Fietsvakantie of fietsreis 2024 online boeken? Overzicht van aanbieders, tips & info

Bestel je gedrukte boek voor € 17,95

Fietsvakantie of fietsreis 2024 online boeken? Overzicht van aanbieders, tips & info

10 oktober 2022 in Reisinfo1 reactie

Wanneer je op de fiets stapt zie je de wereld van een heel andere blik dan wanneer je in een auto of trein stapt. Op de fiets hou je een rustiger tempo aan en kan je perfect genieten van alles om je heen. Dat is één van de redenen waarom mensen graag met de fiets op vakantie gaan.

Fietsen is echter niet alleen genieten, het geeft je ook een hoop vrijheid, en je kan zelfs de kleinste weggetjes in fietsen. Misschien ga je dan ook al jaren zelf op fietsvakantie, maar het kan ook zijn dat je er dit jaar voor het eerst aan wilt beginnen.

Wil je graag op fietsreis of fietsvakantie? Wij geven je in dit artikel graag de nodige tips voor zorgeloos fietsplezier!

Inhoud artikel

 1. Welke aanbieders van fietsreizen zijn er?

Een overzicht van de bekendste aanbieders waar je een fietsreis of fietsvakantie kan boeken.

 1. Waar kan je op fietsvakantie gaan?

Net als bij elke andere vakantie wil je naar een bestemming trekken die bij je past. Dat kan dicht bij huis zijn, maar steeds meer mensen trekken ook verder weg en nemen een fietsvakantie in het buitenland. Bij het kiezen van een bestemming is het aan de ene kant belangrijk dat je bekijkt of je ook daadwerkelijk goed kan fietsen op de bestemming. Aan de andere kant moet je kijken hoe gemakkelijk of moeilijk de route is.

 1. Fietsreizen voor beginners: België, Nederland en Duitsland

Wanneer je voor de eerste keer op fietsvakantie gaat, met andere beginners of ongeoefende fietsers op weg gaat of samen met de kinderen er op uit gaat, kies je best een niet al te moeilijke route dicht bij huis.Kies dan voor een fietsroute binnen België of Nederland. In Nederland kunnen we de fietsroute door Gelderland of onze fietsroutes in Zeeland trouwens warm aanbevelen.

Iets verder weg vind je aangename fietsroutes in de Eiffel in Duitsland. Ook de Moezel en het Zwarte Woud zijn mooie Duitse fietsgebieden die niet al te ver weg liggen.

Lees ook zeker onze tips om je kindje mee te nemen op de fiets: onze test van de beste fietsstoeltjes en kinderzitjes op de fiets en een test van de beste fietshelmen.

TIP 2: Nog meer info, lees ook onze blogpost over een fietsvakantie in Nederland?
 1. Fietsvakanties voor ervaren fietsers

Heb je al wat meer ervaring? Heb je geen probleem met stijgen en dalen? Of wil je gewoon iets verder weg gaan met de fiets? Dan vind je ook verder in Europa nog mooie fietsgebieden.

4.1. Fietsen in de Alpen of de Pyreneeën

In en rondom de Alpen en de Pyreneeën zijn prachtige fietsroutes te vinden, maar ook in de Franse Provence of bij de Bodensee in Zwitserland kan je goed rondfietsen. Bekijk de fietsreizen.

4.2. Fietsen in Italië of Oost-Europa

In Italië vind je de Dolomieten en de fietsgebieden door de wijngaarden van Sicilië. In Oost-Europa kan je fietsen rondom het Liptovska Mara en in de Hoge Tatra in Slowakije, en door de landerijen van Tsjechië en Polen. Bekijk alle fietsreizen.

4.3. Fietsen in Spanje of het Verenigd Koninkrijk

Mallorca, Calpe en Mojacar in Spanje zijn bestemmingen die steeds populairder worden onder voornamelijk wielertoeristen. Het zijn ook goede bestemmingen voor in de wintermaanden omdat het er lekker warm blijft. Bekijk het aanbod wielerstages.

Je kan ook het Kanaal oversteken naar het Verenigd Koninkrijk. Door de invloed van de Britse winnaars van de Tour de France is het fietsen over de plas steeds populairder geworden in de afgelopen 10 à 15 jaar. Je kan aangenaam fietsen door de Cotswolds of door de bergen van Wales.

4.4. Fietsen op andere continenten

Wanneer je een echte avontuurlijke fietsvakantie wilt doen staat ook de rest van de wereld open. Steeds meer fietsers trekken naar Zuid-Afrika, Azië en Amerika voor een fietsreis. Zo trekken steeds meer mensen met de fiets door Zuidoost-Azië, en kiezen mountainbikeliefhebbers voor de Slickrock Trail in Utah of de Trail 401 in Colorado. Bekijk de mogelijkheden hier.

 1. Fietsen van bestemming naar bestemming

De fiets is een ideaal vervoermiddel om een rondreis te maken. Zo kan je er voor opteren om van bij je thuis vertrekken voor een meerdaagse fietstocht, of om ergens verder weg te gaan fietsen in een onbekende, buitenlandse omgeving.

Van bestemming naar bestemming fietsen vergt wel wat planning. Je moet een route uitstippelen en bedenken welke afstand je per dag wilt gaan fietsen. Tevens die je ook alle mogelijke opties voor accommodatie vast te leggen. Je overnacht elke dag op een andere plek. Dat heeft ook wat logistieke uitdagingen.

5.1. Zelf bagage meenemen of gebruik maken van bagageservice?

Denk maar aan je bagage: je kan ervoor kiezen om je eigen bagage mee te nemen of je kan ook van tevoren al een bagageservice regelen die je bagage voor jou naar de volgende accommodatie brengt.

Ben je avontuurlijk aangelegd, dan kiezen om geen enkele accommodatie te boeken en gewoon met je tent op pad te gaan. Over het algemeen kan je je tent dan opzetten op een leuke camping, hou er echter wel rekening mee dat in het hoogseizoen veel plekken snel volzet zijn, dit maakt dat het lastiger zijn zal om ter plaatse nog een staanplaats voor de nacht te boeken.

 1. Fietsen vanuit een vaste verblijfplaats

Je kan er ook voor kiezen om op één locatie te verblijven en vanuit je standplaats verschillende dagroutes door de omgeving te fietsen.Je kan er dan voor kiezen om op één dag fietsafstand van thuis te verblijven, of je kan eerst de auto naar je fietsbestemming nemen en die tot aan de terugreis bij de accommodatie laten staan.

Wanneer je ervoor kiest om verder weg op vakantie te gaan kan je natuurlijk ook ter plekke een fiets huren gedurende je verblijf. Wanneer je op één locatie zal verblijven wil je wel eerst kijken of er genoeg fietsroutes zijn om de hele vakantie door te komen. Ook wil je dan kijken naar waar je het liefst fietst.

Wanneer je veel door de natuur en de bergen wilt gaan fietsen is het niet handig om in een stedelijk gebied te verblijven, en als je juist het platteland en verschillende dorpen en steden in een regio aan wilt doen tijdens je fietsvakantie wil je ook weer niet midden in het bos verblijven.

 1. Fietsvakantie met kinderen

Een fietsvakantie is heel leuk om samen met de kinderen te doen, ook wanneer ze nog te jong zijn om lange stukken zelf te fietsen. Ga bijvoorbeeld eens op pad met een fietskar, waarin zij tijdens het fietsen gewoon kunnen spelen, eten en drinken. Grotere kinderen kunnen ook mee op een fietsstoeltje of kinderzitje op de fiets of een aanhangzitje achter de fiets.

Vanaf een zekere leeftijd kunnen ze natuurlijk ook al zelf mee fietsen. Hou er wel rekening mee wat je kind aankan, en verwacht dat je niet hele grote stukken op één dag zal fietsen. Zo’n 50 kilometer per dag is een goede richtlijn om te fietsen met jonge kinderen.

Betrek de kinderen ook wat bij het fietsen zodat ze er een leuke herinnering aan overhouden voor later. Laat ze bijvoorbeeld helpen om de route uit te stippelen of laat ze tijdens het fietsen mee de weg zoeken. Met een fotocamera kunnen ze de hele vakantie vastleggen. Een andere leuk idee is om van de stopplaatsen een soort kleine speurtocht te maken.

Vlaanderen heeft enkele mooie fietsroutes die perfect met de kinderen te doen zijn:

 1. Wat moet je meenemen op fietsvakantie?

Voor je op de fiets stapt is het belangrijk om de juiste uitrusting bij elkaar te verzamelen. Daarom hebben we deze checklist voor je opgesteld:

 • Een goede fiets
 • Sportieve kledij
 • Fietshelm (welke fietshelm kiezen?)
 • Identiteitskaart
 • Verzekeringspas
 • Toiletartikelen
 • Extra kledij
 • Eventuele kampeerspullen
 • Eten en drinken

Neem niet teveel bagage mee...

Wanneer je constant je eigen bagage bij je houdt, doordat je bijvoorbeeld kampeert of geen bagagevervoer hebt, moet je daar rekening mee houden en niet te veel meepakken. Fietsen wordt al snel een stuk zwaarder als je veel bagage bij je moet dragen.

Wanneer je bagagevervoer regelt of vanuit één punt fietst kan je uiteraard meer spullen meenemen. Hoe langer je vakantie is, hoe meer dat een interessante optie kan worden voor je logistieke bekommernissen.

Welke fiets moet ik nemen voor mijn fietsvakantie?

Ook de keuze van de fiets is niet onbelangrijk.

 • Voor rustige fietstochten zal je gewone fiets vaak wel volstaan.
 • Wil je een wat ruigere route op een comfortabele manier gaan fietsen? Dan is een mountainbike meer aangewezen.
 • Trek je de bergen in of ga je lange afstanden doen in één dag? Dan is een lichte racefiets de beste optie om snel genoeg kilometers te malen.
 • Is je conditie wat minder en ga je een heuvelachtig parcours tegemoet? Overweeg dan een elektrische fiets. Hou er wel rekening mee dat je de batterij dagelijks zal moeten opladen. Sommige e-bikes hebben alleen een stopcontact (en daarbij soms een wereldstekker) nodig, terwijl andere fietsen alleen op oplaadpunten terecht kunnen. Kijk ook naar wat de actieradius van je batterij is, zodat je niet halverwege je route opeens zonder ondersteuning door moet fietsen.
 1. Onze favoriete fietsvakantie aanbieders

Het is zeer goed mogelijk om online een fietsvakantie via een aanbieder te boeken. Wanneer je een dergelijke fietsvakantie boekt is de route al voor je uitgestippeld en zijn de accommodaties al geboekt, en waar nodig wordt ook het bagagevervoer geregeld. Heb je huurfietsen nodig? Dan worden deze ook voor je geregeld.

Verschillende aanbieders hebben een brede waaier aan fietsreizen. In het groot aanbod aan fietsvakanties vind je vakanties voor beginnende fietsers, voor gevorderden en voor gezinnen die met de kinderen reizen.

Fietsvakanties van Pharos Reizen

Pharos Reizen staat bekend om de autovakanties maar biedt ook fietsvakanties aan. Zo bieden ze een fietsvakantie aan door de Ardèche, of fietsvakanties langs de wijngaarden, stranden en middeleeuwse steden van Italië, Slovenië en Kroatië, of een leuke familiefietsvakantie door de Dolomieten in Italië.

Ontdek het fietsaanbod van Pharos Reizen

Fietsvakantie met Landal

Landal heeft naast een groot aantal bungalowparken en campings ook een aantal Landal fietsarrangementen. Ga bijvoorbeeld mountainbiken door de Zwitserse Alpen, pak de racefiets langs de wijngaarden in de Moezelvallei of fiets door de Eifel. Daarnaast biedt Landal ook een standaard fietsverhuur aan, waardoor je ook een vakantie op één van de parken kan combineren met een dagje fietsen.

Ontdek de fietsvakanties van Landal

Fietsreizen via TUI

TUI biedt samen met Baguet Bicycle Center ook verschillende fietsvakanties aan naast alle vliegvakanties, citytrips en autovakanties. De fietsvakanties die TUI aanbiedt brengen je naar Mojacar of Calpe in Spanje, waarbij je vanuit één accommodatie op pad gaat, maar je hebt ook de mogelijkheid om van Calpe naar Mojacar te fietsen.

Ontdek hier het aanbod fietsreizen bij TUI

Fietsreizen via Djoser

De wereld op een actieve, verrassende manier ontdekken? Kies dan voor één van de fietsreizen van Djoser. Fietsen door natuurpracht van Italië, kennismaken met de Aziatische cultuur in Vietnam en Cambodja, of prachtige tochten maken door de binnenlanden van Costa Rica? Met de volledig verzorgde fietsreizen van Djoser kies je altijd voor een onvergetelijke vakantie, waarbij alles tot in de puntjes geregeld is. Van vluchten en vervoer, vlieg en fiets, tot je accommodatie en gedetailleerde fietsroutes.

Er is geen specifieke fietsvakantie met kinderen. Wel hebben we speciale Djoser Junior-reizen voor gezinnen met kinderen. Op veel van deze reizen is het wel mogelijk om fietstochten te maken met je kinderen.

Ontdek hier het aanbod fietsreizen bij Djoser

Fietsgids Oost-Vlaanderen

Een gratis fietsgids voor Oost-Vlaanderen?


Geschreven door

Davy Haegeman

- 30 juli 2021 - Gerrit

voor ons hoeft er niets te veranderen, de gastvrijheid en gemoedelijkheid maakt ons altijd tot voldane mensen als we bij jullie zijn.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?