17 x Bezienswaardigheden Bastogne: Wat zeker zien & doen?

Koop de volledige reisgids voor € 15

17 x Bezienswaardigheden Bastogne: Wat zeker zien & doen?

22 december 2023 in Ardennen4 reacties

Bastogne, of Bastenaken, staat bij velen bekend door de wielerronde Luik-Bastenaken-Luik, maar is vooral een bijzondere stad met een roerig verleden. In de stad wordt op veel verschillende manieren de Tweede Wereldoorlog, en dan met name de Slag om de Ardennen, herdacht.

Er is veel te zien en te doen in de stad, maar ook in de omgeving valt ontzettend veel te beleven. Hierbij een overzicht van wat je zoal mag verwachten tijdens je bezoek aan Bastogne.

Inhoud artikel

 1. Bastogne War Museum

Op de Mardassonheuvel net buiten het centrum van Bastogne vind je het Bastogne War Museum. Dit is het belangrijkste museum over de Slag om de Ardennen. Het museum werd op 22 maart 2014 geopend en verving daarmee het voormalige Bastogne Historical Center dat voorheen op dezelfde locatie te vinden was. Het museum is gelegen in een modern gebouw dat gebaseerd is op de vijfpuntige ster dat het symbool is van het Amerikaanse leger. Meer info op de website.

In het Bastoge War Museum wordt het verhaal van het Ardennenoffensief op een interactieve manier verteld, door middel van moderne audiovisuele technieken. Door middel van multisensoriële 3D taferelen kunnen de bezoekers de slag ervaren.
 • Er is een reconstructie van de bosrand gemaakt met in het midden een granaattrechter, waar de toeschouwers zich bevinden terwijl de schermen in de zaal beelden van de strijd vertonen.
 • De rondleiding door het museum wordt gedaan aan de hand van 4 personen die hun individuele verhalen vertellen binnen tijdens deze periode uit de geschiedenis.
 • Bestel je tickets voor het museum online

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. Mémorial de Mardasson

Op hetzelfde terrein als het War Museum staat het Mémorial du Mardasson. Dit oorlogsmonument werd op 16 juli 1950 ingewijd en herdenkt ruim 75.000 Amerikanen die tijdens de Slag om de Ardennen, gewond raakten, verdwenen of kwamen te overlijden. Hierbij wordt ook het verzet van de Amerikaanse soldaten van de 101st Airborne Division herdacht, die omsingeld waren door Duitse troepen maar zich niet overgaven.

Kenmerken van het Mémorial de Mardasson

 • Het Mémorial heeft de vorm van een vijfpuntige ster, waarbij elke punt een lengte heeft van 31 m.
 • Het centrale atrium heeft hierbij een diameter van 20 m, waarbij een steen in het midden te vinden is die al op 4 juli 1946 werd neergelegd als herinnering.
 • Op de binnenste zuilen van de open galerij is met gouden letters de geschiedenis van de Slag om de Ardennen opgeschreven
 • Op de buitenste zuilen zijn de namen en badges van de belangrijkste Amerikaanse bataljons te zien.

Via de wenteltrap kun je helemaal tot boven in het gebouw wandelen en zo genieten van een uitzicht over de omgeving waarbij je de verschillende verdedigingsstellingen kan zien die tijdens het beleg van Bastogne werden ingenomen.

Daarnaast is er onder het monument een crypte uitgegraven. De crypte is versierd met mozaïeken die gemaakt zijn door de Franse kunstenaar Fernand Léger. In de crypte zijn er ook drie altaren te vinden voor zowel de katholieke, protestantse en joodse religie.

 1. Bastogne Barracks

De Bastogne Barracks is een oorlogsmuseum dat op 1 oktober 2010 werd geopend. Het is een onderdeel van het Koninklijk Legermuseum en doet dienst als het Interpretatiecentrum van de Tweede Wereldoorlog. Het museum vertelt het verhaal rondom de Slag om de Ardennen, waarnaast het voor het behoud van de voertuigen en uitrusting van het Koninklijk Legermuseum zorgt.

Het museum is gelegen in de oude kazerne die tijdens de Tweede Wereldoorlog dienstdeed als het hoofdkwartier van de 101st Airborne Division. In de kelder van de kazerne lag het kantoor van generaal McAuliffe, die de Duitse eis tot capitulatie beantwoorde met het legendarische woord ‘Nuts!’. Foto door Pierlet T

In het museum is een grote collectie gerestaureerde tanks en andere militaire voertuigen te zien, waarvan de meeste zelfs weer in rijdende staat zijn. Daarnaast is het mogelijk om een rondleiding door de ondergrondse ruimtes van de kazerne te doen, waarbij je onder andere langs het kantoor van McAuliffe komt.

Ook vind je in het museum verschillende tentoonstellingszalen die meer informatie over de Slag om de Ardennen leveren, diverse wapens, uitrustingen, apparatuur en andere objecten tonen, waarnaast er ook foto’s van de veteranen te zien zijn.

 1. De Barracuda, de tank van Generaal McAuliffe

In het centrum van Bastogne vind je op het Place du Général McAuliffe het tankmonument. Dit monument bestaat uit een M4 Sherman-tank die tot Company B behoorde, het 41ste tankbataljon van de 11th Armoured Division, ookwel bekend als de Thunderbolt Division.

 • Het bataljon nam onder leiding van generaal McAuliffe deel aan de Slag om Bastenaken in december 1944, en werd buiten de stad uitgeschakeld.
 • De Barracuda, zoals deze tank genoemd werd, werd pas in 1947 teruggevonden, waardoor het niet zoals de meeste andere tanks in de regio vlak na het einde van de oorlog gesloopt was.
 • De tank werd gerestaureerd en vervolgens geparkeerd in het centrum van Bastogne als herdenkingsmonument.
 1. 101st Airborne Museum The Mess

In de voormalige kantoren van het Belgische leger in Bastogne kan je tegenwoordig het 101st Airborne Museum bezoeken. De Duitsers gebruikten het gebouw ook tijdelijk als Unteroffiziersheim, en na de oorlog is het een tijd een ziekenhuis van het Rode Kruis geweest.

Tegenwoordig vind je in het museum echter veel realistische diorama’s en objecten die je een beeld geven van de Slag om de Ardennen. Zo zijn er uniformen en objecten te zien die tot de soldaten behoorden.

In de kelder van het museum worden geluiden afgespeeld alsof er boven het hoofd een bombardement bezig is, zodat bezoekers een beeld kunnen krijgen van het leven in een schuilkelder.

 1. General George S. Patton Memorial

 • Op het Mercency plein in Bastogne staat een monument dat de Amerikaanse generaal George S. Patton herdenkt.
 • Patton was een belangrijke generaal die met een tegenaanval de oprukkende troepen van de Duitsers bij Bastogne wist te stoppen, en hij was dan ook een van de meest gerespecteerde generaals tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 • Na de oorlog werd hij tegen zijn wil in terug naar Duitsland gestuurd, waar hij op 8 december 1945 in een auto-ongeluk terecht kwam. Hij overleed op later op 21 december aan de verwondingen die hij hierbij had opgelopen.
 • Het monument in Bastogne werd in 1963 in bijzijn van luitenant John Waters, de kleinzoon van Patton, onthuld. Het bestaat uit het gezicht van de generaal dat uit het steen is gegraveerd door de beeldhouwer Rau.

Wil jij ook graag Bastogne verkennen? Download dan zeker onze stadswandeling door Bastogne, of koop onze reisgids Belgische Ardennen en ontdek de mooiste plekjes !

 1. Parc Elisabeth

Het Elisabeth Park in het centrum van de stad vormt een heerlijke groene oase waar je een wandelingetje kan maken of een aangename plaats om te gaan picknicken.

In het park vind je onder andere een rozentuin met fonteinen, fruitbomen, een vijver en een labyrint, waarnaast je ook een bezoek kan brengen aan de Orangerie, waar tijdelijke tentoonstellingen gehouden worden. Daarnaast vindt er jaarlijks in de maand juni het feest van de muziek plaats in het park.

 1. Saint-Pierre Kerk, het oudste gebouw van Bastogne

De Saint-Pierre kerk is het oudste gebouw van Bastogne. De kerk werd al in de 13de eeuw gebouwd in een romaanse stijl, maar het grootste deel van het huidige gebouw stamt uit de 15de-eeuw, toen het in gotische stijl herbouwd werd.

 • De toren behoort wel nog tot het originele gebouw, en ook binnen is het nog mogelijk om het eerste altaar uit deze periode te aanschouwen. Het fraaie gewelf stamt echter uit de 16de eeuw, toen een lokale kunstenaar het beschilderde.
 • De kerk is door de jaren heen meerdere malen gerestaureerd, en ook na de Tweede Wereldoorlog was dit nodig. Ondanks dat de kerk zwaar beschadigd was geraakt tijdens de bombardementen is het nog steeds te zien in het centrum van de stad.
 1. Het Bos van de Vrede

Buiten de stad kan je een bezoek brengen aan het Bois de la Paix, het Bos van de Vrede. Tijdens de 50ste herdenking van de Slag om de Ardennen in 1994 werden hier 4000 bomen geplant door veteranen die in de slag hadden gevochten.

Elke veteraan kon uit verschillende boomsoorten kiezen, en bij elke boom werd een steen met een naam geplaatst. De bomen herdenken de Amerikaanse en Belgische strijders die tijdens de Slag gevochten hebben en de burgers en militairen die hierbij om het leven kwamen.

 1. Au Pays d’Ardenne Original Museum

Nog een andere bezienswaardigheid buiten het centrum van de stad is het kleine museum Au Pays d’Ardenne Original.

Dit museum vertelt over de Ardennen, in 3 tentoonstellingen:

 • De eerste zaal is gewijd aan de Slag om de Ardennen en toont onder andere wapens en munitie, documenten, decoraties en voorwerpen die een beeld geven van het leven van de soldaten tijdens de oorlog.
 • Een tweede zaal gaat over de natuur van de Ardennen en toont ruim 200 opgezette dieren in een nagebootste natuurlijke leefmilieus.
 • De derde zaal verteld over de landbouw en andere ambachten in de regio en toont allerlei oude gereedschappen, zoals eggen, jukken, waterpompen, hamers, smeed werktuigen, en meer.
 1. Bois Jacques

Op zo'n kleine 10 minuten rijden van Bastenaken, aan de weg naar Houffalize, ligt Foy. Een stadje dat van 1944 tot 1945 bezet werd door de Duitsers. De Amerikaanse troepen hadden zich hier verschanst in Bois Jacques, om van daaruit Bastenaken te bevrijden.

Wanneer je Bois Jacques bij Foy gaat bezoeken, krijg je nog steeds enkele sporen te zien van de zware strijd die hier geleden heeft. Zo zijn er schuttersputjes en grote gaten in de grond waar de Amerikaanse soldaten zich verscholen tijdens de vijandelijke aanvallen en beschietingen.

 1. La Roche-en-Ardenne

Vanuit Bastogne kun je gemakkelijk een bezoek brengen aan La Roche-en-Ardenne. Dit stadje is een van de favoriete bestemmingen van vakantiegangers in de Ardennen, onder meer omdat het veel mogelijkheid biedt voor activiteiten. Zo kun je er kajakken op de rivier de Ourthe, om zo de bosrijke omgeving te leren kennen, maar ook wandelen en mountainbiken kan hier zeer goed.

Daarnaast heeft La Roche-en-Ardenne ook verschillende bezienswaardigheden in het charmante centrum. Zo kun je er een bezoek brengen aan het middeleeuwse kasteel dat boven de stad uittorent en daar een roofvogelshow meepikken.

Ook is er een oorlogsmuseum in de stad, dat toont hoe La Roche-en-Ardenne geheel platgebombardeerd was in de Tweede Wereldoorlog

 1. Durbuy

Een andere plaats die gemakkelijk te bezoeken is vanuit Bastogne is Durbuy. Durbuy wordt gezien als het kleinste stadje van de Ardennen. De stad kent namelijk wel 11.000 inwoners maar de daadwerkelijke stadskern bestaat uit maar een aantal straten, waar maar zo’n 400 inwoners wonen.

 • Durbuy ligt ook weer aan de Ourthe, waaraan je het kasteel van de Ursel familie kan bezoeken. Durbuy is een enorm charmant stadje om doorheen te wandelen, waarbij je aan de middeleeuwse straatjes die bekleed zijn met kasseien en allerlei historische panden kan vinden en je bijna terug in de tijd kan wanen.
 • Actievelingen moeten in Durbuy zeker eens stoppen bij Adventure Valley in Durbuy Kajak, escape rooms, duo zipline, free fall, ... adrenaline opstoot verzekerd !
 1. Bier proeven in Brouwerij van Achouffe

Echte bierliefhebber of bierkenner? In de omgeving van Bastogne kan je een bezoekje brengen aan Brouwerij van Achouffe, waar het bekende kabouterbiertje La Chouffe gebrouwen wordt. De brouwerij produceert al sinds 1982 de verschillende soorten bier van Chouffe, en wat begon als een hobby breidde zich al snel uit tot een groot bedrijf.

Het verhaal van de lokale dwerg Nain D’Achouffe sprak meteen tot de verbeelding van de brouwers, en mocht de kabouter dus ook de etiketten van het bier sieren.

 • Bij de brouwerij is het mogelijk om een rondleiding te krijgen, waarbij je een kijkje neemt naar het brouwproces, waarna je natuurlijk ook een heerlijke Chouffe kan proeven.
 • Je kan een bezoek aan de brouwerij plannen vanaf 6 personen, met een maximum van 25. Kinderen tellen niet mee in het totale aantal deelnemers, maar moeten wel worden geregistreerd. Ideaal voor een vriendenweekendje in de Ardennen.
 • Meer info op de website.
 1. Brouwerij van Lupulus

Na de overname van Achouffe door Duvel Moortgat in 2006 besloten de oprichters een nieuw bier te brouwen, Lupulus.

Dit bier wordt sinds 2016 in de nieuwe brouwerij bij Bovigny geproduceerd. Ook hier kun je terecht voor een rondleiding en bierproeverij. Tijdens de rondleiding kun je de verschillende 'geheime ingrediënten' van het bier proeven.

Na afloop van je rondleiding krijg je ook hier de kans om het bier te testen.

 1. Wandel door de Feeënvallei

Bij de Achouffe brouwerij begint ook een prachtige wandeling door de Feeënvallei. Deze wandeling is valt dan ook gemakkelijk met een bezoek aan de brouwerij te combineren. Bekijk de route hier

Een leuke wandeling in de vorm van een 8

 • De wandelroute is zo’n 11 km lang, en duurt zo'n 4 uur.
 • De wandeling is enigszins in de vorm van een 8 gelegen en loopt het eerste deel door de prachtige vallei van de Martin-Moulin, waar je via smalle zandpaden en houten bruggen langs het water loopt. Op sommige stukken zal je zelfs het water moeten oversteken.
 • Vervolgens verlaat je de vallei en begint er een klim van zo’n 250 m. Tijdens dit deel kan je dan ook genieten van de prachtige uitzichten over de omgeving, waarbij je Achouffe kan zien liggen.
 • De wandeling is duidelijk aangegeven door middel van de blauw-witte rechthoeken met een blauwe T.
TIP: Lees ook onze blogpost met onze 15 mooiste wandelingen in de Ardennen.
 1. Grotten van Han

Een stukje verder van Bastogne vandaan, maar zeker een dagtripje waard, zijn de Grotten van Han en het Domaine des Grottes de Han. De grotten van Han behoren tot de grootste en mooiste grottenstelsels van Europa, samen met de grotten van Postojna en de grotten van Lascaux.

Reeds een toeristische attractie sinds de 18de eeuw

Het grottenstelsel is door de rivier de Lesse uitgesleten in het kalksteen van de Boineheuvel. Al sinds de 18de eeuw zijn de grote ruimtes van dit gangenstelsel een populaire bezienswaardigheid.

Een bezoek is mogelijk met een ouderwetse trein, die je meeneemt onder de grond. Vervolgens kan je je vergapen aan de grote La Salle du Dôme, de grootste grot van zo’n 150 m in lengte en 127 m in hoogte. Tijdens de tour kom je ook langs verschillende bijzondere kalksteenformaties die zich over de jaren heen gevormd hebben, en kun je genieten van een geluids- en lichtshow in een van de grotere ruimtes.

TIP: Koop je tickets voor een bezoek aan de Grotten van Han online, ze zijn 2 EUR goedkoper dan aan te kassa.

Ontdek het wildpark met een safaribus

 • De grotten zijn onderdeel van het grotere Domein van de grotten van Han, een terrein van maar liefst 275 hectare waarop je naast de grotten nog verschillende andere attracties kan vinden.
 • Zo is een gebied van zo’n 250 hectare sinds 1970 een groot wildpark, waarbij zo’n 20 verschillende diersoorten bijna geheel vrij rond kunnen lopen. Je kan wandelend en met een safaribus over het terrein meerijden.
 • Ontdek er onderweg de Przewalksipaarden, edelherten, wisenten, beren, rendieren, wolven, lynxen, oerossen en moeflons.

Tentoonstelling PréhistoHan

 • Ook vind je op het terrein de tentoonstelling PréhistoHan, waarbij je een reis door de tijd maakt.
 • Deze tentoonstelling bevat allerlei objecten en afbeeldingen van dieren die je een kijkje in de prehistorie geven, en zo zijn er verschillende objecten te zien die in de grotten gevonden zijn.
Sinds 2018 is het op het domein ook mogelijk om te verblijven in de Tree Tents, grote tenten die in de bomen op een hoogte van 3m hangen. In de tenten is geen elektriciteit en water aanwezig waardoor je je helemaal in de natuur kan onderdompelen, terwijl je vanuit de tenten de dieren in het wildpark kan zien lopen.
 1. Wat is de ligging van Bastogne op de kaart?

 1. Filmpje: ontdek Bastogne

Benieuwd naar de bijzondere stad Bastogne? In dit filmpje kan je alvast een eerste indruk opdoen, maar als je zelf de ervaring van deze plek wilt meemaken zal je natuurlijk moeten afreizen naar de Ardennen!

 1. Waar overnachten in de Ardennen?

 1. Mis niets met onze reisgids Belgische Ardennen

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist in de Belgische Ardennen? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ardennen met 24 routes en +200 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Belgische Ardennen.

Ardennengids

Gratis reisgids Ardennen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 11 september 2023 - keyaert theo

prima, uitstekende uitleg betreffende de beschrijvingen.

- 18 september 2022 - Christian D.B.

Leuke gids

- 5 juni 2022 - verdeyene dirk

Was zeer nuttige gids tijdens onze uitstap met onze camper. We gaan hem nog zeker gebruiken in de toekomst. Top!

- 14 juli 2021 - Transglobal Overseas

thanks

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?