Hoge Venen bezoeken? Bezienswaardigheden + wat te doen in Les Haute Fagnes

Koop de volledige reisgids voor € 15

Hoge Venen bezoeken? Bezienswaardigheden + wat te doen in Les Haute Fagnes

11 april 2023 in Ardennen5 reacties

Je hoeft niet ver te reizen om in prachtige natuurgebieden te verblijven. Vlak bij huis vind je de Hoge Venen (Les Haute Fagnes), een mooi uitgestrekt natuurgebied in het oosten van België. Hier kan je heerlijk een dag de natuur intrekken om te wandelen, te fietsen of zelfs te langlaufen, waarna je rondom de natuur in de leuke stadjes de dag af kan sluiten met een heerlijk drankje op het terras.

Inhoud artikel

 1. De natuur van de Hoge Venen

De Hoge Venen is een onderdeel van het natuurpark Hoge Venen-Eifel, en is een overloopgebied tussen de Ardennen en de Eifel. Het natuurgebied is gelegen in de Oostkantons, in het Duitstalige deel van Wallonië, en voor een klein deel ook in het aangrenzende stuk van Duitsland. Het park wordt dan ook wel de Hohes Venn en de Hautes Fagnes genoemd.

Het natuurgebied Hoge Venen is ongeveer 45 km2 groot en is gelegen op een hoogvlakte. Hiermee is de Hoge Venen het hoogstgelegen gebied van België, en je vindt er ook het hoogste punt van het land terug bij de top Signaal van Botrange, die zo’n 692 m hoog is.

 • Het grootste deel van de Hoge Venen bestaat uit hoogveenlandschap. Daarnaast wordt het landschap gekenmerkt door bossen, heidevelden, graslanden en weiden.
 • In deze schitterende natuur is verder ook het een en ander aan wild te vinden, zoals edelherten, reeën, wilde zijnen, lynxen en korhoenders.
 • Rondom het natuurgebied zijn ook veel stuwmeren gelegen. Er valt namelijk veel neerslag in het gebied, wat in deze meren wordt opgevangen en vervolgens gebruikt wordt voor drinkwater of voor het opwekken van stroom.
 • Daarnaast zijn er ook veel dorpjes en idyllische stadjes in de omgeving terug te vinden. Zo wordt de Hoge venen in het noorden begrensd door Eupen, in het oosten door het Duitse Monschau, in het zuiden door Malmedy en in het westen door Spa.

TIP: Wil jij ook de Hoge Venen verkennen? Download onze autoroute en kom langs de mooiste plekjes.

 1. Wandelen

De uitgestrekte natuur van de Hoge Venen verleent zich uitstekend voor een mooie wandeling. De Hoge Venen is wel een beschermd natuurgebied, waardoor je hier niet zomaar aan de wandel kan. Er is echter een groot netwerk uitgezet aan wandelroutes, die lopen over deels geasfalteerde wegen en deels houten vlonderpaden die het veen beschermen.

 • De uitgezette wandelingen variëren in lengte en moeilijkheidsgraad, waardoor er zowel korte en gemakkelijke wandelingen te vinden zijn.
 • Sommige zijn goed met kinderen te doen, andere zijn langer en moeilijker waardoor ze meer geschikt zijn voor de ervaren wandelaar. Daarnaast zijn er ook speciale leerpaden uitgezet.

Extra tip: Voor nog meer vlonderpaden moet je zeker onze blogpost met wandelingen via vlonderpaden in België lezen.

Verschillende zones

De Hoge Venen is verdeeld in 4 verschillende zones. Hierbij is gekeken naar de aanwezigheid van zeldzame dieren en planten, zodat deze niet verstoord worden.

 • In zone A zijn wandelaars vrij toegankelijk, terwijl wandelaars in zone B alleen over de gemarkeerde paden zijn toegestaan.
 • Zone C is daarentegen alle te bezoeken met een gids, en zone D is volledig ontoegankelijk.
 • Wanneer je bij het wandelen een rode vlag bij het pad ziet hangen betekent dit dat je in dit gebied niet mag wandelen en zal je een ander pad moeten nemen.
 • Wandelingen kan je vinden op de website of bij de bezoekerscentra Huis Ternell en Botrange.
 • Bestaande wandelingen kunnen echter aangepast worden naargelang de staat van de natuur en de aanwezigheid van de fauna in het gebied. In de bezoekerscentra hebben ze hier actuele informatie over.

TIP: Download onze Veenwandeling vanuit La Maison du Parc-Botrange. Zo zie je de mooiste plekjes van het natuurgebied.

 1. Huis Ternell

Huis Ternell werd in de 18de eeuw gebouwd als een jachthuis tussen Eupen en Monschau, maar in de 19de eeuw kreeg het gebouw de titel van boswachterij. Sinds 1987 doet het gebouw echter dienst als natuurcentrum. In het centrum is een natuurhistorisch museum te vinden met informatie en beelden over de Hoge Venen. Daarnaast worden er ook cursussen over de natuur gegeven in het centrum. Ook kan je hier terecht voor een hapje en drankje in het restaurant.
Meer info op de website.

 1. Centre Nature de Botrange

Het natuurcentrum Botrange ligt in tegenstelling tot Huis Ternell meer in het centrum van de Hoge Venen, in het plaatsje Robertville. In dit centrum zijn allerlei brochures over het natuurgebied te vinden en kan je ook boeken over de Hoge Venen kopen. Ook kan je hier alle actuele informatie vinden over activiteiten en wandelingen in het gebied en je inschrijven voor een wandeling die door een deskundige gids begeleid wordt. Net als in Huis Ternell is ook in Botrange een restaurant te vinden.

Het leerpad van de Hoge Venen start ook vanaf het natuurcentrum. Dit pad staat vol met borden die informatie geven over de flora en de fauna van de Hoge Venen. Je vindt er ook een blotenvoetenpad. De wandeling van het leerpad duurt ongeveer 1 uur. Meer info op de website.

Proef een biertje in de Venen

Vlakbij het hoogste punt van België (Signaal van Botrange) vind je de brouwerij van het Peak-bier. In 2016 besloten enkele vrienden om samen een biertje te brouwen en gingen daarom op zoek naar een locatie voor hun eigen brouwerij, liefst dicht bij de natuur. Zo kwamen ze uit op een van de meest unieke plekken; de Hoge Venen. Meer bepaald bij Signaal van Botrange.

Uiteraard, en gelukkig maar worden er na enkele jaren al meer dan één biertje gebrouwen. Zo groeide het Peak-aanbod al uit tot zo’n 7 bieren. Van blond naar tripel, tot bruin. Voor ieder wat wils dus! We raden je dan ook aan om even uit te rusten bij de hoogst gelegen brouwerij van België. Vanop het terras heb je hier trouwens een machtig panoramisch zicht op de Hoge Venen! Meer info over de brouwerij vind je hier.

 1. Fietsen

De Hoge Venen is niet alleen perfect voor wandelaars, de natuur is ook een zeer geliefd fietsgebied. De fietsroutes die in het natuurgebied zijn uitgezet zijn redelijk vlak en daardoor met de hele familie te fietsen. Sportievelingen die er liever met een mountainbike op uit gaan kunnen echter ook goed in de Hoge Venen terecht.

 • Er zijn verschillende fietsknooppunten te vinden in het natuurgebied en er kan zowel een korte fietstocht als een langere tocht die de hele dag inneemt gereden worden.
 • Zo kan je langs de voormalige spoorweg van de Vennbahn rijden. Deze route is in zijn geheel 1 van de langste van Europa en rijdt naast de Hoge Venen ook door Duitsland en Luxemburg,
 • In de Hoge Venen zelf is zo’n 850 km aan fietsroutes te vinden. Routes zijn te vinden op de website.
 1. Skiën en langlaufen in de Hoge Venen

Voor de wintersport zou je misschien eerder verder wegtrekken maar je kan hiervoor ook in de Hoge Venen terecht. In de Oostkantons zijn 6 sneeuwgebieden te vinden waar skiërs, langlaufers en andere wintersporters terecht kunnen. In de Hoge Venen zijn dan ook enkele paden alleen toegankelijk voor langlaufers en bij natuurcentrum Huis Ternell kunnen ski’s gehuurd worden.

De pistes in de Hoge Venen zijn niet hoog en zijn daardoor perfect voor het hele gezin. Natuurlijk moet er wel sneeuw liggen, maar meestal valt er elk jaar wel wat.

TIP: In de winter richting de sneeuw in de Ardennen? Lees zeker onze blogpost met de beste plaatsen waar sneeuw ligt in de Belgische Ardennen.

 1. Eupen

Eupen ligt ten noorden van de Hoge Venen en is de hoofdstad van het Duitstalige gedeelte van België. De stad ligt tegen een helling van het Vesderdal aan op zo’n 15 km afstand van zowel de grens met Duitsland als de grens met Nederland.

Wat te zien en doen in Eupen?

 • De stad bestaat al sinds de middeleeuwen maar ondervond pas in de 18de eeuw een grote economische bloei, toen wolhandelaren zich er begonnen te vestigen. De meeste bezienswaardigheden uit de stad stammen dan ook uit deze periode. Zo werd de Sint-Niklaaskerk aan het begin van de 18de eeuw gebouwd, en de Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangenkerk stamt uit het einde van de eeuw. Zelfs het oudste bewaarde godshuis van de stad, de Sint-Lambertuskapel, is niet veel ouder dan deze bouwwerken, en dateert uit 1690.
 • Naast de religieuze bouwwerken zijn er ook nog veel voormalige ateliers en koopmanswoningen te vinden in de stad, zoals het Haus Grand Ry dat in de 18de eeuw gebouwd werd voor de lakenfabrikant Aegidius von Grand Ry en het Sternickel huis dat voor de lakenfabrikant Sternickel werd opgericht. In dit laatste bouwwerk zetelt tegenwoordig het parlement van de Duitstalige gemeenschap.
 • Eupen heeft ook een aantal interessante musea. Zo kan je in het Eupener Stadtmuseum de geschiedenis van Eupen induiken. Hier zijn onder andere oude gebruiksvoorwerpen en kunstwerken terug te zien. In het Schokoladenmuseum Jacques kan je daarentegen meer te weten komen over de productie van chocolade en natuurlijk ook zelf eens proeven.

TIP: Eupen verken je gemakkelijk en snel met onze stadswandeling door Eupen.

 1. Monschau

Monschau ligt aan de oostelijke grens van de Hoge Venen, net over de grens in Duitsland. De stad ligt hier ook naast het Duitse natuurgebied van de Eifel. Dit stadje ontstond in de middeleeuwen, waarna in de 17de eeuw er veel protestantse vluchtelingen naar de stad kwamen. Zij werkten veelal in de lakenindustrie, en de textielindustrie kwam dan ook in deze tijd tot bloei.

Bezienswaardigheden Monschau

 • Monschau staat vooral bekend om de vele oude, witte vakwerkhuizen die in de stad terug te vinden zijn. Ook zijn er nog verschillende relieken uit de textielindustrie terug te vinden, zoals het Rotes Haus, een woning uit 1760 van de textielfabrikant Scheibler.
 • Ook heeft Monschau een oude burcht, het Burg Monschau. Deze burcht werd in de 14de eeuw gebouwd en torent sindsdien boven de stad uit.
 • Verder wordt de skyline van de stad gekenmerkt door de kerktorens van onder andere de Aukirche.

TIP: Ga op verkenning in Monschau met onze stadswandeling en lees hier welke bezienswaardigheden in Monschau er allemaal te zien zijn.

 1. Malmédy

Malmedy is de gezellige stad in het zuiden van de Hoge Venen. Deze stad is ouder dan Eupen en Monschau, ze werd namelijk al in 648 opgericht. De stad heeft dan ook een lange geschiedenis, maar toch vind je hier niet veel oude gebouwen, alleen de kathedraal en de oude waterput stammen nog van voor de Tweede Wereldoorlog. Alle andere gebouwen zijn sindsdien herbouwd.

Kathedraal van Sint-Pieter

De kathedraal van Sint-Pieter is de abdijkerk van het naastgelegen Benedictijnse klooster. De kerk is niet alleen gewijd aan Sint-Pieter maar ook aan de heiligen Paulus en Quirinus. Zo is er in de kerk een reliekschrijn te vinden gewijd aan Sint Quirinus, de beschermheilige van ridders en paarden. Buiten de kerk zijn verschillende imposante gebouwen te vinden in de tuin van de abdij.

In het oude klooster is tegenwoordig het Malmundarium te vinden. Dit centrum doet dienst als een informatiecentrum, artistiek atelier, cultureel centrum en een herdenkingsruimte. Zo is er een korte film te zien over de geschiedenis van de stad, kan je een atelier van de leerlooierij bezoeken en vind je meer informatie over het bekende carnaval in de stad. Daarnaast worden er ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen gehouden in het klooster.

Baugnez 44 Historical Center

In Malmedy vind je ook het Baugnez 44 Historical Center. Dit museum herdenkt het bloedbad uit 1944 waarin 84 Amerikaanse oorlogsgevangenen door de beruchte SS-kolonne Kampfgruppe PEIPER werden vermoord. Daarnaast herdenkt het gebouw ook de Slag om de Ardennen, waarbij de stad hevig gebombardeerd werd en er in en rondom de stad fors gestreden werd. Er is dan ook een uitgebreide tentoonstelling te vinden met Duitse en Amerikaanse artefacten, documenten en afbeeldingen, en er worden verschillende archieffilms vertoond.

Waterval van de Bayehon

De waterval van de Bayehon is een 9 meter hoge waterval in de nabijheid van het Belgische dorp Longfaye (Malmedy), gelegen op een hoogte van 510 meter. Het is de hoogst bevaarbare waterval in België voor kajaksporters. Deze waterval kleurt rood, dit komt door het hoge gehalte aan ijzer dat aanwezig is in het water, dat door contact met lucht oxideert.

Kasteel Reinhardstein

Buiten Malmedy kan je een bezoek brengen aan het kasteel Reinhardstein. Dit kasteel, dat van origine Burcht Metternich heette, is gelegen op een rotspunt uitkijkend over de vallei.

 • Deze rots zou door het strategische oogpunt al in de tijd van de Romeinen bewoond geweest zijn.
 • De burcht werd echter in 1354 gebouwd, maar van het originele gebouw is maar weinig overgebleven.
 • Het huidige gebouw stamt uit vorige eeuw en werd toen herbouwd volgens de oude bouwtekeningen.
 • In het kasteel is een museum te vinden over de geschiedenis van het kasteel, en hier zijn dan ook harnassen, meubilair en wandtapijten uit de middeleeuwen te bewonderen.

Zelf de regio verkennen? Onze rondreis door de Oostkantons brengt je langs Eupen, Malmedy en de Hoge Venen.

 1. Stavelot

Stavelot is een oud stadje in de buurt van Malmedy. Het stadje is kleiner dan Malmedy maar zeker niet minder gezellig. Je kan hier zeer goed door het 18de eeuwse centrum rondwandelen en onder andere de enorme stadspoort aanschouwen, of een bezoek brengen aan de voormalige Abdij van Stavelot.

 • Deze abdij werd al in de 7de eeuw gebouwd en deed tot het einde van de 18de eeuw dienst als Benedictijnse abdij.
 • Tegenwoordig zijn er echter 3 musea in de abdij terug te vinden. Zo vind je er een museum over het circuit Spa-Francorchamps, een museum over de geschiedenis van het vorstendom Stavelot-Malmedy, en een museum over de dichter Guillaume Apollinaire, die een tijdje in de stad woonde.
 1. Spa

Spa ligt aan de westelijke grens van de Hoge Venen. Deze stad staat ook wel bekend als de Parel van de Ardennen, en staat wereldwijd bekend om het minerale water dat in de regio te vinden is en het racecircuit Spa-Francorchamps. De stad was in de geschiedenis voor lange tijd het belangrijkste toeristische centrum van de Ardennen, en velen trokken naar de stad voor de thermen van Spa, die al sinds de 16de eeuw bekend staan om de geneeskrachtige werking van het mineraal-volle water.

In Spa kan je een bezoek brengen aan het voormalig badhuis van Spa, een prachtig gebouw uit de 19de eeuw dat voor lange tijd het belangrijkste kuuroord van de stad was tot de thermen het overnamen. Ook vind je 7 waterbronnen in de stad, waar de bekendheid van de stad vandaan komt. Gebruik onze rondreis langs Spa en Stavelot.

 1. Verviers

Verviers is een stadje tussen Spa en Eupen, gelegen aan de voet van de Hoge Venen. Net als veel andere steden in de omgeving is Verviers vooral bekend om de textielindustrie van het verleden. Er zijn dan ook verschillende bezienswaardigheden terug te vinden die uit deze periode dateren of die aan deze tijd doen terugdenken, zoals verschillende authentieke woonhuizen en het documentatiecentrum van de wolindustrie.

Verviers is verder ook beroemd om de vele fonteinen. Er zijn 21 fonteinen in de stad te vinden waarvan de meeste van historische belang zijn. Door de stad loopt dan ook een wandelroute die je langs de fonteinen brengt.
 1. Coo

In de buurt van Stavelot vind je ook nog het plaatse Coo. Dit dorpje is vooral bekend om de Watervallen van Coo, een dubbele waterval van 15 m hoogte welke bij het dorp te vinden zijn. Hier loopt een trap tussen de waterval naar beneden, waarnaast er ook een trap voor de waterval langs loopt naar de oevers van de Amblève rivier, zodat je de waterval van meerdere oogpunten kan aanschouwen.

Plopsa Coo

Daarnaast staat Coo bekend om het attractiepark Plopsa Coo dat er te vinden is. Dit park werd geopend na het succes van Plopsaland de Panne en staat vol met attracties rondom geliefde karakters van Studio 100, zoals Kabouter Plop, Piet Piraat en Mega Mindy.

 1. Waar liggen de hoge Venen (Les Haute Fagnes)

 1. +20 Autoroutes, wandelingen en fietsroutes door de Ardennen

Met onze compleet uitgewerkte wandelingen, fietsroutes en autoroutes ontdek je de mooiste plekjes van de Belgische Ardennen. Ideaal voor een roadtrip of vakantie in Ardennen. Nergens vind je zoveel concrete info en routes.

8 x autoroutes voor je roadtrip door de Belgische Ardennen

Fietsroutes in de Ardennen

Wandelingen in de Ardennen

 1. Mis niets met onze reisgids Belgische Ardennen

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist in de Belgische Ardennen? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ardennen met 24 routes en +200 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Belgische Ardennen.

Ardennengids

Gratis reisgids Ardennen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 11 november 2023 - Ingrid Vandenbroucke

Jullie reisverslagen zijn zeer praktisch met zeer handige plannetjes van alles erbij. Aanrader Verviers: het dopje limbourg doe ook vermeld staat als ‘ un des plus Beau villages de la Wallonië’. Het hoge oud gedeelte van limbourg is prachtig, je keert zoveel jaar terug in de tijd en zou een ideaal film decor kunnen zijn.

- 24 april 2023 - Elly

Ben me aan het oriënteren. Prachtig daar

- 29 mei 2021 - Rob Daems

Ziet er goed uit

- 5 april 2021 - Ernie Korstanje

Bedankt voor dit knappe naslagwerk !! Ook al denk je de Ardennen te kennen, kom je nog steeds nieuwe te ontdekken dingen tegen ! Super !!

- 1 augustus 2020 - Maria Kiela

Erg informatief en met mooie foto's. Na lezing krijg je zin om op reis te gaan Het helpt je om keuzes te maken.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?