Belvedère museum en paleizen in Wenen bezoeken? Alle info, tips & tickets

Koop de volledige gids voor € 5

Belvedère museum en paleizen in Wenen bezoeken? Alle info, tips & tickets

16 december 2023 in Wenen0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan het Belvedère Museum in Wenen + waar tickets kopen

Het Belvedère museum is het drukst bezochte museum van Wenen. In het Schloss Belvedère, gebouwd aan het begin van de 18e eeuw door een Franse prins, zijn tegenwoordig drie musea ondergebracht. Meer zelfs, het Belvedere museum was een van de eerste openbare musea ter wereld!

In het Oberes Belvedère hangen wereldberoemde werken uit de 19e en 20e eeuw. Het pronkstuk is De Kus van Gustav Klimt. Het Unteres Belvedère huist vooral oudere, barokke kunst. Liefhebbers van moderne kunst kunnen dan weer hun hart ophalen in het Belvedère 21. Kortom, voor elk wat wils. Boek je tickets voor het Belvedère Paleis online.

Tickets & tours boeken voor je bezoek aan Wenen

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Wenen bezoeken aan de hand van een georganiseerde tour of met een deskundige gids? Bekijk hier alle daguitstappen en tours in Wenen.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

  1. De geschiedenis van het Belvedere museum in Wenen

Het Schloss Belvedère, waarin het museum vandaag is ondergebracht, werd gebouwd in opdracht van de prins Eugène van Savoye. Het imposante paleis werd gebouwd tussen 1714 en 1722. De architect Lucas von Hildebrandt mocht het bouwwerk ontwerpen. Het Schloss Belvedère, bestaande uit het lagergelegen Unteres Belvedère en het hogergelegen Oberes Belvedère, is een meesterwerk in barokstijl. Tussen beide gebouwen ligt een zorgvuldig aangelegde paleistuin, inclusief fonteinen, standbeelden, vijvers en bankjes.

Prins Eugène van Savoye stierf in 1736. Het paleis viel daarna in de handen van niemand minder dan keizerin Maria Theresia, beter bekend als Sisi. Zij gebruikte het Schloss Belvedère om er haar uitgebreide kunstcollectie in onder te brengen. In 1779 stelde de keizerin het stadspaleis open voor het grote publiek. Zo kon iedereen haar kunst bewonderen. Het Belvedère museum was zo een van de eerste openbare musea ter wereld.

Die kunstcollectie werd in de eeuwen daarna alleen maar verder aangevuld. Vandaag hangen er topwerken van heel wat meesterschilders, maar het allerberoemdste werk is ongetwijfeld De Kus van Gustav Klimt.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je tickets voor het Belvedère Paleis online.

  1. Oberes Belvedère

Het Oberes Belvedere huist de grootste collectie kunst met de beroemdste werken. Het is het drukst bezochte museum van Wenen.

  • Hier kan je de grootste collectie werken bewonderen van de schilder Gustav Klimt. Onder andere zijn beroemde schilderij De Kus kan je hier aanschouwen.
  • Andere grote namen in het Oberes Belvedere zijn Egon Schiele en Oskar Kokoschka.
  • Verder kan je hier ook schilderijen zien hangen van Monet en Van Gogh.
  • Het grootste deel van de collectie omvat schilderijen uit de 19e eeuw.
  • Het Oberes Belvedere is een absolute must voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst.
  1. Unteres Belvedère

In het Unteres Belvedere vind je oudere kunstwerken. Hier hangen vooral werken uit de baroktijd en er staan ook enkele mooie standbeelden. Het Unteres Belvedere diende oorspronkelijk als de privéwoning van Eugène van Savoye. Het rijkelijk gedecoreerde interieur zal ongetwijfeld indruk maken. Je wandelt rond in een gigantische marmeren zaal en je kan ook een bezoekje brengen aan de slaapkamer van de prins!

  1. Belvedère 21

Achter het Oberes Belvedère, op het einde van de paleistuin, staat het Belvedère 21. Het is een modern gebouw waar moderne kunst in wordt tentoongesteld. Het is een leuke afwisseling met de werken in de andere twee musea. Meer info op de website.

Klik hier om je tickets te reserveren

  1. Hoe koop ik tickets voor het Belvedère paleis in Wenen?

  • Het Belvedère paleis in Wenen is een populaire trekpleister bij toeristen die Wenen bezoeken.
  • Ticketjes voor het Oberes Belvedère moet je daarom boeken voor een specifiek tijdslot. Zo wil het museum wachtrijen voorkomen.
  • In het laagseizoen kan je gewoon naar het Belvedère paleis gaan en ter plekke een ticketje kopen, maar we raden je aan om altijd vooraf online tickets voor het Belvedère te reserveren.
  • Zo ben je zeker van je plekje en hoef je niet in vervelende wachtrijen aan te schuiven.
  • Het Unteres Belvedere en Belvedere 21 gebruiken geen tijdslots voor reservaties.
  1. Waar bevindt zich het Belvedère museum in Wenen?

  • Het Schloss Belvedère bevindt zich in het centrum van Wenen, niet al te ver van de Naschmarkt.
  • Kom je met het openbaar vervoer, dan neem je het beste de tramlijn D en stap je uit bij Schloss Belvedere.
  • Ook tram 18 en tram O brengen je tot dichtbij het Belvedere wanneer je afstapt aan de halte Quartier Belvedere.
  • Eventueel kan je de metro nemen naar de halte Hauptbahnhof, vandaar is het nog een kwartiertje wandelen.

Ligging van het Schloss Belvedère in Wenen op de kaart

  1. Openingsuren van het Belvedère museum

  • Openingsuren: Het Oberes Belvedere en het Unteres Belvedere zijn elke dag open van 10u tot 18u.
  • Het Belvedere 21 is elke dag open van 11u tot 18u, behalve op maandag.
  • Op vrijdag is het museum open tot 21u.
  • Meer info op de website.
  1. Onze tip: Bespaar tijd en geld met de Vienna Pass

Ben je slechts enkele dagen op vakantie in Wenen en wil je toch graag zoveel mogelijk zien? Dan raden we aan om de Vienna Pass aan te kopen. Met deze kaart kan je zowel kostbare tijd als geld besparen. Je hebt toegang tot verschillende bezienswaardigheden in Wenen en omgeving mét voorrang en je geniet van korting op sommige attracties.

Welke voordelen heb je allemaal met een Vienna Pass?

  • Je koopt de pas voor 1, 2, 3 of 6 dagen en kan gedurende deze tijd meer dan 60 bezienswaardigheden in de stad gratis bezoeken (bezienswaardigheden zoals Schloss Schönbrunn en de Zoo, het enorme reuzenrad, de Spaanse Rijschool, het Albertina Museum en veel meer.
  • Hierbij komt ook nog dat je bij een groot aantal attracties snelle toegang krijgt met de kaart.
  • Met de pas kan je ook gebruik maken van de Hop-on, Hop off bus tour door de stad.
  • Gratis stadsgids met informatie over de stad en de bezienswaardigheden, een stadskaart, tips en kortingsvouchers. De gids is beschikbaar in het Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans.
  • Let op: nadat je de Vienna Pass gekocht hebt, krijg je een voucher toegestuurd die je moet inwisselen in een kantoor in Wenen, vlak tegenover de Weense Staatsopera.
Bestel je Vienna Pass online
  1. Waar overnachten in Wenen?

Voor je vakantie in het muzikale Wenen, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Wenen online bekijken.

Hotel Daniel Vienna

Hotel Daniel Vienna is een viersterrenhotel in het centrum van Wenen en ligt tussen het prachtige park van Schloss Belvedere en de Schweizergarten. Op het dak van het hotel staat een boot, die je al van ver kunt opmerken. De kamers zijn ruim en modern ingericht en iedere ochtend geniet je van een lekker ontbijtje. Meer info en boeken.

Hotel Max Brown 7th District

Max Brown 7th District is een hip en modern hotel midden in de uitgaanswijk van de stad. Iedere ochtend geniet je hier van een heerlijk ontbijtbuffet bestaande uit zoete en hartige gerechten. Meer info en boeken.

  1. Filmpje: Sfeerbeelden van een bezoek aan Slot Belvedère

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan Slot Belvedère? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Wenen!

  1. Mis niets tijdens je bezoek aan Wenen met onze reisgids

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Wenen? Ontdek dan de stad met onze gratis stadswandeling Wenen. Ideaal Wenen te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Wenen kan je ook 1 stadswandeling vinden, maar heb je nog meer goesting in Wenen? Koop dan onze volledige reisgids Wenen en ontdek 2 volledig uitgewerkte wandelingen en heel wat verborgen pareltjes en bekende bezienswaardigheden.

Wenen stadsgids

Gratis reisgids Wenen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?