12 x leukste pretparken in Duitsland: welke attractieparken zeker doen? Alle info + tickets boeken

Koop de volledige reisgids voor € 10

12 x leukste pretparken in Duitsland: welke attractieparken zeker doen? Alle info + tickets boeken

27 maart 2024 in Duitsland0 reacties

Leukste pretparken in Duitsland, een compleet overzicht

Wist je dat er onwijs veel pretparken in Duitsland gevestigd zijn? Ieder pretpark is wel een bezoekje waard en bezorgt je een dag vol plezier en adrenaline-kicks. Ideaal voor een daguitstap of een weekendje weg met je gezin of vrienden net over de grens.

Benieuwd naar dé leukste pretparken in Duitsland? Wij maakten alvast een overzichtje van de leukste pretparken in Duitsland + waar je tickets voordelig kopen?

Inhoud artikel

  1. Europa-Park, het grootste pretpark van Duitsland

We beginnen meteen met hét grootste pretpark van Duitsland: Europa-Park. Het attractiepark ligt in het Zuid-Westen van Duitsland en is na Disneyland Parijs, het meest bezochte themapark van Europa. Zoals de naam al doet vermoeden, is het thema van het park het continent 'Europa'. Het park is opgedeeld in verschillende gebieden die ingericht zijn volgens bepaalde Europese landen. Tijdens een bezoek aan Europa-Park heb je naast een volle dag plezier (lees meerdere dagen) ook meteen een beetje een rondreis door Europa gedaan.

Onze tip: Gezien de ligging is het ook een ideale stop op je heen- of terugreis naar het zuiden van Europa of in combinatie met je bezoek aan de Elzas (Straatsburg, Obernai) of het Zwarte Woud.

Europa Park kent ruim 100 attracties en voorstellingen die verdeeld zijn over 15 verschillende Europese landen en 3 fantasie gebieden. Zo kan je bijvoorbeeld gondelvaren in het zonnige Italië of met de hele familie in de bobsleeën in het besneeuwde Zwitserland. Naast het uitgebreide attractieaanbod heeft Europa-Park ook een groot aantal shows. Meer dan 200 artiesten van over de hele wereld zorgen iedere dag voor betoverende momenten.

Praktische info voor je bezoek aan Europa-Park

Klik hier om je tickets te reserveren

  1. Phantasialand, gebaseerd op de sprookjeswereld

Phantasialand, ook wel gewoon Fantasialand genoemd, is één van de oudste en één van de meest populaire attractieparken van Europa. Aangezien het park vlakbij de Duitse stad Keulen gelegen is, is het makkelijk om erheen te rijden vanuit België en Nederland.

Phantasialand kent een hoop spannende achtbanen en spectaculaire attracties, maar er zijn ook heel wat leuke activiteiten zelfs voor de allerkleinste bezoekers. Het pretpark is gebaseerd op de sprookjeswereld en wordt ingedeeld in 6 themagebieden: Berlijn, Mysterie/Klugheim, Mexico, Chinatown, Diep in Afrika en Fantasie. In elk van deze gebieden kan je draak tegenkomen. Naast alle verschillende attracties die te vinden zijn in het park zijn er ook voorstellingen die je kan bijwonen.

Praktische info voor je bezoek aan Phantasialand

  • We raden je aan om minimaal voor een weekend te gaan. Want er is zoveel te doen dat je anders echt tijd tekort komt.
  • Er zijn tickets voor niet alleen één, maar ook meerdere dagen te verkrijgen.
  • We raden je aan om je tickets voor Phantasialand op voorhand te boeken. Zo kan je lange wachtrijen vermijden en kan je zonder tijd te verspillen, genieten van je uitstap.
  • Een van de goedkoopste manieren om zoveel mogelijk uit je bezoek aan Phantasialand te halen, is door het te combineren met een hotel in de regio van Phantasialand.
  • Phantasialand heeft een zomerseizoen en een winterseizoen, waarbij het park tussen de periodes voor een paar weken gesloten is.
  • Het zomerseizoen loopt van eind maart tot begin november, en het winterseizoen, ofwel de Wintertraum, van eind november tot eind januari.
  • Lees onze uitgebreide blogpost met alle info over je bezoek aan Phantasialand.
  1. Legoland, in teken van de wereldberoemde lego-blokjes

Bij Legoland denk je waarschijnlijk meteen aan Legoland Denemarken. Maar wist je dat er ook een Legoland in Duitsland is? Een must-see voor alle LEGO-fans onder ons! Ongetwijfeld een onvergetelijke uitstap voor zowel jong als oud. Legoland Duitsland is gevestigd in het zuiden van Duitsland in Günzburg, tussen Stuttgart en München. Het kleurrijke park is enorm groot, zo’n 26 voetbalvelden groot, en staat helemaal in teken van de wereldberoemde LEGO-blokjes.

Het park werd onderverdeeld in 10 themagebieden waaronder: Entrance Area, Miniland, LEGO City, LEGO NINJAGO WORLD, LEGO X-treme, Imagination, Knights' Kingdom, Adventure Land, Pirate Land en Kingdom of the Pharaohs! Hier is zoveel te beleven dat één dag zeker niet genoeg is.. Met talloze attracties voor jong en oud, is Legoland de ideale uitstap voor een vakantie in Beieren. De combinatie van LEGO en een pretpark is een uniek concept. Zo geniet je niet alleen van de leuke uitdagende attracties, maar word je ook nog eens verwonderd door de bouwwerken van LEGO doorheen het park.

Praktische info voor je bezoek aan Legoland Duitsland

Klik hier om je tickets te reserveren

  1. Eifelpark: een pretpark en dierentuin in één

Het Eifelpark is een bijzonder pretpark vlakbij de grens van Luxemburg. Wat het Eifelpark Gondorf zo uniek maakt, is dat het een combinatie is van een pretpark en dierenpark. In totaal vind je er méér dan 45 (spannende) attracties en kan je er ruim 200 wilde dieren spotten. Je vindt er naast beren, wolven en lynxen ook een leuke kinderboerderij waar een aantal dieren gevoerd mogen worden. Om je dag af te sluiten, kan je nog even de schattige hondenshow bijwonen. Het Eifelpark is dé ideale gezinsuitstap.

Praktische info voor je bezoek aan Eifelpark Gondorf

  • Je kan dit park in één dag bezoeken.
  • Het pretpark is geopend van 10u tot en met 17u.
  • Tickets kan je online bestellen of aan de kassa. Een volwassen ticket bedraagt €10 en voor kinderen bedraagt het ticket €8.
  • Ben je met de wagen? Een van de grootste voordelen aan dit park is dat je hier gratis kan parkeren.
  • Ook kan je er bolderkarren en kinderwagens lenen en mogen honden aangelijnd mee.
  1. Movie Park Germany, op de foto met Spongebob

Dit pretpark ken je ongetwijfeld, al is het alleen van naam. Movie Park Germany ligt in Bottrop, vlakbij Oberhausen. In dit park draait alles – hoe kan het ook anders – om films en figuren van Nickelodeon en Warner Bros. Zo zal je heel wat kinderhelden tot leven zien komen zoals Spongebob en Dora. Maar het pretpark vertegenwoordigt niet alleen kinderprogramma’s, zo kan je een ritje maken op de Star Trek achtbaan en op de foto gaan met Marilyn Monroe.

Ook de ouders zullen het hier zeker naar hun zin hebben. Je kan herinneringen ophalen bij de Looney Tunes 4D bioscoop of diverse acts als Elvis Presley en de Dikke en de Dunne bijwonen op de Holleywood Boulevard. Heb je dit pretpark al eens bezocht? Dan is het alsnog een bezoekje waard. Elk jaar vernieuwen de eigenaren namelijk minstens een onderdeel van het concept, met nieuwe attracties en themagebieden!

Praktische info voor je bezoek aan Movie Park Germany

  • Openingsuren kunnen verschillen van dag tot dag. Bekijk de actuele openingsuren van Movie Park Germany.
  • Ben je met de wagen? Dan kan je voor een tarief van € 7,00 parkeren op de eigen bezoekersparkeerplaats.
  • Boek je tickets online.
  1. Holiday Park, een Plopsa pretpark in Duitsland

Holiday Park Pfalz is een pretpark in Zuid-Duitsland dat onderdeel uitmaakt van de Plopsa pretparken in België. Je zal dan ook heel wat Studio 100 figuren zoals Maya de Bij en Wickie de Viking tegenkomen tijdens je daguitstap. Vooral voor kinderen is het een leuk thema, maar er wordt ook aandacht besteed aan de ouderen. Zo zijn er een aantal spectaculaire achtbanen als de “Bigfoot Expedition Geforee” met een topsnelheid van 120km/u of vlieg de lucht in op de launch coaster Sky Scream die je voor je het door hebt tot 55 meter de lucht in schiet!

Holiday Park Plopsa is een superleuk attractiepark met meer dan 30 attracties voor jong en oud. Daarnaast kan je ook enkele shows en liveoptredens bijwonen. Slecht weer? Geen probleem! Dit pretpark heeft namelijk een ruime indoorzone waar je oneindig veel plezier kan beleven.

Praktische info voor je bezoek aan Holiday Park Pfalz

Klik hier om je tickets te reserveren

  1. Pretpark Wunderland Kalkar, een all-inclusive pretpark

Wunderland Kalkar ligt net over de grens bij Arnhem en Nijmegen en is een leuk pretpark voor jonge kinderen (tem 12 jaar). Het is gelegen te midden van mooi aangelegde tuinen en vijverpartijen en is ontstaan uit de voormalige kerncentrale "Schneller Brüter".

In Wunderland Kalkar vind je het familiepark van Kernie. Met meer dan 40 attracties en speeltoestellen is er altijd wel iets te beleven. Stap eens in de draaiende theekopjes, botsboten of kruip in het hoge reuzenrad en geniet van de bijzondere omgeving.

Unieke all-inclusive formule

Wat moet je je nu voorstellen bij zo’n all-inclusive formule? Wel, bij familiepark Kernie hanteren ze een bijzonder concept! Met deze unieke formule hoef je nergens meer over na te denken. Je betaalt namelijk een vaste prijs per persoon, waarbij de 40 attracties, overheerlijke frietjes, ijsjes en verfrissende drankjes zijn inbegrepen.

Praktische info voor je bezoek aan Wunderland Kalkar

  1. Fort Fun Abenteuerland, het wilde westen in Sauerland

Fort Fun Abenteuerland is het grootste attractiepark van het Sauerland (Noordrijn-Westfalen) en heeft een bijzonder concept. Alles staat namelijk in het teken van het Wilde Westen. Je vindt er verschillende attracties, waaronder 4 achtbanen, een wildwaterbaan, een boomstamattractie en een rodelbaan. Het park heeft ook een aantal seizoensevenementen en verschillende voorstellingen.

Het pretpark ligt in een groot uitgestrekt gebied met veel heuvels. En daar heeft men dan ook gretig gebruik van gemaakt door de attracties tegen de heuvels op te bouwen en gebruik te maken van de hoogteverschillen. Zo is er voor de oudere kinderen een heuse paraglide attractie, waarbij je hangend over het Wilde Westen heen vliegt. Sinds een paar jaar vind je er ook een indoorpark met interactieve speeltoestellen, een bioscoop, trampolines en klimwanden.

Praktische info voor je bezoek aan het Fort Fun Abenteuerland

  1. Hansa-Park, met de hoogste drop tower van Europa

Vlakbij de Hanzestad Lübeck vind je het Hansapark. Het pretpark werd vernoemd naar de oude handelsroute die hier over de rivieren naar de zee ging. Het pretpark is iets minder bekend pretpark in Duitsland maar ook zeker de moeite waard.

Het pretpark is onderverdeeld in 12 themagebieden met meer dan 125 attracties en 4 leuke shows. Daarnaast bezit het park ook de hoogste “drop-tower” van Europa, met een hoogte van maar liefst 120 meter! Het park is niet al te groot, maar er valt verder genoeg te beleven voor zowel de jongsten als de oudere kinderen.

Praktische info voor je bezoek aan het Hansapark

  • Een toegangsticketje is niet al te duur en op de meeste dagen valt de drukte mee. Bestel je tickets online of aan de kassa.
  • Tip? Het park is ook een ideale tussenstop als je op doorreis bent naar Denemarken, Zweden of Noorwegen.
  • Er zijn verschillende zones omgeven door natuur waar je even kan uit blazen en terug op krachten kan komen.
  • Daarnaast zijn er ook tal van picknickplaatsen voorzien.
  • Maak je bezoek compleet met de Hansapark App.
  • Meer info op de website.
  1. Heide-Park met de hoogste houten achtbaan ter wereld

Het Heide-Park is gelegen in Soltau, in de buurt van Hamburg en is hét grootste pretpark in het noorden van Duitsland (Nedersaksen). Het is een vrij groot pretpark met ruim 40 (familie)attracties waarvan 8 spannende achtbanen en een speelstadje van Peppa Pig voor de allerkleinsten. Hier kunnen de (groot)ouders even tot rust komen, terwijl de kinderen zich vermaken in deze interactieve speeltuin.

Maar dé echter eyecatcher in het pretpark is toch wel de houten achtbaan: de Colossos. Het is de hoogste houten achtbaan ter wereld met een hoogte van 60 meter! Verder staat dit park bekend om haar waterattracties. Even bijkomen doe je op de tribune van het theater waar elke dag vier verschillende shows worden opgevoerd.

Praktische info voor je bezoek aan Heide-Park

  • We raden je aan om dit pretpark in meerdere dagen te bezoeken. Want er is zoveel te doen dat je anders echt tijd tekort komt.
  • Hoe meer dagen je gaat, hoe voordeliger het is bij dit park.
  • In de wintermaanden – december, januari en februari – is dit park gesloten.
  • Onze tip: Combineer je bezoekje aan het Heide-Park met een citytrip naar Hamburg.
  • Houd er rekening mee dat de reservering van een parkeerkaart met datum online moet worden gekocht: parkeerticket kost je €6,5.
  • Meer info op de website.
  1. Playmobil Funpark

Het Playmobil Funpark is zonder twijfel een bijzonder en populair park vlakbij Neurenberg. Waar elders lopen er anders zo’n levensgrote Playmobil-speelfiguren rond? Van schattige feeën tot stoere brandweermannen en piraten.

Houd wel in je achterhoofd dat het niet echt een attractiepark is zoals bovenstaande. Het is meer een verzameling van grote speeltuinen met enkele leuke attracties, zoals skelters en bootjes. Uiteraard allemaal in Playmobil thema. Je hebt ook de mogelijkheid om zelf met Playmobil te spelen. Daarnaast is het ook goed om te weten dat je hier op een regenachtige dag ook terecht kan in de indoorspeeltuin van maar liefst 5000 vierkante meter.

Praktische info voor je bezoek aan het Playmobil Funpark

  • Voor actuele openingstijden bezoek je de website van Playmobil Funpark.
  • Een groot voordeel aan het Playmobil Funpark is, dat het erg voordelig is. Voor nog geen 12€ per volwassene en minder dan 10€ per kind heb je al een ticket.
  • Playmobil Funpark heeft ook een eigen shop. Het aanbod is enorm groot, maar kent jammer genoeg dezelfde reguliere prijzen als dat je gewoon bent.
  • Meer info op de website.

Klik hier om je tickets te boeken

  1. Tripsdrill, het oudste pretpark van Duitsland

Tripsdrill is gelegen in de deelstaat Baden-Württemberg en is opgericht in 1929. Hierdoor staat dit park bekend als het oudste attractiepark van Duitsland. Het thema ‘Zwaben anno 1880’ van toen, is doorgevoerd naar alle huidige attracties. Zo zijn de huisjes gebouwd volgens deze traditionele stijl. En bij vele attracties neem je plaats in gondels in de vorm van wastonnen, meelzakken of badkuipen.

Het park werd in 1957 uitgebreid met een dierenpark en later groeide deze kinderboerderij uit tot een wildpark. De dag van vandaag leven er hier ruim 1.000 dieren die je kan bewonderen in hun eigen habitat.

Praktische info voor je bezoek aan Tripsdrill

  • Het avonturenpark is dagelijks geopend vanaf 9.00 uur!
  • In het avonturenpark, wildparadijs en natuurresort Tripsdrill zijn ruim 4.000 parkeerplaatsen beschikbaar, waar je gratis kan parkeren!
  • Meer info op de website.
  1. Kaartje met de leukste pretparken van Duitsland

  1. Download onze gratis reisgidsen Duitsland

Wil jij ook graag Duitsland zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

BeierenBerlijnDuitse AlpenstrasseEifelHarzMecklenburg-VorpommernMoezelstreekNedersaksenRijnlandRomantische StrasseRuhrgebied en UrbananaSaarlandSprookjesroute DuitslandZwarte Woud
Reisgids BeierenReisgids BerlijnReisgids Duitse AlpenstrasseReisgids EifelReisgids HarzReisgids Mecklenburg-VorpommernReisgids MoezelReisgids NedersaksenReisgids RijnlandReisgids Romantische StrasseReisgids Ruhrgebied en UrbananaReisgids SaarlandReisgids Sprookjesroute DuitslandReisgids Zwarte Woud

Op reis naar Duitsland? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Duitsland.

Zwarte Woud

Gratis reisgids Zwarte Woud downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?