15 x top bezienswaardigheden Bochum: wat zien & doen tijdens je bezoek? + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x top bezienswaardigheden Bochum: wat zien & doen tijdens je bezoek? + kaartje

20 januari 2024 in Noordrijn-Westfalen0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Bochum + verblijftips

Bochum, gelegen in het Ruhrgebied wat onderdeel is van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, verklaart zichzelf als dé industriemetropool. Voorheen bekend als het centrum van de mijnbouw en staalindustrie, heeft de stad zichzelf getransformeerd tot een veelzijdige bestemming.

Ontdek in deze blogpost alvast de mooiste plekjes die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken tijdens je verblijf in Bochum.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan het Ruhrgebied

Duur7 - 10 dagen ()
Met de auto?Opgelet: Bestel je Umweltplakette voor de Duitse milieu zone online via deze link.
(Aken, Bonn, Dortmund, Düsseldorf, Essen, Keulen, ...)
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenEnkele aan te raden verblijven in het Ruhrgebied zijn:
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaartje met bezienswaardigheden in Bochum

Hoe bereik je Bochum?

Bochum ligt in het westen van Duitsland, gelegen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, op 20 km van Dortmund en Essen (ongeveer 20 minuten rijden) en 60 km van Düsseldorf (ongeveer 50 minuten rijden). Zin in een roadtrip? Dan reken je best op een 2u30 rijden vanuit Brussel, wie liever met het vliegtuig gaat, kan een vliegticket boeken naar Dortmund of Düsseldorf en vandaar verder reizen met een huurauto of met de trein naar Bochum Hauptbahnhof.

TIP: Maak het jezelf gemakkelijk, en volg onze rondreis door het Ruhrgebied, en ontdek Bochum en tal van andere mooie steden en dorpen in deze regio. Vergeet niet dat je een milieusticker nodig hebt voor Bochum (bestel deze hier).

Ligging met de mooiste bezienswaardigheden in Bochum op de kaart

  1. Stadhuis en de klokken van Bochum

Het Rathaus van Bochum, oftewel het stadhuis, is een opvallend historisch gebouw dat het centrum van de stad siert. Het stadhuis werd ontworpen door architect Karl Roth, gebouwd in neorenaissancestijl en voor het eerst geopend in 1931.

Pal voor het stadhuis kan je ook de gietstalen klokken van Bochum bezichtigen. Het is een van de oudste nog bestaande gietstalen klokken en is met een diameter van 3,13 meter en een gewicht van maar liefst 15 ton nog steeds een van de grootste die ooit gemaakt werd.

  1. Deutsche Bergbau-Museum Bochum

Het leven van de mijnwerkers in Bochum kan worden ontdekt in het onderzoeksmuseum Deutsche Bergbau-Museum Bochum. Oorspronkelijk gebouwd als educatieve demonstratiemijn in de vroege 20e eeuw, biedt het nu een diepgaande ervaring van de mijnbouwgeschiedenis. Je kan er een nagebouwde mijnlift nemen en het duister van 20 meter onder de grond ervaren in een 2 kilometer lange mijngang. Meer info op de website.

  1. Eisenbahnmuseum

Nog meer industriële geschiedenis ontdek je tijdens een kort ritje op historische stoomtreinen in het Eisenbahnmuseum (oftewel het Spoorwegmuseum van Bochum), met een indrukwekkende collectie stoomlocomotieven in een voormalige depot. Een ideaal bezoek voor de treinliefhebbers onder ons. Dit museum ligt net buiten de stad, op 25 minuten rijden. Meer info op de website.

TIP: Ontdek deze industriemetropool aan de hand van een begeleide wandeling door Bochum. Een professionele gids laat je kennis maken met de boeiende (mijn)geschiedenis, iconische architectuur en must-see bezienswaardigheden van de stad. Boek hier je wandeling.

  1. LWL-Museum Zeche Hannover

Verken de geschiedenis van de Hannovermijn in LWL-Museum Zeche Hannover, dat lijkt op een middeleeuws fort met een enorme Malakow-toren, en een werkende stoommachine uit 1893. Ook is er een mijnspeeltuin "Zeche Knirps" met kiezeltjes voor de jongste ontdekkers. Meer info op de website.

  1. Bermuda3Eck

Nood aan wat ontspanning? Dan is Bermuda3Eck, in de binnenstad van Bochum de place to be! Deze plek biedt escape rooms, optredens, winkels, karaoke, streetfood en fine dining, en het grootste aantal pubs per vierkante meter in Noordrijn-Westfalen. Vooral in de zomer, wanneer het mooi weer is, is het hier heerlijk vertoeven. Meer info op de website.

  1. Jahrhunderthalle Bochum

In het groene stadspark Westpark vind je de Jahrhunderthalle, de voormalige gascentrale van Bochumer Verein en nu een uniek festivaltheater in Europa. Het bezoekersinformatiecentrum in het pomphuis biedt alle details voor je bezoek, inclusief de geschiedenis van het gebouw dat oorspronkelijk in Dortmund stond en hier is herbouwd. Verken ook de ondergrondse industriële geschiedenis, maak een fakkeltocht in het park of fiets de 18 km lange "Radtour Jahrhunderthalle Bochum". Meer info op de website.

  1. Botanische Garten

Nog meer groen vind je in de 13 hectare grote Botanische Garten, of BoGa bij de Universiteit van de stad. Hier kan je deelnemen aan rondleidingen, de prachtige Chinesische Garten verkennen en cactussen bewonderen in het Tropenhaus. De botanische tuin is gratis te bezichtigen. Meer info op de website.

  1. Kemnader See

Vanaf de Botanische tuin kan je naar de Kemnader See wandelen (op 20 minuten). Na je wandeling kan je genieten van het zonnetje, leuke muziek en een heerlijke cocktail bij beachclub StrandDeck (bekijk ligging). Maak nadien een boottocht over het meer of een verfrissende duik in het buitenzwembad met glijbanen wat verder van de beachclub (Freizeitbad Heveney).

  1. Stiepeler Dorfkirche

Een van de oudste gebouwen in Bochum, vind je in de wijk Stiepel: de bijna 1000 jaar oude dorpskerk. De Stiepeler Dorfkirche werd gebouwd in 1008 en heeft tot op de dag van vandaag nog enkele rijke decoratieve muur- en plafondschilderingen ontstaan in de 12de en 16de eeuw. De dorpskerk is idyllisch gelegen en wordt omgeven door een kerkhof.

Mis niets tijdens je verblijf in het Ruhrgebied met onze reisgids Ruhrgebied & Urbanana.
  1. Zeiss Planetarium Bochum

Op stap met kinderen? Plan dan zeker een bezoekje in aan het Zeiss Planetarium, een geweldige plek om bij te leren over het heelal met zijn planeten en de sterren. Er zijn interessante tentoonstellingen te bezichtigen maar het pronkstuk van dit interactief museum is toch wel de grote koepel met een diameter van 20 meter waar de sterrenhemel en verschillende shows over astronomie op geprojecteerd worden. Meer info op de website.

  1. Schauspielhaus Bochum

Tegenwoordig staat Bochum bekend om zijn culturele diversiteit en levendige kunstscene. Het Schauspielhaus Bochum, een van de grootste theaters in Duitsland, werd in 2022 uitgeroepen tot "Theater van het Jaar" in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Achter het gebouw vind je in de Jakobstrasse een mooie muurschildering van Norm & Stoke. Meer vogels vind je in de street art met duiven van TeraOne & Jay B recht tegenover het Schauspielhaus op de Königsallee 30.

De leukste verblijven in Noordrijn-Westfalen?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje weg of rondreis door Noordrijn-Westfalen? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken Noordrijn-Westfalen
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
ANWBANWB vakanties in Noordrijn-Westfalen
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
ANWB campings → Campings van de ANWB
EuroParcs Verblijf in een vakantiepark boeken

  1. Tierpark & Fossilium Bochum

Of wat dacht je van een bezoekje aan de dierentuin van Bochum? Tierpark Bochum is gelegen in het stadspark van Bochum en je kan er ongeveer 3600 dieren en 300 verschillende diersoorten bekijken. De dierentuin is klein maar wel een gezellige plek om even te ontsnappen aan de stadsdrukte. Dompel je onder in de unieke onderwaterwereld en bekijk de zeehonden en pinguïns in de North Sea Worlds, voeder de roofvogels of breng een bezoekje aan de kinderboerderij. Meer info op de website.

  1. Bismarckturm

Naast de dierentuin, kan je ook de Bismarckturm in het stadspark vinden. De 33 meter hoge Bismarcktoren biedt een indrukwekkend uitzicht rondom over de stad en de regio. Het monument werd in 1909 gebouwd ter ere van Otto von Bismarck en overleefde de Tweede Wereldoorlog vrijwel ongeschonden. Oorspronkelijk stond er een vuurschaal op de toren, die tot de jaren twintig op de verjaardag van Bismarck werd aangestoken.

  1. Fietsen langs oude spoorwegen in Bochum

Vanuit Bochum kan je twee fietstochten maken. Maak een ritje over de 10 km (enkele richting) lange Erzbahntrasse, een van de populairste spoorwegfietsroutes in het Ruhrgebied. Deze begint in Bochum en eindigt in Gelsenkirchen, vlak bij de nieuwe en exclusieve wijk Graf Bismarck, met de bekende Bäckerei Zipper.

Je fietst langs het Emscher Landschaftspark, de prachtige en bekende dierentuin ZOOM Erlebniswelt en de beroemde VELTINS Arena, de thuisbasis van FC Schalke 04. De gpx kan je hier downloaden.

  1. Waar overnachten in Bochum?

Verblijf je meerdere dagen in Bochum of wil je graag de omgeving verkennen? Dan boek je best een overnachting in de stad. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's en appartementen in Bochum.

  1. Mis niets tijdens je bezoek aan het Ruhrgebied met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door het Ruhrgebied? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Ruhrgebied en Urbanana en laat je verbazen met onze uitgestippelde rondreis langs de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden in deze regio in Noordrijn-Westfalen (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Ruhrgebied en Urbanana hier.

Ruhrgebied en Urbanana

Gratis reisgids Noordrijn-Westfalen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?