideaal om Venetië volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien? Koop onze reisgids Venetië met volledig uitgewerkte stadswandeling + 35 highlights en heel wat verborgen pareltjes (én GPS coördinaten)! Eerst uitproberen? Download zeker ook de gratis preview stadsgids Venetië en ga op pad!

Venetië

Gratis reisgids Venetië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?