Baai van Kotor bezoeken? 17 x bezienswaardigheden en wat te zien & doen?

Koop de volledige reisgids voor € 10

Baai van Kotor bezoeken? 17 x bezienswaardigheden en wat te zien & doen?

13 januari 2024 in Montenegro2 reacties

Wat te zien en doen aan de baai van Kotor + verblijftips

De 20 km lange baai van Kotor is één van de populairste plekken van Montenegro bij toeristen. De zogenaamde Boka Kotorska is de grootste Adriatische baai tussen Montenegro en Kroatië en wordt al sinds de oudheid bewoond.

In die azuurblauwe baai liggen enkele goed bewaarde middeleeuwse steden verstopt. Kotor, Risan, Tivat, Perast, Prčanj en Herceg Novi, en de prachtige stranden eromheen. Naast de historische stadjes en idyllische stranden staat de baai van Kotor ook bekend om de vele kerken en kloosters.

Hieronder hebben we de mooiste bezienswaardigheden in de baai van Kotor op een rijtje gezet.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Kotor

Duur1 - 3 dagen ()
HuurautoIn Montenegro is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Roadtrip 4x4Op zoek naar een avontuurlijke roadtrip van 7 dagen dwars door Montenegro, Bosnië en Kroatië? Boek je roadtrip bij Balkan Nomads (va. € 690)
PakketreizenEen pakketreis naar Montenegro boeken? Kijk bij Sunweb (va € 394) of Prijsvrij (va € 297)
VerblijvenOvernachtingen in Kotor zijn:
  • B&B Palazzo Sbutega met buitenzwembad
  • Apartmani Matej modern ingerichte appartement + gratis parking
  • Boutique Hotel Astoria is een luxe hotel gevestigd in het 13de-eeuwse Paleis Buca
  • Centrum Hostel zowel tweepersoonskamers als gedeelde slaapzalen
  • Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
    Tours en activiteitenBoek je boottocht € 38 online

    Inhoud artikel

    1. De oude stad Kotor

    De must-see bezienswaardigheid in de baai van Kotor is het oude stadscentrum van Kotor. Deze Venetiaanse oude stad ligt diep in het hart van de baai, direct aan het water, en het is er simpelweg prachtig. De stad wordt omgeven door muren en ondersteund door steile berghellingen.

    Binnenin de ondoordringbare stadsmuren zal je geplaveide steegjes ontdekken waar de inwoners van Kotor al honderden jaren overheen stappen. Je passeert heel wat restaurantjes, oude woningen en souvenirwinkels en je zal zeker ook het relaxte Mediterrane ritme opmerken. Het leukste om in Kotor te doen is verdwalen in het doolhof van straatjes om daarna uit te rusten op een mooi terrasje.

    Naast het heerlijke ijs en de levendige restaurants zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van Kotor onder andere het maritiem museum, de kathedraal van Sint-Tryphon, de orthodoxe kerk van Sint-Nicolaas en het Kattenmuseum van Kotor. En natuurlijk word je in de hele stad getrakteerd op prachtige uitzichten op de baai!

    Vanuit de oude stad van Kotor kan je de wandeling maken naar de Church of Our Lady of Remedy met onze stadswandeling Kotor. Wie wil kan ook de meer ambitieuse klim op de Ladder van Kotor maken.

    TIP: Vanuit Kotor worden er heel wat mooie daguitstappen georganiseerd zodat je de toeristische plekken aan de Baai van Kotor kan verkennen. Bekijk hier het volledige aanbod excursies vanuit Kotor.

    1. Cruiseschepen spotten

    De baai staat sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze adembenemend mooi baai is een favoriete bestemming voor cruiseschepen. Je ziet er dagelijkse meerdere van deze varende mastodonten komen en gaan. Met bootjes worden de passagiers van de cruiseboten naar de kade gebracht om zich in dichte drommen door het oude centrum van Kotor te bewegen.

    1. Ontspannen op de kleine stranden in Orahovac en Ljuta

    Buiten de stadsmuren van de Oude stad van Kotor heb je enkele kleine keienstranden die vooral in de buurt van de hotels liggen zoals Kotor Beach (bekijk ligging). Er zijn echter vlakbij een paar kleine stranden in Orahovac (bekijk ligging) en Ljuta (bekijk ligging) aan de E80 richting Perast.

    De stranden bestaan uit fijne steentjes en zijn relatief klein, maar er zijn ook genoeg andere plaatsen langs de kust van de baai van Kotor waar je kan ontspannen, genieten van de zon of een duik nemen in het heldere water. Het is handig om waterschoenen te dragen.

    1. San Giovanni fort

    Achter het oude centrum van Kotor prijkt het fort San Giovanni. Een wandeling van 1355 stappen op de berg Saint John (ook bekend als San Giovanni of Sveti Ivan) is een hele uitdaging, maar je wordt wel beloond met een adembenemend uitzicht op de baai van Kotor. Vanop het fort kan je de oude binnenstad van Kotor en de berg Vrmac zien liggen en je kan zelfs helemaal kijken tot het naburige Perast!

    1. Speedboot rondvaart door de baai van Kotor

    De speedboot rondvaart in de Baai van Kotor is een must-do als je in Kotor bent. Het is prachtig om te zien hoe de ruige bergen torenhoog boven de oude dorpjes met de typische rode daken en drukke jachthavens uittorenen. De beste manier om dat te aanschouwen, is vanop het water. We raden je daarom aan om op je tweede dag in Kotor één van de vele toeristische boottochten te boeken. Deze laten je de mooiste plekjes in de baai zien. Zo kom je ook bij de blauwe grot, WOII onderzeeër tunnels, Mamula en Lady of the Rock.

    BOOTTOCHT: Je kan eventueel ook een kajak huren en op pad gaan met een van de vele lokale gidsen. GetYourGuide Montenegro biedt bijvoorbeeld een reeks opties vanuit hun kantoor in de oude stad.
    Bekijk hier alle tours en excursies naar de baai van Kotor.

    1. Perast

    Perast is een van de mooiste steden in de baai van Kotor. Het idyllische stenen gehucht is een overblijfsel van toen deze baai glorietijden beleefde. De baai van Kotor was namelijk ooit de thuisbasis van veel machtige zeevarende families. Ze bouwden paleizen langs de hele kustlijn van de baai, maar de grootste en sierlijkste paleizen liggen allemaal in Perast en langs de kust in Ljuta en Dobrota.

    Al die historische paleizen zijn tot de dag van vandaag goed bewaard gebleven. De meeste gebouwen werden gerestaureerd en er zijn meestal musea of hotels in gevestigd. Bezoekers kunnen dan ook verblijven in een gerestaureerd paleishotel en zo genieten van de mediterrane sfeer in de baai en van de steeds veranderende vergezichten.

    1. De kerk Onze-Lieve-Vrouw-van-de-Rotsen

    Het eiland Gospa od Skrjpela

    De spectaculaire kerk Onze-Lieve-Vrouw-van-de-Rotsen prijkt voor de kust van Perast op het eiland en is een van de topattracties van de baai van Kotor. De kerk werd gebouwd op een kunstmatig eiland dat meer dan 500 jaar geleden werd gesticht. Volgens de legende vonden twee broers hier een icoon van de Madonna op een rots en besloten ze daarom een kerk te bouwen.

    Het eiland werd gebouwd met rotsen en geschutte schepen uit de buurt en daarop werd vervolgens een kerk opgetrokken. Voor een klein bedrag krijgen bezoekers een rondleiding door de kerk en het bijgevoegde museum waarin fascinerende lokale artefacten uit de omgeving tentoongesteld worden. Het eiland zelf is niet alleen bijzonder, je hebt er ook een prachtig uitzicht op het stadje Perast.

    Het eiland Sveti Juraj

    Vlak naast het kunstmatige eiland ligt nog een tweede eiland, Sveti Juraj, dat wél natuurlijk is. Het wordt ook wel 'het eiland van de dode kapiteins' genoemd. Volgens de legende schoot een Franse soldaat een kanon af op Perast en raakte daarbij hij het huis van zijn geliefde, waarbij hij haar doodde. De legende en het eiland zelf hebben misschien een beroemd symbolistisch kunstwerk geïnspireerd, 'The Island of the Dead' van de Zwitserse schilder Böcklin.

    Boek een tour of uitstap in de Baai van Kotor

    1. De Blauwe Grot / Blue Cave

    Een must-see op het schiereiland Luštica is de Blauwe Grot. Je kan de grot bereiken per rondvaartboot, die je tot in de grot brengt en je de kans geeft om vanaf de boot een duik in het water te nemen. De reflectie van het licht op het water geeft de grot zijn blauwe tint.

    TIP: Je kan al een deel van de grot van buitenaf zien, maar als je de volledige ervaring wil hebben, moet je echt naar binnen. Je zal ongetwijfeld onder de indruk zijn. Boek je tour naar de blauwe grot of blue cave online.

    1. Risan

    Risan is het oudste stedelijke centrum in het binnenste deel van de baai van Kotor. De stad was de hoofdstad van het Illyrische Rijk in de 3e eeuw voor Christus, ten tijde van koningin Teuta. De Romeinen bezetten de stad in 167 na Christus en na de hervormingen van Diocletianus werd het een deel van de provincie Dalmatië.

    Risan staat nog steeds in het teken van die rijke geschiedenis dankzij verschillende archeologische vondsten uit de klassieke periode. De beroemdste overblijfselen zijn delen van de cyclopische stadsmuren, evenals de ruïnes van de huizen en straten die in de archeologische site Carine werden gevonden.

    1. Mozaïeken in de Romeinse Villa Urbana

    In het centrum van Risan (Baai van Kotor) kan je de overblijfselen van de Romeinse villa Urbana bezoeken die waarschijnlijk gebouwd werd in de 2e eeuw na Christus. Vooral de vloermozaïeken zijn een bezoekje waard. Ze werden aangelegd in geometrische en plantaardige motieven en je zal er onder andere voorstellingen van wijndruivenranken, de zee en wapens herkennen. De gedetailleerde mozaïekvloeren werden pas ontdekt in 1930.

    Hét pronkstuk in de villa is echter de uitzonderlijk zeldzame afbeelding van de klassieke God van de slaap, Hypnos, of Somnus zoals hij in de Romeinse mythologie werd genoemd. Het is zelfs de enige mozaïekvertolking van Hypnos die ooit werd gevonden, zie ligging hier.

    De leukste verblijven in Montenegro?
    Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie of rondreis door Montenegro? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

    GoBoonyHuur een camper en verken Montenegro
    BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
    SunwebSunweb vakanties in Montenegro
    NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
    ANWB campings → Campings van de ANWB
    TUIDe mooiste all-in reizen met TUI

    1. Rij de Serpent van Montenegro

    Vanuit Kotor rij je richting Lovćen Nationaal Park en Njegoš mausoleum. De kronkelige weg met meer dan 25 haarspeltbochten, ook wel gekend als de serpent van Montenegro is een bezienswaardigheid op zich en het uitzicht terwijl je de bergen boven de Baai van Kotor oprijdt is adembenemend mooi. Waarschuwing: wees voorzichtig met de haarspeldbochten en steile berghellingen.

    TIP: deze route is eenvoudiger in tegenstelde richting van Lovćen richting Kotor. Vanuit Kotor ook je ook de kabelbaan nemen richting het Lovćen National Park. Het grondstation van de kabel vind je hier. 9PVW+FR, Kavač, Montenegro. Dagelijks open van 9u-21u. Meer info op de website

    1. Porto Montenegro

    Een decennium geleden was Tivat een tamelijk onopvallende stad in de baai van Kotor totdat de jachthaven Porto Montenegro werd aangelegd. Daarvoor was de haven een oude militaire scheepswerf die in verval was geraakt, maar de Canadese goudmagnaat Peter Munk had het idee om de plek te veranderen in 's werelds grootste jachthaven voor superjachten. Nu is Porto Montenegro de enige platina-gewaardeerde jachthaven ter wereld en de thuisbasis van enkele van 's werelds grootste en meest luxueuze jachten.

    Porto Montenegro is vanzelfsprekend een exclusieve bestemming, maar toch nodigt de plek bezoekers uit om langs Jetty One te wandelen om zo de prachtige boten te bewonderen. Het dorpje Tivat heeft winkels met luxemerken en er werd ook een groot buitenzwembad aangelegd, een heerlijke plek om overdag te vertoeven. De restaurants van het dorp bieden alles, van pizza en pasta tot sushi en de Libanese keuken en er is ook een beroemd sterrenrestaurant in Hotel Regent Porto Montenegro. Je hebt vandaar een ongelooflijk uitzicht op de jachthaven naast het Venetiaanse plein.

    1. Herceg Novi

    Herceg Novi is een van de minst toeristische gebieden in de steeds populairdere baai van Kotor. Dit pittoreske stadje ligt bij de ingang van de baai en kijkt uit over het eiland Mamula. Het staat vooral bekend om enkele van de mooiste stranden van de baai, maar ook het oude stadscentrum is een bezoekje waard.

    In Herceg Novi kan je nog de authentieke Montenegrijnse sfeer ervaren. Bezoek zeker de zelena pijaca (groene markt) die open is van maandag tot zaterdagochtend om verse producten van lokale boeren te kopen. Drink er ook iets op de terrasjes met uitzicht op de zee of breng je avonden door met een lekker glas Vranac-wijn op het Belavista-plein.

    LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf aan de Baai van Kotor met onze reisgids Montenegro, inclusief een rondreis en stadswandelingen.
    1. Rose

    Dagelijkse zijn er boottochten vanuit Herceg Novi naar het charmante mediterrane dorpje Rose. Rose is een van de oudste dorpjes in de regio - er was al een nederzetting met de naam Resinium in de 4e eeuw en kent dan ook een aantal opmerkelijke historische en archeologische sites. Dankzij een aantal scheepswrakken op de zeebodem is het tevens een populaire duiklocatie.

    Ondertussen honger gekregen? Stap binnen in een van de vele restaurantjes langs de kustlijn of ga eten in het restaurant van het oude fort, Forte Rose. Langs de kustlijn is het heerlijk vertoeven op een van de mooie zandstrandjes.

    1. Het Kasteel van St Ivan

    Het Kasteel van St Ivan, kijkt vanaf de prachtige locatie op de heuvel uit op Kotor en de Baai van Kotor. Je krijgt er een adembenemend uitzicht en het is absoluut een van de mooiste attracties van de regio - niet te missen dus. Hoewel de klim enige inspanning kost, wordt die inspanning ruimschoots beloond.

    Verdedigingsmuren en forten hebben Kotor beschermd sinds het Illyrische tijdperk vóór de tijd van Christus, maar de bouw van het fort dat hier vandaag staat, wordt geassocieerd met de Romeinse keizer Justinianus, die het fort in de 6e eeuw liet bouwen. Het werd meermaals herbouwd en aangepast tot de 19e eeuw. Het grootste deel van het fort dat hier vandaag staat, dateert uit de Venetiaanse periode.

    Onder Venetiaans bewind doorstond het fort met succes twee Turkse belegeringen. Later was het eigendom van de Fransen en de Oostenrijkers en werd het gebruikt voor de verdediging van de stad tot aan de Eerste Wereldoorlog. Ondanks de schade aan de structuur tijdens de aardbeving van 1979, is het fort opmerkelijk goed bewaard gebleven.

    1. Het restaurant Ćatovica Mlini

    Ćatovica Mlini is niet alleen een restaurant in het stadje Morinj (bekijk ligging), maar een toeristische bezienswaardigheid op zich. Het indrukwekkende restaurant ligt weggestopt vlakbij de kustweg. Je gaat het restaurant binnen langs een indrukwekkende bamboetunnel en daarna kom je terecht in een plek die recht uit een sprookje lijkt te komen. Meer info via deze link

    Je hoort er stromend water kabbelen, eenden en ganzen zwemmen in de beekjes, pauwen zwerven over de grasperkjes en de wandelpaden en bruggen maken het magische geheel compleet. Het restaurant serveert uitstekende zeevruchten uit de baai van Kotor, maar bezoekers zijn ook welkom om te stoppen voor een drankje. Mis zeker de fotomuur niet waar foto’s hangen van beroemdheden die er al geweest zijn.

    1. De bergrug Vrmac

    De bergrug Vrmac (Vrmac Ridge) is één van de mooiste stukjes natuur in de baai van Kotor. De bergrug ligt op slechts 10 minuten rijden van Kotor of Tivat en de hele regio wordt doorkruist met wandel- en mountainbikeroutes voor elk niveau.

    Bezienswaardigheden op de bergkam die je niet mag missen zijn Fort Vrmac, een verlaten Oostenrijks-Hongaars fort, het dorp Gornja Lastva, het uitkijkpunt Sveti Vid en de kerk Sveta Neđelja.

    1. De prehistorische tekeningen van Lipci

    De prehistorische tekeningen van Lipci zijn stille getuigen van de lange geschiedenis van de baai van Kotor. De Lipci-grot bevindt zich boven het kleine dorpje Lipci, boven de Boka Kotorska. Een wandeling van 10 minuten brengt bezoekers naar een kleine grot en een rotsachtige klif. Op de wanden kan je (vervaagde) oude rotstekeningen zien die dateren uit de 8e eeuw voor Christus.

    Het prehistorische schilderij beeldt twee jagers uit die paarden berijden terwijl ze een speer gooien naar vijf herten en een ander dier. Er zijn ook verschillende geometrische patronen te vinden. De afbeeldingen werden gegraveerd met vuursteen in de kalksteenrots.

    1. Filmpje: mooie beelden van Kotor

    Benieuwd naar hoe Kotor eruitziet? In deze video vlieg je langs de mooiste plekjes van één van de mooiste steden van Montenegro. Als je de stad en de wondermooie omgeving in het echt wil zien, zal je natuurlijk zelf naar Montenegro moeten reizen.

    1. Waar overnachten in Kotor?

    Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie in Kotor? Zowel in het historische stadscentrum als aan de schilderachtige Baai van Kotor vind je verschillende accommodaties voor ieders budget. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's en appartementen in Kotor.

    Onze favoriete verblijven in Kotor

    1. Mis niets tijdens je rondreis door Montenegro met onze reisgids

    Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Montenegro? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Montenegro met een volledige uitgestippelde rondreis Montenegro, en meer dan 70 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Montenegro.

    Montenegro

    Gratis reisgids Montenegro downloaden


    Geschreven door

    Wouter Coppens

    - 30 juni 2021 - maurice

    Fijn, heb er van geprofiteerd

    - 8 april 2021 - meijer

    Mooie info wij gaan als het weer kan die kant op en vinden het fijn om alvast wat info te ontvangen

    Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?