Route voor je autovakantie langs Slovenië, Kroatië en Montenegro + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

Route voor je autovakantie langs Slovenië, Kroatië en Montenegro + kaartje

13 februari 2024 in Slovenië0 reacties

Met de auto een rondreis maken door de Slovenië, Kroatië en Montenegro? Bezoek de boeiende steden met historische bezienswaardigheden, ontdek de prachtige natuurgebieden met wilde rivieren en ruige gebergtes, ga hiken of fietsen op plaatsen die de grote massa nog niet heeft ontdekt of geniet van een rustige namiddag aan een van de verborgen baaien met kristalhelder water.

Met onze uitgestippelde autovakantie kom je heel wat bijzondere plekken tegen en doorkruis je de landen Slovenië, Kroatië en Montenegro.

Inhoud artikel

Tickets en tours voor je bezoek aan de Balkan

De mooiste bezienswaardigheden in de Balkan bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een gids op dagexcursie door de Balkan en geniet ten volle van je vakantie.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

  1. Balkan, een prachtige onbekende regio

De Balkan is een regio in het zuidoosten van Europa, tussen de rivieren Sava en Donau. Het gebied heeft zijn naam te danken aan een bergketen in Bulgarije dat door de Turken 'Balkan' wordt genoemd. 'Balkan' betekent letterlijk bebost gebergte.

De Balkanlanden is voor velen nog een onbekende bestemming. Echter worden de prachtige landen steeds populairder vanwege hun imponerende natuur, bewogen geschiedenis en kleurrijke en authentieke cultuur. Daarnaast zijn het landen waar zich heel wat gebeurtenissen hebben afgespeeld in het verleden. Elk land heeft zo zijn eigen verhaal en het is bijzonder deze met eigen ogen te aanschouwen.

De Balkan is een fraai decor om te reizen

Daarnaast is de natuur hier adembenemend! Dwars over het schiereiland loopt het Balkangebergte met prachtige natuur, bijzondere watervallen, betoverende turquoise meren en baaien en diepe kloven. Soms kom je op hoge bergen te staan en geniet je van geweldig uitzichtpunten. Sommige kan je met de auto bereiken, maar de mooiste uitzichten krijg je echter als beloning na een mooie wandeling. Alleen al voor de mooie uitzichten zou je een rondreis door de Balkan maken.

Welke landen vallen onder de Balkan?

Elk van deze landen zijn verbonden met elkaar door de oorlogen die hier gevoerd zijn.

  1. Slovenië

Je start je autovakantie in Slovenië. Het land is een verborgen parel in Europa en is nog niet heel erg populair. Toch vinden meer en meer mensen hun weg hiernaartoe. Slovenië heeft dan ook prachtige natuurgebieden, sprookjesachtige dorpen waar je uren kan rondslenteren, een idyllische kustlijn en de boeiende kleurrijke hoofdstad, Ljubljana. Er valt hier zoveel te zien en te beleven dat je niet weet waar eerst te beginnen. Volgende puntjes moet je zeker bezoeken tijdens je autovakantie!

Wil jij Slovenië ook ontdekken? Download onze gratis reisgids Slovenië en mis niets tijdens je verblijf!

Het sprookjesachtige meer van Bled

Het meer van Bled is waarschijnlijk de bekendste plek in Slovenië. Je zal er dan ook nooit de enige toerist zijn, maar laat dat je zeker niet tegenhouden. Het idyllische eiland Blejski Otok in het midden van het meer lijkt zo uit een sprookje te komen. Op en rondom het meer zijn er heel wat activiteiten te doen en bezienswaardigheden te vinden.

  • Vaar naar de Maria Hemelvaartskerk in het midden van het meer met, versierd met fresco’s en met een gouden altaar met een overdekte gondel (Pletna).
  • Je kan in de omgeving ook zeer goed wandelen en voor het mooiste uitzicht ga je het beste naar het uitkijkpunt Ojstrica.
  • Treed in de voetsporen van Fidel Castro in Vila Bled, met het Belvédère Pavilioen dat als theehuis fungeert.
  • Ben je op zoek naar een adrenaline-kick? Probeer dan zeker eens de Straža bled-rodelbaan.
  • Om een wandeling rond het hele meer te maken, moet je rekenen op anderhalf tot twee uur.

OVERNACHTINGSTIP: Verblijf tijdens je bezoek aan het meer van Bled bij Garden Village. Hier verblijf je in een boomhut, basic tentje, luxe glamping of een appartement mét eigen bubbelbad. De keuze is volledig aan jou! Beleef een sprookjesachtige nacht naast het heldere meer van Bled, waar je heel wat kan meemaken. Een absolute aanrader! Meer info en boeken.

Vintgar Kloof

Vanuit Bled kan je een uitstap maken naar de Vintgar kloof. Dit is één van de mooiste plaatsen van het hele land. De kloof ligt dichtbij Bled waardoor het enigszins wel wat toeristisch is, maar laat dat je niet weerhouden.

De kloof loopt door een prachtig stuk natuur, waar je een mooie wandeling langs en over de rivier Radovna kan maken door de kloof. Hier wandel je langs schitterende watervallen en prachtige uitzichtpunten.

Graag origineel overnachten tijdens je bezoek aan Slovenië? Lees onze uitgebreide blogpost met unieke overnachtingen in Slovenië.

Het Meer van Bohinj

Je kan vanuit Bled ook een uitstap maken naar het Triglav Nationaal Park en het Meer van Bohinj. Het Triglav Nationaal Park omvat een deel van de Julische Alpen, waaronder de hoogste berg van Slovenië, de 2864 m hoge Triglav. Midden in het park vind je ook het mooie Bohinj meer.

Het Bohinj meer is minder bekend dan het meer van Bled, maar daardoor is ze ook heel wat mooier.

Ook hier kan je weer goed wandelen, maar de regio leent zich ook goed voor mountainbiken en watersporten. Bekijk hier alle mogelijke tours en excursies op het Meer van Bohinj.

  1. Kroatië

Wanneer je Slovenië bezocht hebt, kan je doorrijden naar het volgende Balkanland: Kroatië. Kroatië is een prachtige bestemming waar jaarlijks heel wat toeristen naartoe trekken. Dit land mag dus zeker niet ontbreken tijdens je autovakantie! Kroatië kent niet alleen mooie, historische steden als Dubrovnik, Split en Zagreb maar ook een prachtige kust met talloze idyllische eilanden. Wil je je graag zo goed mogelijk voorbereiden voor je bezoek aan Kroatië? Bekijk hier alvast de mooiste plekjes in Kroatië.

Wist je dat trouwens dat Kroatië ook een populaire bestemming is omwille van de populaire HBO serie "Game of Thrones"? Heel wat scènes zijn hier namelijk opgenomen! Bekijk hier alle filmlocaties van Game of Thrones in Kroatië.

Ontspannen aan de wondermooie Plitvice meren & watervallen

Je hebt er ongetwijfeld al van gehoord, of een foto van zien passeren op je Instagram! De Plitvice Meren zijn zonder twijfel één van de top plekken in Kroatië. De mooie natuurwonderen, de wandelingen over houten planken, de indrukwekkende watervallen... Hier kan je uren genieten! In het Nationaal Park Plitvice Meren waan je je in een sprookjesachtig park dat bovendien UNESCO werelderfgoed is. Het heldere groenblauwe water zal je betoveren, samen met de vele watervallen en prachtige natuur!

Lees alles over ons bezoek aan de Plitvice Meren, met tal van praktische tips! Bekijk ook onze selectie van beste hotels rond Plitvice Meren.

Geschiedenis en strand op het eiland Brač

Kroatië heft wel honderden eilanden, dus een nachtje doorbrengen op één van die eilandjes mag je zeker niet overlaan tijdens je rondreis. Zo is het bijvoorbeeld zalig om wat tijd door te brengen op Brač. Dit eiland staat bekend om zijn glanzende, witte steen, die overal in de wereld gebruikt wordt.

Zo werd de steensoort niet alleen gebruikt om het paleis van Diocletianus in Split te bouwen, maar ook in het Witte Huis in Washington DC. Brač is ook bekend om het bijzondere keistrand Zlatni Rat, dat vaak in reclameboodschappen voor Kroatië opduikt. Lees meer over al onze aanraders voor een bezoek aan Brač.

Lees meer over de beste route naar Kroatië.
  1. Montenegro

Je rondreis eindig je in Montenegro. Montenegro is een unieke bestemming, dat nog redelijk onbekend is. Best jammer, want het land is ontzettend mooi. Hier geniet je van dramatische bergen, een azuurblauwe kustlijn, idyllische stranden, pittoreske dorpjes met historische en indrukwekkende bezienswaardigheden.

Wil je graag zoveel mogelijk zien en doen in Montenegro? Download onze gratis preview reisgids Montenegro en mist niets tijdens je verblijf!

Het Meer van Skadar

Het Meer Skadar ligt vlak buiten Podgorica en is een mooie uitstap vanuit de stad. Het ligt op de grens met Albanië en een derde ervan is in dit buurland te vinden. Het meer en de omgeving is benoemd tot nationaal park.

TIP DAGUITSTAP: Het is bovendien ook een beschermd gebied, daar het 1 van de grootste vogelreservaten van Europa is, waar je onder andere 1 van de laatste pelikanengroepen in Europa kan spotten. Bezoek dit unieke nationale park met een gids, boek je plek online.

Bezoek de azuurblauwe baai van Kotor

De 20 km lange Baai van Kotor is één van de populairste plekken van Montenegro. De Baai van Kotor wordt ook wel gezien als de fjord van Zuid-Europa. Het is de grootste Adriatische baai tussen Montenegro en Kroatië en wordt al sinds de oudheid bewoond.

In de azuurblauwe baai liggen enkele goed bewaarde middeleeuwse steden verstopt: De oude stad van Kotor (UNESCO werelderfgoed), Risan, Tivat, Perast, Prčanj en Herceg Novi. Naast de historische stadjes en idyllische stranden staat de baai van Kotor ook bekend om de vele kerken en kloosters.

De beste manier om de pracht van de baai van Kotor de zien en beleven is met een speedboottour door de baai. Vanuit de oude stad van Kotor kan je de wandeling maken naar de Church of Our Lady of Remedy met onze stadswandeling Kotor. Wie wil kan ook de meer ambitieuse klim op de Ladder van Kotor maken.

Ontdek alle tours en dagexcursies in Kotor en haal het beste uit je verblijf.

Zoek de rust en natuur op in het Durmitor Natioaal Park

Het Durmitor Nationaal Park omvat een spectaculair landschap van hoge bergen, de Dinarische Alpen, die met pijnbomen begroeid zijn. De steile kliffen duiken naar beneden in de 1000 meter diepe Tara Canyon waar de gelijknamige rivier doorstroomt. Durmitor is het epicentrum van avontuur in Montenegro en één van de meest ongerepte stukjes natuur van Europa.

Het beschermde gebied heeft een oppervlakte van 39.000 hectare en omvat ook 82 kilometer van de Tara River Canyon. Het landschap kreeg vorm door gletsjers, talloze rivieren en ondergrondse beken. Je vindt er de hoogste pieken van Montenegro, alpenweiden, uitgestrekte bossen en ongerepte gletsjermeren die plaatselijk bekend staan als 'bergogen'.

  1. Welke auto huren voor je rondreis?

  • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
  • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
  • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
  • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
  • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
  • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.
  1. Info over je route naar de Balkanlanden

Na het lezen van deze blog ben je helemaal overtuigd om deze Balkanlanden te ontdekken! Maar, houd er echter wel rekening mee dat je voor sommige bestemmingen een tolvignet nodig hebt. Zo rijd je in Kroatië, Slovenië en Montenegro namelijk over tolwegen. Om over deze wegen te rijden, dien je dus een 'tol' te betalen. Wij hebben alvast informatie voor je bijeen verzameld zodat je zorgeloos op reis kan vertrekken.

Informatieve links met handige tips voor je rondreis door de Balkan:

  1. Download onze gratis reisgidsen voor je rondreis door de Balkan

Wil je ook graag de mooiste plekjes van de Balkan gaan ontdekken? Dat kan! Download onze gratis reisgids met allerlei bezienswaardigheden, uitgestippelde wandelingen, tips en weetje.. zo ben je zeker dat je niets mist tijdens je verblijf.

SloveniëKroatiëAlbaniëMontenegroNoord-MacedoniëServiëBosnië en Herzegovina
Reisgids SloveniëReisgids KroatiëReisgids AlbaniëReisgids MontenegroReisgids Noord-MacedoniëReisgids ServiëReisgids Bosnië en Herzegovina
Slovenië

Gratis reisgids Slovenië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?