20 x mooiste museums in Wenen + MuseumsQuartier: alle info + tickets kopen?

Koop de volledige gids voor € 5

20 x mooiste museums in Wenen + MuseumsQuartier: alle info + tickets kopen?

16 december 2023 in Wenen0 reacties

Overzicht mooiste musea in Wenen + waar tickets kopen?

In juni 2001 werd het MuseumsQuartier (MQ) geopend: een architectonisch fascinerende combinatie van een barok gebouw, namelijk de voormalige hofstallen van het keizerlijke huis, en futuristische bouwkunst. Het Museumsquartier biedt een unieke mix variërend van beeldende kunst, toneel- en danskunst over muzikale evenementen, gevestigde kunst en cultuur voor kinderen tot avant-garde. Heel veel inwoners en toeristen zoeken elkaar hier op om te socializen, te zonnen, te lezen en uiteraard om de vele musea te bezoeken.

Met een aantal van meer dan 3 miljoen bezoekers per jaar, mag het MQ zeker ook niet ontbreken aan jouw to-dolijst wanneer je Wenen gaat bezoeken!

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Wenen

Duur2 - 7 dagen ()
Vliegtickets1u40 vliegen naar Wenen, richtprijs € 77 vergelijk prijzen bij Connections of Cheaptickets
Met de autoDe afstand tot Wenen is 1100 km vanuit Utrecht / Brussel. Reken op 12u rijden. Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Oostenrijk.
Met de nachttreinVanuit Brussel of Amsterdam met de nachttrein naar Wenen, duur is 13u45, aankomst om 9u 's morgens (boek je tickets online)
VerblijvenOvernachtingen in Wenen:
PakketreizenEen stedentrip Wenen als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (va. € 365), Euroreizen (va.€ 124)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Belvedère Museum

Het Belvedère museum is het drukst bezochte museum van Wenen. In het imposante Schloss Belvedère, gebouwd aan het begin van de 18e eeuw door een Franse prins, zijn tegenwoordig drie musea ondergebracht. Meer zelfs, het Belvedère museum was een van de eerste openbare musea ter wereld!

 • In het Oberes Belvedère hangen wereldberoemde werken uit de 19e en 20e eeuw. Het pronkstuk is De Kus van Gustav Klimt.
 • Het Unteres Belvedère huist vooral oudere, barokke kunst.
 • Liefhebbers van moderne kunst kunnen dan weer hun hart ophalen in het Belvedère 21.
 • Kortom, voor elk wat wils. Boek je tickets voor het Belvedère Paleis online.
 1. MUMOK

Het MUMOK steekt fel af in het MQ dankzij haar opvallende basaltgevel. Het letterwoord MUMOK staat voor Museum Moderner Kunst, wat dus betekent dat je hier terecht kan om te komen kijken naar hedendaagse kunst met futurisme, surrealisme (denk aan Ernst, Margritte…) en het Weense actionisme, een stroming uit eind de jaren 1950 met werken van Hermann Nitsch, Günter Brus… Meer info op de website.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je tickets voor het MUMOK in Wenen online.

 1. Architekturzentrum Wien

Hier vind je 2 tentoonstellingszalen: eentje voor een permanente tentoonstelling over de evolutie van de Oostenrijkse architectuur en nog een andere zaal voor internationale tijdelijke tentoonstellingen. Wie houdt van architectuur en stedenbouw in het bijzonder, moet deze zeker expo bezoeken. Het Architekturzentrum Wien is namelijk hét Oostenrijkse museum voor architectuur.

Het centrum maakt volledig gebruik van haar 2000 vierkante meter ruimte en toont en onderzoekt hoe architectuur en stedelijke ontwikkeling het dagelijks leven van ieder van ons bepalen. Daarnaast gaan hier in het totaal wel meer dan 500 evenementen per jaar door, van symposia, workshops en lezingen tot rondleidingen, excursies, filmseries en praktische formats. Alle info vind je op de website van Architekturzentrum Wien.

 1. Sisi Museum

Sisi is de bijnaam van keizerin Elisabeth (1837-1898) en is misschien wel de beroemdste keizerin ter wereld. Ze heerste over een enorm gebied en woonde in het Hofburg paleis in Wenen. Haar oorspronkelijke keizerlijke vertrekken zijn vandaag opengesteld voor het publiek en vormen een museum.

Het museum overloopt het levensverhaal van keizerin Sisi in 6 hoofdstukken. In het Sisi Museum kom je meer te weten over het turbulente leven van de keizerin en je wordt ondergedompeld in haar luxueuze levensstijl. Neem een kijkje in de persoonlijke spullen, kledij en bijzondere artefacten van de keizerin en wandel door de keizerlijke appartementen wandelen die er nog precies zo uitzien als in de tijd van keizerin Sisi.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk en boek je rondleiding door het Sisi Museum online op voorhand.

 1. Leopold Museum

Ongetwijfeld het belangrijkste museum in het MuseumsQuartier: het Leopoldmuseum. Hier vind je de grootste collectie kunstwerken ter wereld van Egon Schiele en ook nog belangrijke werken van Oskar Kokoschka, Gustav Klimt, Egger-Lienz en andere vertegenwoordigers van het Oostenrijkse modernisme. Naast werken van deze beroemde kunstenaars zijn er ook tentoonstellingen van modernistische Oostenrijkse kunst van internationale standing. Meer info op de website.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. Dschungel Wien

Dschungel Wien is een theater voor jonge doelgroepen en brengt een breed scala aan producties voor gezinnen, kinderen vanaf 6 maanden en ouder, tieners en jonge volwassenen. Het doel is om jongeren aan te moedigen hun eigen utopieën te bedenken en na te denken over de hedendaagse samenleving.

Het theater reflecteert op actuele maatschappelijke ontwikkelingen. Het biedt premières van Weense ensembles, gastproducties van grote regionale theaters, geselecteerde internationale uitvoeringen en niet te vergeten festivals, workshops, seminars, ateliers, installaties en lezingen. Het doel is om kunstenaars uit meer dan 20 landen te laten verbinden met jongeren. Meer info op de website.

 1. Kunsthistorisches Museum Wien

Het Kunsthistorisch Museum van Wenen is een absolute must-see voor iedereen die ook maar een beetje in kunst geïnteresseerd is. Het Kunsthistorisch Museum Wenen (kortweg KHM) is vandaag een van de belangrijkste kunstmusea van heel Europa. Frankrijk heeft het Louvre, Spanje heeft het Prado en Oostenrijk heeft het KHM.

Hier hangen wereldberoemde schilderijen, ooit verzameld door de invloedrijke dynastie van de Habsburgers. Je kan hier de bekendste werken van Bruegel zien hangen, maar ook van andere grote kunstenaars als Rembrandt en Vermeer, Habsburgse sieraden en zelfs Egyptische beelden bewonderen. Bezichtig zeker de schilderijen Jagers in de Sneeuw, de Toren van Babel en Boerenbruiloft. Het zijn stuk voor stuk klassiekers in de kunstwereld.

GOUDEN TIP: Met de Vienna Pass heb je gratis toegang tot het museum. Reserveer de stadspas online en geniet van gratis toegang tot 60 bezienswaardigheden in de stad. Ideaal voor als je stedentrip. Bestel je Vienna Pass hier.
 1. Halle E + G

De Halle E + G is een exclusieve evenementenruimte in het centrum van Wenen, waar een scala aan ongewone en internationale producties uit de wereld van muziek, theater en dans worden opgevoerd. Dankzij de mooie combinatie van barokke en moderne architectuur is de Halle E + G een ideale locatie voor sociale evenementen, conferenties en presentaties. Er zijn 2 multifunctionele hallen aanwezig.

In dit filmpje zie je een artistiek muziekoptreden georganiseerd in Halle E + G

 1. Mozarthaus in Wenen

Mozart werd geboren in Salzburg in 1746, maar pas wanneer hij later naar Wenen verhuisde kreeg hij de reputatie die hem tot de dag van vandaag toegeschreven is. In totaal woonde hij in maar liefst 13 huizen in Wenen en slechts eentje daarvan staat vandaag nog recht.

Het Mozarthuis, ook wel het Figarohaus genoemd, werd ingericht in 18e-eeuwse stijl zoals in de tijd van Mozart en omgevormd tot een interessant museum. Je komt er niet alleen meer te weten over de werken en composities van Mozart, maar ook over zijn persoonlijk leven en de minder positieve kanten. Een aanrader!

Boek hier vooraf je tickets voor het Mozarthaus

Nog een tip: in de kelder van het Mozarthuis bevindt zich de oudste concertzaal van Wenen. En er worden nog steeds klassieke concerten georganiseerd. Reserveer hier je tickets voor een concert in het Mozarthuis. Het spreekt voor zich dat hier vooral werken van Mozart aan bod komen.
 1. Kunsthalle Wien

In Kunsthalle Wien vind je tijdelijke exposities met hedendaagse kunst met niet alleen schilderijen en beeldhouwwerken, maar ook fotografie, filmkunst, video… Het leukste hier is dat je ook kan gaan kijken naar kunst die nog in de maak is, want in de Kunsthalle Wien zijn kunstenaars druk bezig aan hun creaties en je kan zomaar in de ateliers binnenwandelen.

De Kunsthalle Wien legt de focus vooral op internationale hedendaagse kunst en de huidige discoursen eromheen. Het toont kunstwerken die het licht werpen op sociale relaties en daarom worden de bezoekers zelf ook uitgenodigd om in gesprek te gaan.

TICKETS: Wil je graag de hedendaagse kunst bewonderen? Bestel je tickets voor de Kunsthalle Wien op voorhand online en vermijd wachtrijen aan de kassa.

 1. Q21

Q21 is een speciaal ontworpen werkruimte die plaats biedt voor ongeveer 50 initiatieven, organisaties, agentschappen en redactiekantoren die werkzaam zijn in de culturele sector. Deze creatieve ruimte is verdeeld over meer dan 7.000 m² in het MuseumsQuartier Wien.

Je kan de Q21 verkennen met 3 verschillende tours. Tijdens een Backstage Tour kan je als bezoeker een kijkje nemen achter de studiodeuren van de gastkunstenaars waar ze hun initiatieven gebaseerd op Q21 uitleggen. De rondleiding omvat ook een geleid bezoek aan de huidige tentoonstelling. Verder is er nog een tour voor schoolgroepen en een Curator’s Guided Tour.

BESPAARTIP: Wil je graag zoveel mogelijk musea bezoeken? Bespaar jezelf dan heel wat kostbare tijd en geld met de Vienna Pass. Hiermee heb je gratis toegang tot verschillende musea. Bestel je Vienna Pass hier.
 1. Tanzquartier Wien

Opgericht in 2001, ondertussen uitgegroeid tot één van de meest invloedrijke danslocaties in Europa. Tanzquartier Wien is de toonaangevende productie- en evenementenlocatie voor dans in Oostenrijk en legt de focus op hedendaagse dans en performance. Het Tanzquartier Wien ziet zichzelf als een creatieve ruimte waar op innovatieve wijze nieuwe verhalen worden verteld en de visie voor een betere toekomst vorm krijgt.

 1. Hundertwasser Museum

Wil je meer te weten komen over de architect die ten grondslag ligt aan het bijzondere Hundertwasserhaus in Wenen? Dan raden we je aan om het Hundertwasser-museum. Het ligt op vijf minuten wandelen van het Hundertwasserhaus en werd ontworpen door Hundertwasser zelf. Ook hier enkel kromme lijnen dus.

Binnenin kan je een tentoonstelling bewonderen waarin de werken van Friedensreich Hundertwasser centraal staan. Je kan zijn ontwerpen zien en leert ook meer over het persoonlijke leven van de architect. Meer info op de website.

ONZE TIP: Boek je tickets alvast voordelig online voor het Hundertwasser Museum.

 1. Albertina Museum

Het Albertina museum is, net als het Kunsthistorisch Museum even verderop, een overblijfsel van alle macht en weelde die de Habsburgers vergaarden. Je wandelt er rond in 19e-eeuwse paleiskamers en bewondert er kunst van alle grote namen uit de kunstwereld. Er zijn niet veel musea waar je werken van Picasso, Monet, Da Vinci, Michelangelo, Magritte en Degas onder een en hetzelfde dak kan aanschouwen.

Een bezoek aan het Albertina museum bestaat uit twee delen. Enerzijds zijn er de paleisvertrekken uit de 19e eeuw, anderzijds de kunstgalerij. Wat je mag verwachten in die rijkelijk versierde kamers? Authentieke meubels, originele kunstwerken en vooral heel veel pracht en praal. Best indrukwekkend om te zien hoe men hier vroeger leefden.

TICKETS: Wil je graag zelf het Albertina Museum in Wenen bezoeken? Boek je tickets dan online op voorhand, vermijd wachtrijen ter plekke en geniet zorgeloos van je stedentrip.

Bezoek ook het nieuwe Albertina Modern

Het Albertina museum heeft onlangs een tweede locatie geopend op de Karlsplatz: het Albertina Modern. Daar worden nog meer tentoonstellingen georganiseerd, die zich uitsluitend richten op moderne kunst. Het is eveneens een aanrader voor kunstliefhebbers. Meer info op de website.

COMBITICKET: Wil je graag beide musea bezoeken? Boek je combiticket voor het Albertina Museum en Albertina Modern dan online op voorhand en vermijd lange wachtrijen aan de kassa.

 1. Haus der Musik

Een ander leuk museum is het Haus der Musik, een modern, interactief en experimenteel museum in het hart van Wenen. Het museum herbergt een grote verzameling documentatie en attributen die te maken hebben met de roemrijke Weense muziekgeschiedenis. Je kan er een tentoonstelling bijwonen over de muziek die in Wenen en omstreken geproduceerd werd.

Je leert er meer over beroemde componisten, je kan er de mooiste klassieke stukken beluisteren en je kan je eigen talent als dirigent testen. Bestel je toegangstickets voor het Haus der Musik online.

 1. Sigmund Freud Museum

Niet alleen Mozart en keizerin Sisi wisten hun weg naar Wenen te vinden maar ook de bekende psychiater Sigmund Freud (1856-1939). Hij kwam naar Wenen met zijn ouders in 1859, op 3-jarige leeftijd dus en verbleef zo'n 47 jaar lang in de Berggasse (nummer 19). Nadien ging hij als jood in ballingschap naar Londen op vlucht voor het nazisme. Vandaag de dag kan je zijn voormalige woning bezichtigen.

Neem een kijkje in de authentieke wachtkamer en spreekkamer van Freud. Er is ook een enorme bibliotheek gevestigd met een grootse verzameling wetenschappelijk werken op vlak van psychoanalyse. Verder kan je aan de hand van verschillende documenten, voorwerpen uit zijn persoonlijke verzameling, souvenirs en nog veel meer een goed beeld te krijgen wie Freud was.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je tickets voor het Sigmund Freud Museum in Wenen online.

 1. Dom Museum Wien

Kom alles te weten over de Stephansdom tijdens een bezoek aan het Dom Museum Wien in het hart van het historische stadscentrum. Het museum herbergt enkele van de meest waardevolle, heilige en historische artefacten ter wereld, evenals pronkstukken van de moderne en hedendaagse kunst. Na je bezoek aan het museum kan je de indrukwekkende torens van de kathedraal beklimmen voor een prachtig zicht over de stad.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. Madame Tussauds Vienna

Op stedentrip naar Wenen met kinderen? Dan is het Madame Tussauds Wenen misschien wel een leuke uitstap. Tijdens je bezoek kom je meer te weten over de mensen die de Oostenrijkse geschiedenis hebben beïnvloed en ontdekt wat ze tijdens hun leven bereikt hebben. Verspreid over drie verdiepingen kan je bekende sterren zien alsof ze in levende lijve naast je staan. Lachen voor een leuke selfie!

Onze tip: Wil je het wassen beelden museum Madame Tussauds bezoeken? Sla de wachtrijen over en bestel je tickets online, en bespaar alvast wat geld uit.
 1. Museum voor Toegepaste Kunst Wenen (MAK)

Het Museum voor Toegepaste Kunst (Museum für angewandte Kunst) is een van de meest indrukwekkende gebouwen aan de Weense Ringstraße. Het MAK zit gevestigd in een schitterend gebouw en werd opgericht in 1864 onder de naam 'k. & k. Österreichisches Museum für Kunst und Industrie'. Een groot deel van het museum is gewijd aan kunstenaars die rond 1900 in Wenen werkten.

Verken tijdens je bezoek zeker het archief van de Wiener Werkstätte en bewonder een collectie aan innovatieve ontwerpen en handwerk met onder meer meubilair, architectuur, porselein, glas en textiel. De Wiener Werkstätte was een van de grootste en meest invloedrijke artistieke bewegingen van de 20e eeuw en heeft een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het modernisme. Bestel je tickets hier.

 1. ZOOM Kindermuseum

Het ZOOM Kindermuseum, het toonaangevende museum voor kinderen in Oostenrijk, biedt het hele jaar door tentoonstellingen, workshops, een multimediacentrum en nog veel meer voor kinderen van 8 maanden tot 14 jaar. Het biedt ook een uitgebreid programma van wetenschappelijk onderwijs. Kinderen kunnen hier vragen stellen, alles aanraken, onderzoeken, voelen en spelen. Het museum vormt één groot spel.

Ontdek alvast wat kinderen zoal kunnen doen in het museum

 1. Onze tip: Bespaar tijd en geld met de Vienna Pass

Ben je slechts enkele dagen op vakantie in Wenen en wil je toch graag zoveel mogelijk zien? Dan raden we aan om de Vienna Pass aan te kopen. Met deze kaart kan je zowel kostbare tijd als geld besparen. Je hebt toegang tot verschillende bezienswaardigheden in Wenen en omgeving mét voorrang en je geniet van korting op sommige attracties.

Welke voordelen heb je allemaal met een Vienna Pass?

 • Je koopt de pas voor 1, 2, 3 of 6 dagen en kan gedurende deze tijd meer dan 60 bezienswaardigheden in de stad gratis bezoeken (bezienswaardigheden zoals Schloss Schönbrunn en de Zoo, het enorme reuzenrad, de Spaanse Rijschool, het Albertina Museum en veel meer.
 • Hierbij komt ook nog dat je bij een groot aantal attracties snelle toegang krijgt met de kaart.
 • Met de pas kan je ook gebruik maken van de Hop-on, Hop off bus tour door de stad.
 • Gratis stadsgids met informatie over de stad en de bezienswaardigheden, een stadskaart, tips en kortingsvouchers. De gids is beschikbaar in het Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans.
 • Let op: nadat je de Vienna Pass gekocht hebt, krijg je een voucher toegestuurd die je moet inwisselen in een kantoor in Wenen, vlak tegenover de Weense Staatsopera.
Bestel je Vienna Pass online
 1. Waar overnachten in Wenen?

Voor je vakantie in het muzikale Wenen, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Wenen online bekijken.

Hotel Daniel Vienna

Hotel Daniel Vienna is een viersterrenhotel in het centrum van Wenen en ligt tussen het prachtige park van Schloss Belvedere en de Schweizergarten. Op het dak van het hotel staat een boot, die je al van ver kunt opmerken. De kamers zijn ruim en modern ingericht en iedere ochtend geniet je van een lekker ontbijtje. Meer info en boeken.

Hotel Max Brown 7th District

Max Brown 7th District is een hip en modern hotel midden in de uitgaanswijk van de stad. Iedere ochtend geniet je hier van een heerlijk ontbijtbuffet bestaande uit zoete en hartige gerechten. Meer info en boeken.

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Wenen met onze reisgids

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Wenen? Ontdek dan de stad met onze gratis stadswandeling Wenen. Ideaal Wenen te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Wenen kan je ook 1 stadswandeling vinden, maar heb je nog meer goesting in Wenen? Koop dan onze volledige reisgids Wenen en ontdek 2 volledig uitgewerkte wandelingen en heel wat verborgen pareltjes en bekende bezienswaardigheden.

Wenen stadsgids

Gratis reisgids Wenen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?