Een concert of opera van Mozart in Wenen bijwonen? Tickets + overzicht

Koop de volledige gids voor € 5

Een concert of opera van Mozart in Wenen bijwonen? Tickets + overzicht

16 december 2023 in Wenen1 reactie

Wenen is de stad van de klassieke muziek. In de Oostenrijkse hoofdstad hebben namelijk veel grote namen uit de klassieke muziekgeschiedenis gewoond zoals Beethoven, Strauss en Brahms. Ook Mozart is verbonden met de stad en heeft hier heel wat van zijn grote meesterwerken gecomponeerd.

In de stad worden dan ook dagelijkse concerten en opera’s van Mozart opgevoerd. Een hoogtepunt op de Weense kalender is dan ook het nieuwjaarsconcert van het Wiener Philharmoniker. Lees hier alle info voor het bijwonen van een Mozart concert of opera tijdens je citytrip Wenen.

Koop je tickets voor een Mozart concert Wenen online

Koop je tickets voor een Mozart concert in Wenen online. Zo ben je zeker dat je binnen kan, en ben je zeker dat het originele tickets zijn. (Tip: koop nooit je tickets op straat).

Inhoud artikel

 1. Het leven van Mozart

1.1 Een kindergenie

Op 27 januari 1756 werd Wolfgang Amadeus Mozart geboren in Salzburg. Al van kleins af aan bleek hij een muzikaal talent te hebben. Toen hij amper vijf was, componeerde hij al zijn eerste muziek en hij trad zelfs op voor verschillende Europese koningshuizen.

Tijdens die reizen naar verschillende Europese hoofdsteden ontmoette hij een hoop andere muzikanten zoals Johann Christian Bach. Toen hij in Salzburg terugkwam, werd hij door Hieronymus Colloredo tot hofmuzikant benoemd.

1.2. Mozart in Wenen

Op zeventienjarige leeftijd had Mozart genoeg van zijn rol als hofmuzikant. Hij besloot Salzburg te verlaten op zoek naar een andere en betere positie. Hij bezocht onder andere Mannheim, Parijs en München, maar het was Wenen die Mozart kon bekoren.

In Wenen componeerde hij een groot deel van zijn meest bekende symfonieën, concerten en opera’s. Hij trad regelmatig op en werd al snel een geliefd muzikant in de stad. In 1782 trouwde hij met Constanze Weber, een dochter van de familie bij wie hij voor een tijdje in Wenen logeerde. Samen hadden ze zes kinderen waarvan er slechts twee volwassen zijn geworden.

1.3. Mozarts laatste jaren

Aan het einde van zijn leven trad Mozart minder op en kreeg hij het financieel veel moeilijker. Onder andere de oorlog tussen Oostenrijk en het Ottomaanse Rijk zorgde ervoor dat muzikanten het in deze tijd niet makkelijk hadden om rond te komen. Mozart moest veel geld lenen en hij probeerde in andere steden op te treden in de hoop meer geld te verdienen. In 1790 en 1791 begon Mozart weer meer te componeren en mede dankzij de hulp van rijke vrienden kon hij een comfortabeler leven leiden.

In 1791 werd Mozart ernstig ziek en in december stierf hij op 35-jarige leeftijd. Tijdens zijn leven heeft hij in totaal ruim 600 werken gecomponeerd waarvan Figaro, Die Zauberflöte en Don Giovanni de bekendste zijn.

 1. Een concert of opera van Mozart bijwonen

Wenen ligt bezaaid met statige gebouwen waar klassieke orkesten hun concerten en opera’s aan het publiek voorstellen. Wanneer je een concert of opera van Mozart wil bijwonen heb je dan ook heel wat keuze. In het centrum van de stad lopen veel mensen rond die verkleed zijn als de Meester en je tickets verkopen voor een voorstelling.

Wij hebben de grootste en mooiste concerten voor je op een rijtje gezet zodat je zelf kan kiezen waar je een concert bijwoont.

Onze tip: Het is af te raden om op straat je tickets voor een Mozartconcert te kopen omdat er af en toe ook valse toegangskaartjes verkocht worden. Bekijk het volledige aanbod hier.
 1. Het Weens Mozartorkest

Eén van de meest gerenommeerde orkesten van Wenen is het Weens Mozartorkest. Dit orkest werd in 1986 opgericht en er spelen muzikanten uit het Weens Filharmonisch Orkest, het Weense Symfonieorkest en andere grote orkesten uit Oostenrijk die de hele wereld rondreizen. Zij spelen de werken van Mozart gekleed in kostuums en pruiken die veel muzikanten in de barokperiode droegen.

 1. Een concert in de Musikverein

In de Musikverein van Wenen worden regelmatig muziekstukken van de grootste componisten gespeeld. Het orkest speelt tijdens hun klassieke concerten niet alleen stukken van Mozart, maar ook van andere componisten die een band met de stad hadden zoals Beethoven, Haydn en Schubert.

 • Opvallend is dat er enkele historische instrumenten uit de tijd van de meesters van de klassieke muziek gebruikt worden tijdens de opvoering.
 • De Musikverein Wien is te vinden aan de Musikvereinsplatz 1.
 • Een ticket voor een voorstelling in de Musikverein kan je makkelijk online verkrijgen.

4.1. De Gouden Zaal

In de Musikverein vind je de beroemde Gouden Zaal. Het is één van de grootste en mooiste zalen van Wenen en staat bekend om de uitmuntende akoestiek. De zaal biedt ruimte voor zo’n 1740 zitplekken en ook nog eens 300 staanplaatsen. Ook hier worden concerten georganiseerd waar muziek van Mozart opgevoerd wordt. Die voorstellingen worden opgevoerd door het Weense Mozartorkest, een groep van 30 grootse muzikanten, 2 bijzondere solisten en 2 operazangers die wereldwijd bekend zijn.

 • Het concert duurt twee uur en wordt vanaf april tot en met oktober regelmatig opgevoerd.
 • Tickets voor een concert in de Gouden Zaal zijn makkelijk online te krijgen.In het ticket zit ook een jubileum-cd van het Weense Mozartorkest inbegrepen (update 2019).
 • Houd er wel rekening mee dat je formeel gekleed moet zijn om deze concerten bij te wonen.

4.2. Brahms-Saal

Het Mozartorkest van Wenen speelt ook regelmatig in de indrukwekkend gedecoreerde Brahms-Saal van de Musikverein. Deze zaal is een stuk kleiner dan de Gouden Zaal en heeft slechts 600 plaatsen. De gerenommeerde muzikanten spelen tijdens hun concert verschillende aria’s, ouvertures en duetten van de bekendste werken van Mozart en spelen op het einde ook nog een aantal werken van Johann Strauss.

 • Het concert duurt ongeveer twee uur en wordt net als het concert in de Gouden Zaal regelmatig opgevoerd vanaf april tot en met oktober.
 • In de zomermaanden worden hier geen concerten georganiseerd.
 • Tickets voor een concert in de Brahms-Saal kan je makkelijk online kopen.
 • Bij het ticket zit ook hier de jubileum-cd van het Weense Mozartorkest inbegrepen (update 2019).
 • Net als bij een concert in de Gouden zaal dien je ook in de Brahms-Saal formeel gekleed te zijn om het concert bij te wonen.
 1. Weense Staatsopera

Naast de verschillende zalen in de Concerthal van de Musikverein Wien speelt het Weense Mozartorkest ook regelmatig in de Weense Staatsopera. Ook hier treden de getalenteerde muzikanten, solisten en operazangers van de verschillende Weense orkesten en opera’s op in barokke kostuums, inclusief pruiken. Ze brengen bezoekers de mooiste muziekstukken van Mozart en Strauss.

 1. Concert in de Karlskirche

In de Barokke Karlskirche kan je het Requiem in D mineur van Mozart beluisteren, één van de bekendste muziekstukken van zijn hand. Het Requiem van Mozart werd in 1791 gecomponeerd en was één van de laatste werken van de componist. Het stuk wordt gespeeld door een orkest van 40 muzikanten.

 • De concerten in de Karlskirche duren zo’n 75 minuten en beginnen om 20.15 uur.
 • De deuren van de zaal gaan een half uur daarvoor open.
 • Tickets voor een opvoering in de Karlskirche zijn online te koop.
 • De voucher die je online koopt, moet je dan bij de kassa van de Karlskirche inwisselen voor het toegangsticket.
 • De Karlskirche ligt aan de Karlsplatz en Argentinierstrasse 2.
 1. Het Paleis Auersperg

In het Paleis Auersperg kan je een opvoering van klassiek ballet en opera bijwonen die begeleid wordt door het Weense residentieorkest. Dit orkest is één van de meest gerenommeerde ter wereld en barst van de beroemde solisten. Het orkest wordt begeleid door professor Christian Pollack en enkele van de gastdirigenten zijn Gerhard Lagrange, Daniel-Hoyem Cavazza en Zoltán Janikovic. Het Weense residentieorkest speelt regelmatig in de grootste concertzalen ter wereld, maar haar thuisbasis blijft het Paleis Auersperg. In deze zaal heeft Mozart zelf enkele van zijn concerten opgevoerd.

 • De concerten in Paleis Auersperg, op de Auerspergstrasse 1, beginnen om 20.15 uur en duren zo’n anderhalf uur.
 • De concerten worden het hele jaar door bijna dagelijks gehouden.
 • Tickets voor een concert in het Paleis Auersperg zijn online te verkrijgen.
 1. Het Mozarthaus

Het Mozarthaus is het enige appartement in de stad waar Mozart gewoond heeft en dat nog rechtstaat. Mozart woonde hier tussen 1784 en 1787 en componeerde er een groot deel van zijn oeuvre. Zowel in als rond het appartement kan je een tentoonstelling over de late 18de eeuw, het leven van Mozart en zijn muziek bezoeken.

 • Het museum is verdeeld over drie verdiepingen en is dagelijks open tussen 10u en 19u.
 • Tickets voor het Mozarthaus kan je online kopen. In het ticket zit een audiogids inbegrepen.
 • Elke zondag is er een gratis rondleiding van een half uurtje waarin je langs de hoogtepunten van het Mozarthaus gegidst wordt.
 • Het Mozarthaus is te vinden aan de Domgasse 5.
 1. Het museum Haus der Musik

Een ander leuk museum is het Haus der Musik, een interactief geluidsmuseum met een tentoonstelling over de muziek die in Wenen en omstreken geproduceerd werd. Je leert er meer over beroemde componisten, je kan er de mooiste klassieke stukken beluisteren en je kan je eigen talent als dirigent testen.
Tickets voor het Haus der Musik kan je ook makkelijk online kopen.

 1. Een voorstelling in het Kursalon

In de Kursalon dirigeerde Johann Strauss regelmatig zijn orkest. Tot de dag van vandaag weerklinken de noten van zijn stukken en de stukken van Mozart door de zaal. Hier treedt het Salonorchester Alt Wien op. Dit orkest bestaat niet alleen uit musici, maar er werken ook operazangers en balletdansers mee. Samen voeren er ze er de muziek en operastukken op van Strauss en Mozart.

 • De concerten vinden dagelijks plaats en beginnen om 20.15 uur. De concerten zelf duren zo’n anderhalf uur, maar de musici lassen halverwege een pauze in waardoor het concert duurt tot 22 uur.
 • Tickets voor een opvoering in het Kursalon zijn makkelijk online te verkrijgen.
 • In het Kursalon kan je een concert bijwonen met een live gids die je uitleg geeft bij de stukken in het Duits, Frans, Engels, Spaans, Italiaans of Kroatisch.
 • Er zijn ook tickets voor een opvoering in het Kursalon met een driegangendiner beschikbaar.
 • Je geniet dan van een gastronomische maaltijd voodat het concert aan het optreden begint. De Kursalon is te vinden aan de Johannesgasse 33.
 1. De Weißgoldzimmer in het paleis Schloss Schönbrunn

De Weißgoldzimmer in het Schloss Schönbrunn is één van de mooiste kamers van het paleis en dat maakt het klassieke concert nog aangenamer. Ooit speelde Mozart zelf hier zijn muziek in een wedstrijd tegen Salieri. Tijdens een concert krijg je in het eerste deel de meesterstukken van Mozart te horen en na de pauze schakelt het orkest over op de prachtige muziek van Strauss. Ook hier versterken operazangers en dansers de muzikanten.

 • De concerten worden in februari en maart gehouden en duren zo’n twee uur.
 • Tickets voor een concert in het paleis Schönbrunn zijn online te verkrijgen.
 • De voucher die je online koopt, moet je vervolgens bij de Schönbrunn Palace Orangerie inwisselen voor een ticket.
 • De Orangerie van Schloss Schönbrunn ligt aan de Schönbrunner Schlossstrasse.
 1. Een concert in de Sint-Petruskerk

In deze indrukwekkende achttiende-eeuwse barokke kerk worden klassieke concerten gehouden. Tijdens deze concerten brengt het Classic Ensemble Vienna werken van grote componisten als Mozart, Beethoven, Bach, Vivaldi, Schubert en meer. Het is een erg bijzondere plek om een klassiek concert bij te wonen. Je kan tickets voor een concert in de Sint-Petruskerk makkelijk online kopen.

 • Er worden ook kerstconcerten georganiseerd van 21 december tot en met 30 december, met uitzondering van 24 december.
 • Tickets voor een kerstconcert in de Sint-Petruskerk zijn online te verkrijgen. In het ticket zit ook een programmaboekje inbegrepen.
 • De Sint-Petruskerk ligt aan de Petersplatz 6.
 1. Filmpje: Mozart Concert in De Gouden Zaal

Ben je benieuwd naar hoe een Mozart Concert in De Gouden Zaal eruit ziet? Bekijk dit filmpje om een idee te krijgen. Om een voorstelling bij te wonen, zal je natuurlijk naar Wenen moeten reizen!

 1. Waar overnachten in Wenen?

Voor je vakantie in het muzikale Wenen, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Wenen online bekijken.

Hotel Daniel Vienna

Hotel Daniel Vienna is een viersterrenhotel in het centrum van Wenen en ligt tussen het prachtige park van Schloss Belvedere en de Schweizergarten. Op het dak van het hotel staat een boot, die je al van ver kunt opmerken. De kamers zijn ruim en modern ingericht en iedere ochtend geniet je van een lekker ontbijtje. Meer info en boeken.

Hotel Max Brown 7th District

Max Brown 7th District is een hip en modern hotel midden in de uitgaanswijk van de stad. Iedere ochtend geniet je hier van een heerlijk ontbijtbuffet bestaande uit zoete en hartige gerechten. Meer info en boeken.

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Wenen met onze reisgids

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Wenen? Ontdek dan de stad met onze gratis stadswandeling Wenen. Ideaal Wenen te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Wenen kan je ook 1 stadswandeling vinden, maar heb je nog meer goesting in Wenen? Koop dan onze volledige reisgids Wenen en ontdek 2 volledig uitgewerkte wandelingen en heel wat verborgen pareltjes en bekende bezienswaardigheden.

Wenen stadsgids

Gratis preview reisgids Oostenrijk downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 6 juni 2021 - Frans Van den Putte

Om zeker door te nemen;heel interessant;practisch

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?