13 x mooiste bezienswaardigheden in Oberhausen: wat zien & doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x mooiste bezienswaardigheden in Oberhausen: wat zien & doen tijdens je verblijf?

22 december 2023 in Noordrijn-Westfalen0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Oberhausen + verblijftips

Oberhausen is gekend als dé bakermat van de Ruhrindustrie, gelegen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. De stad speelde een belangrijke rol in de kolen- en staalproductie tijdens de industrialisatie van Duitsland. Ondanks de verwoestingen door bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog, kan je vandaag de dag heel wat bezienswaardigheden en industrieel erfgoed bezichtigen.

Ontdek in deze blogpost alvast de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Oberhausen

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Oberhausen

Duur1 - 3 dagen ()
Met de autoVanaf Brussel is het ongeveer 240 km, vanuit Utrecht ongeveer 180 km, reken op 1u45 ~ 3 uur rijden, koop je Umweltplakette online
Met de treinLiever met de trein naar Oberhausen? Boek je treintickets hier online.
VerblijvenAan te raden verblijven in Oberhausen zijn:
PakketreizenJe reis naar Oberhausen als pakketreis boeken? Boeken bij Voordeeluitjes (va. € 39,50)
Tours en activiteiten
  • Bezoek LEGOLAND Discovery Center en SEA LIFE in Oberhausen, € 22,50 (boek hier je combiticket)
  • Verken de mooiste bezienswaardigheden tijdens een stadswandeling door Oberhausen, € 8 (boek hier je wandeling)
  • Ga op ontdekking door het pittoreske park in de Kaisergarten van Oberhausen tijdens deze speurtocht, € 39,90

Inhoud artikel

Kaartje met bezienswaardigheden in Oberhausen

  1. Gasometer

De Gasometer in Oberhausen is de bekendste “Gasspeicher”: een gashouder werd gebruikt om gas op te slaan dat vrijkwam bij de cokesproductie, en te hergebruiken voor fabrieken of woningen. Na de sluiting in 1988 werd de 117,5 meter hoge tank omgetoverd tot een uniek cultureel centrum. Je kan het dak bereiken via een glazen lift of door bijna 600 treden te beklimmen, met als beloning een panoramisch uitzicht.

Een miniversie van de Gasometer is te vinden in het Legoland Discovery Centre, gelegen naast de Gasometer in het gigantische CentrO-winkelcomplex. Meer info over de Gasometer.

  1. Siedlung Eisenheim

Siedlung Eisenheim (bekijk ligging) is een van de oudste arbeidersnederzettingen in de regio. De nederzetting werd in 1846 gebouwd door de staal- en mijnbouwgroep Gutehoffnungshütte en kreeg te maken met weerstand toen de bewoners in de jaren zestig tegen de sloop vochten. Oorspronkelijk bestaande uit 51 huizen en huisvesting voor 1.200 inwoners, heeft de nederzetting nu 38 overgebleven huizen die erkend zijn als erfgoedsites.

TIP: Boek je zelfgeleide wandeltocht door Oberhausen, verken de stad op eigen houtje.

  1. Eisenheim Volksmuseum

Het Eisenheim Volksmuseum gevestigd in het oude washuis toont zowel het verzet als het dagelijkse leven in de nederzetting, aan de hand van de film 'The Heroes of Eisenheim' uit 2008, waarin broers en duivenmelkers Manni en Gustav Heldt het Kohlenpott-Milieu levendig weergeven.

  1. Schloss Oberhausen en de Ludwiggalerie

Sinds de 19e eeuw werd Schloss Oberhausen beetje bij beetje terug omgevormd tot een kasteel. Na de Tweede Wereldoorlog werd het een museum, en sinds de jaren ‘80 de Ludwiggalerie. Hier vind je kunst van oudheid tot modern, inclusief strips en tekenfilms, en exposities over de structurele verandering in het Ruhrgebied. Meer info op de website.

  1. Kaisergarten

Het Schloss Oberhausen ligt in de Kaisergarten, waar je heerlijk kan wandelen langs de kleurrijke, fleurige bloementuinen en fonteinen. Verder is het ook een ideale plek om te vissen en kunnen de kinderen zich uitleven op de speeltuin of een (gratis) bezoekje brengen aan de kleine kinderboerderij Tiergehege Kaisergarten. (bekijk ligging).

Download je reisgids Ruhrgebied & Urbanana en mis niets tijdens je verblijf.
  1. LVR Industriemuseum

Het LVR Industriemuseum, gevestigd in de voormalige Zinkfabrik Altenberg, zet zich in voor het behoud van het regionale industriële erfgoed. Het biedt tentoonstellingen over de mijnbouw, de geschiedenis van elektriciteit en de Georg Fischer-collectie met historische voorwerpen. De site wordt in 2023-2024 gerenoveerd. Je kan het museum bezoeken van maandag tem vrijdag van 8 tot 18 uur. Meer info op de website.

VERBLIJFTIP: Hotel Haus Union wordt gerund door een familie en ligt op wandelafstand van de topbezienswaardigheden. Het superieure 3-sterrenhotel Haus Union beschikt over eenvoudig ingerichte kamers en een biertuin.

  1. Slinky Springs to Fame

Langs de Kaisergarten loopt ook het Rijn-Hernekanaal, een belangrijk kanaal dat de Rijn bij Duisburg met het Dortmund-Emskanaal verbindt. Het Rijn-Hernekanaal speelde altijd een belangrijke rol om zo de steenkolen te vervoeren. Aan de kant van de Kaisergarten zie je een opvallende brug, ook wel Slinky Springs to Fame genoemd, die het Rijn-Hernekanaal overbrugt (bekijk ligging).

  1. Bunkermuseum

Een ander boeiend museum dat de moeite waard is om te bezoeken, is het Bunkermuseum Oberhausen. Deze voormalige bunker werd gebouwd als schuilkelder voor luchtaanvallen en bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Later werd de bunker omgetoverd tot een museum waar je van alles leert over het leven van de inwoners van Oberhausen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het museum is alleen op woensdag en zondag tussen 11u en 18u geopend en de toegang is gratis. Meer info op de website.

Verken Oberhausen en omgeving aan de hand van onderstaande tours en excursies

  1. CentrO

Wie graag een namiddagje wilt shoppen, kan best naar het overdekte winkelcentrum in de stad. CentrO is het grootste winkelcentrum van heel Europa en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers uit binnen- en buitenland.

Hier vind je ongetwijfeld wat je zoekt, van merkkledij tot boetiekwinkeltjes, elektronicawinkels en speciaalzaken. Daarnaast zit er ook een bioscoop gevestigd en diverse restaurants en cafeetjes voor wie even wil pauzeren tussen het shoppen door. Meer info op de website.

Bezoek je Oberhausen in december? Dan vind je rondom het winkelcentrum CentrO een gezellige kerstmarkt met traditionele kraampjes.
  1. SEA LIFE Oberhausen

Bezoek je Oberhausen met kinderen of zin in een leuke uitstap bij regenachtig weer? Dan kan je overwegen om een bezoekje te plannen aan SEA LIFE Oberhausen, dat ook gevestigd zit in het winkelcomplex. Wandel door de onderwatertunnel en bekijk de (zeldzame) zeediertjes zoals tropische visjes, haaien, zeepaardjes, otters en schildpadden. Via informatieve displays en interactieve activiteiten kom je meer te weten over de onderwaterwereld. Meer info op de website.

Boek je tickets voor SEA Life Oberhausen

  1. Zauberlehrling

Net buiten het stadscentrum van Oberhausen, in het Gehölzgarten kan je een bijzonder bezienswaardigheid fotograferen (bekijk ligging). Het werk "Zauberlehrling" verwijst naar een gedicht van Johann Wolfgang von Goethe dat gaat over tovenarij. Met zijn bijzondere vorm lijkt het dan ook op een dansende toverhoed maar eigenlijk is het gewoon een bijna 35 meter hoge elektriciteitspaal. Vanaf CentrO wandel je in zo'n 15 minuten richting het weiland waar je dit kunstzinnige werk kan bezichtigen.

  1. Movie Park Germany

Verblijf je meerdere dagen in Oberhausen? Dan kan je eventueel een daguitstap plannen naar Movie Park Germany in Bottrop, op zo'n 23 kilometer van de stad. Movie Park Germany is een van de leukste pretparken in Duitsland en staat volledig in teken van - hoe kan het ook anders - films en figuren van Nickelodeon en Warner Bros.

Zo zal je heel wat kinderhelden tot leven zien komen zoals Spongebob en Dora. Maar het pretpark vertegenwoordigt niet alleen kinderprogramma’s, zo kan je een ritje maken op de Star Trek achtbaan en op de foto gaan met Marilyn Monroe. Ook de ouders zullen het hier zeker naar hun zin hebben. Je kan herinneringen ophalen bij de Looney Tunes 4D bioscoop of diverse acts als Elvis Presley en de Dikke en de Dunne bijwonen op de Holleywood Boulevard.

Praktische info voor je bezoek aan Movie Park Germany

  • Openingsuren kunnen verschillen van dag tot dag. Bekijk de actuele openingsuren van Movie Park Germany.
  • Ben je met de wagen? Dan kan je voor een tarief van € 7,00 parkeren op de eigen bezoekersparkeerplaats.
  • Boek je tickets online.
  1. LEGOLAND Discovery Centre Oberhausen

Liefhebbers van LEGO, zetten een bezoekje aan het LEGOLAND Discovery Centre Oberhausen ongetwijfeld op hun planning. Verken meer dan vier miljoen LEGO-stenen, spannende attracties en speelgebieden tijdens je bezoek aan dit indoorspeeltuin. Breng je fantasie tot leven met de kleurrijke LEGO-blokjes in de Legofabriek, bezoek de 4D-bioscoop en zie het Ruhrgebied in miniatuurvorm in Miniland. Het museum is iedere dag geopend van 10u tot 18u30. Meer info op de website.

Boek je tickets voor LEGOLAND® Discovery Center Oberhausen

  1. Waar overnachten in Oberhausen?

Verblijf je meerdere dagen in Oberhausen of wil je graag de omgeving verkennen? Dan boek je best een overnachting in de stad. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's en appartementen in Oberhausen.

  • Hotel Haus Union wordt gerund door een familie en ligt op wandelafstand van de topbezienswaardigheden. Het superieure 3-sterrenhotel Haus Union beschikt over eenvoudig ingerichte kamers en een biertuin.
  • Het Arthotel ANA Soul Oberhausen ligt aan de rand van het stadscentrum en biedt moderne kamers, iedere dag een heerlijk ontbijt en gratis fietsen zodat je de stad kan per fiets kan bezoeken.
  • Hotel Oberhausen Neue Mitte ligt tegenover het winkelcentrum CentrO en biedt moderne accommodatie, een elegant restaurant met een skybar en iedere ochtend een een uitgebreid en gevarieerd ontbijtbuffet.
  1. Mis niets tijdens je bezoek aan het Ruhrgebied met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door het Ruhrgebied? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Ruhrgebied en Urbanana en laat je verbazen met onze uitgestippelde rondreis langs de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden in deze regio in Noordrijn-Westfalen (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Ruhrgebied en Urbanana hier.

Ruhrgebied en Urbanana

Gratis reisgids Ruhrgebied & Urbanana downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?