Tickets openbaar vervoer & metro in Wenen: hoe je verplaatsen door de stad?

Koop de volledige gids voor € 5

Tickets openbaar vervoer & metro in Wenen: hoe je verplaatsen door de stad?

16 december 2023 in Wenen1 reactie

Alle info over het openbaar vervoer, metro, trams en bussen in Wenen

Wenen barst van de imposante paleizen, architecturale pronkstukken en andere bezienswaardigheden. De Oostenrijkse hoofdstad is echter behoorlijk groot en al die mooie plekjes liggen soms nogal ver van elkaar.

Gelukkig is het openbaar vervoer in Wenen uitstekend georganiseerd. Je hebt de keuze uit snelle metro’s, handige tramverbindingen, tientallen buslijnen en de trein. We maken je hieronder wegwijs in het openbaar vervoer van Wenen.

Tickets & tours boeken voor je bezoek aan Wenen

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Wenen bezoeken aan de hand van een georganiseerde tour of met een deskundige gids? Bekijk hier alle daguitstappen en tours in Wenen.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

  1. Neem de metro in Wenen: de U-Bahn

Onze favoriete manier van reizen binnen Wenen is met de metro. In Wenen heet die de U-Bahn (Untergrundbahn). De metro van Wenen telt maar liefst 5 verschillende lijnen. Het netwerk is niet bijzonder groot, maar er is wel altijd een metrohalte dichtbij.

Je zal als toerist vooral lijnen U1, U2 en misschien ook U3 gebruiken. Die lijnen lopen door het historische centrum en verbinden zowat alle bekende bezienswaardigheden van Wenen met elkaar. De metro’s rijden behoorlijk frequent en je hoeft dus ook nooit lang te wachten. De U-Bahn in Wenen rijdt tot laat ’s avonds en in het weekend zelfs de hele nacht door. Een groot voordeel! Na een nachtje stappen kan je dus gewoon de metro terug naar je accommodatie nemen.

  1. Neem de tram in Wenen

Tram in Wenen, de "Bim"

Nog een uitstekende vorm van openbaar vervoer in Wenen is de tram. Schrikt de metro je af of wil je liever wat van de stad zien terwijl je rondreist? Dan is de tram in Wenen misschien nog een betere optie dan de metro. Het netwerk van tramlijnen is ook bijzonder uitgebreid, je geraakt makkelijk op elk plekje in de stad. De tram wordt hier in Wenen trouwens de ‘Bimgenoemd.

Nog iets leuks: de Vienna Ring Tram

Dat is een tram, speciaal gebouwd voor toeristen, die rondrijdt over de Ringstrasse. Dat is een belangrijke ringweg die de oude stadsmuren van Wenen heeft vervangen. Heel wat bekende bezienswaardigheden bevinden zich langs die Ringstrasse. Je kan ticketjes voor de Vienna Ring Tram gewoon op de tram zelf kopen.

  1. (Nacht)bussen in Wenen

Natuurlijk rijden er ook bussen rond in Wenen

De bussen in Wenen worden echter vooral gebruikt door inwoners van Wenen die van en naar het centrum naar de buitenwijken reizen. Ook als toerist kan de bus interessant zijn, al zijn de metro’s en trams wel makkelijker voor wie Wenen niet door en door kent. De metro- en tramhaltes dragen namelijk vaak de naam van een bekende trekpleister dichtbij. De nachtbussen zijn wel bijzonder handig. Ze rijden elke dag van de week. Je herkent ze aan de letter "N" vooraan.

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf in de Oostenrijkse hoofdstad met onze reisgids Wenen.
  1. De S-Bahn: voor uitstapjes vanuit Wenen

De S-Bahn is een netwerk van metrotreinen. De S staat voor ‘schnell’ en dat is de S-Bahn zeker. Het is het beste vervoersmiddel wanneer je iets verder uit het stadscentrum wil reizen. De treinen van de S-Bahn zien er eerder uit als metrotoestellen. Er zijn 10 stations van de S-Bahn in en rond Wenen. Heb je de keuze uit een S-lijn en een gewone metro? Kies dan voor de S-bahn om tijd uit te sparen. Je maakt een pak minder tussenstops.

  1. Ook handig: de hop-on-hop-off bussen

In elke toeristische stad heb je ze wel: de typische hop-on-hop-off bussen met open dak. Deze dubbeldekkers rijden doorheen het stadscentrum van de ene populaire bezienswaardigheid naar de andere. Onderweg krijg je weetjes te horen over de gebouwen die je ziet. Het is een leuke manier om de stad te leren kennen wanneer je niet veel tijd hebt.

TIP: Wanneer je de Vienna Pass koopt, kan je onbeperkt gebruik maken van de hop-on-hop-off bussen in Wenen. Bovendien heb je met de Vienna Pass krijg je toegang tot 60 bezienswaardigheden. Wie van plan is om veel te bezoeken, kan zo flink besparen. Bestel je Vienna Pass hier.

  1. Hoe tickets kopen voor het openbaar vervoer in Wenen?

De bussen, trams en metro’s in Wenen gebruiken allemaal hetzelfde ticketje. Bijzonder handig! Je koopt tickets voor het openbaar vervoer makkelijk in een metrohalte of in een kantoortje van Wiener Linien (de vervoersmaatschappij van Wenen). Je kan ook ticketjes kopen in een tabakswinkeltje of via de app van Wiener Linien.

Je hebt de keuze uit een gewoon ticketje voor 1 rit, maar je kan ook een ticketje kopen dat 24, 48 of 72 uur geldig is. Ideaal voor wie op citytrip in Wenen is en veel wil rondreizen om bezienswaardigheden te bezoeken. Blijf je nog langer, dan kan je een weekticket kopen. Kinderen jonger dan 6 jaar reizen gratis op het openbaar vervoer in Wenen.

Belangrijk: je moet je ticketjes nog steeds afstempelen in Wenen. Nadat je het gekocht hebt, moet je het ticketje door een stempelautomaat halen. Doe je dat niet, dan ben je een zwartrijder, ook al heb je het ticketje al gekocht.
  1. Onze tip: Bespaar tijd en geld met de Vienna Pass

Ben je slechts enkele dagen op vakantie in Wenen en wil je toch graag zoveel mogelijk zien? Dan raden we aan om de Vienna Pass aan te kopen. Met deze kaart kan je zowel kostbare tijd als geld besparen. Je hebt toegang tot verschillende bezienswaardigheden in Wenen en omgeving mét voorrang en je geniet van korting op sommige attracties.

Welke voordelen heb je allemaal met een Vienna Pass?

  • Je koopt de pas voor 1, 2, 3 of 6 dagen en kan gedurende deze tijd meer dan 60 bezienswaardigheden in de stad gratis bezoeken (bezienswaardigheden zoals Schloss Schönbrunn en de Zoo, het enorme reuzenrad, de Spaanse Rijschool, het Albertina Museum en veel meer.
  • Hierbij komt ook nog dat je bij een groot aantal attracties snelle toegang krijgt met de kaart.
  • Met de pas kan je ook gebruik maken van de Hop-on, Hop off bus tour door de stad.
  • Gratis stadsgids met informatie over de stad en de bezienswaardigheden, een stadskaart, tips en kortingsvouchers. De gids is beschikbaar in het Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans.
  • Let op: nadat je de Vienna Pass gekocht hebt, krijg je een voucher toegestuurd die je moet inwisselen in een kantoor in Wenen, vlak tegenover de Weense Staatsopera.
Bestel je Vienna Pass online
  1. Waar overnachten in Wenen?

Voor je vakantie in het muzikale Wenen, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Wenen online bekijken.

Hotel Daniel Vienna

Hotel Daniel Vienna is een viersterrenhotel in het centrum van Wenen en ligt tussen het prachtige park van Schloss Belvedere en de Schweizergarten. Op het dak van het hotel staat een boot, die je al van ver kunt opmerken. De kamers zijn ruim en modern ingericht en iedere ochtend geniet je van een lekker ontbijtje. Meer info en boeken.

Hotel Max Brown 7th District

Max Brown 7th District is een hip en modern hotel midden in de uitgaanswijk van de stad. Iedere ochtend geniet je hier van een heerlijk ontbijtbuffet bestaande uit zoete en hartige gerechten. Meer info en boeken.

  1. Mis niets tijdens je bezoek aan Wenen met onze reisgids

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Wenen? Ontdek dan de stad met onze gratis stadswandeling Wenen. Ideaal Wenen te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Wenen kan je ook 1 stadswandeling vinden, maar heb je nog meer goesting in Wenen? Koop dan onze volledige reisgids Wenen en ontdek 2 volledig uitgewerkte wandelingen en heel wat verborgen pareltjes en bekende bezienswaardigheden.

Wenen stadsgids

Gratis reisgids Wenen downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 20 maart 2023 - Degrave Renee

vonden het interessant en zijn er mee aan de slag gegaan bij de voorbereiding van de reis naar Wenen. Bedankt.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?