25 x mooiste bezienswaardigheden Antwerpen: Wat zeker zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 5

25 x mooiste bezienswaardigheden Antwerpen: Wat zeker zien & doen?

26 juni 2019 in Antwerpen2 reacties

Antwerpen is een favoriete stad voor een kleine stedentrip voor zowel Nederlandse en Belgische toeristen als voor toeristen van verder weg. De stad heeft dan ook een hele hoop moois te bieden,van een prachtig oud centrum en mooie gebouwen in verschillende stijlen tot interessante musea en leuke wijken.

Dit zijn de 25 x mooiste bezienswaardigheden die je niet kan missen tijdens een bezoekje aan Antwerpen.

Tours met locals in Antwerpen, ontdek de verborgen plekjes

Onze tip: Boek een wandeling of fietstocht in Antwerpen met een lokale gids, zo kom je leuke anekdotes te weten en ontdek je plekjes waar gewone toeristen niet komen.

Wil je veel zien en doen in Antwerpen? Koop je Antwerp City Card online € 27, hiermee heb je gratis toegang tot alle musea en kerken (incl. Onze-Lieve-Vrouw Kathedraal) + korting van minstens 25% op toeristische attracties.

Bij GetYourGuide kan je annuleren met geld-terug-garantie tot 24u voor aankomst, kijk hieronder voor nog meer aanbod.

Inhoud artikel

 1. Centraal Station: de spoorwegkathedraal

Wist je dat het Centraal Station van Antwerpen is één van de mooiste stationsgebouwen in Europa is? Omdat het zo'n prachtig station is, heeft het ook de naam 'spoorwegkathedraal' gekregen. Het station was eerst een klein kopstation wat vervolgens in 2007 groots verbouwd werd tot een belangrijk treinstation. Nu is het geen stopstation meer en kan je ook makkelijk bijvoorbeeld een trein naar Amsterdam nemen.

Het stationsgebouw is een mix van stenen muren en een glazen koepel en bevat perrons die over verschillende niveaus verspreid liggen. Ook als je niet met de trein naar Antwerpen gaat is het dus zeker de moeite waard om een bezoekje aan het station te brengen.

Als je in het Centraal Station bent, wandel dan ook zeker eens door de prachtige gangen en flaneer op de grote trap. De 'Middenstatie', zoals het Centraal Station ook wel door Antwerpenaren genoemd wordt, is gebouwd in een eclectische stijl. Kijk trouwens eens erg goed naar de klok van het station aan de voorgevel, hoe schrijf je ook alweer een Romeinse 4?

 1. De Grote Markt

De Grote Markt van Antwerpen is het centrale plein van de stad maar ook één van de gezelligste. Aan het plein vind je een hoop prachtige oude gildehuizen en bezienswaardigheden, maar ook een aantal leuke terrasjes en de mooie Brabofontein met een beeld van Silvius Brabo. Vanaf de Grote Markt kan je het zestiende-eeuwse Stadhuis van Antwerpen aanschouwen, dat ontworpen werd door Cornelis Floris en als één van de mooiste renaissancegebouwen van de Lage Landen wordt gezien.

Rond de kerstperiode kan je hier bijvoorbeeld ook komen schaatsen en genieten van een van de mooiste kerstmarkten in Europa. Download zeker onze speciale kerstwandeling Antwerpen.
 1. Onze-Lieve-Vrouw-kathedraal

De prachtige kathedraal van Antwerpen steekt boven het centrum van de stad uit door de grote toren van 123 meter hoog. De kathedraal is meerdere malen gebouwd, afgebroken en weer opgebouwd waardoor je er verschillende architectonische stijlen kan vinden.

Zo is de kerk in de twaalfde eeuw ontstaan rondom een negende-eeuwse kapel. Ook is er maar weinig van het oorspronkelijke interieur over door de zestiende-eeuwse beeldenstorm, maar er zijn ook een aantal beroemde werken van de Antwerpse kunstenaar Peter Paul Rubens te zien in de kerk (waaronder het beroemde 'De Kruisoprichting', alleen al daarvoor zou je echt de kathedraal moeten bezoeken).

 • De kathedraal is doordeweeks dagelijks tussen 10:00 en 17:00 geopend voor het publiek, en op zaterdag tot 15:00 en op zondag tussen 13:00 en 16:00.
 • Toegang tot de kerk kost €6 voor iedereen ouder dan twaalf jaar die niet uit Antwerpen zelf komt.
 1. De Sint-Pauluskerk

De Sint-Pauluskerk werd in de zeventiende eeuw gebouwd en was toen één van de rijkste en machtigste kerken van het land. Tegenwoordig doet het prachtige laatgotische gebouw dienst als parochiekerk, waar je onder andere mooie beelden en kunstwerken van Peter Paul Rubens kan aanschouwen. Ook kan je een kijkje nemen in de schatkamer.

 • De kerk is dagelijks tussen 14:00 en 17:00 gratis te bezoeken.
 • Toegang tot de schatkamer kost €1.
 1. Het Rubenshuis

Aan het einde van de zestiende eeuw verhuisde de jonge Peter Paul Rubens naar Antwerpen, waar hij vervolgens op een kort verblijf in Italië na zijn hele leven heeft gewoond. Aan een zijstraat van de Meir, de Wapper, liet hij een mooi huis bouwen in de Italiaanse stijl, waardoor het op een klein paleis uit de renaissance lijkt. In het gebouw werden vele schilderijen door Rubens zelf en door zijn leerlingen geschilderd. Sommige van deze werken zijn nog steeds in het Rubenshuis te zien nu het na een restauratie in de oorspronkelijke staat hersteld is en als museum dienst doet.

 • Het Rubenshuis is elke dinsdag tot en met zondag geopend tussen 10:00 en 17:00.
 • Een ticket kost €10 voor volwassenen en €8 voor scholieren en studenten.
 • Toegang is gratis voor iedereen jonger dan 12 jaar en ouder dan 65 jaar.
 1. Het Begijnhof

Het Begijnhof was in de zestiende eeuw een plek waar oudere armen vrouwen samen in huisjes rondom een park woonden. Deze begijnen richtten zich hier vaak op een leven gewijd aan het geloof. Tegenwoordig wonen er nog maar enkele begijnen in dit Begijnhof, en zijn er in de meeste andere huisjes bejaardenwoningen te vinden. Het hof zelf is een mooie plek van rust in de stad en zeker een bezoekje waard.

 1. De Plantentuin

De Plantentuin of Den Botanieken Hof aan de Leopoldstraat is ook een kleine oase van rust in het centrum. Ooit deed de Plantentuin dienst als tuin waar kruiden met genezende krachten werden geplant voor het ziekenhuis. Tegenwoordig vind je er ongeveer 2000 verschillende soorten planten, bloemen en bomen, waarvan sommige van deze flora beschermd zijn.

Tijdens het winkelen of bekijken van bezienswaardigheden is de Plantentuin dan een prachtige plek om even te zitten op een bankje en bij te komen.

 • De Plantentuin is in de zomer tussen 08:00 en 20:00
 • In de winter tussen 08:00 en 17:30 gratis te bezoeken.
 1. 't Steen

't Steen is de oude burcht van Antwerpen, welke te vinden is op de oever van de Schelde. Het werd gebouwd aan het begin van de dertiende eeuw en is hiermee het oudste gebouw op de Antwerpse kade. Ook was het één van de eerste stenen gebouwen van de stad. De burcht deed honderden jaren dienst als gevangenis, maar sinds de negentiende eeuw is het een museum. Bij de burcht kan je ook een standbeeld vinden van Lange Wapper, een plaaggeest die dronken mensen angst aanjoeg in een negentiende-eeuws gedicht.

 • Het Steen is elke woensdag tot en met zondag tussen 12:00 en 18:00 gratis te bezoeken.
Rond de kerstperiode staat hier ook een groot deel van de kerstmarkt, een van de mooiste in Europa! Download zeker onze speciale kerstwandeling Antwerpen.
 1. Zurenborg

De wijk Zurenborg is gelegen tussen het Centraal Station van Antwerpen en het Station Berchem en is hiermee een mooi verstopt pareltje. Deze hele wijk werd begin van de twintigste eeuw gebouwd en bestaat hierdoor vooral in de bijzondere Belle Époque stijl. Art-nouveau elementen zijn overal in verwerkt, vooral in de huizen aan de Cogels-Osylei en daar omheen. Ook kan je heel wat leuke terrasjes vinden in de wijk, op de Draakplaats en de Tramplaats, waar je even kan genieten als een local.

Deze wijk is de laatste jaren erg in opkomst en wordt al lachend onder Antwerpenaren de 'hipsterwijk' genoemd. Zeker wel een wandelingetje waard!

 1. het Zuid

Maar het kan nog hipper! Het Zuid is een wijk buiten het centrum van Antwerpen dat als de hippe wijk van de stad gezien wordt. De oude gebouwen in de wijk zijn in de laatste decennia omgebouwd tot ateliers en studio’s maar ook tot hippe woningen. Zo zijn hier een hoop galerijen, modehuizen, design winkels en kunststudio’s te vinden, maar ook leuke restaurants en cafés. Ook vind je een paar kunstmusea in de wijk, zoals het Museum voor schone Kunsten en het Fotomuseum.

Het Museum voor Schone Kunsten is voorlopig nog steeds gesloten door verbouwingswerken, en dat voor onbepaalde tijd. Delen van de collectie zijn te bekijken op enkele gastlocaties zoals de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en in het Snijders&Rockoxhuis.

 1. Het Museum voor Schone Kunsten

Het museum voor Schone Kunsten herbergt een hoop kunstwerken van Nederlandse en Vlaamse meesters. Zo zijn er onder andere werken van Peter Paul Rubens te zien. Daarnaast zijn er ook een aantal buitenlandse werken terug te vinden in de collectie van het Museum voor Schone Kunsten, zoals werken van Titiaan en Auguste Rodin.
Het museum wordt momenteel gerestaureerd, waardoor het niet geopend is. De collectie blijft echter te zien op gastlocaties in Antwerpen, zoals het Rockoxhuis en de Onze Lieve Vrouwekathedraal.

 1. het MAS: Museum Aan de Stroom

Het Museum aan de Stroom is sinds 2011 te vinden op ’t Eilandje en verteld over de geschiedenis van de stad. Er is vooral aandacht voor Antwerpen als een belangrijke havenstad, en het MAS herbergt daarnaast ook de oude collectie van het nabijgelegen Scheepvaartmuseum en de collectie van het voormalige Volkenkundemuseum. Bovenin het gebouw kan je op het panoramaterras genieten van het uitzicht over Antwerpen.

 • Het MAS is elke dinsdag tot en met zondag geopend van 10:00 tot 17:00 met in het weekend verlate openingstijden tot 18:00 in de zomermaanden.
 • Het panoramaterras is gratis te bezoeken, maar voor het museum kost een standaard ticket €10 en een ticket voor scholieren, studenten en senioren €8.
 1. De Modenatie

Het gebouw van de Modenatie herbergt enkele instituten die te maken hebben met de modewereld van Antwerpen. De stad is sinds een aantal jaar een belangrijke modestad door een aantal topontwerpers die hier wonen en/of werken.

De Modenatie is dan ook het centrum van deze wereld, met de modeacademie van Antwerpen, het Flanders Fashion Institute, het Modemuseum (MOMU) met een collectie die teruggaat tot de 16de eeuw en de kunstboekwinkel Copyright.

 1. De Ruien

De Antwerpse Ruien, ofwel de oude Riolen of Overwelfde Stadsgrachten zijn een bijzondere bezienswaardigheid in de stad. In de Ruien wordt geen afvalwater meer gespoeld, waardoor je er met een ondergrondse wandeling een bezoek aan kan brengen. Sinds 2005 worden de drie uur lange wandeltochten georganiseerd. Hierbij trek je aan het begin van de tocht een beschermingspak aan en wordt je vervolgens door het ondergrondse Antwerpen begeleid.

 • De Ruien zijn elke donderdag tot en met maandag van 10:00 tot 18:00 geopend.
 • Mee met een begeleide wandeling kost €17.

Onze tip: Boek een wandeling of fietstocht in Antwerpen met een lokale gids, zo kom je leuke anekdotes te weten en ontdek je plekjes waar gewone toeristen niet komen.

Wil je veel zien en doen in Antwerpen? Koop je Antwerp City Card online € 27, hiermee heb je gratis toegang tot alle musea en kerken (incl. Onze-Lieve-Vrouw Kathedraal) + korting van minstens 25% op toeristische attracties.

Bij GetYourGuide kan je annuleren met geld-terug-garantie tot 24u voor aankomst, kijk hieronder voor nog meer aanbod.

 1. De Sint-Annatunnel

De Sint-Annatunnel of de Voetgangerstunnel brengt je onder de Schelde door van de rechter naar Linkeroever. De tunnel zelf is al een bijzonder bouwwerk door de houten roltrappen en de kunstwerken in de tunnel, maar eenmaal op Linkeroever heb je een prachtig uitzicht over de skyline van Antwerpen. En als je hier nu toch bent, bezoek dan ineens de Kloosterstraat met allerlei leuke antiekwinkels!

 1. Brouwerij De Koninck

Een Bolleke, veel Antwerpser kan het niet! De Koninck is de lokale brouwerij van Antwerpen. Al ruim 150 jaar wordt het bier in de brouwerij aan de Mechelsesteenweg gebrouwen. Sinds de verbouwing van een aantal jaar geleden kan je hier met een leuke rondleiding mee om het brouwproces van het De Koninck bier te zien. Natuurlijk mag je bij de rondleiding ook het gebrouwen bier proeven.

 • Brouwerij de Koninck is elke dinsdag tot en met zondag geopend tussen 10:00 en 18:00, met verlate openingstijden tot 20:00 op de zaterdag.
 • Een ticket kost €14, of €12 voor senioren, €10 voor studenten en €8 voor kinderen tussen de 4 en 15 jaar oud.
 1. De Meir

De Meir is de grootste winkelstraat van Antwerpen. Hier vind je filialen van een hoop grote ketens zoals H&M, C&A en meer. Ook vind je aan de Meir het winkelcentrum de Stadsfeestzaal. In de straten om de Meir heen zijn eveneens een hoop winkels te vinden, van kleine lokale winkels tot grote boetiekwinkels van merken als Gucci en Louis Vuitton. Als je dus wilt gaan winkelen in Antwerpen is de Meir en omgeving de plaats waar je zijn wilt.

 1. Antwerpse Zoo

De dierentuin van Antwerpen stamt uit 1843 is één van de bekendste, oudste en mooiste stadsdierentuinen van Europa. Het is direct naast het Centraal Station (als je op perron 6 staat, zie je de muren en bomen van de zoo al) gelegen. Er zijn zo’n 1000 verschillende diersoorten te zien in de dierentuin, en daarnaast kan je ook even rondlopen door de prachtige tuin van de Zoo. De Antwerpse Zoo is zeker leuk als je met kinderen op stap gaat, want hier kunnen ze hun ogen uitkijken.

 • De dierentuin is dagelijks geopend vanaf 10:00. De sluitingstijden variëren per seizoen.
 • Toegang tot de Zoo kost €28 voor volwassenen, €25,50 voor studenten en jongeren en €21,50 voor kinderen tussen de 3 en de 11 jaar.
 1. Verborgen parel: het Conscienceplein en Sint-Carolus Borromeuskerk

Gelukkig hebben nog niet veel toeristen dit prachtige plein ontdekt! Het ligt vlakbij de Antwerpse kathedraal en zodra je het pleintje opstapt, waan je jezelf weer in de Baroktijd. De statige Sint-Carolus Borromeuskerk is een parel uit de Baroktijd en was een voormalige Jezuïtenkerk. In deze kerk zal je ook verschillende werken van Rubens kunnen ontdekken. Iedere zondag en feestdag vindt er in de Carolus Borromeuskerk een artiestenmis plaats.

 • Bezoekuren : maandag tot zaterdag : 10u - 12u30 en 14u - 17u
 1. Red Star Line museum

Een van de nieuwere musea in Antwerpen, is het Red Star Line Museum. Het is even wandelen (als je het MAS zou bezoeken, neem dan zeker dit museum ook mee op de planning). Je hele leven in een koffer, en dan de oceaan over... brandend actueel. De Red Star Line had enkele rederijen in de wereld, de bekendste daarvan was hun rederij in New York. Veel mensen wilden dan ook graag de ellende ontvluchten en naar de gedroomde USA gaan.

Miljoenen mensen wagen de oversteek in de hoop op een beter leven. In dit museum volg je het wel en wee van enkele van deze passagiers en ontdek je hoe de voorbereidingen op deze reis er aan toe gingen. Het museum zit dan ook in het oude pand van de Red Star Line. De verhalen zijn tastbaar en meeslepend, een grote aanrader. Ook het museumcafé 'Upper Deck' is erg gezellig.

 • Dinsdag t/m zondag: van 10 tot 17 uur / Van 1 april tot 1 november op zaterdag en zondag open tot 18 uur
  Maandag gesloten, met uitzondering van Paasmaandag en Pinkstermaandag / Op 24 en 31 december sluit het museum uitzonderlijk om 16 uur. / Gesloten op 1 januari, 1 mei, O.L.H.-Hemelvaart, 1 november en 25 december.
 • € 8 :25 - 65 jaar
  € 6 :12 - 25 jaar, 65+, leden Davidsfonds
 1. Het Havenhuis

Het Havenhuis van architecte Dame Zaha Hadid had flink wat voeten in de aarde: niet iedereen was even enthousiast over het ontwerp. Nu, enkele jaren later, is het een van de boegbeelden van de Antwerpse haven geworden en worden er wekelijks tientallen tours doorheen het gebouw gedaan. De voormalige brandweerkazerne en beschermde replica van een Hanzehuis moest geïntegreerd worden in het nieuwe ontwerp, en dat is prachtig gelukt.

Er worden ook rondleidingen gegeven in het nieuwe Havenhuis van Port of Antwerp, en er worden ook zalen verhuurd voor seminaries en recepties.

 • Dinsdag om 18.30u en iedere eerste zaterdag van de maand om 11u en om 14u
 • prijs: 10 euro per persoon (alleen in voorverkoop en alleen te kopen tot 3 dagen voor het bezoek)
 • Voor groepsbezoeken is er een andere regeling, die controleer je het beste op de website
 1. De Wilde Zee

Als je de Meir te druk vindt om gezellig te gaan shoppen, en je zoekt meer bijzondere winkeltjes, is de 'Wilde Zee' zeker een aanrader. Eigenlijk zijn het enkele zijstraten van de Meir, maar nog lang niet alle toeristen hebben deze straatjes ontdekt. Hier kan je nog gezellig kuieren zonder onder de voet gelopen te worden. Enkele straten die de moeite zijn om te bezoeken: de Lombardenvest, de Schrijnwerkersstraat, Korte Gasthuisstraat, de Huidevetterstraat,...

 1. De Bourla schouwburg en de Stadsschouwburg

Fan van cultuur? Dan kan je je hart ophalen en de Bourla schouwburg of de Stadsschouwburg bezoeken. De Bourla Schouwburg werd ontworpen in 1827 door architect Pierre Bourla.
Met de bijzondere halfronde ingang drukte hij zijn stempel op de bijzondere architectuur. De Bourla Schouwburg is sinds 1998 de thuisbasis van het theatergezelschap Toneelhuis.

De Stadsschouwburg kent een tragisch begin: op 8 oktober 1944 viel er een V1-bom op de Bonte Mantelstraat in Antwerpen die de Bonte Mantelstraat en enkele andere straten zo goed als volledig vernielde. Daarop besloot het stadsbestuur in '69 om plaats te maken voor het Theaterplein, waar het stadsbestuur de nieuwe Antwerpse Stadsschouwburg zou laten optrekken. In de Bourlaschouwburg was er namelijk een brand in de kelders uitgebroken, en 3 jaar eerder was er een brand in Sclessin in een bioscoop. De cultuurtempels moesten veiliger en groter worden. De plannen voor de Stadsschouwburg waren geboren.

Hoewel het een van de bekendste bezienswaardigheden in Antwerpen is, wordt het nog steeds smalend 'den bunker' genoemd. Tegenwoordig kan je hier naar grote shows en optredens gaan kijken. Wandel trouwens ook zeker eens door de gezellige straatjes die je aan de Stadsschouwburg kan vinden en vlei je neer op een van de vele terrasjes in de buurt.

 1. Het Felix Pakhuis

Een van de bekendste hotspots van 't Eilandje: het Felix Pakhuis. Een oud pakhuis dat omgetoverd werd tot een hub van activiteiten: je vindt er het stadsarchief, de mooie binnenstraat leidt je naar de jachthaven en je vindt er allerlei gezellige locaties om iets lekkers te eten of te drinken. In de zomer kan je hier terecht bij een van de leukste zomerbars van Antwerpen.

 1. De zaterdagmarkt

Ah, de zaterdagmarkt (ook wel vreemdelingenmarkt genaamd door al het lekkere buitenlandse eten dat je er kan krijgen). Een van de beroemdste markten die Antwerpen rijk is, naast de 'Vogeltjesmarkt'. Hier keuvel je gezellig op zaterdag, bestelt een glaasje cava en meandert langs alle gezellige marktkraampjes.
Vergeet ook zeker niet om een verse muntthee te drinken en te genieten van een broodje spek met ei, verse hummus, oesters, churro's en nog veel meer. Echt een markt voor foodies!

Na een bezoek aan deze markt ben je helemaal klaar om nog veel meer bezienswaardigheden in Antwerpen te ontdekken!

 1. Waar overnachten in Antwerpen?

Booking.com

 1. Download je gratis stadswandeling Antwerpen

Een weekendje naar Antwerpen? Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Antwerpen of één van onze andere stadswandelingen. Ideaal om Antwerpen volledig te verkennen op eigen tempo.

Wil je graag nog meer zien? Koop onze volledige stadsgids Antwerpen voor € 5 met meer dan 50 highlights, leuke weetjes en de beste adresjes om te eten & drinken (+ GPS coördinaten)! Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview stadsgids Antwerpen ter voorbereiding van je bezoek.

Antwerpen

Gratis stadswandeling Antwerpen downloaden


Geschreven door

Katrijn Hendrickx

- 15 oktober 2019 - Van Waadenoijen. Emile

Een dagje of weekend Antwerpen is een groot feest. Met de trein vanuit Nederland naar centraal station Antwerpen, je staat dan midden in het centrum. Geen pakeer problemen. Adem de sfeer.

- 19 augustus 2019 - Jacqueline

Antwerpen is natuurlijk heel de moeite om te bezichtigen. Hiervoor is de wandelgids van Reisroutes ideaal. Zeer goed uitgelegd. Interessante wandeling langs de mooiste bezienswaardigheden. Doen!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?