Sisi museum in Wenen bezoeken? Alles over de beroemdste keizerin ter wereld

Koop de volledige gids voor € 5

Sisi museum in Wenen bezoeken? Alles over de beroemdste keizerin ter wereld

16 december 2023 in Wenen0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan het Sisi Museum in Wenen + rondleiding boeken

Keizerin Sisi is misschien wel de beroemdste keizerin ter wereld. Ze heerste over een enorm gebied en woonde in het Hofburg paleis in Wenen. Haar oorspronkelijke keizerlijke vertrekken zijn vandaag opengesteld voor het publiek en vormen een museum. Je leert er over het turbulente leven van de keizerin en je wordt ondergedompeld in haar luxueuze levensstijl.

Ontdek alles over je bezoek aan het Sisi Museum en bestel je tickets online op voorhand zodat je wachtrijen kan vermijden.

Tickets & tours boeken voor je bezoek aan Wenen

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Wenen bezoeken aan de hand van een georganiseerde tour of met een deskundige gids? Bekijk hier alle daguitstappen en tours in Wenen.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Wie was keizerin Sisi?

Sisi is de bijnaam van keizerin Elisabeth (1837-1898). Ze trouwde op 16-jarige leeftijd met de Oostenrijkse keizer Frans Jozef. Op slag moest ze verhuizen van München, waar ze opgegroeid was, naar het grote hof in Wenen. Het huwelijk was erg bewogen. Sisi had het moeilijk met de starheid van het hofleven.

Daarom ging ze regelmatig alleen op reis. Ze klopte bijvoorbeeld onuitgenodigd aan bij het Nederlandse en Griekse hof. Ze was ook een getalenteerde jockey en stond erom bekend obsessief bezig te zijn met haar gewicht en uiterlijk. De keizerin was ook een fervente schilder en ze schreef poëzie.

Keizerin Sisi blijft tot op vandaag een bijzondere en mysterieuze figuur, zelfs na alle films die over haar gemaakt zijn en de honderden boeken die in haar privéleven duiken. Sisi werd uiteindelijk vermoord in Genève door een anarchist.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk en boek je rondleiding door het Sisi Museum online op voorhand.

 1. Het leven van Sisi in 6 hoofdstukken

Het Sisi Museum in het Hofburg paleis in Wenen onthult het verhaal van deze boeiende keizerin. Dat doet het museum aan de hand van persoonlijke spullen, kledij en bijzondere artefacten. Als bezoeker kan je ook door de keizerlijke appartementen wandelen die er nog precies zo uitzien als in de tijd van keizerin Sisi.

Het museum overloopt het levensverhaal van keizerin Sisi in 6 hoofdstukken. Je leert over Elisabeths tijd als jong meisje in Beieren, haar verloving en huwelijk met Frans Jozef, haar schoonheidscultus, haar enthousiasme voor sport en haar liefde voor reizen, en ook haar poëtische neigingen.

 1. Persoonlijke voorwerpen van keizerin Sisi

Dat doet het museum aan de hand van heel wat persoonlijke voorwerpen van de beroemde keizerin. De pronkstukken zijn de oorspronkelijke kledingstukken van Sisi, zoals enkele van haar ceremoniële jurken. Er worden ook persoonlijke voorwerpen tentoongesteld, zoals waaiers, handschoenen, juwelen en schoonheidsspullen. Je ziet ook een harp die gebruikt werd door Elisabeth als kind. Ook beschilderde enveloppen en een verzameling aquarelverfschilderijen van haar hand kan je hier bewonderen.

BESPAARTIP: Wil je graag zoveel mogelijk van de topbezienswaardigheden in Wenen zien? Dan raden we aan om een Vienna Pass aan te kopen. Hiermee heb je toegang tot 60 bezienswaardigheden en bespaar je heel wat kostbare tijd en geld. Bestel je Vienna Pass hier.
 1. Het dodenmasker van Sisi

Nog een hoogtepunt is het dodenmasker van de keizerin. Na de moordaanslag werd Sisi in een zwarte mantel gewikkeld, die eveneens in het museum tentoongesteld wordt. Ook het politiedossier van haar moord kan je bekijken. Een belangrijk deel van de collectie werd aangekocht in 2006. In 2009 werden de kamers waarin het museum zich bevindt gerenoveerd.

Boek je rondleiding door de Keizerlijke vertrekken van Sisi

 1. Openingsuren en tickets voor het Sisi Museum

 • Openingsuren: Het Sisi Museum in Wenen is elke dag open van 9u tot 17u30. In zomermaanden juli en augustus blijft het museum een half uur langer open.
 • Hoe koop ik tickets voor Sisi musem in Wenen? Tickets voor het Sisi museum boek je makkelijk ter plekke. Er worden ook rondleidingen georganiseerd.
 • Wil je graag wat meer achtergrondinformatie tijdens je bezoek aan het museum? Boek je rondleiding door de keizerlijke vertrekken van Sisi online.

TIP: Of je kan ook een combiticket kopen waarmee je toegang hebt tot het Hofburg Paleis in Wenen, het Sisi Museum én de Zilvercollectie. Boek je tickets hier.

 1. Waar bevindt zich het Sisi musem in Wenen?

Het Sisi museum is een onderdeel van het Hofburg paleis in Wenen. Dat gigantische paleis ligt langs de beroemde Ringstrasse. Je komt er makkelijk te voet vanuit het centrum, maar je staat er sneller met het openbaar vervoer.

 • Met metrolijn U3 en stap uit bij halte Herrengasse
 • Met tram 1, 2, D of 71 en stap uit bij halte Herrengasse
 • Of kies voor de bussen 1A of 2A en stap uit bij de halte Hofburg
STADSWANDELING: Of maak het jezelf gemakkelijk en volg onze stadswandeling door Wenen. Deze brengt je langs topbezienswaardigheden als het Hofburg Paleis met het Sisi museum, de Weense staatsopera en het Heldenplatz.

Ligging van het Sisi museum in Wenen op de kaart

 1. Waar overnachten in Wenen?

Voor je vakantie in het muzikale Wenen, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Wenen online bekijken.

Hotel Daniel Vienna

Hotel Daniel Vienna is een viersterrenhotel in het centrum van Wenen en ligt tussen het prachtige park van Schloss Belvedere en de Schweizergarten. Op het dak van het hotel staat een boot, die je al van ver kunt opmerken. De kamers zijn ruim en modern ingericht en iedere ochtend geniet je van een lekker ontbijtje. Meer info en boeken.

Hotel Max Brown 7th District

Max Brown 7th District is een hip en modern hotel midden in de uitgaanswijk van de stad. Iedere ochtend geniet je hier van een heerlijk ontbijtbuffet bestaande uit zoete en hartige gerechten. Meer info en boeken.

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Wenen met onze reisgids

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Wenen? Ontdek dan de stad met onze gratis stadswandeling Wenen. Ideaal Wenen te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Wenen kan je ook 1 stadswandeling vinden, maar heb je nog meer goesting in Wenen? Koop dan onze volledige reisgids Wenen en ontdek 2 volledig uitgewerkte wandelingen en heel wat verborgen pareltjes en bekende bezienswaardigheden.

Wenen stadsgids

Gratis reisgids Wenen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?