Handige tips voor het plannen van een fietsroute in Kroatië

Volledige reisgids kopen voor € 10

Handige tips voor het plannen van een fietsroute in Kroatië

22 december 2023 in Kroatië1 reactie

Kroatië is een prachtig en uniek fietsland waar je echt onbegrensd kan fietsen. Er zijn bovendien ook veel mooie fietsroutes te vinden. Met name Istrië is heel populair bij fietsers, maar ook Dalmatië heeft verrassend veel moois te bieden.

Hoe dan ook zijn er wel een aantal zaken die je moet weten en waar je op moet letten bij een fietsvakantie in Kroatië. Neem je fiets-gps, cartridge en printpapier er maar al bij, want jij zal zo meteen willen starten met het plannen van je fietsvakantie in Kroatië.

Inhoud artikel

  1. Fietsen in het toeristische Istrië

Belangrijk om te weten is dat fietsen in Kroatië niet te vergelijken valt met fietsen in België. Wees heel zorgvuldig bij het selecteren van fietsroutes en bedenk goed welke locaties geschikt zijn. Het schiereiland Istrië staat in ieder geval bekend omwille van de vele fietsroutes. Je hebt er uiteenlopende hoogteverschillen en er zijn ruimschoots voldoende kant-en-klare fietsroutes die je kan gebruiken of waarop je jezelf kan baseren.

Deze fietsroutes zijn ook mooi met elkaar verbonden in een groot fietsnetwerk, waardoor je zelf eenvoudig een fietsroute kan uitstippelen. Op de website Istria Bike vind je alvast veel kant-en-klare fietsroutes terug. Ook kan je er meteen GPX-bestanden downloaden. Met apps als Topo GPS (iOS) of GPX Viewer (Android) kan je deze kaarten meteen gebruiken.

Opgelet: in Kroatië is het net zoals in België verboden om tijdens het fietsen een smartphone vast te houden. Als je je smartphone als gps gaat gebruiken, moet je deze dus vast aan je fiets monteren.
  1. Met de fiets Dalmatië verkennen

Dalmatië is een prachtig alternatief voor Istrië

Een goed alternatief voor Istrië is dan weer Dalmatië. Dalmatië is een kustregio waar je onder andere het nationaal park Krka vindt, bekend om de wonderlijke watervallen, maar ook om de 1.762 hoge berg Biokovo. Aan deze mooi kustregio zijn per slot van rekening de Dinarische Alpen gelegen.

Kustvlaktes afwisselen met uitdagende beklimmingen

Dit wil zeggen dat je in een enkele regio uitgestrekte kustvlaktes kan afwisselen met uitdagende beklimmingen. Ook hier heb je wel wat mooie fietsroutes, maar het nadeel is dan weer dat ze niet met elkaar verbonden zijn zoals dat in Istrië wel het geval is. Je zal dus zelf wat creativiteit aan de dag moeten leggen.

Google Maps is een heel goede hulp bij het plannen van fietsroutes in Dalmatië. Je kan er aangeven waar je wil vertrekken en waar je heen wil en vervolgens krijg je meteen de fietsweg te zien. Het nadeel is dan weer dat Google Maps helemaal geen rekening houdt met hoe gezellig of gevaarlijk een bepaalde fietsroute is.

Zo geeft Google Maps bijvoorbeeld ook de kustroute tussen plaatsen als Šibenik en Split weer. Bekijk dat even in Street View en je zal merken dat het er levensgevaarlijk fietsen is. Bovendien kom je langs een aantal plaatsjes die je liever niet bezoekt. Doe dus wat opzoekingswerk en kijk even in Google Street View of een route wel echt geschikt is. Vervolgens kan je eventueel aanpassingen doorvoeren.

Fietsen in de omgeving van Pakoštane en in de buurt van Vransko Jezero

Het is in ieder geval een goed idee om te fietsen in de omgeving van Pakoštane en in de buurt van Vransko Jezero. Je zal wel merken dat je je tijdens het fietsen in deze gebieden soms ver van de bewoonde wereld kan bevinden. Een smartphone voor noodgevallen is een must, maar de ontvangst is er ook niet altijd even goed. Zorg er daarom voor dat je jezelf kan redden en neem zeker een EHBO-kitje en een reparatiesetje mee.

Bescherm jezelf goed tegen de zon

Voldoende drinkwater, zonnecrème en een goede zonnebril is natuurlijk altijd wel een must. Omdat de ontvangst er soms wegvalt, voorzie je voor je routebeschrijving ook maar beter een plan B. Je printer is dan ook je beste vriend. Vanuit Google Maps kan je eenvoudig je fietsroute uitprinten.

Daarvoor hoef je in Google Maps gewoon even op het printer-icoontje te klikken. Je kan al dan niet de kaarten mee afdrukken of enkel wegbeschrijvingen printen. De wegsituatie is in Kroatië soms te onduidelijk om alleen op tekst te rekenen. Kies daarom voor de eerste optie.

  1. Fietsregels in Kroatië

Ten slotte zijn er ook nog een aantal verkeersregels die je als fietser moet kennen. Men is in Kroatië immers strenger dan in België.

  • Zo zijn kinderen tot 16 jaar er verplicht om een fietshelm te dragen, ook wanneer ze als passagier worden vervoerd.
  • Hoe dan ook is Kroatië geen geschikte fietsvakantie voor jonge tieners die zelf willen fietsen. Ze mogen er pas op de openbare weg fietsen vanaf 14 jaar.
  • Ze mogen er bovendien ook enkel onbegeleid fietsen als ze een fietsrijbewijs hebben. Dat maakt het allemaal wel wat complexer.
  • Voor volwassenen is het dan weer goed om te weten dat je 's nachts of bij slecht zicht (mistweer) een fluovestje moet dragen en natuurlijk je fietsverlichting moet branden.
  1. Waar overnachten in Kroatië? Onze favorieten

Voor je vakantie in Kroatië, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Kroatië online bekijken.

Onderstaande blogartikels kunnen ook alvast als inspiratie dienen:

  1. Mis niets tijdens je vakantie in Kroatië met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis door Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Kroatië.

Kroatië

Gratis reisgids Kroatië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 14 maart 2024 - Ton Nouwen

Ik ga eind mei naar Kroatie. heb wel heel veel informatie gekregen. Dank daarvoor

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?