Alleen op vakantie gaan? 13 tips voor solo reizen + voorbereiding

Alleen op vakantie gaan? 13 tips voor solo reizen + voorbereiding

10 maart 2023 in Reisinfo0 reacties

Alleen op reis gaan? Misschien lijkt het jou helemaal niks, vind je het misschien wel gevaarlijk klinken om alleen op vakantie te gaan in een onbekend land, en wil je er niet eens aan denken om solo te reizen.

Toch kan ik het aanraden om het zeker eens een keertje te proberen, alleen op vakantie gaan. Natuurlijk, het is super spannend om in je eentje op reis te gaan (zeker die eerste keer). Lees onze 13 tips en veel leuke weetjes.

Inhoud artikel

13 handige tips om gerust alleen op reis te vertrekken

1. Eerst even testen met een kortbij vakantie

Vind je het idee om alleen te reizen toch wel erg eng, ga er dan niet meteen voor 6 maanden op uit, maar ga eerst bijvoorbeeld een weekendje weg.

2. Zorg dat je genoeg geld hebt

Je kan nou eenmaal niet terugvallen op iemand anders als je net even te weinig geld hebt en je zal het toch echt zelf moeten betalen. Voor je gevoel is het ook alleen maar fijn om te weten dat er genoeg geld op je bankrekening staat om je gehele reis te overleven en nog steeds al het leuks te kunnen doen wat je wil.

3. Neem niet te veel spullen mee

Je bent nou eenmaal in je eentje, dus je moet het ook in je eentje mee kunnen nemen. Ga dus niet voor meerdere koffers of trolleys maar stop alles in één enkele koffer of rugzak. En als je iets zou vergeten ... waar ook ter wereld kan je extra kleding kopen. Lees onze inpaktips voor handbagage.

4. Zorg dat je de eerste dag van je reis je rust neemt

Dit geeft je de mogelijkheid om te acclimatiseren. Een tip die ik ook nog kan meegeven, overschat jezelf niet, en neem de nodige tijd om een stad of plaats te bezoeken, zo kan je relaxer reizen en eventueel een jetlag verwerken.

5. Neem geen waardevolle spullen mee

Laat waardevolle spullen thuis of berg ze goed op. Maak gebruik van de lockers als die worden aangeboden zodat je spullen veilig zijn als jij er die dag op uit gaat, en laat je dure laptops of tablets thuis als je die niet nodig gaat hebben.

6. Maak kopieën van belangrijke documenten

Maak een screenshot van je documenten en bewaar ze in een dropbox of mailbox, of schrijf nummers van belangrijke instanties als je zorg/reisverzekering en bank op voor het geval je ze nodig hebt.

7. Slaap in dorms in hostels

Slaap op een gedeelde kamer en ga wanneer je uit eten gaat of iets gaat drinken aan de bar zitten, zo kan je sneller contact maken met andere personen. Sluit je niet af door constant te app'en op je smartphone ... be social :-) Tips om beter te slapen in een hotel of hostel.

8. Neem een boek, notitieboekje of reisgids mee

Zodat je altijd iets te doen hebt als je ergens in een café of restaurant wat wil drinken of eten.

9. Drink niet teveel als je uit gaat

Je kent de locatie nou eenmaal niet goed en er is niemand anders die op jou kan letten.

10. Vertrouw altijd op je gevoel

Als je je ergens niet goed bij voelt, moet je het ook niet doen. Zo kan je gevaarlijke of oncomfortabele situaties vermijden.

11. Vergeet je selfiestick niet

Kan handig zijn als een foto wil nemen van jezelf met het oooh zo mooie monument. Een andere optie kan zijn een fototoestel met timer te gebruiken om een foto van jezelf te nemen. (of een omstaander te vragen een foto te maken). Nog meer leuke accessoires voor je smartphone vind je hier.

Meer leren over smartphone fotografie? Download onze fotografie gids en maak mooiere foto's met je telefoon.

12. Voel je je even eenzaam?

Probeer contact te maken met gelijkgezinden. Vraag bv of je kan helpen bij het maken van een foto. Hoor je iemand die ook Nederlands praat, ... dan heb je al direct een aanknopingspunt.

13. Even geen stress ervaren of graag iemand ontmoeten onderweg?

Boek jezelf een groepstour naar die leuke bezienswaardigheid om zo in contact te komen met anderen. Een groepstour boeken kan bij GetYourGuide, wij hebben hier alvast leuke ervaring mee (zie onze tour in Berlijn).

Waarom zou je nu eigenlijk solo reizen?

1. Je hebt geen reispartners meer

In het begin reisde je altijd met vrienden, maar misschien hebben jouw reismaatjes geen tijd meer door hun vaste baan, zijn ze getrouwd, hebben kinderen of hebben ze gewoon niet zo'n zin meer om te reizen. Tja, wat moet je dan doen?

Wanneer jij ergens heel graag heen wilt en je kan maar niemand vinden die met je mee wilt of kan zou dat je absoluut niet tegen mogen houden. Jij bent gewoon nog niet toe aan het 9-to-5 werkleven, dus ga er gewoon alleen op uit.

2. Je wil nieuwe mensen leren kennen

Wanneer je in je eentje reist ben je veel eerder geneigd contact te maken met andere reizigers en de lokale bevolking. Mensen zijn nou eenmaal sociale dieren, maar als je al met iemand samen reist hoef je niet meer op zoek naar connecties.

Ook moet je in je achterhoofd houden dat je zeker niet de enige persoon bent die solo op reis gaat. Je zal zeker wel een paar mensen ontmoeten die ook in hun eentje reizen, en dan is het altijd leuk om ervaringen uit te wisselen en misschien zelfs een stukje samen te reizen.

3. Uit je comfort zone komen, levenservaring opdoen

In je eentje leer jij jezelf veel beter kennen dan als jij er met anderen op uit gaat. Omdat je zelf keuzes moet maken zonder rekening te houden met de mening van iemand anders, je ver van huis bent, en echt op jezelf bent aangewezen, wordt je gedwongen uit je comfort zone te komen en leer je je grenzen kennen.

Ook zelfstandigheid wordt extra geoefend, en als je eenmaal een keer in je eentje op reis bent geweest kan dat ook heel goed zijn voor je zelfvertrouwen.

4. Doen waar je zin in hebt

Als je met anderen samen reist zal je altijd rekening moeten houden met elkaar. Misschien wil jij iets heel graag doen maar vindt je medereiziger dat helemaal niks, waardoor je het uiteindelijk niet doet. Wanneer je in je eentje bent heb je dan toch meer vrijheid en gaat het alleen maar om jouw keuze en mening.

Wil jij heel graag die ene wandeling doen, of die ene bezienswaardigheid opzoeken? Niemand die jou tegenhoudt! Wil je toch wat langer blijven in die ene plek? Ook dat is geen probleem.

TIP: Wil jij ook graag meer genieten en bewuster gaan reizen? Lees onze blogpost over mindfulness reizen

Waar moet je op letten als je alleen op vakantie gaat?

1. Je kan je soms even alleen voelen

Alleen is soms toch wel heel erg alleen. Je hebt soms niemand om tegen te praten en als je een probleem hebt dan moet je dat in je eentje proberen op te lossen. Ook is in je eentje uit eten gaan na een paar keer gewoon niet leuk meer.

Gelukkig ontmoet je veel nieuwe mensen, en door contact te houden met het thuisfront en herinneringen te delen door middel van bijvoorbeeld een reisdagboek of reisblog te schrijven ben je al snel niet meer zo alleen.

2. Je kan je spullen niet even bij iemand laten

Wanneer je met een hoop spullen rondloopt en je moet bijvoorbeeld even naar het toilet, kan je niet aan je reisgezel vragen of die persoon op je spullen wilt letten, en de mensen die wel in de buurt zijn ken je helemaal niet dus die wil je misschien ook niet meteen vertrouwen om op waardevolle spullen te letten.
Je zal dus wel altijd zelf een oogje op je eigen spullen moeten houden.

3. Als vrouw alleen voel je je soms onveilig

Voor alleenreizende vrouwen geldt dat je je soms ook niet erg veilig voelt. Dit hang natuurlijk af van de locatie, want er zijn heel wat plekken op de wereld waar je als vrouw zonder problemen heen kan reizen, maar voor bepaalde landen en locaties geldt gewoon dat je er als vrouw goed op moet passen.

Vind je het wel erg spannend, dan kan je voor je reis gewoon wat onderzoek doen en voor de eerste keer een locatie kiezen waar jij je veiliger denkt te voelen.

Je solo vakantie plannen: een bestemming kiezen

Alleen reizen is een stap waarbij je je in het begin misschien niet heel comfortabel voelt. Zeker voor de eerste keer op solo vakantie is het dus belangrijk dat je een locatie kiest waar je je veilig en comfortabel bij voelt.

Het kan al een hoop schelen als je de lokale taal spreekt, zodat je je over communicatie geen zorgen hoeft te maken, maar je kan er ook voor kiezen om eerst wat meer in de buurt te blijven voordat je die grote stap naar een ander continent zet.

Wat zijn ideale bestemmingen om alleen naar op reis te gaan?

1. IJsland

Over veiligheid hoef je je in IJsland geen zorgen te maken: dit land wordt gezien als één van de veiligste landen ter wereld, perfect dus als je het reizen in je eentje nog best spannend vind. Daarnaast is er heel wat te zien en te doen. IJsland heeft bijvoorbeeld een prachtig en uitgestrekt landschap waar je je bij elke stap blijft verwonderen. Wanneer je naar IJsland gaat moet je wel even de natuur in.

Beklim bijvoorbeeld één van de vele vulkanen, loop langs schitterende watervallen, of bezoek de gletsjers. Dankzij de vulkanische activiteit onder het eiland kan je na een lange dag heerlijk tot rust komen in een warmwaterbron en kan je bijvoorbeeld gaan zwemmen in de Blue Lagoon of snorkelen in de Silfra kloof. Ga op zoek naar het wildlife van IJsland, zoals papegaaiduikers en walvissen, of ga er op uit in de hoofdstad Reykjavik. Vergeet ook niet een keer ’s avonds de natuur in te trekken: als je het noorderlicht niet ziet heb je alsnog kans op een spectaculaire sterrenhemel.

Tip: Download onze reisgids IJsland met een complete rondreis langs alle bezienswaardigheden van Ijsland.

2. Schotland

Zo ver weg ligt Schotland misschien niet, maar dat betekent niet dat er daar een stuk minder moois te zien is. Schotland staat bekend om haar ongerepte natuur met uitgestrekte heuvels en prachtige bergrivieren, en zo kan je er heerlijk de natuur in. Maar Schotland kent meer dan alleen een schitterende natuur, en zo kan je ook de geschiedenis in duiken met een bezoek aan één van de vele kastelen die Schotland kent of aan de staande steencirkels.

Proef de echte Schotse whisky bij een distilleerderij of zoek de gezelligheid op in Edinburgh of Glasgow, en bezoek ook zeker een Highland game als je je tijdens de zomerperiode in Schotland bevindt. Nog een fijn voordeel van Schotland: iedereen spreekt er natuurlijk gewoon Engels, dus je kan heel gemakkelijk contact maken met anderen.

Tip: Download onze reisgids Schotland met een complete rondreis langs alle bezienswaardigheden van Schotland.

3. Kroatië

Kroatië kent een prachtige natuur, een rijke cultuur en bovenal een relaxte sfeer. Je kan hier zowel genieten van uitgestrekte bergketens als van schitterende stranden en een bijzondere onderwaterwereld, maar er zijn ook heel wat plaatsjes waar je heerlijk kan rondlopen en genieten van de geschiedenis. Wandel bijvoorbeeld over de oude stadsmuren van Dubrovnik, bezoek de Romeinse ruïnes van Salona, of zoek één van de vele kastelen in het binnenland van Kroatië op.

Kies er ook eens voor om op een boot te stappen en wat eilandjes voor de kust van Kroatië te bezoeken, of ga zwemmen in één van de prachtige Plitvice meren die het land kent. Wil je even wat gezelschap? Kroatië trekt steeds meer mensen die alleen reizen, dus je zal zeker wel iemand tegen komen met wie je ervaringen kan delen.

Tip: Download onze reisgids Kroatië met een complete rondreis langs alle bezienswaardigheden van Kroatië.

4. Ierland

De Ieren worden vaak de vriendelijkste en meest gastvrije mensen van Europa genoemd, dus gezelligheid alom. Zeker als je een beetje van bier houd zou Ierland toch echt op je bucket lijst moeten staan, want met de vele pubs kan je er eigenlijk niet omheen om een keertje naar binnen te lopen (en gelijk het Ierse Guinness te proberen).

Ierland heeft ook een prachtige ruige natuur met glooiende heuvels en hoge kliffen, waarbij je in de verte vaak een oud huisje of een prachtig kasteel kunt vinden. Geniet ook zeker van de gezellige historische centra van steden als Dublin en Galway en luister naar de traditionele volksmuziek die je bijna overal kunt horen.

Tip: Download onze reisgids Ierland met een complete rondreis langs alle bezienswaardigheden van Ierland.

5. Malta

Van alle eilandjes die zich in de Middellandse zee bevinden wordt Malta misschien niet zo snel genoemd als bijvoorbeeld Cyprus of Kreta, maar dat betekent niet dat het land geen bezoekje waard is. Zeker, het is niet zo groot, maar je kijkt overal je ogen uit.

Valletta, de hoofdstad, staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst, en in de oude stad Mdina is de millenialange geschiedenis bij elke stap te zien. De drie eilanden waar het land uit bestaat zijn omringd door prachtig turquoise water waar je zowel actief in kan sporten als relaxt op kan genieten met behulp van een zeilbootje, en het is ook zeker aan te raden om met een bootje langs de kust te varen op zoek naar mooie strandjes en bijzondere rotsformaties.

Tip: Download onze reisgids Malta met een complete rondreis langs alle bezienswaardigheden van Malta.

Hotels, tickets en tours boeken als solo reiziger

Gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek

INPAKLIJST: Met bovenstaande info zou je prima voorbereid moeten zijn om op reis of vakantie te vertrekken. Speel sowieso altijd op safe, vergeet niets in je bagage, wij maakten een complete inpaklijkst en reisapotheek. Download ons gratis ebook met een handige inpaklijst + reisapotheek.

Inspiratie nodig voor je volgende vakantie? Download alvast één van onze uitgewerkte route voor je rondreis, zo vertrek je zorgeloos en relax op reis.

Inpaklijst + reisapotheek

Download: Vergeet niets met de handige inpaklijst

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?