Welke Wenen stadspas kopen? We vergelijken de Vienna Pass en Vienna Tourist Card

Koop de volledige gids voor € 5

Welke Wenen stadspas kopen? We vergelijken de Vienna Pass en Vienna Tourist Card

16 december 2023 in Wenen4 reacties

Overzicht van de stadspassen en kortingskaarten in Wenen: waar tickets kopen? + tips

Wenen is een prachtige stad vol musea, paleizen en andere bezienswaardigheden. Om de stad te leren kennen heb je dan ook een aardig budget en veel tijd nodig. Gelukkig is het mogelijk om op beide een beetje te besparen door middel van een toeristenkaart. Er zijn voor Wenen 3 verschillende toeristenkaarten waarvan de Vienna Pass en de Vienna Tourist Card de meest interessante passen zijn, maar welke van deze 2 moet je kopen tijdens je citytrip Wenen?

Welke stadspas Wenen kopen?

Wenen bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk hier alle daguitstappen en tours in Wenen.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Wel of niet een Vienna stadspas kopen?

Met een stadspas voor Wenen kan je wat geld besparen, maar dit hangt wel echt af van de pas die je koopt en de bezienswaardigheden die je wilt gaan bezoeken. Wenen heeft heel veel interessante musea en prachtige bezienswaardigheden waarvan de toegangsprijzen soms redelijk hoog liggen. Met een toeristenkaart kan je deze attracties met korting of zelfs gratis bezoeken.

Duur van je bezoek

Dit hangt echter ook af van de periode dat jij in Wenen verblijft. Als jij maar 1 of 2 bezienswaardigheden kan bezoeken omdat je maar 24 uur of minder in de stad verblijft zal een pas niet veel waarde hebben, maar wanneer je 2, 3 of meer dagen in Wenen bent en dus de tijd hebt om meerdere bezienswaardigheden op te zoeken kan dit al snel voordelig zijn.

Periode

Hou er ook rekening mee dat de periode van je bezoek belangrijk is. Zo zijn er in de winter een aantal attracties gesloten, zoals delen van het Schönbrunn Paleis, waardoor je misschien andere attracties bezoekt die met de pas niet gratis zijn of waar de pas niet zo veel korting op geeft. Vaak is een toeristenkaart in de lente- en zomerperiode dan ook al sneller voordeliger.

Extra voordelen bij de stadspassen

 • Naast toegang tot bezienswaardigheden kunnen de passen je ook gratis gebruik laten maken van het openbaar vervoer of van de Hop-on, Hop-off bussen die door de stad rijden, zodat je gemakkelijk door de stad heen kan reizen.
 • Je kan ook extra kortingen krijgen met de pas bij bijvoorbeeld restaurants en winkels.
 • Bij alle passen zit een stadsgids maar deze is bij de ene uitgebreider dan bij de ander.
 • Dit soort extra’s zijn vaak niet van belang voor het berekenen van je voordeel maar zijn wel altijd leuk om mee te nemen.
 1. Vienna Pass

De Vienna Pass is in de basis de duurste stadspas die te verkrijgen is voor Wenen. Je koopt de pas voor 1, 2, 3 of 6 dagen en kan gedurende deze tijd meer dan 60 bezienswaardigheden in de stad gratis bezoeken. Hierbij komt ook nog dat je bij een groot aantal attracties snelle toegang krijgt met de kaart. Met de pas kan je ook gebruik maken van de Hop-on, Hop off bus tour door de stad. Ook hoef je geen gebruik te maken van een fysieke pas maar kan je via de app de pas digitaal met je meebrengen.

Inbegrepen in de Vienna Pass

 • Gratis toegang tot ruim 60 bezienswaardigheden zoals het Schönbrunn Paleis, de Schönbrunn Zoo, het Belvedere, het Hofburg Keizerlijk Paleis, het Kunsthistorisches Museum en het Wiener Riesenrad.
 • Skip-the-line toegang voor verschillende attracties zoals Schönbrunn Zoo, het Belvedere, het Kunsthistorisches Museum en het Wiener Riesenrad.
 • Gratis en onbeperkt gebruik van de Hop-on, Hop-off bus voor de duur van de pas.
 • Gratis stadsgids met informatie over de stad en de bezienswaardigheden, een stadskaart, tips en kortingsvouchers. De gids is beschikbaar in het Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans.

Niet inbegrepen

 • Gebruik van het openbaar vervoer. Het is wel mogelijk om een Travelcard bij de Vienna Pass aan te schaffen om gebruik te kunnen maken van de trams, metro’s en bussen in Wenen.
 • Een luchthaventransfer van en naar Vienna International Airport. Je kan een transfer wel apart boeken bij GetYourGuide vanaf €44!

Kostprijs

 • De Vienna Pass is aan te schaffen voor 1, 2, 3 of 6 dagen.
 • Voor kinderen tussen de 6 en 18 jaar is er een Child Vienna Pass. Kinderen onder de 6 jaar mogen gratis mee met een betalende volwassene.
 • De pas kan online gekocht worden via de website.
 • De Vienna Pass kost €79 voor 1 dag, €99 voor 2 dagen, €129 voor 3 dagen en €159 voor 6 dagen.
 • Voor kinderen kosten de passen respectievelijk €39,50, €49,50, €64,50 en €79,50.

Praktisch

 • Na het kopen van de Vienna Pass krijg je een email met een ordernummer. Deze email dien je mee te nemen naar Wenen. Dit kan zowel uitgeprint als digitaal. In Wenen kan je met het ordernummer en je identificatie de Vienna Pass ophalen bij het Vienna Pass Customer Service Center op de Opernring 3-5. Dit centrum is elke maandag tot en met zaterdag geopend tussen 9u en 18u en op zondag tussen 9u en 15u.
 • Het is ook mogelijk om de pas thuis te laten bezorgen. Dit duurt binnen Europa zo’n 6 tot 10 werkdagen. Verder is het ook mogelijk om de stadspas te downloaden in de Vienna Guide App.
 • Hou er rekening mee dat de Vienna Pass geldig is voor een hoeveelheid dagen en niet voor een bepaald aantal uren. Dit betekent dat wanneer je een pas voor 3 dagen koopt en deze op maandag 17u activeert, de pas niet tot donderdag 17u maar tot woensdag 23:59 geldig is. Het is dan ook aan te raden om de kaart zo vroeg mogelijk op de dag al te gebruiken zodat je er het meeste uit kan halen.

Travelcard

 • Een Travelcard is toe te voegen aan de Vienna Pass voor 24 uur, 48 uur en 72 uur.
 • De kaart kost €8, €14 en €17 respectievelijk voor zowel volwassenen en kinderen tussen de 6 en 18 jaar.
 • Kinderen onder de 15 jaar reizen op zondagen en feestdagen gratis.
 • Met de Travelcard kan binnen de duur van de kaart onbeperkt gebruik gemaakt worden van de treinen, bussen, trams en metro’s binnen het stadscentrum.
 • De Travelcard is te activeren bij de blauwe ticketmachines op het station en in bussen en trams bij de chauffeur. De kaart dien je hierbij te bestempelen. Vanaf de tijd die op de stempel beschreven staat is de kaart vervolgens voor 24, 48 of 72 uur geldig.

TIP: Koop je Vienna Pass online en start ontspannen aan je citytrip Wenen. Bestel je pass hier online

 1. Vienna City Card

De Vienna Tourist Card is in de basis een stuk goedkoper dan de Vienna Pass, maar werkt dan ook iets anders. Net zoals de Vienna Pass koop je de Vienna City Card voor een bepaalde duur, maar in plaats van dat je met de kaart een aantal bezienswaardigheden gratis kan bezoeken krijg je met de Vienna City Card korting op een groot aantal bezienswaardigheden, maar ook voor activiteiten en in restaurants en winkels. Ook kan je met deze pas gratis gebruik maken van het openbaar vervoer.

Inbegrepen in de Vienna City Card

 • Zo’n €1 tot €5 korting op tientallen bezienswaardigheden, tours en activiteiten.
 • Zo’n 5% tot 20 % korting in tientallen winkels en restaurants, een gratis drankje of een speciale aanbieding.
 • Gratis gebruik van het openbaar vervoer voor 24, 48 of 72 uur.
 • Eén kind onder de 15 jaar kan gratis meereizen met een houder van de Vienna City Card.

Niet inbegrepen

 • Een luchthaventransfer van en naar Vienna International Airport. Dit is wel toe te voegen met de Vienna City Card Transfer. De luchthaventransfer kan dan gemaakt worden met de CAT, ÖBB Railjet, Exprestrein S7 en de Vienna Airport Lines. Twee kinderen onder de 15 jaar kunnen gratis meereizen met een houder van de Vienna City Card.
 • Gebruik van de Hop-on, Hop-off bus. Dit is wel toe te voegen met de Vienna City Card Tour. Met deze pas krijg je ook een begeleide wandeltour door de stad.
 • Een combinatie van een luchthaventransfer en het gebruik van de Hop-on, Hop-off bus is toe te voegen met de Vienna City Card Transfer & Tour.

Kostprijs

 • De Vienna City Card is aan te schaffen voor 24, 48 of 72 uur.
 • Je betaalt €17 voor 24 uur, €25 voor 48 uur en €29 voor 72 uur.
 • Er zijn geen kaarten te verkrijgen met korting voor kinderen. Wel mogen kinderen onder de 6 jaar gratis mee met een betalende volwassene. Kinderen tot de 15 jaar kunnen gratis meereizen in het openbaar vervoer.
 • De Vienna City Card is online te koop, na aankoop kan je de kaart online activeren.
 • Het is ook mogelijk om de kaart thuis uit te printen of te downloaden in de Vienna City Card App.
 • Verder is het mogelijk om een voucher aan te vragen, waarmee je de kaart bij 1 van de toeristeninformatiepunten in Wenen kan ontvangen.

TIP: Koop je Vienna City Card en geniet van tal van kortingen bij je stedentrip Wenen. Bestel je Vienna City Card hier online

 1. Vienna Tourist Pass (Weense toeristenpas)

De Vienna Tourist Pass, of de Weense toeristenpas, is nog een derde mogelijkheid. Met deze handige stadspas heb je toegang tot de cultuurschatten van Wenen. Bovendien kan je altijd plaatsnemen op de Vienna Hop-on Hop-off bus om de mooiste bezienswaardigheden van de stad te bezichtigen.

Inbegrepen in de Vienna Tourist Pass

 • Je krijgt toegang tot Paleis Schönbrunn en Paleis Upper Belvedere, 2 schitterende paleizen in Wenen.
 • Toegang tot Vienna Hop-on Hop-off bus inclusief diepgaande audiogids app om de culturele hoogstandjes die je onderweg ziet te versterken.
 • Bovenop dat alles krijg je ook nog 10% korting op alle andere Tiqets attracties in Wenen.

Kostprijs

 1. Kostprijs verschillende bezienswaardigheden Wenen

Het hangt af van de bezienswaardigheden die je in Wenen wilt bezoeken en de activiteiten die je in de stad wilt doen of het aanschaffen van een stadspas voor jou voordelig uitkomt. Om je een handje te helpen met het berekenen hebben we de toegangsprijzen van een aantal grote bezienswaardigheden en attracties voor je op een rijtje gezet.

 1. Vergelijking Vienna Pass en Vienna Tourist Card

Als je de bovenstaande 10 attracties wilt bezoeken betaal je bij elkaar €157,40. Wanneer je daar ook nog een ticket van 72 uur voor de Hop-on, Hop-off bus bij doet komt de totaalprijs op €206,40 terecht. Laten we dat eens vergelijken met de verschillende stadspassen:

Vienna Pass

 • Wanneer je een Vienna Pass aanschaft voor 3 dagen betaal je hiervoor €129.
 • Dit is inclusief onbeperkt gebruik van de Hop-on, Hop-off bus tijdens de duur van je ticket.
 • Je bespaart hiermee dus €77,40!
 • Je moet dan wel 10 bezienswaardigheden bezoeken in 72 uur, wat misschien erg krap is, maar zelfs als zou je 2 bezienswaardigheden minder bezoeken haal je al snel de prijs van de pas er uit.

Vienna City Card

 • Een Vienna City Card voor 72 uur kost €29.
 • Hiermee kan je ook onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer en dus overal in de stad komen.
 • Met deze kaart krijg je in totaal €21,30 korting op de bovenstaande 10 bezienswaardigheden, en je betaalt dus €136,10 aan entreekosten.
 • Je komt hiermee uiteindelijk uit op €165,10. Wanneer je bedenkt dat een Travelcard voor 3 dagen onbeperkt gebruik van het openbaar vervoer €17,10 kost bespaar je met de Vienna City Card uiteindelijk €9,40.

Vienna Tourist Pass

 • Met de Vienna Tourist Pass kan je enkel en alleen de paleizen Schönbrunn en paleis Upper Belvedere bezoeken.
 • Deze pas geeft je ook de mogelijkheid om gebruik te maken van de Hop-on Hop-off bus in Wenen.
 • Een pas voor kost per volwassene €84.

Voordeligst?

 • De Vienna Pass is uiteindelijk goedkoper, maar dit is uitgaande van een bezoek aan Wenen van 3 dagen waarop je minstens 10 attracties bezoekt.
 • Wanneer je minder attracties bezoekt kan het voordeel al snel eerder voor de Vienna City Card komen te liggen.
 • Ook gaan we er in deze situatie vanuit dat je met de Vienna Pass de Hop-on, Hop-off bus gebruikt om door de stad te reizen in plaats van het openbaar vervoer, waar je met de Vienna City Card onbeperkt gebruik van zou kunnen maken.
 • Daarnaast kan je met de Vienna City Card ook met korting uit eten en winkelen, waardoor je niet alleen bij bezienswaardigheden geld kan besparen, wat bij de Vienna Pass wel het geval is.

Welke stadspas uiteindelijk het voordeligst voor jou is hangt dus echt af van de bezienswaardigheden die je denkt te willen bezoeken en welke andere voordelen die de passen bieden jij het interessantst vindt.

 1. Waar overnachten in Wenen?

Voor je vakantie in het muzikale Wenen, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Wenen online bekijken.

Hotel Daniel Vienna

Hotel Daniel Vienna is een viersterrenhotel in het centrum van Wenen en ligt tussen het prachtige park van Schloss Belvedere en de Schweizergarten. Op het dak van het hotel staat een boot, die je al van ver kunt opmerken. De kamers zijn ruim en modern ingericht en iedere ochtend geniet je van een lekker ontbijtje. Meer info en boeken.

Hotel Max Brown 7th District

Max Brown 7th District is een hip en modern hotel midden in de uitgaanswijk van de stad. Iedere ochtend geniet je hier van een heerlijk ontbijtbuffet bestaande uit zoete en hartige gerechten. Meer info en boeken.

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Wenen met onze reisgids

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Wenen? Ontdek dan de stad met onze gratis stadswandeling Wenen. Ideaal Wenen te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Wenen kan je ook 1 stadswandeling vinden, maar heb je nog meer goesting in Wenen? Koop dan onze volledige reisgids Wenen en ontdek 2 volledig uitgewerkte wandelingen en heel wat verborgen pareltjes en bekende bezienswaardigheden.

Wenen stadsgids

Gratis reisgids Wenen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 30 november 2022 - marianne

We hebben heel veel gehad aan de uitleg tips & tricks ivm Wenen. Door het lezen van de beschrijving hebben we meteen een Vienna City card gekocht wat zeer handig is. Bij een langer verblijf zouden we zeker de Vienna Pass overwegen. Ook de mooie foto's gaven een duidelijk beeld. We kunnen alleen maar beamen dat "Wenen een prachtige stad voor musea paleizen en andere bezienswaardigheden" is: Hofburg, Sissi museum, rondkuieren, de opera, Prater, Belvedere, Albertina... We hebben er volop van genoten.

- 6 juni 2022 - Arnold

Prima overzichtelijke gids. Veel plezier aan beleefd.

- 4 november 2021 - Van Cauwenbergh Christel

De reisgids was een ideaal. Als je deze min of meer volgt, weet je waar je naartoe moet, waar de bezienswaardigheden zijn. Wij hebben hem dan ook gebruikt om onze dagroutes min of meer te bepalen. Ik zou het aan iedereen aanraden deze te gebruiken.

- 16 september 2021 - Pierre Aelbrecht

Prachtige reisgids met 2 mooie wandelingen, veel goeie tips en info!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?