Dé 19 x mooiste bezienswaardigheden van Mechelen + hidden spots

Download fietsgids Antwerpen

Dé 19 x mooiste bezienswaardigheden van Mechelen + hidden spots

12 maart 2019 in Mechelen6 reacties

Tussen Antwerpen en Brussel ligt Mechelen, een relatief kleine stad met een prachtig historisch centrum. Mechelen wordt ook wel de kerkenstad van Vlaanderen genoemd, je kan er maar liefst 8 prachtige kerken tellen. Verder vind je er nog veel meer historische panden en indrukwekkende musea. Wij hebben de 19 mooiste bezienswaardigheden van de stad voor je op een rijtje gezet.

Inhoud artikel

 1. Het meest unieke stadhuis van Vlaanderen

3 gebouwen in 1

Het Stadhuis van Mechelen is te vinden op de Grote Markt. Het gebouw is uniek, want het is opgetrokken uit 3 verschillende delen in 3 verschillende bouwstijlen uit andere periodes.

Het Belfort, het Paleis van de Grote Raad en de Lakenhal

Het Belfort in het midden van het pand is het oudste deel van het gebouw. Het werd in de veertiende eeuw volgens de gotische stijl gebouwd, maar de toren zelf werd nooit voltooid. Vervolgens werd in 1526 het Paleis van de Grote Raad gebouwd door Rombout II Keldermans om de Grote Raad van de stad te kunnen huizen. Hiervoor werd een deel aan de noordkant van het Belfort afgebroken, maar ook hier zorgde geldnood ervoor dat het gebouw niet afgewerkt werd. Pas aan het begin van de twintigste eeuw werd het gebouw volgens de oorspronkelijke plannen in een neogotische stijl voltooid.

Uiteindelijk werd de Lakenhal aan de andere zijde van het Belfort gebouwd. In dit gedeelte werden in eerste instantie textielproducten verhandeld.

 1. Sint-Romboutskathedraal

2.1. Het symbool van de stad

Op de Markt in het centrum van Mechelen torent de Sint-Romboutskathedraal boven de stad uit. De kathedraal is het symbool van de stad en is dan ook van bijna overal in de stad te zien. De kathedraal werd in de dertiende eeuw in een gotische stijl gebouwd. De kathedraal zelf is helemaal afgewerkt, maar de hoge toren werd nooit voltooid omdat de stad het zich financieel niet meer kon veroorloven. De toren telt zes verdiepingen en je vindt er de Kraankamer, de Smidsekamer, de Klokkenkamer, de Uurwerkenkamer, de Beiaardkamer en de Askelder.

2.2. De toren beklimmen

Je kan ook de 538 treden naar boven beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad op 97 meter hoogte. Onderweg naar boven kan je de verschillende verdiepingen bezoeken en meer over de geschiedenis van de toren leren. Bij helder weer en met een beetje geluk is het vanaf de toren zelfs mogelijk om Antwerpen en Brussel te zien liggen. Niet gek dus dat deze bijzondere toren op de UNESCO Werelderfgoedlijst is opgenomen.

 1. De Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijkbasiliek

De Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijkbasiliek is een barokke kerk uit de zeventiende eeuw. Deze kerk is heel bijzonder omdat het één van de eerste koepelkerken van de Lage Landen was. Verder vind je in de basiliek ook het Mariabeeld dat elk jaar door de stad gedragen wordt tijdens de Hanswijkprocessie op de zondag voor Hemelvaart. Vergeet ook niet om de prachtige preekstoel van de kerk te bekijken.

 1. De Onze-Lieve-Vrouwe-Over-de-Dijlekerk

De Onze-Lieve-Vrouwe-Over-de-Dijlekerk stamt uit de veertiende eeuw en herbergt heel wat prachtige kunstschatten. Zo vind je een volledige beiaard in de toren met maar liefst 49 klokken en je kan er ook een uniek kunstwerk van Rubens bezichtigen, de Wonderbare Visvangst.

 1. Het museum in het Hof van Busleyden

Het Hof van Busleyden is het paleis van de stichter van het Collegium Trilingue aan de universiteit van Leuven, Jeroen van Busleyden. Hij was daarnaast ook de beschermheilige van kunstenaars. Het Hof van Buysleyden was daarom de ideale plek voor een museum in Mechelen waar je een grote kunstverzameling kan bezoeken.

Het paleis zelf heeft een prachtige façade met heel wat torentjes en gewelfbogen. In het museum wordt door middel van schilderijen, beeldhouwwerken, wandtapijten, video’s en interactieve beelden over de geschiedenis van de stad verteld.

 1. De Grote Markt van Mechelen

De Grote Markt is het centrum van de stad en vanaf hier kan je de vele bezienswaardigheden goed bezoeken. Het is dus de ideale startplek voor een wandeling door Mechelen. Aan de oostzijde van de Markt staat het bijzondere stadhuis van Mechelen, omgeven door andere oude panden met mooie gevels. Op het plein worden ook regelmatig grote festivals en evenementen gehouden en je vindt er verder ook een hoop terrassen en restaurantjes waar je gezellig iets kan drinken of eten tijdens je bezoek aan de stad.

 1. De Brusselsepoort

Ooit werd Mechelen omringd door een stadsmuur. Je kon de stad toen binnenkomen langs 12 verschillende stadspoorten. Onder Josef II werd een groot deel van deze vestigingsmuur gesloopt en de stad breidde ook behoorlijk uit. Vandaag staat er nog maar één van die stadspoorten overeind, de Brusselpoort, aan de ringweg van de stad. Je kan binnenin een museum bezoeken waarin de archeologische vondsten van de stad te zien zijn en waar je meer informatie krijgt over de geschiedenis van de stad.

 1. De Sint-Janskerk

Deze kerk deed dienst als parochiekerk van de Grote Raad en daarom werd er heel wat geld vrijgemaakt om bijzondere kunstwerken te kopen voor in de kerk. Hier hangt het drieluik De Aanbidding der Wijzen van Rubens. Daarnaast staan er ook opmerkelijke kerkmeesterbanken die rijkelijk versierd zijn met houtsnijwerk.

 1. Het Paleis van Margaretha van Oostenrijk

In het centrum van de stad vind je ook het paleis van Margaretha van Oostenrijk. Zij was de landvoogdes van de Habsburgse Nederlanden aan het begin van de zestiende eeuw. Dit paleis was haar vaste stekje in de stad. Het was bovendien het eerste gebouw in de Renaissancestijl dat in de Lage Landen te vinden was. Aan het hof van Margareta verbleven regelmatig belangrijke wetenschappers, denkers en kunstenaars en dat heeft een grote invloed gehad op de geschiedenis van de stad. Loop tijdens je bezoek ook zeker eens door de tuinen van het paleis!

 1. Kazerne Dossin

De Kazerne Dossin is een indrukwekkend museum over de Tweede Wereldoorlog en tegelijk ook een herdenkingscentrum voor de Holocaust. Tijdens de oorlog werden vanuit deze kazerne zo’n 25 000 mensen naar hun dood gevoerd. De oorspronkelijke kazerne bestaat niet meer, maar er werd een nieuw gebouw op dezelfde plek opgetrokken waar je meer kan leren over wat er precies gebeurde tijdens de oorlog.

Er wordt ook aandacht geschonken aan thema’s als racisme en mensenrechten. Binnenin het museum worden voorwerpen en documenten uit de Tweede Wereldoorlog tentoongesteld en er worden ook verhalen en getuigenissen over de Jodenvervolgingen verteld. Meer info op hun website.

 1. Sint-Pieters-en-Pauluskerk

Deze kerk was oorspronkelijk een belangrijke pelgrimskerk. Dat is ook de reden waarom er zo veel biechtstoelen in de kerk staan, want wie de relieken wilde aanraken, moest eerst gaan biechten om vrij te zijn van zonden. Neem zeker een kijkje in de kerk voor het rijkelijk versierde interieur. In de kerk staat een bijzondere preekstoel die verwijst naar Franciscus-Xaverius die de vier werelddelen christianiseerde in de zestiende eeuw.

 1. De IJzerenleen

Ooit was dit de vismarkt van Mechelen, maar tegenwoordig is daar niets meer van te merken. De IJzerenleen is de boulevard van de stad met prachtige oude herenhuizen met klassieke gevels. Je vindt er ook leuke terrasjes aan het water. Alle panden in de straat zijn na de Eerste Wereldoorlog opgeknapt waardoor je er ook recentere accenten zal herkennen.

 1. De Vismarkt

In 1531 moesten de Mechelse vishandelaars weg uit de IJzerenleen omdat de heftige visgeur de buurtbewoners te veel werd. Ze verkasten daarom naar de Vismarkt. Nog steeds vind je hier heel wat viswinkels, maar de Vismarkt is ook het sociale hart van de stad vol kroegen, restaurants en gezellige terrasjes aan het water.

 1. De Mechelse begijnhoven

14.1. Thuis van de begijntjes

Nadat vele mannen niet terugkeerden van de kruistochten gingen hun vrouwen samenwonen in de begijnhoven waar ze hun leven aan God wijdden. Ze leefden er buiten de maatschappij en namen ook de zieken- en bejaardenverzorging op zich. In Mechelen werden meerdere begijnhoven opgericht, maar tegenwoordig wonen er geen begijnen meer.

14.2. Wandelen langs de begijnhoven

Je kan de begijnhoven wel nog steeds bezoeken en er lopen zelfs verschillende wandelingen langs het Klein en het Groot Begijnhof. Tijdens die wandeling passeer je de schattige huisjes en knusse steegjes waar de begijnen ooit woonden. Het Groot Begijnhof werd zelfs opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook de zeventiende-eeuwse Begijnhofkerk is zeker de moeite waard.

 1. Brouwerij Het Anker

Brouwerij het Anker, aan de rand van het Groot Begijnhof, is één van de oudste brouwerijen van heel België. De brouwerij bestaat al sinds 1471 en nog steeds wordt er dagelijks bier gebrouwen in de authentieke koperen ketels.

Tijdens een rondleiding door de brouwerij kom je meer te weten over het traditionele brouwproces, maar je kan er natuurlijk ook proeven van de speciaalbieren Gouden Carolus Classic en Gouden Carolus Trippel.

 1. Het Speelgoedmuseum

In het Speelgoedmuseum van Mechelen vind je één van de grootste collecties speelgoed van Europa. Er wordt speelgoed tentoongesteld van vroeger en van nu, vanuit België maar ook vanuit de rest van de wereld. Naast het bekijken van de collectie kan je natuurlijk ook zelf spelletjes spelen en dat maakt het museum een leuke uitstap voor jong en oud.

 1. De Wintertuin in het Ursulinenklooster

In het Ursulinenklooster bevond zich vroeger een tuin waar ouders hun dochters konden bezoeken die in het klooster zaten. In 1900 werd hier een mooie wintertuin aangelegd. Het pand is versierd met een kleurrijke glas-in-loodkoepel in de art-nouveaustijl uit de vroeg-twintigste eeuw. De gekleurde glazen dopen de wintertuin in een warm licht. Niet alleen de glas-in-loodkoepel is een bezoekje waard, de unieke planten- en bloemencollectie is dat zeker ook.

 1. Wandelen over het Dijlepad

Het is zeker aan te raden om een stukje over het Dijlepad te wandelen. Dit pad drijft op de rivier de Dijle en loopt vanaf de Haverwerf aan de Vismarkt tot de Kruidtuin. Onderweg kan je de prachtige panden aanschouwen die langs de rivier gebouwd zijn en je wandelt ook onder bruggen door. In de Kruidtuin kan je nog een stukje verder wandelen of je kan ergens in het park gaan zitten. Het is misschien een leuk idee om dan een lekkere picknick mee te nemen! In de zomer worden hier ook veel activiteiten en concerten georganiseerd. Gebruik onze gratis stadswandeling Mechelen en zie het mooiste van de stad.

 1. Een boottochtje over de Binnendijle

Het is ook leuk om Mechelen eens op een andere manier te leren kennen. Een boottochtje over de Binnendijle is daarvoor de ideale manier! Ook hier vertrek je vanaf de Haverwerf. Je passeert langs de Grootbrug en een hoop bijzondere historische gebouwen van de stad.

 1. Waar overnachten in Mechelen? (met korting)

Op zoek naar een hotel, hostel of appartement, tijdens je bezoek aan Mechelen? Ontdek het aanbod met promoties (tijdelijk aanbod).

Booking.com

 1. Filmpje: de highlights van Mechelen

Benieuwd naar wat Mechelen allemaal te bieden heeft? Bekijk dan zeker even dit filmpje waarin je door de stad reist langs de mooiste plekken. Als je alles zelf wil zien, zal je natuurlijk naar Mechelen moeten afzakken.

 1. Download onze gratis stadswandeling door Mechelen

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling door Mechelen. Die hebben we voor jou uitgestippeld zodat je zeker niets mist van de stad. De wandeling brengt je langs alle belangrijke bezienswaardigheden en geeft je wat meer uitleg over de plekken waarlangs je passeert.

 1. Extra: Fietsen in en rond Mechelen via knooppunten

Fietsknooppuntenkaart Mechelen en omgevingRond de Dijlestad ligt een web van waterwegen. Via de jaagpaden van de rivieren Dijle, Nete en Zenne en het Kanaal Leuven-Dijle zit je verbazend snel midden in het groen.

De nieuwe fietskaart biedt een actueel overzicht van het fietsknooppuntennetwerk rondom Mechelen. De kaartzijde toont het grondgebied van de stad en de wijde omgeving met de overlappende aansluitingen op de netwerken van Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Op de ene zijde van de kaart op schaal 1:65.000 vind je de trajecten, de knooppunten en icoontjes voor de bezienswaardigheden, rustbanken, horeca enz. Ook de veelbesproken fietsostrade Antwerpen-Mechelen is volledig in kaart gebracht.
De ommezijde is geheel ingenomen met praktische en toeristische informatie, de inrijpunten, fietsverhuur, de gegevens van de Routedokter en een detailkaart van het centrum van Mechelen.

De kaart kan tegen een stootje, ze is uitgevoerd in kreukvrij en spatwatervast materiaal.

Praktisch

 • Naam: Fietsknooppuntenkaart Mechelen & omgeving
 • Soort: Knooppuntkaart
 • Locatie: Mechelen & omgeving
 • Bewegwijzering: Knooppuntborden
 • Documentatie: Fietskaart
 • Verdeler: Toerisme Mechelen & TPA
 • Prijs: € 6,95
 • Meer informatie: www.mechelen.be
Mechelen stadswandeling

Gratis stadswandeling Mechelen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 18 augustus 2019 - Simonne vandewaerde

De wandeling was verrassend : de hotspots van Mechelen komen aan bod maar je komt ook kleine steegjes , mooie winkels en een weg langs het water tegen ! De lunch op dr vismarkt was ok met zeer vriendelijke bediening . S avonds gedineerd bij lameau : zeer fijne keuken : een echte aanrader ! De gratis tentoonstelling van Karin hanssen is niet te missen !

- 29 juli 2019 - Lut Maes

Ik heb de wandeling gedaan samen met een vriendin. Het was echt de moeite waard 😊. Ik ga ze zeker nog eens doen. Het leuke is ook de uitleg die vermeld staat bij elke bezienswaardigheid. Een top aanrader 👍👍👍

- 11 juli 2019 - M.H.P.G. Spee-Janssen

Wat een geweldig mooie stad is Mechelen. Ik heb genoten van de wandeling die ik gedownload had. Duidelijk en erg veel variatie.

- 8 mei 2019 - Greet

Fijne wandeling langs de mooiste plekjes van Mechelen waar je anders nooit zou komen.

- 5 mei 2019 - Brys Paul

mooie stad we hebben te weinig tijd gehad maar komen zeker terug in de zomer

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?