Beste fietshelm 2024: Vergelijking + online kopen fietshelmen va € 25

Bestel je gedrukte boek voor € 17,95

Beste fietshelm 2024: Vergelijking + online kopen fietshelmen va € 25

1 januari 2022 in Reisinfo1 reactie

In België en Nederland is het dragen van een fietshelm niet verplicht. Maar het dragen van een helm op de fiets wordt wel sterk aangeraden, vooral voor kinderen en ouderen.

Het dragen van een fietshelm maakt het fietsen nu eenmaal een stuk veiliger. Bij een val of een ongeluk kan de helm je schedel beschermen en daardoor zelfs je leven redden.

Bij het kopen van een fietshelm zijn er echter wel wat zaken waar je op dient te letten om er voor te zorgen dat de helm je ook daadwerkelijk beschermt. Wij vertellen er graag meer over.

Inhoud artikel

 1. Waarom een (nieuwe) fietshelm?

1.1. Welk type zijn er?

1.2. Een fietshelm beschermt de fietser tegen hoofdletsels bij een val of een ander ongeluk op de fiets

Zo kan de fietshelm je beschermen tegen letsels zoals een schedelbreuk, maar ook tegen acceleratie-deceleratiefenomeen, wat kan gebeuren wanneer de hersenen na de beweging van een zware impact plots tot stilstand gezet worden.

Ook beschermt de fietshelm tegen hersenschuddingen, zodat je na een val niet rondloopt met misselijkheid, concentratieproblemen, evenwichtsstoornissen en andere mogelijke symptomen. Door een helm te dragen neemt het risico op dergelijke letsels met maar liefst 65 procent af.

1.3. Een schokabsorberende stof en harde bovenlaag beschermen je schedel

Een fietshelm werkt beschermend door de schokabsorberende stof, zoals styropor of polystyreen, wat in de helm verwerkt zit. De harde laag boven deze stof zorgt er daarnaast voor dat scherpe voorwerpen niet in de schedel terecht komen. Daarnaast kan de fietshelm de klap makkelijk verdelen over de gehele oppervlakte van je schedel. Wanneer de impact op één plek terecht komt is de klap vaak heftiger dan wanneer dezelfde impact over een groter oppervlakte verdeeld wordt.

 1. Welke soorten fietshelmen zijn er?

Er zijn heel wat verschillende fietshelmen verkrijgbaar, en je wilt er wel één kiezen die bij de functie van het gebruik past:

2.1. Racefietshelm

Een racefietshelm heeft bijvoorbeeld een aerodynamische vormgeving en een relatief laag gewicht om zo maximale bescherming te kunnen geven en je niet te vertragen bij het fietsen. Koop je racefietshelm voordelig en snel online.

2.2. Mountainbike helm

Een mountainbikehelm heeft naast een laag gewicht ook veel ventilatiegaten en in veel gevallen ook een vizier voor de beste bescherming tegen steenslag of takken van bomen en struiken. Koop je mountainbike helm online.

2.3. BMX-helm

Een BMX-helm bedekt dan weer een groter deel van de schedel, waarbij het ook mogelijk is om full-face bescherming te krijgen met een beugel rond de kin die ook het onderste deel van je gezicht beschermt. BMX fietshelm online kopen.

2.4. Fietshelm voor kinderen

Daarnaast zijn er ook speciale helmen voor kinderen. De maten zijn hierbij kleiner en de helmen zijn te verkrijgen in een vrolijk design. Ook binnen de kinderhelmen zijn er verschillende soorten helmen te vinden, voor wanneer je kind zich op het racefietsen heeft gestort of mee wil mountainbiken. Koop je kinderfietshelm online.

2.5. Fietshelm voor baby’s

Vervoer je je kindje of baby mee in achterop in het fietsstoeltje? Ook voor hen zijn er kleine babyhelmen te verkrijgen, die zeer compact zijn en handig voor baby’s die in de kinderstoel voor- of achterop de fiets zitten. Koop je babyfietshelm online.

2.6. Fietshelm voor mannen, vrouwen of unisex

Net zoals blij kleding is er bij fietshelmen ook een breed aanbod van zowel mannen-, vrouwen- als unisex- fietshelm modellen.

Koop je fietshelm online, bij BOL.com heb je een gigantisch aanbod tegen zeer scherpe prijzen, en meestal al morgen bij je in huis.

 1. Kleur van de helm

Kinderhelmen zijn over het algemeen felgekleurd of bevatten leuke motieven, maar ook voor volwassenen is het aan te raden om een gekleurde helm te kopen. Een fel gekleurde of fluo fietshelm samen met goede fietsverlichting zorgen voor veel betere zichtbaarheid in het verkeer.

 • Een felrode of groene helm valt veel beter op in het verkeer dan een zwarte of een grijze helm, waardoor je sneller door het andere verkeer wordt opgemerkt.
 • Ook kan het aan te raden zijn om naast een felle kleur voor een helm met reflecterende strips te kiezen om nog opvallender te zijn. Bekijk het volledige aanbod online.
 1. Een harde of een zachte fietshelm kopen?

Een andere keuze die je moet maken is die tussen een hardshell of een softshell helm. Beide soorten helmen beschermen je hoofd optimaal, maar de fietshelmen zijn voor andere gebruiken geschikt.

 • Zo is de softshell helm een stuk lichter doordat deze geen harde buitenschaal bevat, en kan die voor lange pleziertochten een stuk fijner zijn om te dragen.
 • Hardshell helmen zijn daarentegen beter bestand tegen ruwe schokken, waardoor die meer geschikt zijn voor BMX-ers en mountainbikers.
 • Ook voor kinderen is een hardshell helm beter geschikt omdat hun hoofd nog wat gevoeliger is dan dat van een volwassene.
 1. Wat de prijs van een goede fietshelm?

Helmen zijn voor verschillende prijzen te verkrijgen. Je betaalt er al snel €50 voor. Er zijn ook helmen te verkrijgen die soms wel €250 of meer kunnen kosten.

 • In essentie is er geen verschil in de mate van de bescherming tussen een dure en een goedkopere helm. Het grootste verschil zit in het design van de helm.
 • Een duurdere fietshelm is vaak lichter en biedt meer ventilatie.
 • Daarnaast zijn duurdere helmen vaak duurzamer en bevatten ze verschillende comfortsnufjes.
 • Wanneer je vaak op de fiets zit kan een duurdere helm dan ook zeker bijdragen aan het fietsplezier en het comfort
 • Wanneer je maar een enkele keer op de fiets stapt heb je al genoeg aan een standaard helm.

Koop je fietshelm online, bij BOL.com heb je een gigantisch aanbod tegen zeer scherpe prijzen, en meestal al morgen bij je in huis.

 1. Hoe bepaal je de juiste maat voor je fietshelm?

De helm dient natuurlijk ook de juiste maat te hebben. Wanneer de helm niet groot of klein genoeg is zal de helm je alsnog geen bescherming geven, en de juiste maat kiezen is dan ook belangrijk.

De maten van de helmen zijn gebaseerd op de hoofdomtrek van de helmdrager. Om de juiste maat te kunnen kiezen dien je dan ook je hoofdomtrek met een meetlint te meten. Kies hierbij het punt met de grootst mogelijke omtrek, zo’n 2,5 centimeter boven je wenkbrauwen en je oren naar de achterkant van je schedel.

Bekijk hier de maten voor volwassenhelmen:

 • Maat S: bij een hoofdomtrek van 55-56 centimeter
 • Maat M: bij een hoofdomtrek van 57 tot 58 centimeter
 • Maat L: bij een hoofdomtrek van 59 tot 60 centimeter.

Er wordt echter ook steeds meer gekozen voor maataanduidingen die van XS tot aan XL gaan, met maten tussen de 47 en 60 centimeter, waarbij verschillende bedrijven ook andere maten aanhouden. Haal er dus altijd een maattabel bij. Bekijk hier de fietshelmen en modellen.

 1. Kies altijd een nieuwe fietshelm

Waarom nooit een fietshelm 2de hands kopen?

 • Er worden tweedehands helmen aangeboden, maar kies altijd voor een nieuwe helm. Een helm verzwakt bij elke val, waarbij het materiaal aan de binnenkant van de helm beschadigd raakt. Dat is echter niet aan de buitenkant te zien, waardoor er van buitenaf niks met de helm aan de hand lijkt te zijn.
 • Daarnaast verzwakt het dempingsmateriaal van de helm door UV-stralen, en ook dit is niet aan de buitenkant te zien. Door deze verzwakkingen is de helm niet meer geschikt om schokken op te vangen.
 • Hierdoor dien je de helm altijd na een val te vervangen, en dien je ook om de 5 jaar een nieuwe helm aan te schaffen.
 • Neem dus niet het risico dat de helm al verzwakt is en kijk tijdig uit naar een andere fietshelm.
 1. Let op de CE-markering

 • Een goede helm heeft altijd een CE-markering. Dit is EN 1078 bij een helm voor volwassenen en EN 1080 bij een helm voor kinderen.
 • Wanneer je deze nummering in de helm aantreft, betekent dit dat de helm aan de Europese norm voldoet.
 • Het nummer staat dus voor kwaliteit, dus het is aan te raden om alleen helmen die de CE-markering bevatten aan te schaffen.
 • Bij bepaalde fietsen, zoals de pedelecs, de snelste e-bikes, dien je zelfs altijd een helm met een EN 1078 nummering te dragen.
 1. Extra snufjes bij je helm

Verschillende helmen bieden vaak ook verschillende extra snufjes aan. Zo heeft de ene helm ventilatiegaten, terwijl de andere helm ook een regenbescherming of verlichting bevat.

Kies je opties naargelang het gebruik van de fietshelm

Het liefst ga je voor een helm al deze zaken combineert, maar helaas is dit bijna nooit mogelijk. Op het moment dat je een fietshelm voor het mountainbiken of voor het wielrennen koopt kan je het beste voor een helm met meer ventilatie gaan, maar als recreatieve fietser of iemand die de fiets naar werk of naar de supermarkt neemt is een fietshelm met meer regenbescherming of verlichting waardoor je beter zichtbaar bent in het verkeer.

Daarnaast bevatten sommige helmen een extra klep tegen de zon of de regen. Bij sommige helmen is deze klep afneembaar, bij andere zit deze vast.

 1. Hoe draag je een fietshelm correct?

De helm dient mooi recht op je hoofd te liggen, waarbij de voorkant zo’n 2,5 centimeter boven je wenkbrauwen ligt. De helm mag niet achterover leunen, en dient zowel de bovenkant, voorkant en de zijkant van je hoofd beschermen. Hierbij dienen ook de slapen beschermt te zijn. Bij het dragen van de helm mag de fietshelm zeker ook niet je gehoor en je gezicht te belemmeren.

10.1. Wanneer is een helm gepast en wanneer is deze te groot?

Wanneer dit wel het geval is zal de helm te groot zijn. Op het moment dat je de helm gaat passen dien je deze goed vast te maken en met je hoofd heen en weer te schudden. Wanneer de helm goed blijft zitten is de helm de juiste grootte, maar wanneer de helm heen en weer begint te schudden is de helm te groot.

10.2. Draag je een bril, pas dan zeker je fietshelm met je bril op

Draag je een bril of zonnebril tijdens het fietsen? Doe deze dan altijd op bij het passen, zodat ook bij het dragen van een bril de helm comfortabel zit. Heb je het idee dat de helm knelt? Dan dien je een fietshelm te kopen komen in een maat groter.

10.3. Let ook bij het passen op hoe de bandjes zitten

Het voorste bandje dient zo verticaal mogelijk te lopen, en het achterste bandjes dient onder de oren bij het voorste bandje te komen. Zit het bandje over je oren, dan zit deze dus niet goed. De bandjes dienen stevig te zitten. Zorg hierbij er wel voor dat de bandjes niet knellen maar ook dat je de sluiting van de bandjes niet over je kin kan schuiven. Ook dien je de sluiting met één hand open te kunnen maken.

Koop je fietshelm online, bij BOL.com heb je een gigantisch aanbod tegen zeer scherpe prijzen, en meestal al morgen bij je in huis.

 1. Wanneer moet je een fietshelm vervangen?

Het beschermende materiaal van een helm verliest de absorptie na verloop van tijd. Dat komt onder andere door de impact van wind en andere natuurinvloeden zoals heftige temperatuurwisselingen, regen en hagel, maar ook de UV-stralen hebben een negatief effect op het materiaal.

11.1. Om de hoeveel tijd dien je een nieuwe fietshelm aan te kopen?

Die schade is echter niet te zien aan de buitenkant. Hierdoor dien je elke 5 jaar een nieuwe helm te kopen. De technologie in fietshelmen is ook constant in evolutie, waardoor je na 5 jaar mogelijk ook een lichtere of beter geventileerde helm kan kopen.11.2. Na een val of ongeluk dien je een nieuwe fietshelm te kopen

Op het moment dat je een zware val of een ongeluk hebt gehad dien je ook altijd een nieuwe fietshelm aan te schaffen. Door de grote impact kan het materiaal in de helm breken of anderzijds beschadigd raken. Ook dat is niet altijd van buitenaf te zien. Om veilig te fietsen na de val kan je dus best een andere fietshelm uitzoeken.

Daarnaast moet je ook een nieuwe helm kopen wanneer je geen CE-markering in de helm kan vinden of de helm niet goed vastzit.

 1. Je fietshelm onderhouden

12.1. Hoe je fietshelm het best schoonmaken?

De helm onderhoud je het beste door deze met een vochtige doek schoon te maken. Maak geen gebruik van chemische schoonmaakmiddelen, want deze kunnen de helm juist beschadigen.

12.2. Hoe je fietshelm bewaren en opbergen?

Zorg er ook voor dat de helm niet in een tas of een doos, maar bijvoorbeeld bovenop een kast wordt bewaard, om er zo voor te zorgen dat het transpiratievocht kan verdampen en de helm niet te lang vochtig blijft. Laat de helm ook nooit in de felle zon liggen om extra UV-schade te voorkomen.

 1. Koop elk type fietshelm online, morgen in huis

Koop je fietshelm online, morgen in huis en 30 dagen bedenktijd, niet tevreden geld terug garantie. Gemakkelijker en sneller kan niet.

Onze tip: Nog meer fietshelmen om uit te kiezen? Klik hier ontdek meer dan 3000 verschillende maten, kleuren en vormen.

 1. Ontdek onze 40 GRATIS fietsroutes!

Gemotiveerd om je stalen ros van stal te halen, maar nog op zoek naar een leuke fietsroute? Reisroutes biedt heel wat GRATIS fietsroutes aan, meteen te downloaden! Download je gratis fietsroute en vertrek vandaag nog !

40 routes in 4 x fietsgidsen, gratis te downloaden !

Smeer de kuiten in, pomp de banden op en trappen maar.

Fietsgids Oost-Vlaanderen

Gratis fietsgids downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?