De Spaanse rijschool van Wenen bezoeken? Info, tips & tickets (2024)

Koop de volledige gids voor € 5

De Spaanse rijschool van Wenen bezoeken? Info, tips & tickets (2024)

16 december 2023 in Wenen1 reactie

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden van Wenen is de Spaanse rijschool. Paardenliefhebbers kunnen hier de meest prestigieuze rijschool ter wereld bezoeken.

Wanneer je de Spaanse rijschool van Wenen bezoekt, mag je een kijkje nemen achter de schermen bij de winterrijschool en de trainingen of je kan een voorstelling met de elegante Lippizaner-paarden bijwonen. Lees alles over mijn bezoek + hoe je tickets kan boeken.

Tours en tickets Spaanse Rijschool Wenen online kopen

Geniet van deze bijzondere ervaring, een symbiose tussen mens en paard!
Koop je tickets online, er zijn verschillende tickets beschikbaar: tickets voor een rondleiding door de Spaanse rijschool of eentje van stallen tot zolder door de rijschool.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van de Spaanse rijschool

1.1. Paradepaarden voor het hof

Keizer Maximiliaan II liet in de zestiende eeuw paarden uit Spanje overkomen. Zijn broer begon een paardenfokkerij in Lippiza, een dorpje dat nu in Slovenië ligt. De paarden werden getraind als rij- en paradepaarden voor het hof van de keizerlijke familie. De paarden moesten hun elegantie dan bewijzen tijdens parades en toernooien. De rijschool zelf dateert uit 1572, al stond de eerste houten paardenarena al in 1565.

1.2. De bouw van de Winterreitschule

In de achttiende eeuw liet keizer Karel VI een nieuwe piste bouwen. Daarvoor schakelde hij de architect Joseph Emanuel Fischer von Erlach in die met het idee van de witte, barokke paardenhal van de Winterreitschule aan de Hofburg kwam. De hal was klaar in 1729 en werd vooral gebruikt voor ceremonies. De Spaanse rijschool bestaat nog steeds en dat maakt de rijschool de oudste instelling ter wereld die het klassieke paardrijden beoefent.

 1. De Spaanse rijschool

De Spaanse rijschool en de bijbehorende rijhal maken deel uit van het Hofburg, het winterpaleis van de voormalige Oostenrijkse keizers. Boven de rijhal bevinden zich twee ringen, de eerste galerij en de tweede galerij. Van daar kan je als toeschouwer naar de trainingen en voorstellingen kijken. In de school worden de paarden en hun ruiters getraind in de klassieke hoge rijkunst. De ruiters streven daarbij een volledige harmonie tussen hun paard en zichzelf na.

2.1. Paarden met prestigieuze bloedlijnen

De paarden zijn allemaal witte Lippizaner-hengsten die afstammen van zes bloedlijnen. De oudste bloedlijn gaat terug naar de Deense hengst Pluto in 1765. Andere bloedlijnen zijn die van Conversano uit Napels in 1767, Maestoso uit Kladrub in Tsjechië in 1773, Favory uit Kladrub in 1779, Neapolitano uit Napels in 1790 en Siglavy, een Arabische hengst die in 1810 in de woestijn opgekocht werd.

De paarden worden op de stoeterij Piber in Steiermark gefokt en daarna worden de geschikte hengsten geselecteerd op basis van hun kracht, conditie en karakter. Alle paarden krijgen de naam van hun moeder en krijgen vier brandmerken: een nummer op de rug, een familiewapen op de achterhand, een L van Leopold op de wang en een kroon.

2.2. Enkel witte hengsten

Alle paarden in de Spaanse rijschool zijn hengsten. Dat komt omdat de hengsten de moeilijke sprongen makkelijker kunnen maken dan merries. Voor hengsten is het natuurlijk gedrag terwijl het voor merries veel lastiger is om die hoge sprongen aan te leren. Alle hengsten zijn ook wit, dat is de natuurlijke kleur van het ras.

De veulens worden wel zwart geboren, maar daarna kleuren ze langzaam grijs en daarna krijgen ze de typisch witte kleur van de Lippizaners. Af en toe wordt een veulen geboren dat wel bruin of zwart blijft. Volgens de traditie van de Spaanse rijschool brengt het geluk om in ieder geval één donkere hengst in de stal te hebben. Dat is de reden waarom je ook een enkel donker paard tussen alle witte hengsten terug kan vinden.

Klik hier om je tickets te reserveren

2.3. Indrukwekkende sprongen

De hengsten worden wanneer ze vier jaar zijn naar het trainingscentrum in Heldenberg gebracht. Daar worden ze in totaal 8 jaar getraind. De eerste 6 jaar daarvan is vergelijkbaar met de trainingen die de beste paarden in de dressuurwereld krijgen. De laatste twee jaar worden de paarden getraind om de typische levade, courbette en capriole onder de knie te krijgen.

De levade is het steigeren op commando, de courbette is een sprong die het paard op de achterbenen maakt en de capriole is een indrukwekkende sprong waarbij het paard hoog van de grond komt en de achterbenen uitslaat. Omdat de training over een lange periode stelselmatig wordt opgebouwd, zijn de paarden niet overbelast en kunnen ze lang meedoen met de shows. Er zijn zelfs paarden ouder dan 25 jaar die meedoen aan de voorstellingen.

2.4. De ruiters

De ruiters moeten een intensief sollicitatieproces doorkomen en moeten aan bepaalde eisen voldoen. Ruiters mogen bijvoorbeeld niet groter dan 1,70 meter zijn. In eerste instantie mochten alleen mannen met de paarden werken, maar sinds 2008 worden ook vrouwen aangenomen. De ruiter traint voor zo’n 8 tot 12 jaar. De ruiters gebruiken geen stijgbeugels zodat ze dieper in het zadel kunnen zitten. Elke ruiter verzorgt en traint vijf paarden. De ruiters gebruiken korte zweepjes gemaakt van twijgjes die ze zelf buiten vinden. Ze rijden met vier teugels waarvan er drie in de ene hand worden gehouden en de vierde in de andere hand. Zo is er ruimte over voor het wapentuig dat de ruiters meedragen.

Er zijn ook strenge kledijvoorschriften. De ruiters dragen volgens de traditie een bruine slipjas, een hertenleren rijbroek en kurassierslaarzen en de paarden moeten een wit hertenleren schoolzadel hebben.

 1. Een bezoek aan de Spaanse rijschool

Je kan de Spaanse rijschool op verschillende manieren bezoeken. Zo is het mogelijk om een rondleiding door de Spaanse rijschool te krijgen, je kan ook de ruiters en de paarden aan het werk zien tijdens de ochtendoefeningen of tijdens een voorstelling. Kijk hier voor de mogelijk tours en rondleidingen.

3.1. De rondleiding

Bij een rondleiding door de Spaanse rijschool neem je een kijkje in de Winterrijschool, de Zomerrijschool en de Stallburg. Je krijgt dan de barokke architectuur van de rijhallen te zien en de grote stallen waar plek is voor zo’n 70 paarden. De paarden, de stallen en het tuig van de paarden zijn allemaal brandschoon gepoetst. Op de krijtbordjes aan de staldeuren kan je de naam van het paard lezen en ook wat het te eten krijgt. De rondleiding duurt ongeveer een klein uur.

3.2. De ochtendtraining

Bij de Morgenarbeit worden de paarden in de ochtend getraind voor de voorstellingen die in het weekend gehouden worden. De trainingen verschillen en de grote traditionele sprongen worden niet elke training geoefend. In plaats daarvan krijgen de paarden spieroefeningen te verwerken en proberen ze verder om de bewegingen van het dier en de ruiter te perfectioneren. De trainingen duren twee uur in totaal.

Onze tip: koop je tickets vanaf € 16 alvast online. Dan ben je zeker van je plekje en moet je niet in de wachtrij staan aanschuiven. Je moet de tickets drie kwartier voor de voorstelling begint, inwisselen.

3.3. De voorstelling

Tijdens de voorstellingen weerklinkt klassieke muziek. Eerst geeft men uitleg over de paarden en de trainingen en daarna rijden de hengsten de rijhal binnen. Tussen de sprongen door wordt ook regelmatig uitleg gegeven, zodat de paarden zich niet anderhalf uur lang moeten inspannen. Naast de levade, de courbette en de capriole worden ook andere hoge oefeningen gedemonstreerd, zoals passages, piaffes en pirouettes. Een aantal paarden worden bereden en enkele andere worden aan de teugel op de grond begeleid.

Tijdens de voorstelling wordt ook een pas de deux getoond, waarbij twee paarden oefeningen uitvoeren in elkaars spiegelbeeld, en een quadrille, een balletchoreografie op de klassieke muziek van het Weens Congres die door acht paarden wordt uitgevoerd. De standaardvoorstellingen duren ongeveer 70 minuten en de galavoorstelling kan tot 90 minuten duren.

 1. Openingsuren van het bezoekerscentrum

 • Het bezoekerscentrum van de Spaanse rijschool is dagelijks open van 09:00 tot 16:00.
 • Wanneer er op vrijdag een avondvoorstelling is, is het bezoekerscentrum open tot 19:00.
 • In januari en februari is de Spaanse Rijschool elke maandag gesloten.
 1. Hoe je tickets voor de Spaanse rijschool boeken?

Koop je tickets online, er zijn verschillende tickets beschikbaar: tickets voor een rondleiding € 20 door de Spaanse rijschool, tickets voor de ochtendtraining € 16 en tickets voor de voorstelling € 33.

Kinderen tussen de 3 jaar en de 6 jaar mogen gratis mee naar binnen maar moeten op de schoot van een ouder zitten. Kinderen onder de 3 jaar mogen niet mee naar de Spaanse rijschool.

 1. Hoe vermijd ik de wachtrijen?

De deur van de rijhal gaat tien minuten voor de trainingen en de voorstellingen open. Al een half uur eerder begint zich een rij te vormen die helaas niet te vermijden is. Het is aan te raden om op tijd in de rij te gaan staan aangezien alle tickets voor zowel de sta- als de zitplaatsen erg in trek zijn. De zitplaatsen zijn altijd als eerste vol.

Onze tip: koop je tickets alvast online. Dan ben je zeker van je plekje en moet je niet in de wachtrij staan aanschuiven. Je moet de tickets drie kwartier voor de voorstelling begint, inwisselen.
 1. Hoe bereik ik de Spaanse rijschool?

7.1. Te voet:

De Spaanse rijschool is goed te voet te bereiken via de Michaelerplatz. Het adres is Michaelerplatz 1, 1010 Wenen.

7.2. Met het openbaar vervoer:

 • De Spaanse rijschool is te bereiken met metrolijnen U1 via halte Stephansplatz, U3 via halte Herrengasse en U2 en U4 via halte Karlsplatz.
 • Met de tram is het ook mogelijk om naar de Spaanse rijschool te komen. Hiervoor kan je trams 1, 2 of D nemen naar de halte Kärtner Ring Oper of de halte Burgring. Tram 62 brengt je ook naar halte Kärntner Ring Oper.
 • Als laatste kan je bus 1A naar halte Herrengasse, bus 2A naar halte Michaelerplatz en bus 3A naar Habsburgergasse nemen.

7.3. Met de auto:

Vlakbij de Spaanse rijschool kan je parkeren bij de Parkplatz Museum Wien aan de Bellariastrasse en de Parkplatz Rathauspark aan de Rathausplatz.

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Er is geen vestiaire waar je tassen, jassen of rugzakken kan achterlaten
 • Er is een café in de Spaanse rijschool.
 • Het is niet toegestaan om foto’s of video’s te maken.
 • Honden zijn niet toegestaan in de Spaanse rijschool.
 • Tickets kan je best online boeken, zo ben je zeker van je toegang.
 1. Filmpje: de witte hengsten van de Spaanse rijschool

Ben je benieuwd naar hoe de Spaanse rijschool eruitziet? Bekijk dit filmpje om een idee te krijgen van de pracht en praal van de barokke hal en de sierlijke elegantie van de witte paarden. Om een voorstelling bij te wonen, zal je natuurlijk naar Wenen moeten reizen!

 1. Waar overnachten in Wenen?

Voor je vakantie in het muzikale Wenen, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Wenen online bekijken.

Hotel Daniel Vienna

Hotel Daniel Vienna is een viersterrenhotel in het centrum van Wenen en ligt tussen het prachtige park van Schloss Belvedere en de Schweizergarten. Op het dak van het hotel staat een boot, die je al van ver kunt opmerken. De kamers zijn ruim en modern ingericht en iedere ochtend geniet je van een lekker ontbijtje. Meer info en boeken.

Hotel Max Brown 7th District

Max Brown 7th District is een hip en modern hotel midden in de uitgaanswijk van de stad. Iedere ochtend geniet je hier van een heerlijk ontbijtbuffet bestaande uit zoete en hartige gerechten. Meer info en boeken.

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Wenen met onze reisgids

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Wenen? Ontdek dan de stad met onze gratis stadswandeling Wenen. Ideaal Wenen te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Wenen kan je ook 1 stadswandeling vinden, maar heb je nog meer goesting in Wenen? Koop dan onze volledige reisgids Wenen en ontdek 2 volledig uitgewerkte wandelingen en heel wat verborgen pareltjes en bekende bezienswaardigheden.

Wenen stadsgids

Gratis reisgids Wenen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?