19 x Bezienswaardigheden Namen (Namur): wat zeker zien en doen? Tips + reisgids

Koop de volledige reisgids voor € 15

19 x Bezienswaardigheden Namen (Namur): wat zeker zien en doen? Tips + reisgids

4 januari 2022 in Ardennen1 reactie

Namen, de hoofdstad van Wallonië is een schitterende stad die wordt gekenmerkt door historische kerken, boeiende musea en mooie bezienswaardigheden. Neem de tijd om het charmante Namen te ontdekken. Wij hebben alvast de must-sees van deze sfeervolle stad bij elkaar gezocht!

Inhoud artikel

 1. Citadel van Namen

De Citadel is hét symbool van de stad Namen en ligt op een 100 meter hoge heuvel boven de stad. Het is een van de grootste burchten van Europa en is via de Pont de Jambes verbonden met het Naamse stadsdeel Jambes.

Ooit was de citadel een belangrijke verdedigingsgordel in combinatie met de Maas. Dit kon evenwel niet verhinderen dat de stad meerdere malen werd ingenomen door de vijand of zwaar leed onder beschietingen. De citadel, eeuwenlang een militaire versterking, is inmiddels uitgebouwd tot een belangrijke toeristische attractie met wandelroutes, een toplocatie voor evenementen en tentoonstellingen en diverse horecazaken.

Ontdek de geschiedenis van de Citadel dankzij de onderaardse gangen met een geanimeerde rondleiding. Het zorgt voor een indrukwekkend geheel. Je loopt hier door kazematten, munitieopslagplaatsen, latrines, douches, slaapplaatsen enzoverder. Meer informatie vind je op de website.

 1. Searching for Utopia

Tijdens je bezoek aan de Citadel, kom je een grote, gouden schildpad tegemoet. Dit opvallende kunstwerk is maar liefst drie meter hoof, vijf meter breed, zeven meter lang en weegt zo’n 5,5 ton. In 2003 werd het beeld ontworpen door Jan Fabre ter gelegenheid van het kunstevenement Beaufort. De gouden schildpad kreeg als titel ‘Searching for Utopia’. De ruiter op het beeld geeft aan dat het een zelfportret is. Schildpadden staan wereldwijd symbool voor het fundament van de aarde.

In Nieuwpoort heeft een soortgelijke schildpad een tijdje op de zeedijk gestaan maar daar werd het kunstwerk aangetast door zout, wind en zand maar vooral door spelende kinderen en toeristen. Deze staat er nu in de binnenstad.

VERBLIJFTIP: Hotel Les Tanneurs is een 4* hotel op wandelafstand van het centrum van Namen, er is gratis parkeerplaats voor hotelgasten en er is jacuzzi op sommige kamers. Meer info en boeken

 1. Place d'Armes en Belfort van Namen

De Place d'Armes was vroeger de Grote Markt omdat hier het stadhuis stond. Maar tijdens de Eerste Wereldoorlog werd dat vernield en later elders heropgebouwd. Je aandacht zal hier vooral getrokken worden door de Handelsbeurs maar het belangrijkste gebouw is het belfort dat daarachter ligt.

Het belfort behoort tot het Unesco Werelderfgoed en werd oorspronkelijk gebouwd in de 14de eeuw. Wat je nu te zien krijgt dateert uit de 16de eeuw, de oorspronkelijke belforttoren werd rond 1388 gebouwd als een onderdeel van de stadswal. Deze toren werd het belfort van de stad in 1746, nadat de toren van de collegiale Saint-Pierre-au-Château, die eerder als belfort diende, in vlammen opging. Er zijn maar liefst 56 belforten in België, denk maar aan deze van Kortrijk, Doornik, Aalst, Gent en Brugge.

WANDELTIP: Ben je op bezoek in Namen, download dan zeker onze stadswandeling Namen. Zo ontdek je de mooiste plekjes van de stad !

 1. Téléphérique de Namur

De kabelbaan van Namen werd in 1957 gebouwd en diende om de bezoekers naar het Belvédère van de Citadel te brengen. Spijtig genoeg moest de kabelbaan in 1997 de deuren sluiten, wegens niet rendabel en onveilig (aardverschuivingen). Alsof dit nog niet erg genoeg was deed er zich in 2002 nog een brand voor waardoor zo goed als alles van de téléphérique de Namur verloren ging.

Op één gondel na, ... l’oeuf of het ei werd opgekocht door een ondernemer en kan je vinden op de binnenkoer van z'n restaurant Fenêtre sur Cour. Het restaurant is gelegen in de Rue du Président 35 (zie ligging op de kaart).

Nieuwe téléphérique in gebruik in Namen

Op zaterdag 8 mei 2021 werd de nieuwe téléphérique in gebruik genomen. In 3,5 minuten stijg je 103 meter naar de top van de beroemde Citadel van Namen. Stap zeker in de gondel en geniet van een panoramisch uitzicht over de stad en omgeving.

 1. Koninklijk Theater van Namen

Het prachtige Koninklijk Theater in Italiaanse stijl stamt uit de tweede helft van de 18de eeuw nadat het eerste theater door een grote brand werd verwoest (vergelijk het met de Teatro Alla Scala van Milaan). Sindsdien heeft het theater meerdere verbouwingen en renovaties gehad. Voornamelijk om steeds over de nieuwste technieken te kunnen beschikken die in een modern theater nodig zijn.

Koninklijk Theater Namen is een echte must voor als je liefhebber bent van grote concerten. Bekijk de website voor alle actuele optredens.

 1. Saint-Aubain Kathedraal

Deze kathedraal mag je bij je bezoek aan Namen zeker niet overslaan. De huidige kathedraal, inclusief rijk interieur, dateert van 1751 toen de vorige kathedraal werd vernield door een overstroming.

De kerkschatten kan je zien in het “Musée Diocésain”, dat toegankelijk is via de kathedraal. Het museum toont kerkschatten in verband met Saint-Aubain, maar ook andere, afkomstig van kerken en abdijen in de provincie.

 1. De kerk Saint-Loup

De kerk Saint-Loup werd gebouwd in de 17e eeuw in opdracht van de Jezuïeten. De kerk werd opgetrokken in de barokke stijl, met een lokaal tintje.

Binnenin zie je rijkelijk versierde altaren en kerkmeubelen maar ook de zwart-wit zuilen gespikkeld met marmer zullen je niet ontgaan. Ze schragen een zoldering in tufsteen die lijkt op een uit ivoor gesneden kunstwerk. De preekstoel en de tien biechtstoelen getuigen van een hoogtepunt in de houtsnijkunst.

 1. Halle al’Chair

Aan de rivier de Sambre vind je de Halle al’Chair. Het 16de-eeuwse werd gebouwd voor de slachters van de stad maar vanaf de 19de eeuw mocht men ook op andere plekken in de stad slachten. Sindsdien is de Halle al’Chair een museum en huisvest het er het Musée Archéologique de Namur. Je maakt er een tijdreis van zo’n 2500 jaar en kunt er bijvoorbeeld sieraden uit de bronstijd en fraaie Romeinse mozaïeken bewonderen.

TIP: Ben je op vakantie of rondreis door de Belgische Ardennen? Download dan zeker onze reisgids Ardennen met tal van autoroutes, fietsroutes en wandeling.
 1. De kleine mannetjes van Isaac Cordal

Kan jij ook genieten van de kleine dingen des levens dan is een zoektocht in Namen naar de kleine creaties van Isaac Cordal een must-do. In 2017 werkte de Spaanse kunstenaar Isaac Cordal een project uit om 45 kleine mannetjes te verstoppen in Namen.

 1. Jardins d’eau d’Annevoie

De Tuinen van d’Eau d’Annevoie zijn gelegen in een prachtige vallei en zijn niet minder dan 11 hectaren groot. De tuinen horen bij het 18e-eeuwse kasteel maar in tegenstelling tot wat we gewoon zijn, ligt het kasteel niet in het midden van de tuinen.

Het was Charles-Alexis, die zowel het kasteel als de tuinen liet aanleggen naar inspiratie van Franse voorbeelden. Je zal merken dat er opvallend veel fonteinen staan in de tuinen die voorzien zijn van helder water, met een temperatuur van meer dan 10°. Dankzij de hoge temperatuur kunnen de fonteinen ook blijven spuiten in de winter.

De Watertuinen van Annevoie zijn een enorm grote toeristische trekker en mag dus zeker niet ontbreken op je lijstje! Meerinformatie op de website.

 1. Mooiste dorpjes van Namen

Thon

Dit is een van de mooiste bezienswaardigheden van de Ardennen. Thon ligt in de vallei van Samson, een riviertje dat wat verder in de Maas uitmondt. Omgeven door een groene natuur heeft Thon zijn charme van weleer behouden. Dit prachtige dorp ligt gedeeltelijk op de rotsen van de vallei van de Samson, wordt omringd door de ruïnes van een oude versterkte burcht en biedt adembenemende panorama's.

Maredsous

De abdij van Maredsous moet je gezien hebben. Ze is gelegen in de vallei van de Molignée en is een van de mooiste abdijen in België. Het is een zeer groot complex dat bestaat uit drie delen: de abdijgebouwen, de brouwerij en kaasmakerij en de bezoekersgebouwen. De abdij werd opgetrokken in neogotische stijl in 1872 en telt vandaag de dag nog steeds een aantal monniken.
Je kan alleen maar de kerk bezoeken maar je kan wel in het bezoekerscentrum proeven van de heerlijke kaas en de bieren. Neem gerust een souvenirtje mee naar huis om na te genieten! Meer informatie vind je op de website.

TIP: Op zoek naar een bijzondere acitiviteit in Maredsous? Wat dacht je van railbiken? Alle info over de railbikes vind je hier.

Crupet

 • Crupet heeft talrijke mooi gerestaureerde oude huizen, molens, en charmante smalle straatjes maar de meest bijzondere attractie is de grot naast de kerk.
 • Deze kunstmatige grot, staat ook wel bekend als de ‘Duivelsgrot’ en werd gebouwd in 1903 ter ere van de heilige Antonius van Padua. De rotsen werden allemaal aangevoerd en de twintigtal beelden stellen het leven voor van de heilige. Aan de voet van de grot zie je een standbeeld van de initiatiefnemer, priester Jules Gérard.
 • Maak er ook een stop bij het kasteel Carondelet. Het kasteel is omringd door een slotgracht en te bereiken via de oude stenen brug. Het kasteel is privé-eigendom maar je kan wel even genieten van het prachtige bouwwerk bij een bezoekje aan het dorp.

Mozet

Mozet is iets kleinschaliger als Thon en bevindt zich in het heuvelachtige landschap van de Condroz. Wanneer je het charmante Mozet binnen wandelt, zal je merken dat het zijn middeleeuwse uitstraling behouden heeft. Je wandelt langs kalkstenen huizen, een historische kerk en imposante boerderijen. Het oude dorp staat zelfs geklasseerd en werd uitverkozen tot mooiste dorpen van Wallonië.

 1. Musea van Namen

Musée Provincial des Arts Anciens

Het Musée Provincial des Arts Anciens is gehuisvest in een 18de eeuwse herenwoning van de rijke aristocratie van Namen. Dat maakt het uiteraard al vrij bijzonder. Plaats de kunstwerken (beeldhouwwerken en schilderijen) en waardevolle gebruiksvoorwerpen van de 16de tot de 18de eeuw in een dergelijk decor en je krijgt een prachtig museum. Kleinschalig maar echt de moeite om te bezoeken.

Musée Félicien Rops

Het belangrijkste museum van de stad is wellicht dit van een lokale kunstenaar uit de 19de eeuw. Félicien Rops, geboren en getogen in Namen in 1833, was een grafisch artiest die eveneens nog wat schilderijen naliet. Zijn werk draagt er alle sporen van: in zijn karikaturen, gravures, pentekeningen en schilderwerken, neemt hij zowat iedereen op de korrel. Zijn meest bekende werk is wellicht het aquarel Pornocratès met een naakte, geblinddoekte dame. In het museum is er ook aandacht voor het overige artistieke gebeuren van de 19de eeuw. Meer informatie over de openingsuren vind je op de website.

Musée des Arts Décoratifs

Dit museum is ondergebracht in een vroegere patriciërswoning uit de 18de eeuw. De oorspronkelijke inrichting werd zoveel mogelijk behouden en aangevuld met Naamse kunstwerken en ambachten. Zeker een aanrader om te bezoeken.

 1. Grotten bezoeken vanuit Namen!

Als je aan de Belgische Ardennen denkt, denk je vast wel aan één van de grotten in de regio. Ook namen heeft enkele grotten die je kan bezichtigen en deel uit maken van dé leukste bezienswaardigheden!

Grot van Spy

De Grot van Spy werd meer dan 300 miljoen jaar geleden uitgehold in carbonische kalksteen en steekt uit over de vallei van Orneau. Volgens wetenschappers behoort het terrein tot een van de belangrijkste gebieden van Europa op paleolithische gebied. In het verleden hebben heel wat archeologen hier opgravingen gedaan. In 1886 trof men een verzameling botten aan die naar later bleek, van een Neanderthaler was. Vandaar dat de grot ook wel de grot van de Man van Spy wordt genoemd.

Grot van Scladina

De uitzonderlijke Scladina grot is de ideale plek om meer te weten te komen over de prehistorie, de moderne archeologie, de antropologie en de huidige onderzoeksmethodes naar oude overblijfselen. Uitzonderlijk archeologisch erfgoed dat u absoluut moet ontdekken!

Grotten van Han

Maar ook de befaamde Grotten van Han liggen in de omgeving van Namen. Je bezoekt de grotten samen met een gids die je wijst op de indrukwekkende druipsteenformaties, diepe kloven en spelonken. Er worden hier ook bijzondere licht- en geluidsshows georganiseerd.

De Grotten van Han zijn zonder twijfel een van de top bezienswaardigheden in de Ardennen. Vaar er ondergronds met een bootje over de Lesse rivier die door de grotten stroomt. Of maak een wandeling door de 6 km lange grotten langs de stalagmieten en stalactieten.

 1. Kastelen bezoeken vanuit Namen

Ben jij een kasteelliefhebber? Gelukkig zijn er in de buurt van Namen enkele prachtige kastelen te bezichtigen. Elk met een uniek verhaal en eigen charme. Ideaal voor een daguitstapje!

Château de Freÿr

Château de Freÿr is een renaissancekasteel op de rechteroever van de Maas nabij Dinant. Het is zo indrukwekkend dat het wel eens ‘klein Versailles’ genoemd wordt. Het middeleeuwse jachtslot werd in de 15e eeuw gebouwd in het dorpje Freÿr en kwam in handen van Jean de Rochefort Orjol. Hij schonk het aan zijn kleindochter en haar man. Wanneer je door de vertrekken van het kasteel wandelt, kan je je bijna voorstellen hoe er hier geleefd werd.

De tuinen van het Freÿr kasteel zijn ook wel het vernoemen waard. De vijvers, fonteinen, 300 jaar oude oranjebomen, vergezichten over de Maas en de haagdoolhoven maken het bijzondere plaatje compleet.

Château de Vêves

In Houyet, een plaats in Namen werd ooit Château de Vêves gebouwd als villa. In de 12e eeuw kwam de villa in handen van Wouter van Beaufort en sindsdien is de Beaufort familie de trotse eigenaar van het kasteel. Doorheen de jaren werd de geschiedenis van verwerkt in het interieur. Je wandelt hier dus door diverse, kenmerkende interieurstijlen die in de middeleeuwen erg belangrijk waren.

Niet alleen het interieur zal je bevallen, maar ook de omgeving rond het kasteel. Château de Vêves is gelegen op een heuvel waardoor je vanop enkele afstanden het bijzonder mooie gebouw al opmerkt. De vier torenspitsen zijn vrij opvallend en maken het bijna sprookjesachtig. Voor actuele info kan je altijd terecht op de website.

Kasteel van Walzin

Het kasteel van Walzin kan je vinden op een steile rots 50 meter boven de Lesse rivier. Het is een van de grootste kastelen van België. Ervaar zelf de ligging van dit imposante kasteel met een kajaktocht op de Lesse.

Het kasteel werd vroeger gebruikt om de 2 toegangswegen naar Dinant te verdedigen alsook het lager gelegen deel van de rivier.

 1. Rondvaart op de Maas

Een perfecte manier om het historisch centrum van Namen te leren kennen is met een rondvaart door het centrum. Hierbij krijg je prachtige bezienswaardigheden van de stad te zien vanaf het water en bewonder je de skyline van de stad terwijl je gewoon relaxt in de boot.

 1. Waar overnachten in Namen?

Waar kan je best overnachten als je op vakantie of stedentrip in Namen bent? Onze favoriete verblijven:

 1. Filmpje: op verkenning door Namen

Al benieuwd naar al dat moois in Namen? Bekijk alvast even dit filmpje om te zien wat je te wachten staat.

 1. Mis niets met onze reisgids Belgische Ardennen

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist in de Belgische Ardennen? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ardennen met 24 routes en +200 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Belgische Ardennen.

Ardennengids

Gratis reisgids Ardennen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 31 juli 2022 - Nicole

We zijn een paar dagen naar Namen geweest en deze site heeft ons goed geholpen om uit te zoeken welke bezienswaardigheden we moesten bezoeken. Erg fijn ook dat er duidelijke plaatjes bij staan, zodat de bezienswaardigheden makkelijk te herkennen zijn.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?