Weense Staatsopera bezoeken? Alle info, tips & tickets voor je bezoek

Koop de volledige gids voor € 5

Weense Staatsopera bezoeken? Alle info, tips & tickets voor je bezoek

16 december 2023 in Wenen0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de Weense Staatsopera + waar tickets kopen?

De Weense Staatsopera (of Wiener Staatsoper in het Duits) is een van de meest geprezen operagebouwen ter wereld. Heel wat beroemde componisten hebben hier in de loop der jaren het beste van zichzelf gegeven. De Weense Staatsopera heeft er een woelige geschiedenis op zitten, maar verwelkomt vandaag nog steeds muziekliefhebbers voor spetterende concerten.

Ontdek alle info over je bezoek aan de Wiener Staatsoper + bestel je tickets online op voorhand en vermijd wachtrijen.

Tickets & tours boeken voor je bezoek aan Wenen

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Wenen bezoeken aan de hand van een georganiseerde tour of met een deskundige gids? Bekijk hier alle daguitstappen en tours in Wenen.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Een operagebouw met een lelijke bijnaam…

De Weense Staatsopera werd gebouwd in 1861. De architecten Edward van der Nüll en August Sicard von Sicardsburg kregen de opdracht toegewezen om een nieuw, grandioos operagebouw in Wenen te ontwerpen.
Toen de Weense Staatsopera in 1869 de deuren opende (en toen nog de K.K. Hofoper heette), kreeg het meteen een ietwat denigrerende bijnaam: het verzonken schip.

De opera ligt aan de grote straat Ringstraße, die tegelijkertijd met de opera gebouwd werd. De grote straat kwam echter 1 meter hoger te liggen dan gepland, waardoor het operagebouw plots niet meer tot zijn recht kwam. Architect Van der Nüll kon alle kritiek niet aan en beroofde zichzelf van het leven.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je tickets voor de Weense Staatsopera online op voorhand, vermijd wachtrijen en bespaar jezelf kostbare tijd.

 1. … maar een schitterende akoestiek

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de opera van Wenen gebombardeerd door Amerikaanse troepen. De hele Weense Staatsopera moest opnieuw gebouwd worden, enkel de voorgevel en de hoofdingang bleven overeind staan. In 1955 waren de werken klaar. De binnenkant werd vooral aangekleed met hout en daaraan heeft de Weense Staatsopera haar gelauwerde akoestiek te danken.

Nog een leuk weetje: elk jaar wordt op Aswoensdag een grote operavoorstelling georganiseerd in de Weense Staatsopera. Het is een evenement waar de rijkste Oostenrijkenaars samenkomen.
 1. De Weense Staatsopera bezoeken

Wenen is een stad met een rijke geschiedenis en waar heel wat beroemde componisten gewoond en gewerkt hebben. De Weense Staatsopera belichaamt die muziekgeschiedenis uitstekend en is daarom een absolute must tijdens je bezoek aan de Oostenrijkse hoofdstad. Volg daarom zeker een rondleiding met een gids door het operagebouw. Je leert niet alleen over de geschiedenis van de Weense Staatsopera, maar krijgt ook leuke weetjes en anekdotes te horen.

Maar de opera wordt natuurlijk ook nog steeds veelvuldig gebruikt. Tot de dag van vandaag tonen grote dirigenten hier wat ze allemaal kunnen. Er worden zowel operavoorstellingen als balletvoorstellingen georganiseerd, steeds bijgestaan door het Weens Filharmonisch Orkest. De zaal is behoorlijk klein. Er zijn amper een 1700-tal zitplaatsen, die aangevuld worden met zo’n 560 staanplaatsen.

 1. Tip: woon een concert bij in de opera van Wenen

Je kan de Weense Staatsopera dus ook bezoeken door kaartjes te kopen voor een concert. En dat is meteen ook de leukste manier om de Weense Staatsopera te leren kennen. Tickets voor een voorstelling van Mozart en Strauss bijvoorbeeld boek je makkelijk vooraf online.

Maar er is ook een goedkopere manier om een voorstelling in de Staatsopera van Wenen bij te wonen. 80 minuten vooraleer de voorstelling start, kan je namelijk tickets kopen voor staanplekken aan het loket. Je betaalt daarvoor een stuk minder, maar moet wel even in de rij staan. Met je ticket heb je toegang tot de parterre. De operavoorstelling duurt lang en je zal dus wel even moeten rechtstaan.

Belangrijk om te weten: in juli en augustus worden er amper voorstellingen in de Weense Staatsopera georganiseerd.
 1. Waar bevindt zich de opera van Wenen?

De Weense Staatsopera bevindt zich aan de bekende Ringstraße, een enorme boulevard die de oude stadswallen van Wenen vervangen heeft. Er liggen nog meer bekende toeristische trekpleisters langs de Ringstraße, zoals de Hofburg, het Kunsthistorisches Museum Wien en het stadhuis van Wenen.

 • Je bereikt de Staatsopera van Wenen gewoon te voet na een korte wandeling vanuit het centrum, maar je kan natuurlijk ook gebruik maken van het openbaar vervoer.
 • Bus: haltes Oper of Karlsplatz U (N71, N75)
 • Tram: haltes Oper of Karlsplatz U (12, 71, D, U2Z)
 • Metro: halte Karlsplatz
 • Meer info op de website.
STADSWANDELING: Of volg onze stadswandeling door Wenen die je langs de Weense Staatsopera brengt, maar ook langs tal van andere topbezienswaardigheden in Wenen.

Ligging van de Weense Staatsopera op de kaart

 1. Hoe koop ik tickets voor de opera van Wenen?

Tickets voor een rondleiding door de Staatsopera van Wenen boek je makkelijk en snel online. Je reserveert zo meteen een tijdsslot, je bent zeker van je plekje en je hoeft niet meer in de ellenlange wachtrijen aan te schuiven.

Wil je een voorstelling bijwonen in de opera van Wenen? Dan kan je online tickets boeken voor een voorstelling van Mozart en Strauss. Een absolute aanrader! Zo beleef je het operagebouw natuurlijk het beste. Voor een voorstelling is stadskledij vereist.

EXTRA TIP: Met de Vienna Pass heb je gratis toegang tot de Weense Staatsopera. Reserveer de stadspas online en geniet van gratis toegang tot 60 bezienswaardigheden in de stad. Ideaal voor als je stedentrip. Bestel je Vienna Pass hier.

 1. Waar overnachten in Wenen?

Voor je vakantie in het muzikale Wenen, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Wenen online bekijken.

Hotel Daniel Vienna

Hotel Daniel Vienna is een viersterrenhotel in het centrum van Wenen en ligt tussen het prachtige park van Schloss Belvedere en de Schweizergarten. Op het dak van het hotel staat een boot, die je al van ver kunt opmerken. De kamers zijn ruim en modern ingericht en iedere ochtend geniet je van een lekker ontbijtje. Meer info en boeken.

Hotel Max Brown 7th District

Max Brown 7th District is een hip en modern hotel midden in de uitgaanswijk van de stad. Iedere ochtend geniet je hier van een heerlijk ontbijtbuffet bestaande uit zoete en hartige gerechten. Meer info en boeken.

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Wenen met onze reisgids

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Wenen? Ontdek dan de stad met onze gratis stadswandeling Wenen. Ideaal Wenen te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Wenen kan je ook 1 stadswandeling vinden, maar heb je nog meer goesting in Wenen? Koop dan onze volledige reisgids Wenen en ontdek 2 volledig uitgewerkte wandelingen en heel wat verborgen pareltjes en bekende bezienswaardigheden.

Wenen stadsgids

Gratis reisgids Wenen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?