Wat neem je mee in je reisapotheek? Checklist reisapotheek EHBO

Wat neem je mee in je reisapotheek? Checklist reisapotheek EHBO

6 november 2023 in Reisinfo4 reacties

Wanneer je op vakantie vertrekt, is je reisapotheek misschien niet het eerste waar je aan denkt als je je bagage aan het klaarleggen bent. En toch is een reisapotheek belangrijk!
Een goede reisapotheek bevat niet alleen EHBO-materiaal, maar is ook afgestemd op jouw persoonlijke behoeften en het land van bestemming.

Bespaar jezelf een hoop (kop-)zorgen, en gebruik onze handige checklist, zodat je reisapotheek vanaf nu altijd compleet zal zijn.


Inhoud artikel

  1. Wat mag niet ontbreken in een standaard reisapotheek?

Een standaard reisapotheek is meer dan een verbandtrommel, zoals er bijvoorbeeld eentje verplicht in je auto moet liggen. Hierin zitten enkel wat basisartikelen om kleine wondjes mee te verzorgen. Een reisapotheek is echter veel meer dan dat!

Checklist standaard reisapotheek

  1. Stem je reisapotheek af op jouw persoonlijke behoeften

Naast deze standaardzaken is het zeer belangrijk dat je je reisapotheek afstemt op je persoonlijke behoeften. Heb je bijvoorbeeld wel eens migraine of buikkrampen, voorzie dan de juiste medicatie. Niet alles dat je thuis kan kopen is, in andere landen zonder meer verkrijgbaar. Hetzelfde geldt uiteraard ook voor medicatie die je neemt op doktersvoorschrift.

Verdeel deze medicatie over je bagage. Mocht er een koffer kwijt raken, dan heb je nog altijd ergens anders een kleine reserve zitten.

Checklist persoonlijke behoeften reisapotheek

  1. Wat ga je doen tijdens je vakantie?

Waar ga je naartoe en welke activiteiten heb je gepland? Ga je vooral zonnen en luieren op het strand? Dan is het verstandig extra zonnebrandcrème en after-sun mee te nemen. Staat het land van bestemming bekend om felle zon, dan is een sun-block geen overbodige luxe. Daarnaast is en extra voorraadje anti-muggenlotion ook praktisch.

Is je vakantie meer actief van aard? Dan zul je je reisapotheek hierop moeten afstemmen. Sportieve activiteiten brengen nu eenmaal wat meer risico’s met zich mee op kleine letsels, dus vul alle zaken die hiervoor nodig zijn extra aan. Pleisters, ontsmettingsmiddel, steriele gaasjes en watjes, maar ook middelen tegen kneuzingen en blauwe plekken zijn dan zeker geen overbodige luxe in je reisapotheek.

  1. Houd rekening met het land van bestemming

In sommige landen bestaat er meer risico op bepaalde kwalen, ziekten en aandoeningen. Ga je naar Afrika of Azië? Dan kan het zijn dat je malariapillen moet nemen. Vraag voor je reis aan je huisarts of er bepaalde inentingen of andere zaken nodig zijn voor je land van bestemming of raadpleeg de website van het tropisch instituut.
Reis je met een reisorganisatie? Dan kunnen zij je veelal precies vertellen wat je mee moet nemen.

Checklist voor risicolanden

  • Een pak steriele injectienaalden (niet in je handbagage!)
  • Een klamboe
  • Malariapillen (afhankelijk van bestemming)
  • Ontsmettingsmiddel om drinkwater proper te maken
  • Middelen tegen slangen- en insectenbeten
  • Een speciaal setje om gif van insecten of slangen uit je lichaam te zuigen
  • Antibiotica
  • Een middel tegen Giardia lamblia en amoeben

In bepaalde gebieden is de hygiëne niet conform onze Europese standaard. Daarom is het van zeer groot belang om hierop voorbereid te zijn, want niets is zo vervelend om je volledige vakantie aan je toilet gekluisterd te zijn. Om dit te voorkomen, ben je best voorzichtig met drinkwater en voedsel dat op straat wordt bereid.

Lees ook onze artikel: wat te doen bij diarree op reis en hoe een voedselvergiftiging voorkomen op reis.

  1. Enkele slimme tips om infectieziekten te voorkomen

  1. Drink liefst nooit zomaar leidingwater en wees ook waakzaam met ijsklontjes.
  2. Let ook op met bevroren producten die onverpakt zijn. In landen waar het warm is, kunnen namelijk alsnog bacteriën binnendringen.
  3. Kook al je voedsel goed door, zelfs al worden je groenten hierdoor wat "zompig". Beter dat dan stekende buikpijn...
  4. Eet liefst nooit rauw vlees of rauwe vis, je weet nooit helemaal zeker waar het geweest is voordat je het in je mond stopt.
  5. Doe je zelf de afwas? Zorg dan dat het water heet is. Koop een paar rubberen handschoenen en gebruik veel afwasmiddel. Droog daarna ook alles goed af.
  6. Was veelvuldig je handen en poets ook je tanden meermalen per dag (indien mogelijk met flessenwater).
  7. Gebruik altijd propere baddoeken, handdoeken en vaatdoeken.
  1. Gaat je huisdier mee op vakantie?

Gaat je huisdier mee op verlof? Ga dan langs de dierenarts en vraag naar eventuele zaken die je mee moet nemen. Je huisdier moet hoe dan ook ingeënt worden tegen rabiës, om met je mee te kunnen reizen. Voorzie ook eventuele medicijnen, want medicatie voor dieren is niet overal te verkrijgen. Denk ook aan middels tegen wormen en parasieten, pillen tegen reisziekte en een middel tegen vlooien en teken.

Wanneer je huisdier niet ingeënt is of de periode bijna vervalt, dan word je huisdier niet toegelaten. Dubbelcheck dit voor je op vakantie vertrekt! Het zou een enorme domper zijn, moest je je lieveling onverwachts moeten thuis laten.
  1. Vergeet ook deze administratieve zaken niet!

Als je op reis vertrekt, is het van belang dat je bepaalde formulieren meeneemt om zorg in het buitenland te kunnen genieten. Binnen de EU neem je het zogeheten formulier E111 mee, dit toont aan dat je verzekerd bent. Voor andere landen neem je best contact op met je zorgverzekeraar. Hij of zij kan je precies vertellen welk formulier je in je reisapotheek kunt stoppen.

Neem ook een medicijnpaspoort mee

Een medicijnpaspoort is een absolute must voor onderweg. Dit document kun je via je huisarts of apotheek krijgen. Hierin wordt beschreven welke medicijnen je gebruikt, of je allergisch bent aan bepaalde stoffen en wat te doen in nood. Zo kunnen anderen je beter helpen, mocht dit nodig zijn. Ook is het risico op complicaties en wisselwerkingen veel lager.

Medicijnen meenemen over de grens

In bepaalde landen zijn sommige medicijnen verboden, zoals sommige medicatie voor ADHD of anti-depressiva. In dat geval moet je over een verklaring van je arts beschikken om niet tegen ernstige problemen aan te lopen.

In de Schengenzone volstaat een Schengenverklaring. Dat is een formulier dat goedgekeurd is voor het vervoeren van dergelijke middelen. Buiten de Schengenzone moet je bij de Belgische of Nederlandse ambassade ter plaatse toestemming vragen om je medicijnen mee te nemen.

Kijk dit in elk geval goed na, want zonder toestemming een verboden medicijn meenemen kan zeer grote gevolgen hebben!

  1. Andere ziektebeelden tijdens je reis

  1. Gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek

Met bovenstaande info zou je prima voorbereid moeten zijn om op vakantie te vertrekken. Speel sowieso altijd op safe, dan geniet je het meeste van je vakantie!

Vertrek je op reis, vergeet dan zeker niet onze gratis ebooks te downloaden

Download ons gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek of een van de 150 gratis reisgidsen.

Inspiratie nodig voor je volgende vakantie? Download alvast een van onze uitgewerkte route voor je rondreis, zo vertrek je zorgeloos en relax op reis.

Inpaklijst + reisapotheek

Download de checklist voor je reisapotheek


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove

- 9 april 2022 - Dirk Platevoet

Zeer nuttige lijst als reisvoorbereiding

- 30 november 2020 - Tine

In juni gaan we (hopen dat het doorgaat!) drie weken naar Canada. De reisapotheek is superhandig om bij de hand te houden, er stonden tips in waar ik niet aan gedacht had! Een aanrader dus!

- 12 november 2020 - Freddy B

Handig om een check up te doen, zodanig dat je niks vergeet.

- 11 juli 2019 - gaby

Een zeer goed hulp middel voor je reis voor bereiding heel intersant

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?