Kunsthistorisch Museum in Wenen bezoeken? Alle info & tickets

Koop de volledige gids voor € 5

Kunsthistorisch Museum in Wenen bezoeken? Alle info & tickets

16 december 2023 in Wenen0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan het Kunsthistorisch Museum in Wenen + tickets kopen

Het Kunsthistorisch Museum van Wenen is een absolute must-see voor iedereen die ook maar een beetje in kunst geïnteresseerd is. Hier hangen wereldberoemde schilderijen, ooit verzameld door de invloedrijke dynastie van de Habsburgers. Je kan hier de bekendste werken van Bruegel zien hangen, maar ook Habsburgse sieraden en zelfs Egyptische beelden bewonderen.

Ontdek hier alle info voor je bezoek aan het Kunsthistorisch Museum in Wenen + bestel je tickets op voorhand online en vermijd wachtrijen.

Tickets & tours boeken voor je bezoek aan Wenen

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Wenen bezoeken aan de hand van een georganiseerde tour of met een deskundige gids? Bekijk hier alle daguitstappen en tours in Wenen.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. De geschiedenis van het Kunsthistorisch Museum in Wenen

Veel grote kunstmusea in Europa werden ondergebracht in oude stadspaleizen, maar dat geldt niet voor het Kunsthistorisch Museum van Wenen. Dit gebouw werd speciaal ontworpen om er een belangrijke kunstcollectie in order te brengen. Hier moest de enorme kunstverzameling van de Habsburgers ondergebracht worden, een invloedrijke koninklijke familie.

Het stadsbestuur van Wenen schreef een architectuurwedstrijd uit om een nieuwe, getalenteerde architect te vinden. Maar niemand kon de jury overtuigen. Uiteindelijk nam Gottfried Semper de opdracht voor zijn rekening, een van de oorspronkelijke juryleden van de architectuurwedstrijd. In 1857 startte men de werken, die duurden tot in 1891.

Het Kunsthistorisch Museum Wenen (kortweg KHM) is vandaag een van de belangrijkste kunstmusea van heel Europa. Frankrijk heeft het Louvre, Spanje heeft het Prado en Oostenrijk heeft het KHM. Je vindt er nog steeds vooral kunst afkomstig van de koninklijke familie.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je tickets voor het Kunsthistorisch Museum in Wenen online.

 1. Het Kunsthistorisch Museum in Wenen bezoeken

De Habsburgers hadden eeuwenlang de macht over grote delen van Europa. In die tijd verzamelden ze ook heel wat kunstwerken. De Habsburgers hadden ook hun eigen hofkunstenaars, enkele van de grootste namen uit de kunstgeschiedenis. Het Kunsthistorisch Museum Wenen is een absolute must Voor kunstliefhebbers die de stad bezoeken.

 1. Werken van Pieter Bruegel de Oude

Het museum is bij kunstkenners bekend als dé plek om werken van Pieter Bruegel de Oude te bewonderen. Die schilder, geboren in de Lage Landen en vooral actief in het huidige Vlaanderen, schilderde enkele van de beroemdste schilderijen uit de 16e eeuw. De Habsburgers beschikten over een grote collectie van zijn werken. Bewonder zeker de schilderijen Jagers in de Sneeuw, de Toren van Babel en Boerenbruiloft. Het zijn stuk voor stuk klassiekers in de kunstwereld.

GOUDEN TIP: Met de Vienna Pass heb je gratis toegang tot het museum. Reserveer de stadspas online en geniet van gratis toegang tot 60 bezienswaardigheden in de stad. Ideaal voor als je stedentrip. Bestel je Vienna Pass hier.
 1. Werken van andere grootmeesters

Maar daarnaast kan je hier ook nog schilderijen van Rembrandt, Vermeer, Titiaan en Giorgione bewonderen. Je zal tijdens je bezoek aan het Kunsthistorisch Museum Wenen ongetwijfeld heel wat werken herkennen, ook als je niet helemaal thuis bent in de kunstwereld.

De collectie van het Kunsthistorisch Museum Wenen wordt aangevuld met een indrukwekkende hoeveelheid sieraden die gebruikt werden door de Habsburgse keizers. De Habsburgers verzamelden ook antieke kunst. Je kan hier daarom ook Romeinse, oud-Griekse en zelfs Egyptische beelden zien pronken.

 1. Hoe koop ik tickets voor het Kunsthistorisch Museum in Wenen?

 1. Waar bevindt zich het Kunsthistorisch Museum in Wenen?

 • Het Kunsthistorisch Museum van Wenen bevindt zich op de Maria-Theresien-Platz.
 • De dichtstbijzijnde metrohalte is Volkstheater.
 • Kom je met de tram, dan kan je vlak voor het museum uitstappen bij de halte Burgring/Kunsthistorisches Museum.
 • Openingsuren: Het Kunsthistorisch Museum van Wenen is elke dag open van 10u tot 18u, behalve op maandag.
 • Op donderdag kan je het museum bezoeken tot 21u.
 • Meer info op de website.
Of maak het jezelf gemakkelijk en volg onze stadswandeling door Wenen. Deze wandeling brengt je niet alleen langs het Kunsthistorisch Museum maar ook tal van andere topbezienswaardigheden.

Ligging van het Kunsthistorisch Museum in Wenen op de kaart

 1. Waar overnachten in Wenen?

Voor je vakantie in het muzikale Wenen, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Wenen online bekijken.

Hotel Daniel Vienna

Hotel Daniel Vienna is een viersterrenhotel in het centrum van Wenen en ligt tussen het prachtige park van Schloss Belvedere en de Schweizergarten. Op het dak van het hotel staat een boot, die je al van ver kunt opmerken. De kamers zijn ruim en modern ingericht en iedere ochtend geniet je van een lekker ontbijtje. Meer info en boeken.

Hotel Max Brown 7th District

Max Brown 7th District is een hip en modern hotel midden in de uitgaanswijk van de stad. Iedere ochtend geniet je hier van een heerlijk ontbijtbuffet bestaande uit zoete en hartige gerechten. Meer info en boeken.

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Wenen met onze reisgids

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Wenen? Ontdek dan de stad met onze gratis stadswandeling Wenen. Ideaal Wenen te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Wenen kan je ook 1 stadswandeling vinden, maar heb je nog meer goesting in Wenen? Koop dan onze volledige reisgids Wenen en ontdek 2 volledig uitgewerkte wandelingen en heel wat verborgen pareltjes en bekende bezienswaardigheden.

Wenen stadsgids

Gratis reisgids Wenen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?