Rondreis Sprookjesroute Duitsland (12 dagen): Voorbeeldroute + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

Rondreis Sprookjesroute Duitsland (12 dagen): Voorbeeldroute + kaartje

19 april 2024 in Duitsland5 reacties

Op rondreis langs de Sprookjesroute in Duitsland? Gebruik onze uitgestippelde route met reisschema!

Op de Duitse sprookjesroute waan je je even in een heel andere wereld. Duitsland telt honderden sprookjesachtige kastelen die uittorenen boven al even sprookjesachtige dorpjes. Er hangt een magische sfeer en om elke hoek lijkt een nieuw mysterieus verhaal je op te wachten. De sprookjesroute verbindt de mooiste plekjes die aan de beroemdste sprookjes gelinkt kunnen worden.

De zogenaamde “Deutsche Märchenstraße” wordt meestal afgelegd vanuit Hanau naar Bremen, maar in deze gids stellen we je voor om in de omgekeerde richting te reizen. Op die manier rijd je naar de plaats waar veel sprookjes hun oorsprong vonden! Kan je ook niet wachten om aan je sprookjesavontuur te beginnen? Lees dan zeker verder!

Inhoud artikel

Kaartje Sprookjesroute Duitsland

Dag 1: Bremen

Je sprookjesavontuur begint in Bremen

Bremen is na Hamburg de grootste stad van Noord-Duitsland en een belangrijk cultureel en economisch centrum. De stad is vooral beroemd om zijn geschiedenis en dan vooral als lid van de Hanzesteden. Het Hanzeverbond was een commerciële en defensieve confederatie van marktsteden en gilden die in de late middeleeuwen de maritieme handel in de Oostzee en de Noordzee domineerden.

Wist je dat Bremen ook zeer bijzondere “underground” heeft? Er zijn tal van kerkers, bunkers en wandelgangen onder te stad te vinden, deze zijn echter enkel en alleen te bezoeken met een gids.

Bremen is een fascinerende stad die je niet snel zal vervelen. Wil je de stad zo goed mogelijk verkennen? Download onze stadswandeling Bremen, deze wandeling laat je bekende en populaire bezienswaardigheden in het centrum van de stad zien. Het spreekt voor zich dat je onmogelijk de volledige stad kan verkennen op één dag maar deze route is de ideale start om van de sfeer en vibe in Bremen te proeven.

Nog op zoek naar een aangename verblijfplaats in Bremen? We raden je een overnachting aan in het H+ Hotel Bremen met moderne en elegant ingerichte kamers. Meer info en boeken.

Dag 2: Bremen naar Hamelen

Afstand: 356 km

Wanneer je vanuit Bremen doorrijdt naar Hamelen, wachten je nog enkele gezellige steden op. De eerste stad is, hanzestad Buxtehude aan de rivier de Este. Buxtehude wordt ook wel de "sprookjeshoofdstad van de wereld" genoemd, hoewel je zal merken dat ook veel andere stadjes op deze rondreis diezelfde titel opeisen. De stad Buxtehude komt in zoveel sprookjes voor dat velen denken dat het een denkbeeldige, verafgelegen plaats is.

Enkele andere hoogtepunten op je planning vandaag zijn:

 • Het stadje Verden aan de rivier de Aller. Het staat bekend om de paardenrennen en de sportpaardenveilingen. Niet vreemd dus dat Verden ook wel eens de cavaleriestad genoemd wordt. Je kan er zeker de standbeelden van de Stenen Man bij de kathedraal en dat van de piraat Klaus Stortebeker niet missen. Natuurliefhebbers moeten dan weer naar de duinen van Verden trekken en wie met kinderen reist, raden we het Toverpark Ridder Rost aan.
 • De 800 jaar oude provinciehoofdstad Hoya is nog zo één van die Duitse verhaalsteden. Bezoek zeker het kasteel en ontdek er het verhaal van de dwergen.
 • Nienburg is de grootste stad van het Midden-Wezergebied. De oude binnenstad is een verzameling van kleurrijke vakwerkhuisjes en je kan er een goed stadsmuseum bezoeken. Het is een van de vele steden in deze regio waar je de pracht en praal van de zogenaamde Wezer-renaissancestijl kan bewonderen. We raden je aan om de oude stad te verkennen langs het Nienburger Berenpad.
 • Het marktstadje Wiedensahl, deze staat vooral bekend als de geboorteplaats van Wilhelm Busch, een beroemd humorist, dichter, illustrator en schilder. Hier kan je je helemaal onderdompelen in zijn wereld en zijn leven. In zijn geboortehuis en in het museum in de oude pastorie kan je zijn werken ontdekken. Zijn beroemdste verhaal heet "Max en Moritz" en hij wordt vaak de grootvader van het stripverhaal genoemd.

Ook Bad Oeynhausen en Hessich Oldendorf staan nog op je planning

In Bad Oeynhausen staat het fantastische Sprookjesmuseum op je te wachten. Hier kan je het hele jaar door in de wondere wereld van de sprookjes duiken. Maar je kan er ook door de kuurtuinen wandelen, helemaal tot rust komen in de thermale baden en de Jordansprudel bezoeken - 's werelds meest koolzuurhoudende thermale zoutwaterbron. Zelfs op rustige dagen spuit het water tot wel 40 meter hoog uit de ondergrond.

Hessisch Oldendorf is een andere charmante, historische stad aan de Weser. In de omgeving staat het vooral bekend vanwege de Baxmann-legende. Cord Baxmann leefde hier in de 17e eeuw. Hij was een hebzuchtige landheer en een harde zakenman. Ten slotte ga je verder naar het zuidoosten om Hamelen te bereiken. Daar breng je morgen de hele dag door!

Dag 3: Hamelen

Der Rattenfänger von Hameln

De Duitse stad Hamelen ligt aan de rivier de Weser, in de deelstaat Nedersaksen. Hamelen is natuurlijk het meest bekend om het middeleeuwse volksverhaal, De Rattenvanger van Hamelen. In het Duits staat de figuur uit het volksverhaal bekend als “Der Rattenfänger von Hameln”.

Wil je graag Hamelen verkennen aan de hand van een uitgestippelde wandeling? Download onze wandeling in het spoor van de Rattenvanger, deze route laat je de charmes van Hamelen ontdekken. Het is de ideale leidraad om de stad te verkennen bij een eerste bezoek. Zo wandel je langs de belangrijkste bezienswaardigheden en attracties van de stad.

Legende van de Rattenvanger

In het verhaal is de rattenvanger een personage dat veelkleurige kleding droeg en met zijn fluit de ratten uit de stad weglokte. De burgemeester stemde ermee in hem 100 gouden Dukaten te betalen voor zijn diensten. Hierop lokte de rattenvanger alle ratten uit de stad weg om ze vervolgens in de Wezer te laten verdrinken. Maar de burgemeester verbrak zijn belofte en weigerde te betalen. De fluitspeler zwoer toen wraak te nemen. Hij kwam terug naar de stad en speelde op z’n fluit, dit keer om de kinderen van de stad te betoveren in plaats van de ratten. Zo leidde hij bijna alle kinderen weg waarna ze nooit meer teruggezien werden. Of ze nu stierven of naar een prachtig land werden gebracht, de verhalen zijn hierin nogal verschillend.

Dag 4: Hamelen naar Fürstenberg

Afstand: 173 km

Vandaag ontdek je de gevarieerde bezienswaardigheden die tussen Hamelen en Fürstenberg op je liggen te wachten. Van het prachtige Kasteel Hämelschenburg op een schilderachtige plek in het Weserbergland, waar je een authentiek inzicht krijgt in hoe de Duitse adel leefde tijdens de renaissance tot het Kasteel van Polle, waar er een Assepoesterroute rond het kasteel loopt. Hier kan je de kachel, een duiventil en de schoen van Assepoester ontdekken!

Ook staan Bodenwerder, Lügde en het schilderachtig vakwerkstadje Schieder-Schwalenberg nog op je planning. Maar wat zeker een stop waard is, is het natuurpark Teutoburgerwoud/Eggebergte, het grootste natuurpark in Duitsland. In deze regio werden verschillende prachtige wandelingen uitgestippeld die je onderdompelen in de wilde natuur. Daarnaast vallen er nog heel wat andere bezienswaardigheden te ontdekken zoals enkele abdijen en kastelen. Neem hier in elk geval de tijd om een magische wandeling in de bossen te maken.

Sluit je dag af in Fürstenberg waar al sinds 1747 porselein gemaakt wordt. Na de porseleinfabriek van Meissen is die van Fürstenburg de oudste van het land. Hier moet je dan ook zeker eens het Museum Schloss Fürstenberg bezoeken. Je leert er namelijk alles over de eeuwenoude traditie.

Langs de oevers van de rivier ligt het natuurreservaat Kathagenberg, een heerlijke plek om te wandelen. Het is ook een uitstekende plaats om wat tijd door te brengen op het water. Wat dacht je van een kanotochtje op de rivier de Weser?

Wil jij ook graag deze rondreis maken? Koop je reisgids Sprookjesroute in Duitsland en trek erop uit!

Dag 5: Fürstenberg naar Kassel

Afstand: 149 km

Wanneer je van Fürstenberg doorrijdt richting Kassel kom je eerst in Bad Karlshafen, een kuuroord in barokstijl met een doordachte indeling. Hier kan je genieten van de thermale baden of een boottocht op de rivier maken. Nadien ga je door naar Gieselwerder, de ideale plek om het verhaal van Sneeuwwitje en de zeven dwergen op te frissen. Dit oude, pittoreske mijnwerkersdorpje wordt omgeven door zeven heuvels en het Sneeuwwitjeplein in het hart van het dorp. Mis hier zeker het weefmuseum niet.

Slechts een paar kilometer verderop ligt Oedelsheim, de thuisbasis van de Gelaarsde Kat. Een reusachtig houten beeld van dit personage zal je bij het dorpsmuseum meteen verwelkomen! Rondom het dorpje werd een wandelpad uitgestippeld dat aangegeven wordt met uitgehouwen wegwijzers waarop de Gelaarsde Kat afgebeeld staat.

Het schilderachtige stadje Trendelburg ligt genesteld langs de rivier de Diemel en ademt een charmante, romantische sfeer uit. Op de burcht in het hart van het stadje kan je de vele sprookjes en legendes herbeleven die met het stadje verweven zijn. Op zondag kan je er de korte voorstelling van Rapunzel bijwonen op de binnenplaats van de vesting bij de "Rapunzel-toren" van het kasteel.

Maar het kasteel van Sababurg is een van de onbetwiste hoogtepunten op dit deel van de reisroute. Deze kasteelruïne wordt vaak geassocieerd met het kasteel van Doornroosje. Achter de kasteelmuur bevindt zich een kleine tuin met geurende rozen, sierplanten en kruiden. Op het terrein bevindt zich ook een moestuin. De rozen die hier talrijk aanwezig zijn, herinneren aan de manier waarop in het sprookje de doornstruiken in bloemen veranderden om de prins binnen te laten.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je rondreis Sprookjesroute? Bekijk het volledige aanbod hotels langs de Sprookjesroute in Duitsland.

Dag 6: Kassel

We zijn halverwege van de rondreis langs de Sprookjessteden

Vandaag komen we aan in Kassel. Het was in deze stad dat de gebroeders Grimm woonden toen ze veel van hun beroemdste verhalen schreven. Ze woonden hier tussen 1798 en 1841 en documenteerden, schreven en herzagen er meer dan 200 sprookjes en legendes. Wil je graag de stad Kassel verkennen? Download onze stadswandeling Kassel en kom langs de must-see's van de stad. Het is een uitstekende introductie tot de stad die de broers een groot deel van hun leven heeft geïnspireerd.

Wist je trouwens dat de sprookjes van de gebroeders Grimm opgenomen werden in de UNESCO-werelderfgoedlijst?

Enkele hoogtepunten in Kassel die je zeker niet mag missen

 • Karlsaue Park ontworpen in 1785 als een landschapstuin. Je kan er ronddwalen tussen het groen en enkele barokke gebouwen bewonderen.
 • Een van de dingen waarvoor het park beroemd is, is de mooie Orangerie. In dat gebouw bevindt zich een museum over astronomie en techniek.
 • Aan de rand van het park vind je nog een populaire bezienswaardigheid in Kassel: het gebroeders Grimm-museum. In dit museum kom je meer te weten over het leven en het werk van de broers. Je leert er niet alleen over hun sprookjes, maar ook over hun bijdrage aan het documenteren van de Duitse taal en het opstellen van een Duits woordenboek.
 • Grimmwelt Kassel is een must voor iedereen die geïnteresseerd is in sprookjes. Hier liggen pronkstukken op je te wachten waaronder handgeschreven kopieën van sprookjes uit de periode 1812-1815 met handgeschreven commentaren van de gebroeders Grimm.

Dag 7: Kassel naar Göttingen

Afstand: 174 km

We stellen voor dat je vandaag de bezienswaardigheden op de Moeder Hulda-route verkent en daarna verder reist naar Göttingen, een andere stad die belangrijk was voor de gebroeders Grimm. Moeder Hulda, Frau Holle, of Oude Moeder Vorst is een sprookje dat in 1812 door de gebroeders Grimm werd neergepend. Men vermoedt dat het personage al in de tijd voor Christus een belangrijke vrouwenfiguur was die in het volkgeloof bleef voortleven tot ver in de 19e eeuw.

Top bezienswaardigheden en steden op deze route zijn onder meer:

 • Het dromerige dorpje Nieste dat omgeven wordt door dalen en bergen, te middenin van Kaufung Wald. In Nieste lijkt het alsof sprookjes écht tot leven kunnen komen. Het stadje vormt het decor van de verhalen over de Niester Reus en de Drie Zusters uit het Gläsnertal. Een streek waar je met een rijke fantasie de wildste verhalen kunnen bedenken.
 • Kaufungen is een modern stadje met charme dat een 1000 jaar oude geschiedenis met zich meedraagt.
 • Ook Hessisch Lichtenau moet je eens bezoeken. Hier kan je het Moeder Hulda-park verkennen. Je volgt er een rondwandeling met twaalf stopplekken die het verhaal van de legendarische sprookjesfiguur in samenhang met de lokale geschiedenis vertellen. Je kan hier ook het Moeder Hulda-museum bezoeken: Holleum.
 • Er zijn tien legendarische plaatsen op de Hoher Meißner die gelinkt worden met Moeder Hulda. De Moeder Hulda-vijver, is misschien wel de indrukwekkendste. Deze idyllische vijver wordt bewaakt door een meer dan 3 meter hoog houten standbeeld aan de oever.
 • Oude stad Bad Sooden-Allendorf waar je je nog meer kan verdiepen in het leven en werk van de gebroeders Grimm en de legende van Moeder Hulda.

Er zijn heel wat van deze leuke steden die elk zijn charme en verhaal heeft. Wil je ze graag zelf allemaal ontdekken en deze 12-daagse rondreis maken? Koop je reisgids Sprookjesroute in Duitsland en ontdek alvast de verborgen plekjes die een bezoekje waard zijn!

Zo kom je ook nog langs de oude stad Bad Sooden-Allendorf, Witzenhausen, kuuroord Heilbad Heiligenstadt, Ebergötzen en Bovenden met haar sprookjesachtige kasteel van Plesse. Nadien eindig je in Göttingen. De gebroeders Grimm woonden en werkten hier tussen 1829 en 1837. In de historische binnenstad kan je verschillende verwijzingen terugvinden naar de tijd dat de beroemde broers in de stad woonden. In het hart van het oude centrum staat de marktfontein met het standbeeld van het kleine ganzenmeisje. Er wordt gezegd dat zij het meest gekuste meisje ter wereld is.

Zorg ervoor dat je voldoende tijd neemt om de indrukwekkende kerk, vakwerkhuizen en universiteitsgebouwen van Göttingen te verkennen en om kennis te maken met de charmante cafés, leuke winkeltjes en kleine zijstraatjes. Elk jaar vindt hier trouwens ook een meerdaags poppentheater plaats waarbij klassieke verhalen en sprookjes nieuw leven worden ingeblazen voor een jong en oud publiek.

Dag 8: Göttingen naar Niedenstein

Afstand: 184 km

Je verlaat de Moeder Hulda-route en je rijdt door naar je eerstvolgende stop: Baunatal. De geboorteplaats van Dorothea Viehmann, een vrouw die de gebroeders Grimm veel sprookjes bijbracht. In Baunatal kan je een bezoek brengen aan het Heimatmuseum Hessenstube. Je komt er te weten hoe mensen leefden en werkten in deze regio tussen het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw. Iets verderop vind je het streekmuseum dat inzicht geeft in de 20e-eeuwse transformatie van de stad. Nadien verken je ook nog Schauenburg.

De wolf en de zeven geitjes

Wolfhagen is nog zo'n vakwerkstadje waar sprookjes en legendes tot leven komen. Het sprookje dat met deze stad gelinkt wordt, is "De wolf en de zeven kleine kinderen". Het sprookje werd vereeuwigd in de vorm van een standbeeld bovenop de sprookjesfontein op het marktplein. Ook in de sprookjeskelder van de gebroeders Grimm in het oude stadhuis wordt naar het sprookje verwezen. Na Wolfhagen rijd je door naar het sprookjesachtige bergdorp Waldeck, aan de rand van het meer Edersee. Het zal je niet verrassen dat je ook hier charmante vakwerkhuizen zal aantreffen en de natuur in de omgeving het decor lijkt van de verhalen die de gebroeders Grimm nalieten.

Voordat je in Niedenstein toekomt, kom je eerst nog langs..

 • Bad Wildungen, een karaktervolle badplaats die uitkijkt op het nationaal park Kellerwald-Edersee.
 • Bergfreiheit, het dorp van Sneeuwwitje, ligt slechts een paar kilometer verderop. Dit dorp zou als inspiratiebron hebben gediend voor het verhaal van Sneeuwwitje. Er is veel te zien en te beleven in het pittoreske dorpje. Je kan er onder andere het oudste mijnbouwkantoor van Hessen, en het bijhorende klein museumpje, bezoeken.
 • Fritzlar is misschien wel de meest romantische stad in de regio en mag ook zeker niet ontbreken. De blikvanger is de grote kathedraal die wel 1300 jaar oud is.

In Niedenstein bevindt zich het Kirchberg Homeland Museum, maar toeristen komen hier vooral voor de kasteelruïne van Falkenstein en het verbazingwekkende versterkte dorpje Altenburg, gebouwd op een basaltrots in het pré-Germaanse tijdperk. Altenburg werd voor de christelijke jaartelling verlaten en er zijn sindsdien veel archeologische vondsten gedaan. De ruïnes van de ringwalburcht zijn er nog steeds te zien. In de omgeving werden verschillende prachtige wandelpaden uitgestippeld die absoluut de moeite waard zijn om te verkennen.

Nog op zoek naar een verblijf in Niedenstein? Bekijk het volledige aanbod hotels in Niedenstein online en haal het beste uit je vakantie.

Dag 9: Niedenstein naar Marburg

Afstand: 226 km

Vandaag rijd je door het hart van Roodkapje-land naar Marburg. Op de route naar Marburg kom je langs nog enkele gezellige, sfeervolle steden en ontdek je nog een paar mooie bezienswaardigheden.

 • Melsungen, een charmant, historisch kuuroord aan de rivier de Fulda in de Hessische hooglanden. Hier kan je een aantal historische gebouwen bezichtigen en zal je sporen vinden van de Bartenwetzers (bijlenslijpers). De meeste mannen uit Melsungen verdienden in de middeleeuwen de kost met het houthakken.
 • Morschen, is een andere pittoresk stadje dat een eeuwenlange geschiedenis met zich meedraagt. Hier mag je zeker het Haydau-klooster niet missen. Het is een voormalig cisterciënzerklooster dat tussen de 13e en het begin van de 14e eeuw werd opgetrokken.
 • Rotenburg an der Fulda telt heel wat interessante historische bezienswaardigheden en wordt dan ook niet zomaar de parel van de Fulda genoemd. De stad ligt genesteld aan het smalste deel van de rivier de Fulda en wordt omgeven door een beboste bergketen. De typische, middeleeuwse vakwerkhuizen zorgen ook hier voor een sprookjesachtige sfeer.

Je begeeft je nu in Roodkapje-land

Knüllwald is een absolute must-see in Roodkapje-land voor natuurliefhebbers. In het Knüll Wildpark kan je beren en wolven spotten en in de omgeving werden heel wat eersteklasse wandelroutes uitgestippeld. Een stevige wandeling is de beste manier om de sprookjesachtige Knullheuvels te bewonderen.

In Homberg kan je wat tijd door op het marktplein van Homberg, waar je opnieuw de typische houten vakwerkhuisjes kan bewonderen. Nadien maak je een wandeling naar het kasteel Hohenburg op de heuvel boven de stad.

Nog meer leuke steden bezoeken in Roodkapje-land? Dat kan met onze reisgids Sprookjesroute Duitsland!

Dag 10: Marburg

De rondreis loopt jammer genoeg op zijn einde

Marburg is de uitgelezen plek voor wie meer te weten wil komen over het leven van de beroemde gebroeders Grimm. Het duo was onder de indruk van de middeleeuwse flair van Marburg met zijn oude vakwerkhuizen, smalle steegjes, steile trappen, romantische marktplein en imposante landgravenpaleis. Tijdens hun studiejaren tussen 1802 en 1806 inspireerde deze betoverende omgeving Jacob en Wilhelm Grimm tot het uitwerken van hun ideeën voor de bundel Kinder- und Hausmärchen.

STADSWANDELING: Mis niets tijdens je verblijf aan Marburg met onze stadswandeling door Marburg.

Dag 11: Marburg naar Hanau

Afstand: 189 km

Op deze voorlaatste dag van je rondreis vertrek je vanuit Marburg naar Hanau, waar je je sprookjesavontuur zal afsluiten. Je maakt eerst nog even een stop bij volgende bestemmingen:

 • In Herbstein kan je op de stadsmuur wandelen of de ondergrondse gewelven ontdekken. Dit sprookjesachtige stadje heeft een karaktervolle dorpskern en ligt op de top van één van de vulkanische bergen in de Vogelsberg-bergketen.
 • Het stadje Grebenhain ligt meer dan 500 meter boven de zeespiegel in de vulkanische bergketen Vogelberg. Deze schilderachtige plek is de ideale uitvalsbasis om de talloze wandelpaden in deze prachtige streek te verkennen. Ook fietsliefhebbers zullen hier hun hart kunnen ophalen. Er zijn namelijk unieke vulkaanfietspaden die je langs idyllische weiden, mooie bossen en pittoreske meren brengen.
 • Over de hele stad Schlüchtern liggen historische bezienswaardigheden verspreid die de geschiedenis van de afgelopen eeuwen vertellen.
 • Steinau an der Straße mag zich een echte gebroeders Grimm-stad noemen. In deze uitstekend bewaarde middeleeuwse stad kan je opnieuw in de voetsporen van de beroemde broers treden. Het gebroeders Grimm-huis is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.
Op zoek naar een leuk verblijf langs de Sprookjesroute? Ontdek hier onze selectie met favoriete verblijven langs de Sprookjesroute Duitsland.

Dag 12: Hanau

De laatste dag is aangebroken..

Je laatste dag breng je door in Hanau. Hanau is een belangrijk economisch centrum en verkeersknooppunt aan de rivier de Main. Deze stad staat bekend als de geboorteplaats van de gebroeders Grimm. Je bent nu dus helemaal teruggereisd naar het begin van hun levensverhaal en je hebt het einde van je reis langs de Duitse sprookjesroute bereikt.

Hanau was ooit de zetel van de graven van Hanau, maar heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog helaas veel van zijn architecturale erfgoed verloren. Toch valt hier nog heel wat te zien en te beleven. Het is de perfecte afsluiter van je avontuur.

Wil je graag Hanau verkennen aan de hand van een uitgestippelde wandelroute? Dat kan! Download onze stadswandeling Hanau en ontdek de mooiste plekjes.

Mis niets en download onze gratis reisgids Sprookjesroute Duitsland

Wil je niets missen tijdens je vakantie langs de Sprookjesroute Duitsland? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Sprookjesroute Duitsland met meer dan 70 bezienswaardigheden + volledig uitgewerkte rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Sprookjesroute Duitsland en ga op pad!

Sprookjesroute Duitsland

Gratis reisgids Sprookjesroute downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 13 mei 2024 - Jolanda dikmans

Het is een fijne handleiding om je route te plannen. Met uitgebreide links naar diverse uitjes hotels en bezienswaardigheden. Zeer aan te raden voor je eigen route.

- 20 maart 2024 - compernolle petra

interessant, zullen later zeker deze route eens rijden en bezichtigen met mobilhome

- 27 januari 2023 - A.M. Bouma-Broeers

Deze rondreis geeft veel informatie en voorpret. Zeker een aanrader.

- 3 juli 2022 - Hartog

Een hele uitgebreide informatie vond ik het, ook met kinderen heb je er veel aan

- 18 juli 2021 - Deleye

Prachtig gewoon weg

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?