Albertina Museum in Wenen bezoeken? Alle info, tips & tickets voor je bezoek

Koop de volledige gids voor € 5

Albertina Museum in Wenen bezoeken? Alle info, tips & tickets voor je bezoek

16 december 2023 in Wenen0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan het Albertina Museum + waar tickets kopen?

Wenen is een echte schatkist wat kunst betreft. Er zijn verschillende geprezen kunstmusea die kunstliefhebbers absoluut niet mogen overslaan. Het Albertina museum is er daar eentje van. Je wandelt er rond in 19e-eeuwse paleiskamers en bewondert er kunst van alle grote namen uit de kunstwereld. Er zijn niet veel musea waar je werken van Picasso, Monet, Da Vinci, Michelangelo, Magritte en Degas onder een en hetzelfde dak kan aanschouwen.

Ontdek in dit blogartikel alles over je bezoek aan het Albertina Museum in Wenen + bestel je tickets online op voorhand.

Tickets & tours boeken voor je bezoek aan Wenen

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Wenen bezoeken aan de hand van een georganiseerde tour of met een deskundige gids? Bekijk hier alle daguitstappen en tours in Wenen.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. De geschiedenis van het Albertina museum in Wenen

Het Albertina museum in Wenen is, net als het Kunsthistorisch Museum even verderop, een overblijfsel van alle macht en weelde die de Habsburgers vergaarden. De Habsburgers vormden een dynastie die eeuwenlang over grote delen van Europa regeerde. Hier in Wenen hadden ze hun bolwerk.

Het Albertina museum was vroeger het grootste residentiële paleis in handen van de Habsburgers. Hier hebben heel wat beroemde telgen van de machtige familie gewoond. En dat kan je vandaag de dag nog steeds zien. Het Albertina museum is namelijk niet alleen een kunstmuseum, je kan er ook rondwandelen in maar liefst 20 paleiskamers die nog steeds ingericht zijn zoals in de bloeiperiode van het paleis.

Het kunstmuseum in het paleis ontstond in 1822

Toen stelde de hertog Albert Kasimir von Sachsen-Teschen zijn uitgebreide kunstverzameling open voor het grote publiek. Daarom heet het museum ook Albertina, naar de oprichter ervan. Je ziet in het Albertina Museum vooral prenten, tekeningen en schilderijen waarvan de oudste dateren uit de 15e eeuw. Hier bewonder je werken van grootmeesters als Picasso, Da Vinci, Monet en Rembrandt.

TICKETS: Wil je graag zelf het Albertina Museum in Wenen bezoeken? Boek je tickets dan online op voorhand, vermijd wachtrijen ter plekke en geniet zorgeloos van je stedentrip.

 1. De paleisvertrekken van het Albertina museum

Een bezoek aan het Albertina museum bestaat uit twee delen. Enerzijds zijn er de paleisvertrekken uit de 19e eeuw, anderzijds de kunstgalerij. Wat je mag verwachten in die rijkelijk versierde kamers? Authentieke meubels, originele kunstwerken en vooral heel veel pracht en praal. Best indrukwekkend om te zien hoe men hier vroeger leefden.

 1. De kunstcollectie van het Albertina museum

De kunstcollectie van het Albertina museum is van onschatbare waarde

 • Er hangen wereldberoemde werken van onder andere Rafael, Michelangelo, Da Vinci, Monet, Magritte, Degas en Renoir.
 • Ook een indrukwekkende hoeveelheid schilderijen van Picasso.
 • Verder komen nog grote namen als Cézanne, Toulouse-Lautrec en Gauguin aan bod.
 • Er is ook bijzonder veel aandacht voor het Duitse expressionisme en ook Russische kunst, van Chagall bijvoorbeeld.
 • Sommige werken zijn te kostbaar of te fragiel om tentoongesteld te worden. Die schilderijen worden zorgvuldig bewaard.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. Bewonder de tijdelijke tentoonstellingen

Het Albertina museum beheert meer dan 1 miljoen kunstwerken. Dat betekent dat het merendeel van de kunstschatten niet tentoongesteld kan worden voor het publiek. Daarom wordt de permanente collectie van het museum steeds aangevuld met tijdelijke tentoonstellingen. Zo kan het Albertina museum toch zoveel mogelijk van haar kunstwerken tentoonstellen.

Daarnaast organiseert het Albertina ook tentoonstellingen met kunstwerken die geleend worden van andere musea. Zo zijn er bijvoorbeeld tentoonstellingen rondom een bepaalde artiest, een bepaalde kunststroming of met een bepaald thema. Kortom, het Albertina museum blijft bezoekers verrassen.

 1. Bezoek ook het nieuwe Albertina Modern

Het Albertina museum heeft onlangs een tweede locatie geopend op de Karlsplatz: het Albertina Modern. Daar worden nog meer tentoonstellingen georganiseerd, die zich uitsluitend richten op moderne kunst. Het is eveneens een aanrader voor kunstliefhebbers. Meer info op de website.

COMBITICKET: Wil je graag beide musea bezoeken? Boek je combiticket voor het Albertina Museum en Albertina Modern dan online op voorhand en vermijd lange wachtrijen aan de kassa.

 1. Openingsuren en tickets voor het Albertina Museum

Hoe koop ik tickets voor het Albertina museum in Wenen?

 • Tickets voor het Albertina museum kan je gewoon ter plekke kopen. We raden je echter aan om vooraf online tickets voor het Albertina te boeken.
 • Er zijn naast gewone standaard tickets namelijk interessante combitickets (met het Albertina Modern bijvoorbeeld) en rondleidingen beschikbaar. Boek je combiticket hier.
 • Met een online ticket kan je bovendien de wachtrij overslaan en dat is altijd mooi meegenomen.
 • Boek je toegangstickets voor het Albertina Museum hier.
 1. Waar bevindt zich het Albertina museum in Wenen?

 • Het Albertina museum ligt erg centraal, vlakbij het Hofburg. Je kan er makkelijk komen vanuit het centrum van de stad.
 • Ook met het openbaar vervoer bereik je het Albertina museum makkelijk.
 • Neem de metro naar halte Stephansdom of Karlsplatz.
 • Kies je voor de bus, neem dan bus 2A en stap af op de Albertinaplatz.
 • Ook de tram is een optie. De dichtstbijzijnde haltes zijn Kärntner Ring/Oper en Burgring.
STADSWANDELING: Of volg onze stadswandeling door Wenen die je langs het Albertina Museum brengt, maar ook langs tal van andere topbezienswaardigheden in Wenen.

Ligging van het Albertina Museum in Wenen op de kaart

 1. Waar overnachten in Wenen?

Voor je vakantie in het muzikale Wenen, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Wenen online bekijken.

Hotel Daniel Vienna

Hotel Daniel Vienna is een viersterrenhotel in het centrum van Wenen en ligt tussen het prachtige park van Schloss Belvedere en de Schweizergarten. Op het dak van het hotel staat een boot, die je al van ver kunt opmerken. De kamers zijn ruim en modern ingericht en iedere ochtend geniet je van een lekker ontbijtje. Meer info en boeken.

Hotel Max Brown 7th District

Max Brown 7th District is een hip en modern hotel midden in de uitgaanswijk van de stad. Iedere ochtend geniet je hier van een heerlijk ontbijtbuffet bestaande uit zoete en hartige gerechten. Meer info en boeken.

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Wenen met onze reisgids

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Wenen? Ontdek dan de stad met onze gratis stadswandeling Wenen. Ideaal Wenen te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Wenen kan je ook 1 stadswandeling vinden, maar heb je nog meer goesting in Wenen? Koop dan onze volledige reisgids Wenen en ontdek 2 volledig uitgewerkte wandelingen en heel wat verborgen pareltjes en bekende bezienswaardigheden.

Wenen stadsgids

Gratis reisgids Wenen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?